Rezygnacja ze stażu

• Autor wątku Autor wątku >= lola =<
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Przepraszam, nie mogę załączyć skanu (za duży plik). Znalazłam jeszcze zapis w regulaminie odnośnie obowiązków i uprawnień realizatora projektu: "uczestniczka projektu, która nie wyrazi zgody - z przyczyn leżących po jej stronie - na odbycie stażu zawodowego u pracodawcy wskazanego przez Realizatora projektu oraz nie wskaże innego pracodawcy, który podpisze z Realizatorem projektu umowę o zorganizowanie stażu dla tej Uczestniczki projektu, może zostać zobowiązana przez Realizatora projektu do zwrotu kosztów udziału w Projekcie". Dosłownie tyle w regulaminie napisano o stażu. Jeśli dobrze rozumiem, to możliwa jest zmiana pracodawcy jeśli takiego sobie sama znajdę i podpisze on umowę o staż z Realizatorem projektu?

Przykro mi, ale nie wypowiem się na podstawie wycinków regulaminu... To za mało. Muszę się z nim zapoznać od początku do końca.

Czy jest on udostępniony na platformie internetowej ? Z reguły projekty unijne mają osobne strony internetowe, na których dokumenty projektowe są upowszechnione.

Wypowie się Pani na podstawie tego co zamieściłam powyżej?

biginkaso napisał:
Jeśli dobrze rozumiem, to możliwa jest zmiana pracodawcy jeśli takiego sobie sama znajdę i podpisze on umowę o staż z Realizatorem projektu?
Ja też to tak interpretuję. Ponad to w § 8 ust. 3 jest mowa: "O obciążeniu Uczestniczki projektu kosztami udziału w Projekcie decyduje każdorazowo Realizator projektu. Indywidualną decyzję dotyczącą obciążenia Uczestniczki projektu kosztami udziału w Projekcie podejmuje Zarząd Fundacji In Posterum.". Z tego wynika, że nawet decyzja o ewentualnych konsekwencjach podejmowana jest indywidualnie w zależności od okoliczności przerwania udziału w projekcie na każdym etapie jego realizacji np. stażu.
Na twoim miejscu udałabym się do Fundacji przedstawiła jak odbywa się twój staż i zasięgnęła opinii jak sprawę załatwić pozytywnie.
biginkaso napisał:
Chciałabym zmienić staż i trafić do innego pracodawcy, ale umowa nie posiada zapisu co w takiej sytuacji. Wyszukałam nawet innego pracodawcę, u którego mogłabym odbywać ten staż, ale najpierw chcę się dowiedzieć czy "przeniesienie" stażu jest możliwe, czy też będę skazana na obecnego pracodawcę do końca trwania umowy o staż.
Po przeczytaniu regulaminu wnioskuję, że jest to możliwe, ale o szczegóły trzeba pytać realizatora.

Ostatnia edycja:
Witam!

Jaki obowiązuje termin wypowiedzenia będąc na stażu,gdy znalazło się pracę ? Miesiąc,dwa tygodnie ? Najlogiczniej najpierw poinformować osobę,która opiekuje się stażem z ramienia pracodawcy,czy od razu swoje kroki kierować do UP ?

Wypada najpierw poinformować pracodawcę, ale żaden okres wypowiedzenia nie obowiązuje. Stażysta jest osobą bezrobotną i ma prawo w każdej chwili podjąć zatrudnienie.
Należy na piśmie poinformować PUP o podjęciu zatrudnienia (wskazać datę) i załączyć umowę. Jeśli w danej chwili umową jeszcze nie dysponujesz, należy dostarczyć ją do PUP w ciągu 7 dni od podjęcia pracy.

Witam,

Moje pytanie brzmi.
Wczoraj rano został złożony wniosek o odbycie stażu. Dzisiaj natomiast chciałbym z niego zrezygnować z kilku powodów. I teraz moje pytanie: czy konsekwencje takowego czynu będą takie same jak w przypadku rezygnacji ze stażu, który już się rozpoczął (czyli zwrot kosztów oraz brak możliwości rejestracji w pup przez 90 dni), czy może wygląda to inaczej.

