Rozprawa sądowa - dług. [MARKA]

• Autor wątku Autor wątku Logos91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
marian.pazdzioch napisał:
Warto podnieść i inne zarzuty,
ja bym zgłosił zarzut: zastosowanie w rzekomej umowie klauzul niedozwolonych oraz abuzywnych, braku wykazania istnienia zadłużenia na kwotę dochodzoną pozwem,

Autor pisał że wypowiedzenia umowy pożyczki nie było czyli umowa nadal trwa. Skuteczne wypowiedzenie powinno być doręczone co najmniej listem poleconym. Wymagalne są już wszystkie niezapłacone raty i lecą odsetki od tych rat. Tak licząc na szybko ok. 40 rat pożyczkowych po 32 zł ma mniej niż 3 lata od daty wniesienia pozwu do sądu.

Ostatnia edycja:
Krispl napisał:
Autor pisał że wypowiedzenia umowy pożyczki nie było czyli umowa nadal trwa[/quote
Firma tak często reklamowana w TV o nazwie Pro.....t , nigdy nie wypowiada umów (przynajmniej nie spotkałem się z tym) a sprawy w sądach przegrywa .
Raczej na pewno w pierwotnej umowie jest zapis o rygorze wypowiedzenia umowy w razie zaległości.
@Logos91 przeczytaj umowę , lub wklej tu na forum , również jestem tego zdania co marian o takim zapisie.
To jest prawie pewne , jak również
robinson21 napisał:
zastosowanie w rzekomej umowie klauzul niedozwolonych oraz abuzywnych, braku wykazania istnienia zadłużenia na kwotę dochodzoną pozwem,

@Krispl: jeżeli wymagalność roszczenia zależy od podjęcia określonej czynności przez uprawnionego, bieg terminu rozpoczyna się od dnia, w którym roszczenie stałoby się wymagalne, gdyby uprawniony podjął czynność w najwcześniej możliwym terminie.

Aneks autor zamieścił i można go przejrzeć. W pkt.3 aneksu istnieje zapis że umowa a właściwie aneks może (ale nie musi) być rozwiązany w wypadku niezapłacenia przynajmniej jednej raty. Umowa jak wskazuje autor nie została rozwiązana przed terminem płatności ostatniej raty mimo sukcesywnego narastania zaległości. Rzeczywiście umowy pożyczki zawarte na czas określony nie wymagają wypowiedzenia i nie stosuje się do nich art.723 KC a zatem można chyba raczej uznać wskazaną wyżej umowę za zakończoną. Moim zdaniem oczywiste jest że pożyczkobiorca nie wywiązał się z umowy i nie zwrócił pożyczkodawcy określonej w umowie sumy i w terminie a zatem udzielający pożyczki ma prawo żądać zwrotu gotówki z odsetkami.

Ostatnia edycja:
@Logos91 jaki był koszt obsługi pożyczki w domu , i jak potwierdzane były wpłaty ? był jakiś harmonogram spłat gdzie przedstawiciel wpisywał kwotę , datę i podpisywał się ? masz taki dokument ?

damian xxx napisał:
@Logos91 jaki był koszt obsługi pożyczki w domu , i jak potwierdzane były wpłaty ? był jakiś harmonogram spłat gdzie przedstawiciel wpisywał kwotę , datę i podpisywał się ? masz taki dokument ?

