Rozwiązanie umowy z Energetycznym Centrum

• Autor wątku Autor wątku azalia65
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Przepraszam i postaram zmienić styl:)

cytat COLDERA
Na marginesie przypomnę tylko, że Prezes UOKiK zakwestionował już – poprzez złożenie pozwu do SOKiK – klauzulę dotyczącą naliczania kary za zerwanie umowy przed jej zakończeniem (w przypadku umowy na czas określony). Zdaniem Urzędu przedsiębiorca nie informuje w sposób precyzyjny o wysokości grożącej sankcji, co może doprowadzić do dowolności w wysokości jej naliczenia. O tym, czy klauzula ma charakter abuzywny zdecyduje Sąd. Jeśli potwierdzą się przypuszczenia Prezesa UOKiK, klauzula dotycząca "kary umownej" nie będzie wiązała konsumentów.

Zobaczymy może coś z tego będzie.

Witam
Mam takie pytanie bo nie wiem już co robić a nie chce głupio płacić Energetycznemu Centrum za rozwiązanie umowy. A sprawa przedstawia się tak:
Otóż zrezygnowałem z pakietu "bezpieczny dom" i dostałem potwierdzenie tej rezygnacji łącznie z nowym, wyższym cennikiem, o którym wcześniej nie wiedziałem, dzwoniłem do Energetycznego Centrum to mi pani powiedziała iż nie mogę zrezygnować bez płacenia kary. Byłem natomiast u Miejskiego Rzecznika Konsumentów, który stwierdził iż przysługuję mi prawo do rezygnacji bez płacenia kary. Czy może mi ktoś poradzić jak to w końcu jest ?
Pozdrawiam

markozy napisał:
Otóż zrezygnowałem z pakietu "bezpieczny dom" i dostałem potwierdzenie tej rezygnacji łącznie z nowym, wyższym cennikiem,

Zmieniłeś tylko taryfę?

Inaczej:

1. kiedy podpisałeś umowę z EC?
2. Ów "pakiet" czym był w odniesieniu do umowy? Był częścią umowy? Obowiązywał na konkretny czas? Dawał jakieś ulgi?
3. Dlaczego z niego zrezygnowałeś i co mówi umowa o rezygnacji z niego?

nomnes napisał:
Inaczej:

1. kiedy podpisałeś umowę z EC?
2. Ów "pakiet" czym był w odniesieniu do umowy? Był częścią umowy? Obowiązywał na konkretny czas? Dawał jakieś ulgi?
3. Dlaczego z niego zrezygnowałeś i co mówi umowa o rezygnacji z niego?

1. 14.09.2012r
2. Był dodatkiem do umowy, swoją drogą miało być w tym zawarte koszty przesyłu energii ale to słownie mi powiedziano i oszukano rzecz jasna.
Jest na oddzielnym blankiecie więc nie wiem czy jest to część czy oddzielna umowa, chyba to drugie ? Nie pisze nic o żadnych ulgach, jedynie że jest opisany w Ogólnych Warunkach Ubezpieczenia "Assistance Domowy" - AGA International S.A. Oddział W Polsce
3. Zrezygnowałem bo mnie nie stać było na niego, poza tym powiedziano mi, że będą zawarte w tym koszty przesyłu energii ale one nadal są w fakturach Zakładu Energetycznego, w ogóle to miało być taniej niż w Zakładzie Energetycznym a okazało się droższe i teraz próbuje z tego zrezygnować oczywiście bez płacenia kary na którą mnie nie stać a poza tym dlaczego mam płacić skoro mnie oszukano ?
Nie mam nic napisane o warunkach rezygnacji z tego pakietu

Dodam tylko, że obowiązywał mnie cennik z dnia 01.01.2012r
a teraz dostałem cennik z dnia 26.04.2012r w którym prócz różnicy w stawkach G11 0,2724 netto teraz 0,2774 netto doszła jeszcze opłata handlowa w kwocie 6,5 netto.

Bardzo niejasno piszesz. Nadal jesteśmy w punkcie wyjścia.

Czym jest ów "pakiet"? Najpierw sugerujesz, że to część umowy, potem, że to ubezpieczenie. A prawda jest gdzie?

Czyli:
1. czym to jest?
2. Czy jest o nim informacja w umowie na dostarczanie energii?
3. Czy jest informacja na temat odstępowania od niego?
4. Jeśli nie ma o nim mowy w umowie, to co mówi na ten temat ów "blankiet"? Czym on jest? Co jest na nim napisane? No normalnie piszesz jakieś ogólniki a tutaj nikt jasnowidzem nie jest aby dojść do tego co masz przed oczami i co podpisałeś...:rolleyes:
5. Czy umowa wskazuje, że cennik może ulec zmianie?
6. Teraz dostałeś cennik z kwietnia. Ale dlaczego teraz? W związku z czym? Od kiedy obowiązuje?