Z góry dziękuję za szybką odpowiedź,
Pozdrawiam,
Piotrek

BARDZO PROSZĘ O POMOC!
Jestem na stażu w Urzędzie Gminy. Gdy starałam się o ten staż, pojechałam na rozmowę do Sekretarza Gminy, który wyjaśnił mi jakie miałabym zadania: roznoszenie korespondencji, archiwizowanie dokumentów, obsługa urządzeń biurowych itp. Plan mojego stażu został mi jednak przez niego przekazany wyłącznie ustnie, a nie na papierze. Staż się rozpoczął, a już w tydzień później bardzo nieprzyjemna pani kadrowa oświadczyła mi, że mam wsiąść do autobusu który rozwozi dzieci ze szkół by zobaczyć jak to wygląda, bo kiedy pani opiekunka pójdzie na urlop, ja będę miała ją zastąpić przez tydzień. Przeraziła mnie ta odpowiedzialność, więc zgłosiłam to panu Sekretarzowi, prosząc by nie przydzielał mnie do tego.
Kilka tygodni nikt o tym nie wspominał, ale dzisiaj zostałam zawołana na rozmowę do Sekretarza, który powiedział mi, że mam wsiąść dzisiaj do autobusu, bo zaraz po świętach przez tydzień będę jeździć jako opiekunka.
Zawód jaki został mi wpisany to: technik administracji. W obowiązkach jakie mi wymienił podczas pierwszej rozmowy Sekretarz nie było jeżdżenia w autobusie. Czy to jest zgodne z prawem, że ja bez żadnych uprawnień, jako stażystka mam jeździć z przedszkolakami w autobusie, gdzie w ogóle nie mam styczności z dziećmi i brać na siebie odpowiedzialność, gdyby coś się stało? Czy mam prawo zgłosić to do PUP jako naruszenie planu stażu? Mam świadka mojej pierwszej rozmowy z Sekretarzem, który może potwierdzić, że w wymienianych przez niego zadaniach stażysty nie było jeżdżenia w autobusie. Co powinnam w tej sytuacji zrobić? Boję się takiej odpowiedzialności, bo to są naprawdę małe, 4-5 letnie dzieci.

Staż musi się odbywać zgodnie z programem zatwierdzonym przez pracodawcę i PUP. Każda zmiana wymaga zgody drugiej strony. Jeśli twój staż odbiega od planowanego, należy zgłosić nieprawidłowości w PUP. PUP poprosi o wyjaśnienia lub przeprowadzi wywiad/kontrolę w tej sprawie.
Natomiast może się to przyczynić do rezygnacji pracodawcy z realizacji stażu. Do ciebie należy ocena czy warto.

Jeśli pracodawca zerwie umowę, to czy ja będę ponosić z tego tytułu jakieś koszty?
Program mojego stażu został mi przedstawiony wyłącznie ustnie, nie w formie papierowej, lecz mowy o opiekunce autobusu nie było, na co mam wiarygodnego świadka. Nie wezmę na siebie takiej odpowiedzialności, chociażby nie wiadomo co. Ja poszłam na staż do Urzędu Gminy jako technik administracji, a nie na staż do autobusu jako opiekunka. Gdybym chciała zajmować się dziećmi, poszłabym do przedszkola. Takie jest moje zdanie.

Witam Jestem na stażu unijnym na pomoc ciastkarza i mam 2 pytanka czy jak bede chciał zrezygnowac ze stazu to ponosze konsekwencje i ewentualnie jakie pytam np czy bede musial oddawać kase jaka dostałem itd a drugie pytanie to czy moge zostac sam na produkcji gdy moj opiekun wezmie urlop nie ukrywam ze nie chce ponosic odpowiedzialnosci za cala produkcje a szczerze powiedziawszy po tym stazu spodziewałem sie czegos innego strasznie mi sie to nie podoba i mysle o rezygnacji. Prosze o odpowiedz

a co jesli pracodawca bedzie mi kazał robić? Na tym stanowisku jest jedna osoba ja stazysta i praktykanci ze szkoł

Poinformuj go, że stażysta nie powinien zostawać sam na stanowisku pracy podczas urlopu opiekuna. A jeśli to nie pomoże zgłoś sprawę do PUP.

A jeśli chodzi o zerwanie umowy to jakie moge poniesc konsekwencje? Czy zarobione pieniądze musze oddac?

Powrót