Rezygnacja ze stażu

• Autor wątku Autor wątku >= lola =<
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Można wystąpić o przerwanie stażu wcześniej, ale pracę należy podjąć jak najszybciej.
W takim przypadku we wniosku/piśmie zobiwiązujesz się do dostarczenia kopii umowy w terminie np. 7 dni.

Dzień dobry. Piszę prawdopodobnie w złym temacie, ale nie mogłam znaleźć lepszego a nie chcę zakładać nowego wątku. Proszę o udzielenie mi informacji na poniższe pytanie:
Jestem w trakcie odbywania kursu finansowanego i organizowanego przez PUP w moim mieście. Niestety ten kurs nie spełnia moich oczekiwań i niczego konkretnego się na nim nie uczę. Znalazłam pracodawcę, który chciałby mnie zatrudnić na trzymiesięczny staż po odbyciu którego gwarantuje mi zatrudnienie na czas nieokreślony. Czy mogę w takiej sytuacji zrezygnować ze szkolenia?

Witam.
Na początku września kończy mi się półroczny staż w dużym sklepie spożywczym. Po nim dostaję umowę zlecenie na okres 3 miesięcy, jednak nie chcę tam zostawać przez ciężką atmosferę tam panującą. Wiem, że jeśli nie podpiszę tej umowy to zostanę wyrejestrowana z UP. Jednak co będzie jeśli podpiszę tą umowę i np po tygodniu złożę wypowiedzenie ? Będę mogła od razu ponownie się zarejestrować w UP ? Szukałam na necie podobnych sytuacji jednak nie znalazłam konsekwencji z UP w przypadku zerwania umowy postażowej. Proszę o odpowiedź.

Witam Państwa,mam problem na stażu,a mianowicie. Otrzymałem propozycję stażu jako mechanik samochodowy mimo,iż nie miałem nigdy do czynienia z naprawą samochodów pani w PUP powiedziała,że staż jest po to by nabyć doświadczenia i nauczyć się zawodu. Postanowiłem przyjąć ofertę. Staż rozpocząłem w czerwcu ,ale ani jednego dnia nie byłem na warsztacie tylko szef od razu wziął mnie na drugi plac 5 km dalej na kasację gdzie siedzę na komputerze i wystawiam części na Allegro! W dodatku teraz dowiedziałem się ,że mam wystawiać faktury i adresować paczki. Ani razu nie miałem klucza w ręku.Czy w takiej sytuacji mogę zrezygnować ze stażu???

Jeśli przebieg stażu nie jest zgodny z tym, co pracodawca zawarł we wniosku ubiegając się o organizację stażu i w umowie, należy w pierwszej kolejności zgłosić naruszenie do urzędu pracy.

Witam , mam pytanie mianowicie od nie całego tygodnia jestem na stażu , na który wysłał mnie PUP , i muszę z niego zrezygnować gdyż wyjeżdżam , , i tu tkwi moje pytanie , koszty moich badań pokrył pracodawca , który jest firmą państwową ("budżetówka") , i czy po przerwaniu stażu będę musiał zwracać koszty badań lekarskich dla pracodawcy ? I czy jeżeli np, przepracowałem na stażu 10 dni , to należy mi sie za te dni zapłata i czy ją otrzymam ?

NiechceJuż napisał:
czy po przerwaniu stażu będę musiał zwracać koszty badań lekarskich dla pracodawcy ?
Nie. Przeprowadzenie badań wstępnych jest kosztem pracodawcy-organizatora stażu.
NiechceJuż napisał:
I czy jeżeli np, przepracowałem na stażu 10 dni , to należy mi sie za te dni zapłata i czy ją otrzymam ?
Tak. Stypendium z tytułu odbywania stażu wypłacane jest w cyklach miesięcznych na podstawie listy obecności stażysty prowadzonej przez organizatora stażu.
O kiedy dokładnie odbywasz staż?

Dzięki wielkie za odpowiedź , a jeśli bede rezygnować , będę musiał powiadomić o tym pracodawce , i jak rozumiem pójść do biuro pracy z podaniem o rezygnacje ze stażu ? , Wiem że karą jest wykreślenie z listy bezrobotnych na okres 120 dni , i nie wiem wiecej żadnych konsekwencji nie ma ? Liste obecności bede musiał sam dostarczyć wraz z pismem o rezygnacji czy pracodawca ma obowiązek przesłać? Dzieki za odpowiedź

NiechceJuż napisał:
Wiem że karą jest wykreślenie z listy bezrobotnych na okres 120 dni , i nie wiem wiecej żadnych konsekwencji nie ma ?
Czy PUP zwracał Ci koszty dojazdu na staż?

NiechceJuż napisał:
jeśli bede rezygnować , będę musiał powiadomić o tym pracodawce , i jak rozumiem pójść do biuro pracy z podaniem o rezygnacje ze stażu ?
Tak, na piśmie.
NiechceJuż napisał:
Wiem że karą jest wykreślenie z listy bezrobotnych na okres 120 dni , i nie wiem wiecej żadnych konsekwencji nie ma ?
Nie ma.
NiechceJuż napisał:
Liste obecności bede musiał sam dostarczyć wraz z pismem o rezygnacji czy pracodawca ma obowiązek przesłać?
O to należy zapytać w PUP. Generalnie dostarczanie listy obecności należy do obowiązków organizatora stażu, ale z uwagi na przerwanie stażu może warto samemu dopilnować, żeby lista obecności znalazła się w PUP...

