Rozwiązanie umowy z Energetycznym Centrum

• Autor wątku Autor wątku azalia65
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Polecam kontakt z Rzecznikiem tel.797 027 854 - pomagają, a naprawdę wprowadzonym w błąd rozwiązują umowy bez kar.

Witam, moja mama jest kolejna ofiarą powyższej firmy. Przedstawiciel do dokumentów dodał ''oswiadczenie o odstąpieniu od umowy''. Mama podpisała umowe dzisiaj, wiec mam 10 dni na rezygnacje i jak najszybciej chce odesłac tej firmie odstapienie. Moje pytanie jest takie: na jaki adres wysyłacie te dokumenty? Gdyz na odstapieniu jest podany adres pod, który nalezy je odesłac: ul. Graniczna 17, Radom, a siedziba firmy jest na ul.Młodzianowskiej 75F. Obawiam sie, że odesle to oswiadczenie nie pod ten adres pod, ktory powinnam! Wysylac na Graniczna czy Młodzianowska??

Witam wszystkich serdecznie,
Podobnie jak większość mamy również problem z CE, mianowicie w roku 2012 około marca, babcia przepisała mieszkanie swoje u notariusza na mojego męża. Nie jest już jego właścicielką, ale nadal w nim mieszka. Ostatnia dowiedzieliśmy się, że w listopadzie do babci przyszedł przedstawiciel CE i ona zwiedzona oszczędnościami podpisała z przedstawicielem umowę na 5 lat (o ubezpieczeniu nie było raczej mowy, ale kto to wie...). I teraz kwestia, bo babcia oczywiście płaciła 3 rachunki, tzn. 1 stary dwa w jednym czyli prąd i dystrybucja razem (choć nie powinna, ale ciężko wytłumaczyć) oraz 1 za dystrybucję i 1 za prąd od CE. Muszę przygotować pismo o wypowiedzeniu umowy bezprawnie zawartej, tylko nie wiem czy przesłanie samego aktu notarialnego im wystarczy. Prosiłabym o pomoc w tej sprawie. Będę wdzięczna:)

Witam. Problem wygląda następująco: została podpisana umowa z CE wczoraj, znaczy 09.08.2013r. Niestety, po dokładnym przeanalizowaniu umowy, tego wątku i innych stron postanowiliśmy zrezygnować z tego. Koleś powiedział, że CE nie jest firmą taką jak PGE, Tauron czy inne, a tylko pełnią kontrolę nad wszystkimi firmami, które dostarczają prąd. Jak w większości przypadków umowa została podpisana w domu. Wzoru odstąpienia od umowy oczywiście nie otrzymaliśmy. W umowie oraz w Ogólnych warunkach umowy nie ma słowa o ubezpieczeniu, chociaż pieron wie jak jest naprawdę. Na odstąpienie od umowy mamy 10 dni. Czy wystarczy treść typu, że rezygnujemy z umowy w terminie podanym w umowie i tyle? Obecnie prąd dostarcza Tauron. Dziękuję za odpowiedź.

TomekV8 napisał:
Czy wystarczy treść typu, że rezygnujemy z umowy w terminie podanym w umowie i tyle?
Tu wzór formularza
W praktyce to powinno być pismo (podpisz się) wysłane poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru, napisz na zwrotce, “Oświadczenie o odstąpieniu od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa”. To samo dodatkowo wyślij mailem.

Mirr napisał:
Tu wzór formularza
W praktyce to powinno być pismo (podpisz się) wysłane poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru, napisz na zwrotce, “Oświadczenie o odstąpieniu od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa”. To samo dodatkowo wyślij mailem.

Dziękuję za ten formularz. Znalazłem inny, ale było w nim nazwisko przedstawiciela oraz nr identyfikatora. Z jego pisma odczytałem tylko imię, a numeru identyfikatora nie ma. O poleconym z potwierdzeniem odbioru to wiadomo, trzeba mieć dowód że odebrali list. Tą część "o zwrot kwoty" usunę, no bo nic im nie płaciliśmy. A o co chodzi w tym? "Jednocześnie proszę o odebranie .............................................................. po wcześniejszym uzgodnieniu terminu"

