Rozprawa a stawiennictwo co można zrobić?

• Autor wątku Autor wątku Kenny97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
prawo karne, bo rozważamy prokuratora

a jeszcze odpowiedź na pytanie jeżeli WSA oddali moją skargę i będę chciał skorzystać z kasacji do NSA to też będę blokował?

ok, napisałem oświadczenie do WSA, załączyłem wezwanie do zapłaty, opisałem okoliczności, oświadczyłem, że podtrzymuję swoje stanowisko i wnioski zawarte w skardze do WSA

Policja poradziła mi abym to wezwanie przesłał także do Wojewody i Starosty bo pojawiło się po moim odwołani do Wojewody i może być formą zastraszenia i wycofania moich działań do których mam pełno prawo określone w k.p.a.

czy podczas rozprawy można pokazać Sądowi nowe dowody i dołączyć je do rozprawy na podstawie art. 106 p.p.s.a? jeżeli tak to trzeba sporządzić pisemny wniosek (ile sztuk) czy wystarczy ustnie poprosić o dołączenie materiału dowodowego który ma się przy sobie jako istotny dowód w sprawie który jest niezbędny do wyjaśnienia istotnych wątpliwości?

tak, można ustnie złożyć wniosek i dołączyć do protokołu

z załozenia strony mają prawo być na sprawie i sąd nie musi im kopii wysyłać

jeszcze odnośnie tego pełnomocnictwa to lepiej je wysłać wcześniej do WSA opłacone czy też bezpośrednio przed rozprawą, zapłacić i okazać Sądowi pismo? (pełnomocnictwo będzie tylko na jedną rozprawę)

odnośnie odwołania na pozwolenie na budowę do Wojewody, otrzymałem zawiadomienie, że z uwagi na złożoność sprawy i konieczność przeprowadzenia postępowania wyjaśniającego, odwołanie nie może zostać rozpatrzone w terminie (35 § 3 kpa), na podstawie 36 § 1 kpa ustalono nowy termin na koniec września 2014 r.

pouczenie jest też o możliwości wypowiedzenia się w ciągu 7 dni, zadzwoniłem zapytałem i pracownik wyjaśnił mi, że w WSA jest decyzja środowiskowa i nie wiedzą jaki będzie wyrok WSA, wolą poczekać bo wtedy pozwolenie na budowę straci ważność, poza tym wpłynęło moje pismo odnośnie wezwania do zapłaty i potraktowali to jako dowód ponieważ pismo, może mieć na celu nacisk na wycofanie odwołania od pozwolenia na budowy

czy wobec tego jako strona wnosząca odwołanie poniosę jakieś konsekwencję przedłużenia tego terminu czy też to decyzja Wojewody i nie mam na to wpływu?

Kenny97 napisał:
na podstawie 36 § 1 kpa ustalono nowy termin na koniec września 2014 r.

poinformowanie o wskazaniu nowego terminu nie oznacza, że organ jest opieszały

jeśli zależy panu na czasie, to może pan ponaglać
http://forumprawne.org/prawo-admini...zne-pisma-do-urzedu-poradnik.html#post1556417

Kenny97 napisał:
czy wobec tego jako strona wnosząca odwołanie poniosę jakieś konsekwencję przedłużenia tego terminu czy też to decyzja Wojewody i nie mam na to wpływu?

co do zasady z tytułu wniesienia odwołania nie może być konsekwencji

voyteg napisał:
poinformowanie o wskazaniu nowego terminu nie oznacza, że organ jest opieszały

jeśli zależy panu na czasie, to może pan ponaglać
nie chodzi mi o to, że Wojewoda jest opieszały,przyjmuję do wiadomości, że opiera się na k.p.a i jak ma prawo wydłużyć termin niech to czyni, pracownik jednak wskazał, że przedłużenie terminu jest na moją korzyść, pozwolenie na budowę jest wstrzymane do czasu decyzji Wojewody, z tego co wiem inwestor już składa jakieś wyjaśnienia i nie zgadza się z tym wydłużeniem co jest zrozumiałe

Powrót