Tak jak poniżej, proszę o pomoc, doradzenie, muszę napisać i wysłać pismo do sądu, jakoś się ustosunkować mam na to 3 dni. Wybaczcie za moją nieobecność, ale taka życiowa sytuacja:

Poniżej zdjęcia:
wezwanie:
http://files.tinypic.pl/i/00935/16yrbhlu32an.jpg
pismo powoda:
http://files.tinypic.pl/i/00935/fblfg9rf75db.jpg
umowa str 1:
http://files.tinypic.pl/i/00935/eviln9d7g9u0.jpg
umowa str 2:
http://files.tinypic.pl/i/00935/9xmssrbg1rfv.jpg
aneks do umowy:
http://files.tinypic.pl/i/00935/x9y0o5ebsf0d.jpg
tak wygląda karta spłat: - przykładowa z wcześniejszych pożyczek (spłaconych).
http://files.tinypic.pl/i/00935/7bwnf89qalqj.jpg
Historia spłat str 1:
http://files.tinypic.pl/i/00935/7g30kx7y17rw.jpg
Historia spłat str 2:
http://files.tinypic.pl/i/00935/ndo7071lxavj.jpg
Historia spłat str 3:
http://files.tinypic.pl/i/00935/q2zfx9oods1m.jpg
Wyliczone zobowiązania str 1:
http://files.tinypic.pl/i/00935/r3ztvupo79sc.jpg
Wyliczone zobowiązania str 2:
http://files.tinypic.pl/i/00935/zslcjec3i00k.jpg

Ostatnia edycja:
tak jak mówiłem wcześniej umowa ta posiada klauzule niedozwolone, abuzywne a to punkt 25 umowy, co więcej powód wprowadza w błąd klienta co do wysokości RRSO w umowie mamy iż RRSO wyliczone zostało na poziomie 28,90% ale faktycznie jest to 194,74%, dalej tabela składająca się z:
A: Kwota do wypłaty - 2600 zł
B: Pożyczka w wysokości - 2730 zł
C: Opłat przygotowawcza - 130 zł
D: Roczna stopa Oprocentowania - 20%
E: Oprocentowanie - 562,12 zł - ukryty zarobek powoda
F: Całkowity koszt pożyczki - 692,12 zł
G: Łączny koszt obsługi w domu 1881,88 zł - co do tej kwoty także można się doczepić
tu też mamy wprowadzenie klienta w błąd gdyż w umowie nie podano całkowitej kwoty do zapłaty przez konsumenta co winno być podane w uwzględnieniem kosztów obsługi w domu (patrz raport uokik z czerwca 2013) to tak na wstępie, mając na podorędziu i na tapecie sprawę cywilną z tym powodem doczepiłbym się na umocowanie pełnomocnika powoda do reprezentacji przed sądem oraz doczepiłbym się do dokumentu "Wyliczenie wartości zobowiązania dłużnika" - reszty dokumentów nie znam i niewidziałem więc wstrzymam się z wypowiedzią.
Ogólnie jak się do tego przyłoży korzystając z uzasadnień wyroków sprawę można wygrać i nic się nie zapłaci - takie mam wrażenie.

robinson21 napisał:
Łączny koszt obsługi w domu 1881,88 zł - co do tej kwoty także można się doczepić
Osobiście uwaliłem w sądzie (dwukrotnie) część kosztów obsługi domowej.
Koszt za jedną wizytę , wynosi ponad 18zł. teraz trzeba wyliczyć ile było wizyt (udokumentowanych podpisem) tyle wyniósł koszt obsługi domowej , reszta z żądanej kwoty jest nie należna (brak wykonania obsługi domowej , w pełnym zakresie wg. umowy) więc reszta jest nie należna.