Dla pracodawcy też na piśmie ? Czy wystarczy poprostu powiedzieć ze rezygnuje i do urzędu pracy zanieść podanie o rezygnacje ? I nie ważne ile dni przepracuje i tak mi sie należą za te dni pieniądze juz rozumiem ? I jeżeli dostarcze liste obecności w momencie rezygnacji , to pieniądze urząd pracy mi przeleje kilka dni po , czy tak jak normalnie na koniec każdego miesiąca ? Dziekuje za odpowiedź

Ostatnia edycja:
Zadam jeszcze jedno ostatnie pytanie , czy przy rezygnacji musze jedynie zanieść do biuro prace podanie o rezygnacje , czy również sprawozdanie ze stażu za te dni które chodziłem z podpisem pracodawcy i jego opinie również ? Dziekuje za odpowiedź

Witam.

Mam krótkie pytanie:

Czy każdy rodzaj umowy upoważnia mnie do przerwania stażu bez konsekwencji ? (tj. zlecenie, o dzieło, tymczasowa) czy musi być to umowa o prace ?

Pozdrawiam.

Witam
A ja mam taką sytuację:
Byłam na stażu z UP, program stażu nie był realizowany do tego doszło poniżanie mnie oraz mobing. W UP powiedziano mi, że procedura przerwania stażu jest następująca piszę pismo o przerwanie stażu, opisuję w nim sytuację, następnie pracodawca odpowiada na moje "zarzuty" potem urząd mnie wzywa itd. aż do czasu ustalenia po czyjej stronie leży wina, słowo przeciw słowu, i przymusowe stawianie się na stażu do czasu rozwiązania sprawy. Chyba że podejmę zatrudnienie... Podjęłam zatrudnienie, wyrejestrowałam się, bez konsekwencji przerwałam staż.
Umowę zlecenie rozwiązałam po 4 dniach. Czy teraz mogę ponownie się zarejestrować w UP i czy mam szansę na kolejną umowę stażową u innego pracodawcy? Czy są jakieś terminy "za karę".
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

Witam
Prosze o podpowiedz napisalam w urzedzie pismo informujace ze przerywam staz z powodu zalatwiania formalności aby podjac zatrudnienie .szkolilam sie pare dni bez umowy .i nie chce podpisac z nowym pracodawca tej umowy.prosze o info czy moge wrocic do urzedu i na staz ktory byl.

Od kiedy Pani przestała wykonywać staż? Czy organizator stażu (pracodawca) zgadza się na Pani powrót? Czy dostała już Pani pisemne stanowisko PUP w tej sprawie?
ada757 napisał:
szkolilam sie pare dni bez umowy
Co to dokładnie znaczy? Czy tylko przyglądała się Pani wykonywanej pracy, czy też ją Pani wykonywała "na czarno"?

Witam, mam pytanie, od niedawna bo od 8 dni rozpocząłem staż z urzędu pracy w ramach EFS, niestety z przyczyn osobistych chcialbym z niego zrezygnować, czuje że on nie jest dla mnie, a przynajmniej na danym stanowisku, po prostu przeliczyłem się.Czy mogę tak normalnie pójsc do urzędu i powiedzieć im że rezygnuje ze stażu???Jakie konsekwencje mnie czekają? bo ich boje się najbardziej,na stronie urzędu pracy piszę, że trzeba zwrócić wszystkie koszty stażu i traci się status osoby bezrobotnej,na umowie która podpisywalem nic nie było na temat rezygnacji, pisało tylko że w przypadku odmowy przyjecia stazu traci się status osoby bezrobotnej na 120dni.Może to absurdalne,ale zapytam, czy za te 8 dni przepracowanych należą mi się pieniądze stażowe?co trzeba zrobić,zresztą jak urząd mi je wypłaci skoro, ze stazu rezygnuje teraz, a wyplaty za maj są dopiero w czerwcu?Bardzo bym prosił o odpowiedź.Dodam że na stażu czuję się jak w klatce,boję się że jeżeli postanowię zrezygnować ze stażu po 5 miesiącach, to musze oddać wszystkie zarobione pieniądze, więc wole zrezygnować teraz na poczatku, niż później.

Witam. Jestem obecnie na stażu, lecz dostałam propozycję pracy w innym mieście na umowę o pracę. Podjęcie nowej pracy wiąże się z przeprowadzką do innego miasta, zrobieniem badań lekarskich i załatwieniem innych podobnych spraw. Chciałabym zakończyć staż 3.06., a nową umowę podpisuję dopiero 15.06., z dniem podjęcia pracy. W związku z tym:

1) czy możliwe jest przesłanie Urzędowi Pracy kopii umowy o pracę później niż 7 dni od dnia zakończenia stażu? Od 3. do 15. minie 12 dni, prawie 2 tygodnie. Czy będę ponosić z tego tytułu jakieś konsekwencje? Bardzo mi zależy na tych dniach wolnych, muszę sobie wszystko zorganizować.

2) Czy wystarczy jedynie przesłać zawiadomienie (na druku, który dostałam z UP wraz z podjęciem stażu) o podjęciu nowej pracy, czy należy również dołączyć sprawozdanie z przebiegu stażu?

Bardzo, bardzo proszę o radę.

Powrót