Może zanim zaczniesz odpowiadać to:
1. Przeczytaj umowę, to do czego ona się odwołuje (np. ogólne warunki umowy?), blankiety, cenniki, a potem...
2. Opisz co czym jest i co zawiera i dopiero wówczas...
3. Zadaj pytania? :o

Generalnie wszelkie warunki masz opisane w umowie. Nimi się kieruj.

nomnes napisał:
Bardzo niejasno piszesz. Nadal jesteśmy w punkcie wyjścia.

Czym jest ów "pakiet"? Najpierw sugerujesz, że to część umowy, potem, że to ubezpieczenie. A prawda jest gdzie?

Czyli:
1. czym to jest?
2. Czy jest o nim informacja w umowie na dostarczanie energii?
3. Czy jest informacja na temat odstępowania od niego?
4. Jeśli nie ma o nim mowy w umowie, to co mówi na ten temat ów "blankiet"? Czym on jest? Co jest na nim napisane? No normalnie piszesz jakieś ogólniki a tutaj nikt jasnowidzem nie jest aby dojść do tego co masz przed oczami i co podpisałeś...:rolleyes:
5. Czy umowa wskazuje, że cennik może ulec zmianie?
6. Teraz dostałeś cennik z kwietnia. Ale dlaczego teraz? W związku z czym? Od kiedy obowiązuje?

To w ogóle wszystko jest niejasne, zagmatwane i zrobione w celu, żeby tylko człowiek to podpisał, nigdy bym nie podpisał umowy gdybym wiedział to co teraz wiem, mam tylko problem bo chce się wycofać bez płacenia kary, co niby mogę zrobić wg Miejskiego Rzecznika Konsumentów a dzwoniąc do EC powiedzieli mi, że nie mogę, więc jestem ciekaw czy ktoś już miał taką sytuacją albo wie co robić w takiej sytuacji.

1. jest to ubezpieczenie, które obejmuje interwencje specjalistów w razie awarii domowych
2. nie ma o nim wzmianki w umowie jest dodatkiem, który podpisałem razem z umową
3. nie ma
4. patrz punkt 1
5. umowa wskazuje, że cennik może ulec zmianie w następujący wypadkach:
a: zmianie ulegną przepisy prawa polegające na zmianie stawki podatku akcyzowego za energie elektryczną
b: zmianie ulegną przepisy prawa w zakresie pozyskiwania i przedstawienia do umorzenia Prezesowi Urzędu Regulacji Energetyki praw majątkowych wynikających ze świadectw pochodzenia oraz świadectw pochodzenia z kogeneracji albo uiszczenia opłaty zastępczej o których mowa w ustawie Prawo Energetyczne
c: Prezes Urzędu Regulacji Energetyki wprowadzi obowiązek zatwierdzenia przez sprzedawcę taryf cenowych
6. tak, teraz dostałem cennik z kwietnia ponieważ zrezygnowałem z ubezpieczenia, a dotąd miałem naliczane wg cennika ze stycznia. Oczywiście nie poinformowano mnie, że taka podwyżka będzie miała miejsce po mojej rezygnacji.

Witam. 31,08,2012 moja mama podpisała umowę z EC na dostawy prądu . Mama podpisując umowę nie posiadała żadnego tytułu prawnego do lokalu (oprócz adresu zameldowania), gdyż taki tytuł własności posiadam ja. Faktury od poprzedniego dostawcy PGE przychodziły na mamę. Zastanawiamy się nad rozwiązaniem umowy z obecnym dystrybutorem PGE i podpisaniem nowej umowy z PGE ale tym razem na mnie jako na prawowitego właściciela lokalu. O fakcie tym nie zamierzamy informować sprzedawcy, powołując się na rozdział 5 punkt 5 " W przypadku, gdy Odbiorca nie poinformuje Sprzedawcy o rozwiązaniu umowy na świadczenie usług dystrybucji z OSD lub umowa wygasła, a Sprzedawca poweźmie taka wiadomość, Umowa ulega natychmiastowemu rozwiązaniu z dniem rozwiązania umowy o świadczenie usług dystrybucji, z tym że Odbiorca zobowiązany jest do zapłaty za dostarczoną energię elektryczną" . Czy w takim przypadku EC może żądać płacenia kary .

@markozy

1. Co jest napisane w nowym cenniku? Dlaczego jest on wprowadzony? Od kiedy jest naliczany, teraz czy kwietnia?
2. Czy rezygnacja z owego "pakietu ubezpieczeniowego" wiązała się z nowymi kosztami, czy po prostu po rezygnacji z niego zorientowali się i dosłali nowy cennik?

PS
Zastanów się proszę co piszesz, zanim opublikujesz. "dostałem cennik z kwietnia ponieważ zrezygnowałem z ubezpieczenia" -> rzeczywiście nowy cennik wprowadzili bo zrezygnowałeś z ubezpieczenia:?: :o
Bo chyba jednak nie dlatego....

@maciek d - przypuszczam, że tak.

nomnes napisał:
@markozy

1. Co jest napisane w nowym cenniku? Dlaczego jest on wprowadzony? Od kiedy jest naliczany, teraz czy kwietnia?
2. Czy rezygnacja z owego "pakietu ubezpieczeniowego" wiązała się z nowymi kosztami, czy po prostu po rezygnacji z niego zorientowali się i dosłali nowy cennik?

