Rowerek zakupy allegro , zwrot w ciągu 14 dni-problem.

• Autor wątku Autor wątku marek.l5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
sprzedawca nie odebrał towaru ..... to fakt !

stwierdzenie że : "paczka wróciła do mnie... " to wyprzedzenie faktów , co pewnie jest nieuniknione , i paczka w ciągu kilku dni zostanie do mnie dostarczona. Może to mój błąd , iż przewiduje pewne rzeczy , chce się do nich przygotować , dowiedzieć , itp.
Czy to żle ? Jeżeli tak , w porządku odezwę się na tym forum gdy otrzymam paczke z powrotem .... ale gdy ją już odbiorę , to pewnie rozwinię sie dyskusja , czy powienienm ją odebrac , czy też nie. Dlatego własnie , chciałem to wiedzieć ...
ale cóż , bede pytał , i prosił o pomoc , gdy rowerek przyjdzie do mnie z powrotem od sprzedajacego.

odezwę się na tym forum gdy otrzymam paczke z powrotem*
I tak zrob, zamiast opisywac nieistniejace fakty.
A w miedzyczasie polecam jednak wyslanie ZPO jednoznacznego w tresci odstapienia od umowy zawartej na odleglosc wraz z informacja, ze towar zostal juz odeslany.

loco1 napisał:
I tak zrob, zamiast opisywac nieistniejace fakty.
A w miedzyczasie polecam jednak wyslanie ZPO jednoznacznego w tresci odstapienia od umowy zawartej na odleglosc wraz z informacja, ze towar zostal juz odeslany.

Zakupiony towar otrzymałem 19 lutego , dziś chyba nie ma sensu pisać kolejnego meila z wiadomością , iż odstąpiłem od umowy zawartej na odległość , i odesłałem towar , bo i tak moja wiadomość zgodnie z prawem konsumenta nie ma zastosowania , ponieważ 14-dniowy termin minął 5 marca.

Jeżeli rowerek do mnie wróci , gdyż sprzedający go nie przyjmie ( a z tego co się orientuję to tak będzie ) , to czy mam go odebrać i dochodzić moich praw , czy nie odbierać ?
Po prostu zastanawiam się , czy mam szansę odzyskać pieniądze od sprzedającego i kupić pełnowartościowy rowerek , czy odebrać tą tandetę , oddać go do warsztatu aby wymienić niektóre części ( oczywiście na własny koszt ) , aby nadawał się do jazdy.
Bo moze się okazać , że nie będe miał ani pieniędzy ani rowerka , ponieważ gdy odmówie odbioru , to trafi on pewnie do jakiegoś magazynu Poczty polskiej , rzeczy nieodebranych.

Sprzedawca odpowiedział na odstąpienie od umowy wysłane e-mailem więc należy uznać, że oświadczenie woli zostało złożone skutecznie. W związku z tym własność rowerka przeszła na sprzedawcę i nie należy go odbierać. Wyślij pismo z żądaniem zwrotu ceny i kosztów wysyłki do Ciebie (14 dni). Podstawę podał @loco1 w #5.
Możesz podać adres tego e-sklepu?

cedwah napisał:
Sprzedawca odpowiedział na odstąpienie od umowy wysłane e-mailem więc należy uznać, że oświadczenie woli zostało złożone skutecznie. W związku z tym własność rowerka przeszła na sprzedawcę i nie należy go odbierać. Wyślij pismo z żądaniem zwrotu ceny i kosztów wysyłki do Ciebie (14 dni). Podstawę podał @loco1 w #5.
Możesz podać adres tego e-sklepu?

pismo z żadaniem zwrotu pieniędzy , oraz kosztami przesyłki wysłałem jednocześnie z informacją iż zwracam rowerek , które wysłałem ocztywiście w terminie 14 dni od daty dostarczenia do mnie towaru. Mam wystosować kolejne żadanie?

marek.l5 napisał:
pismo z żadaniem zwrotu pieniędzy , oraz kosztami przesyłki wysłałem jednocześnie z informacją iż zwracam rowerek

Od początku utrzymujesz, że wysłałeś wiadomość e-mailem, teraz twierdzisz, że wysłałeś pismo. Jak jest właściwa wersja?

cedwah napisał:
Od początku utrzymujesz, że wysłałeś wiadomość e-mailem, teraz twierdzisz, że wysłałeś pismo. Jak jest właściwa wersja?

pismo w postaci meila , przepraszam za złe sformułowanie

e-mail to nie pismo. Wyślij do sprzedawcy pismo (list polecony z ZPO), opisz krótko fakty, daty i istotną treść e-maili i zażądaj zwrotu ceny i kosztów transportu. Przypomnij sprzedawcy, że zwrot powinien nastąpić w terminie 14 dni od dnia odstąpienia.

Dzisiaj minął termin zwrotu pieniędzy , których niestety nie otrzymałem. Sprzedawca nadal twierdzi iż nie otrzymał rowerka z powrotem. Z opcji jaką oferuje Poczta Polska wiem , że rowerek został awizowany już dwa razy.
Niemniej natknąłem się na pewną sprzeczność na stronie w Allegro sprzedającego , w zakładce "o mnie" . Dane kontrahenta : jest adres X , w rozwiniętym opisie jest potwierdzenie tego że jest to , firma legalnie działająca , z siedzibą w mieście X.
Na końcu jednak opisu jest nagłówek : gdzie widnieje siedziba firmy i tam adres jest Y. Ja wysłałem towar , na adres jaki jest w allegro podany. Czy moze powinno wysłać sie na inny ?
Dodam że na paragonie jest również adres siedziby X

Powinno się wysłać na taki adres jaki podaje sprzedawca do dokonania zwrotów i reklamacji. Pytaj zatem sprzedawcę.

rowerek , odebrany przez sprzedawcę 14 dnia od dnia otrzymania powiadomienia ( podobno kurier , nie zostawił powiadomienia awizo , dziwne swoją drogą , bo paczka była awizowana 2 razy ) , zwrot pieniędzy otrzymałem dopiero gdy założyłem spór na allegro. Swoją drogą zraziłem się do zakupów na allegro. Dziękuję za pomoc , i zamykam temat.

Właśnie to dziwi mnie najbardziej, kupując na allegro , zawsze zwracam uwagę , na komentarze i oceny innych kupujących .... I ten sprzedający , miał 99% pozytywnych ocen , widocznie z jakiegoś nieznanego mi powodu , mnie tak niewłaściwie potraktowali.... ;-(

Powrót