Rozwiązanie umowy z Energetycznym Centrum

• Autor wątku Autor wątku azalia65
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czy w umowie jest informacja o możliwości odstąpienia od niej w terminie 10 dni?

@Colder - napisz jeszcze w jakim celu podałeś link do artykułu
Ponieważ zarzuty zawarte w decyzji Prezesa UOKiK mogą pomóc konsumentom unieważnić umowę z Energetycznym Centrum. Trzeba oczywiście poprawnie czytać taką decyzję.

Dla przykładu, w umowie wskazano, że nie ma zastosowania do niej ustawa o ochronie niektórych prawa konsumentów, co jest nieprawdą - a przez to nieuczciwą praktyką rynkową. Tylko na podstawie takiego naruszenia można starać się unieważnić umowę. Szerzej na ten temat Umowa z Energetycznym Centrum jako umowa poza lokalem przedsiebiorcy| Konsument w sieci

Sama informacja, że istnieje prawo do odstąpienia od umowy wiosny nie czyni.

CO do ubezpieczenia to nie znam jej zapisów, bo relacje użytkowników na forum i w internecie są zgoła odmienne. Jeśli jest to integralna część umowa to unieważnienie umowy energetycznej oznacza rozwiązanie umowy ubezpieczenia.

pocomito napisał:
znalazłem 4 konkretne uchybienia w umowie na ,które się powołałem.

pocomito mozesz konkretnie podac te uchybienia

Witam,

Mam podobny problem. Chcę rozwiązać umowę z EC bez płacenia kary za rozwiązanie umowy.
Po przeczytaniu wszystkiego tutaj aż mnie głowa rozbolała... specem nie jestem od prawa.
Ja miałem wcześniej podpisana umowę z RWE i ten akwizytor przyszedł do domu i namówił mnie do przejścia do EC tańszymi opłatami.
I myślałem, że wszystko załatwią z RWE a jak się okazało przychodzą mi rachunki z RWE I EC i muszę co miesiąc płacić:(
Dzwoniłem do EC żeby rozwiązać umowę to straszą mnie karami za zerwanie umowy.

Proszę o pomoc jak rozwiązać umowę z EC bez płacenia kary.

Jeśli przeczytałeś wszystko to zapewne widziałeś jakie padały pytania po podobnych pytaniach jak twoje? :what:

Witam. Mam umowę z CE i w moim przypadku moje rachunki dochodzą do absurdalnych rozmiarów a wszystko spowodowane jest "błędnym odczytem ala ich prognozą" . Umowę mam już od listopada 2011 łącznie z ubezpieczeniem za 19zł . Przez cały 2012 rok przychodziły faktury i prognozy w ogóle nie zgadzające się z stanem licznika jakie otrzymuje od mojego dystrybutora , a teraz na to wszystko dostałem rozliczenie za czerwiec i lipiec 2012 roku z ilościami kWh których w pól roku nie zużyje . Boje się co możne być dalej jak zaczną mi przysyłać rozliczenia do końca 2012 roku a wspomnę że faktury prognozowe też były jeszcze raz takie jak to naliczał dystrybutor. Dzwoniłem do CE i powiedziano mi że takie odczyty otrzymują od dystrybutora ale skoro tak by było to dlaczego dystrybutor by sam sobie zaniżał ilość kWh za które nalicza sobie za dystrybucje . Moja prośba to naprowadzenie mnie na podstawie jakiego paragrafu kodeksu mógłbym zerwać umowę z tymi oszustami , nie orientuje się jak się ma prawo do takiej próby wyłudzenia. Ewentualnie proszę o pomoc na "priw"w napisaniu pisma do CE w celu zerwania umowy.

wodnik_1974 napisał:
Moja prośba to naprowadzenie mnie na podstawie jakiego paragrafu kodeksu mógłbym zerwać umowę z tymi oszustami ,

Na podstawie podpisanej umowy.