robinson21 napisał:
tak jak mówiłem wcześniej umowa ta posiada klauzule niedozwolone, abuzywne a to punkt 25 umowy, co więcej powód wprowadza w błąd klienta co do wysokości RRSO w umowie mamy iż RRSO wyliczone zostało na poziomie 28,90% ale faktycznie jest to 194,74%, dalej tabela składająca się z:
A: Kwota do wypłaty - 2600 zł
B: Pożyczka w wysokości - 2730 zł
C: Opłat przygotowawcza - 130 zł
D: Roczna stopa Oprocentowania - 20%
E: Oprocentowanie - 562,12 zł - ukryty zarobek powoda
F: Całkowity koszt pożyczki - 692,12 zł
G: Łączny koszt obsługi w domu 1881,88 zł - co do tej kwoty także można się doczepić
tu też mamy wprowadzenie klienta w błąd gdyż w umowie nie podano całkowitej kwoty do zapłaty przez konsumenta co winno być podane w uwzględnieniem kosztów obsługi w domu (patrz raport uokik z czerwca 2013) to tak na wstępie, mając na podorędziu i na tapecie sprawę cywilną z tym powodem doczepiłbym się na umocowanie pełnomocnika powoda do reprezentacji przed sądem oraz doczepiłbym się do dokumentu "Wyliczenie wartości zobowiązania dłużnika" - reszty dokumentów nie znam i niewidziałem więc wstrzymam się z wypowiedzią.
Ogólnie jak się do tego przyłoży korzystając z uzasadnień wyroków sprawę można wygrać i nic się nie zapłaci - takie mam wrażenie.

Dobrze, ale jak mam podejść do tematu?
Wypunktować to wszystko? Podnosić zrzeczenie długu czy jak?
Dodam, że takich kart mam więcej, z kilku lat (niestety, ale to nie jedyna pożyczka w tej firmie - ale wszystkie spłacone, prócz tej o którą toczyć się będzie sprawa.

robinson21 napisał:
- reszty dokumentów nie znam i niewidziałem więc wstrzymam się z wypowiedzią.
Więcej w liście od sądu nie mam, prócz KRS etc. firmy. Wrzucone dokumenty to wszystkie dotyczące sprawy jak są podpięte.

damian xxx napisał:
Osobiście uwaliłem w sądzie (dwukrotnie) część kosztów obsługi domowej.
Koszt za jedną wizytę , wynosi ponad 18zł. teraz trzeba wyliczyć ile było wizyt (udokumentowanych podpisem) tyle wyniósł koszt obsługi domowej , reszta z żądanej kwoty jest nie należna (brak wykonania obsługi domowej , w pełnym zakresie wg. umowy) więc reszta jest nie należna.

Jak mam to rozumieć, te wyliczenia? Wizyt ile było dotyczącej tej umowy, nie mogę określić, bo powód nie podpiął aktualnej karty spłat. Tylko posiadam archiwalne - spłacone.

damian xxx napisał:
reszta z żądanej kwoty jest nie należna (brak wykonania obsługi domowej , w pełnym zakresie wg. umowy) więc reszta jest nie należna.
Co mam rozumieć , pod słowem "nie należna" ? Mogę się od tej części uchylić? Jak to zdefiniować w piśmie do sądu?

Czy mogę w piśmie do sądu prosić o pełnomocnictwo (zastępstwo, za matkę, która jest przewlekle chora fizycznie, jak i z lekką chorobą psychiczną), tzn. czy ja mogę się stawić na tej rozprawie?

Ostatnia edycja:
to ma być odpowiedź na pozew czy sprzeciw od nakazu?

Logos91 napisał:
Czy mogę w piśmie do sądu prosić o pełnomocnictwo
pełnomocnictwo udziela tobie matula (Pełnomocnictwo procesowe lub ogólne) wystarczy że podpisze i działasz w imieniu matuli, przykład:

PEŁNOMOCNICTWO PROCESOWE

Ja, niżej podpisana, M........ I.........., dnia 7 września 2017 roku zamieszkała w ................................. 26 - 110, ul. ................. niniejszym udzielam pełnomocnictwa procesowego mojemu synowi Panu D............ I................ zamieszkałemu ul. ................, 26-110 ................ legitymujący się dowodem nr ....................... do reprezentowania mnie we wszystkich sprawach cywilnych wobec wszelkich podmiotów, także przez sądami wszystkich instancji oraz w postępowaniach egzekucyjnych, arbitrażowych.

Pełnomocnictwo niniejsze obejmuje prawo do udzielania dalszych pełnomocnictw.