PS
Zastanów się proszę co piszesz, zanim opublikujesz. "dostałem cennik z kwietnia ponieważ zrezygnowałem z ubezpieczenia" -> rzeczywiście nowy cennik wprowadzili bo zrezygnowałeś z ubezpieczenia:?: :o
Bo chyba jednak nie dlatego....

@maciek d - przypuszczam, że tak.

No właśnie takie pismo dostałem, dla tych co rezygnują z ubezpieczenia jest taki nowy cennik, jak podpisywałem umowę to obowiązywał mnie ten ze stycznia.

Zatem przeszukaj warunki umowy czy faktycznie tak się dzieje. Jeśli nie ma takiej informacji, zażądaj wskazania podstawy ku temu. Jeśli podstawy nie będzie możesz żądać naliczania opłat wg pierwotnego cennika.

nomnes napisał:
Zatem przeszukaj warunki umowy czy faktycznie tak się dzieje. Jeśli nie ma takiej informacji, zażądaj wskazania podstawy ku temu. Jeśli podstawy nie będzie możesz żądać naliczania opłat wg pierwotnego cennika.

A nie jest to uzasadniony powód do rezygnacji z umowy ? Przecież to zmiana cen i mam do niej prawo, tak przynajmniej dowiedziałem u Miejskiego Rzecznika Konsumentów.

markozy napisał:
A nie jest to uzasadniony powód do rezygnacji z umowy ?

Nie. Do reklamacji. Jeśli żądanie reklamacyjne nie zostanie spełnione, to dopiero wówczas można żądać odstąpienia. Ale na początku należy sprawdzić co mówi o tym umowa.
markozy napisał:
Przecież to zmiana cen i mam do niej prawo, tak przynajmniej dowiedziałem u Miejskiego Rzecznika Konsumentów.

Przecież... A ja pytam: a co na to umowa? Co powiedziałeś Rzecznikowi i na jakiej podstawie odpowiadał nie wiem. To w jaki sposób prezentujesz tutaj sytuację wskazuje, że mogłeś przekazać Rzecznikowi informacje w sposób niewłaściwy lub niewystarczający. Poza tym jeśli "a Rzecznik mi powiedział" to po co tutaj pytania? :o
Posłuchaj jego rady i nie przyjmuj żądania.... :rolleyes:

nomnes napisał:
Nie. Do reklamacji. Jeśli żądanie reklamacyjne nie zostanie spełnione, to dopiero wówczas można żądać odstąpienia. Ale na początku należy sprawdzić co mówi o tym umowa.

Przecież... A ja pytam: a co na to umowa? Co powiedziałeś Rzecznikowi i na jakiej podstawie odpowiadał nie wiem. To w jaki sposób prezentujesz tutaj sytuację wskazuje, że mogłeś przekazać Rzecznikowi informacje w sposób niewłaściwy lub niewystarczający. Poza tym jeśli "a Rzecznik mi powiedział" to po co tutaj pytania? :o
Posłuchaj jego rady i nie przyjmuj żądania.... :rolleyes:

Pokazałem mu tą umowę i dostałem odpowiedź, że mogę zrezygnować z niej bez płacenia kary w związku ze zmianą cennika, czyżby wprowadził mnie w błąd ?

Nie wiem bo nie znam umowy. Zapytaj rzecznika na jakiej podstawie prawnej się opiera.

do nomnes!

z Leksza irytujące sa Pańskie komentarze! niestety umowa nie reguluje kwestii - CELOWEGO WPROWADZANIA W BŁĄD ludzi po 70 tce! przedstawiania fałszywych danych itp - więc proszę nie odwoływać się tylko do jednego - z takim podejsciem nikt z proszących o pomoc nie ma szans na wygraną!!!!!

kpilecka napisał:
z takim podejsciem nikt z proszących o pomoc nie ma szans na wygraną!!!!!

Czyli zatem zmiana mojego podejścia da szanse na wygraną?
Czy odpowiadanie bez znajomości umowy i wydawanie sądów będzie lepsze aniżeli powstrzymanie się od tego i ewentualnie nie wprowadzanie w błąd?

Na marginesie chciałbym zauważyć, że nie widzę abym czynił uwagi. Odpowiadałem wprost na pytania. Czy to jest to niewłaściwe postępowanie?

witam,
chciałam prosić o informację czy błąd w umowie polegający na tym iż, w par. pierwszym umowy z CE wskazane jest, iż umowa podpisana jest na 5 lat natomiast w kolejnym widnieje informacja iż umowa zawarta jest na czas nieokreślony - daje mi jakiekolwiek pole manewru żeby się z tego wykaraskac?

I tak i nie. Obowiązują oba. Możliwe, że jeden jest bardziej jednoznaczny a drugi tylko wspomina. Teoretycznie obwiązują oba i strony powinny to wyjaśnić.

Powrót