COLDER mam taka prosbe czy mozesz napisac na podstawie tych paragrafow odpowiednie pismo i wyslac mi na mail lessek1@wp.pl bo CE przyslalo mi note obciazeniowa przypomne tylko ze wyslalem do nich rezygnacje taka jak Pani azalia dostalem rozwiazanie ale naliczyli kare i teraz nie wiem czy placic czy czekac :(

witam, proszę kogoś mądrego o podpowiedź, ponieważ chcę rozwiązać umowę z EC poprzez przepisanie licznika na tatę, powołując się na rozdział 5, pkt.5 mojej umowy który brzmi " Sprzedawca dopuszcza rozwiązanie umowy po przekazaniu obiektu nowemu użytkownikowi i dostarczeniu Sprzedawcy protokołu zdawczo-odbiorczego z podanymi wskazaniami układu pomiarowo- rozliczeniowego. Rozwiązanie umowy następuje z chwilą podpisania nowej umowy z nowym użytkownikiem. Do chwili podpisania nowej umowy odbiorca zostaje obciążony należnościami wynikającymi z realizacji umowy. Dodatkowo strony ustalają, że dostarczenie przez następcę prawnego (nowego użytkownika) protokołu zdawczo-odbiorczego podpisanego przez odbiorcę i nowego użytkownika, stanowi podstawę rozwiązania umowy z dotychczasowym użytkownikiem bez zachowania okresu rozwiązania." nie do końca rozumiem ten zapis i proszę o objaśnienie czy dobrze interpretuję, że jeśli tata nie podpisze z EC po przepisaniu licznika nowej umowy, a przeniesie się do innego sprzedawcy, to EC będzie mi naliczało za to karę za zerwanie umowy? Czy tak to należy rozumieć? Rozwiązał już ktoś może umowę w ten właśnie sposób? proszę o pomoc :o

mam pytanie czy z taka sprawą można iść do sądu i jakie mniej wiecej czekają mnie koszty

@magic1803 - z każdą sprawą można iść do sądu. A ty pytasz o jaką sprawę?

@dark11 - nie, nie powinno być kary umownej. Natomiast "przekazanie obiektu" wiąże się najprawdopodobniej z przeniesieniem prawa własności nieruchomości. Samo "przekazanie" może być tu niewystarczające.

Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie w takim razie- czy mogę przepisać właśnie sam licznik, nie zmieniając prawa własności do lokalu? Dodam, że właścicielem domu jestem ja, natomiast tata ma wieczyste użytkowanie. Oboje oczywiście jesteśmy tu zameldowani. Jeśli tak, to czy muszę to jakoś motywować sprzedawcy w wypowiedzeniu umowy, np. że zmieniam miejsce zamieszkania i zostawiam dom Ojcu itp., czy jest to moja sprawa z jakiego powodu to robię i nie mają prawa żądać uzasadnienia przepisu?

Ale ogólnie mogę przepisać sam licznik bez przepisywania własności lokalu, w takiej sytuacji jak moja?

Przepisać licznik? Pytanie za 10 punktów: a licznik jest twój? Bo może być własnością operatora, który doprowadził zasilanie do nieruchomości. Ale możesz co nie znaczy, że to cokolwiek da.

Oj, czepiasz się słówek... Dzięki wielkie za objaśnienia, trochę mi pomogły. Pozdrawiam.

Jak się czepiam? To jest forum prawne. Tutaj ścisłość i jasność się liczy. Jeśli pójdziesz do usługodawcy, to on nie będzie się "czepiał słówek" tylko czytał wprost, a wtedy może być za późno.

Umowa sugeruje przeniesienie praw własności do lokalu. Wszelkie odstępstwa od tego mogą być różnie interpretowane.

chcem sprobowac o nie sluszne naliczanie kary bo rozwiazanie umowy juz mam ale domagaja sie kary jeszcze jedno jakie są zazwyczaj procedury egzekwowania kary chodzi mi czy Ce musi wystapic do sądu o nakaz sadowy i pózniej komornik czy moga mieć inne procedury

magic1803 napisał:
chcem sprobowac o nie sluszne naliczanie kary bo rozwiazanie umowy

Prawo nie zabrania pójścia z tym do sądu. Domniemuję jednak, że nie masz racji i przegrasz.

magic1803 napisał:
jakie są zazwyczaj procedury egzekwowania kary
Sąd, komornik.

PS
Jeśli chcesz dalej otrzymywać odpowiedzi, zacznij proszę stosować reguły pisania: wielkie litery, interpunkcję oraz polskie znaki. Fatalnie czyta się taki besskładny słowotok... :rolleyes:

Powrót