I......... M.........

…..............................................
i takie pełnomocnictwo dostarczasz do sądu wraz z pismem (sprzeciwem bądź odpowiedzią na pozew),

robinson21 napisał:
to ma być odpowiedź na pozew czy sprzeciw od nakazu?

pełnomocnictwo udziela tobie matula (Pełnomocnictwo procesowe lub ogólne) wystarczy że podpisze i działasz w imieniu matuli, przykład:

PEŁNOMOCNICTWO PROCESOWE

Ja, niżej podpisana, M........ I.........., dnia 7 września 2017 roku zamieszkała w ................................. 26 - 110, ul. ................. niniejszym udzielam pełnomocnictwa procesowego mojemu synowi Panu D............ I................ zamieszkałemu ul. ................, 26-110 ................ legitymujący się dowodem nr ....................... do reprezentowania mnie we wszystkich sprawach cywilnych wobec wszelkich podmiotów, także przez sądami wszystkich instancji oraz w postępowaniach egzekucyjnych, arbitrażowych.

Pełnomocnictwo niniejsze obejmuje prawo do udzielania dalszych pełnomocnictw.

I......... M.........

…..............................................
i takie pełnomocnictwo dostarczasz do sądu wraz z pismem (sprzeciwem bądź odpowiedzią na pozew),

To ma być odpowiedź na pozew , czyli co konkretnie hm?

wrzuciłem formularz urzędowy OP możesz go uzupełnić i podać do sądu lub możesz z niego skorzystać i sam wypełnić taki formularz, formularz OP znajdziesz w necie,

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
robinson21 napisał:
wrzuciłem formularz urzędowy OP możesz go uzupełnić i podać do sądu lub możesz z niego skorzystać i sam wypełnić taki formularz, formularz OP znajdziesz w necie,

Dziękuję bardzo.
Tylko teraz, te argumenty, żeby podnieść skutecznie. We wcześniejszych postach, kilka wyróżniłeś, a czy to nie będzie za mało? Może jakieś wskazówki co konkretnie wpisać do formularza hm?

@edit
Mój błąd, rozumiem, że mam to przepisać, na formularz.
To jeszcze pytanie, bo dopiero będę zgłaszał (swoje pełnomocnictwo), to czy już na tym formularzu mam wpisać swoje dane osobowe itp?

@Edit2
PEŁNOMOCNICTWO powoda , jest dołączone do tego listu z sądu.. ajć.

Ostatnia edycja:
Logos91 napisał:
Tylko teraz, te argumenty, żeby podnieść skutecznie. We wcześniejszych postach, kilka wyróżniłeś, a czy to nie będzie za mało? Może jakieś wskazówki co konkretnie wpisać do formularza hm?
na początek to wystarczy i tak odbędzie się kilka posiedzeń sądu zanim zostanie wydany wyrok a tak to teraz powód musi się odnieś do każdego zarzutu zgłoszonego w odpowiedzi na pozew,
Logos91 napisał:
To jeszcze pytanie, bo dopiero będę zgłaszał (swoje pełnomocnictwo), to czy już na tym formularzu mam wpisać swoje dane osobowe itp?
tak, oraz jako załączniki dołączasz pełnomocnictwo podpisane przez matule w oryginale a ksero zostawiasz dla siebie,
Logos91 napisał:
PEŁNOMOCNICTWO powoda , jest dołączone do tego listu z sądu.. ajć.
bez zobaczenia tego pełnomocnictwa nie odpowiem czy jest ono skuteczne czy też nie,

takie same mam w aktach - proponowałbym zostawić ten zarzut,

Pytanie jeszcze mam. 14 dni na odpowiedz, od daty otrzymania wezwania. Czy jak wyślę odpowiedz 13 dnia, to bd miało moc prawna? List dochodzi z dwa dni, to liczy się data nadania, czy data otrzymania listu przez sad?

Powrót