Witam.
Dnia 21 stycznia 2014 zadzwoniłem do EC w celu rozwiązania umowy. Podczas rozmowy telefonicznej zostałem poinformowany, aby wysłać do nich list. Pani mówiła również, że będę musiał ponieść koszty 300 zł. Jako, że było to więcej niż 10 dni po podpisaniu umowy, ale jednocześnie przed otrzymaniem blankietów ( których nie mam do dziś ). Zostałem poinformowany, że z tego powodu będę musiał zapłacić 300 zł. W przypadku, gdybym chciał rozwiązać umowę po otrzymaniu blankietów z kosztami zużytego prądu, musiałbym zapłacić 25 zł za każdy miesiąc. Zostało jednak wyraźnie powiedziane, że BĘDĘ MUSIAŁ ZAPŁACIĆ 300 ZŁ. Rozmowa była nagrywana. Wspomniane rachunki miały przyjść pod koniec marca bądź na początku kwietnia. Tego samego dnia wysłałem zgodnie z poleceniem oraz przeczytawszy ten wątek, list polecony priorytetowy za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. List doszedł do nich 23 stycznia.
Dziś, tj. 29 styczeń, EC dzwoni i informuje, że muszę zapłacić ponad 800 zł.
Powiedziałem, że podczas rozmowy 21 stycznia, zostałem poinformowany o kosztach 300 zł. Oni jednak upierają się na ponad 800. Powiedziałem, że rozmowa była nagrywana i zapłacę tylko te 300 złotych. Nie mam zamiaru płacić 800 zł jeżeli zostałem wyraźnie poinformowany, że będzie to 300 zł.
Teraz pani mówi, że podpisałem umowę i wszystko to moja wina.
Przy podpisywaniu umowy dodatkowo pani z EC wpisała 3 lata, zamiast 2 lat, które były ustalone. Dodatkowo informowała, że będę mógł zrezygnować w dowolnej chwili bez ponoszenia kosztów.
Dziś podczas rozmowy telefonicznej poinformowałem, że zapłacę tylko te 300 złotych zgodnie z tym co mówiła pani 21 stycznia podczas nagrywanej rozmowy.
Co powinienem zrobić? Czy muszę płacić te 800 złotych?

Ostatnia edycja:
Witam, 24.01.2014r. zawarłem telefonicznie umowę z EC, Pan wszystko mi wyjaśnił, przedstawił stawki, porównałem ceny z dotychczasowym dostawcą, umowa na 3 lata w 1 roku 15% taniej, myślę sobie rewelacja. Umówiłem się z przedstawicielem EC na wizytę kuriera na poniedziałek 03.02.14r. w celu podpisania umowy ponieważ była na moje nazwisko, a tu niespodzianka kurier przybył już 31.01.14r. a mnie nie ma w domu i podpisała moja małżonka - przypuszczam że to specjalna zagrywka EC. Przez wekend miałem więc czas aby dokładnie przeczytać umowę i okazał się ze ceny energii są inne niż podawane podczas rozmowy telefonicznej. Umowa zawiera zapis że mogę od niej odstąpić w terminie 10 dni od daty jej podpisania a wzór odstąpienia jest załącznikiem tej umowy. W dniu dzisiejszym tj 03.02.14r. tak też uczyniłem wysyłając e-maila i polecony. Przed wysłaniem decyzji o odstąpieniu zadzwoniłem do EC i miła Pani poinformowała mnie że odstąpienie powinno nastąpić w terminie 10 dni od daty zawarcia umowy a nie jak zapisane w umowie od daty podpisania. Moje pytanie do forumowiczów:
1. Umowa zawarta jest 24.01.(telefonicznie) podpisana przez odbiorcę (czyli ja lub moja małżonka) 31.01.14r. od jakiej daty liczy się 10 dni na odstąpienie i czy są to dni robocze? Ale myślę że i tak zmieściłem się w terminie ponieważ dzisiaj to właśnie 10 dzień licząc nawet w ciągu.
Ponadto Pani z EC wyjaśniła mi że wystarczy wysłać e-maila ze skanem odstąpienia, a tu kolejna niespodzianka e-mail zwrotny że wiadomość nie została wysłana (bardzo dziwne)
Ciekawe czego jeszcze się dowiem o EC bo czytając powyższe to może jakieś ubezpieczenia czy kary muszę uiścić. Nie zacząłem nawet współpracować z tą firmą a już ich nie lubię. A z drugiej strony to trochę dałem się zwieść, nie przejrzałem neta i nie przejrzałem tego forum.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
Napiszę jak zakończy się moja sprawa ale myślę że pozytywnie.

nawet jeśli policzą od dnia rozmowy to okres wypowiedzenia "leci" od 25.01 czyli - spokojnie się zmieściłeś w terminie, liczy się data nadania listu

Witam ponownie, przeczytałem Ustawę o OPK i art 2 jak i 10 mówi o 10 dniowym terminie odstąpienia od zawartej umowy. Od jakiej daty liczy się ten termin? Czy data zawarcia umowy czyli wydrukowania i podpisania w EC to jest ta data? Bo przecież umowę podpisuję dwie strony, a do drugiej strony może ona dotrzeć później np. po tym terminie 10 dniowym. I co wtedy, nie każdy czyta umowę przy kurierze bo przecież nie może on poświęcić dla każdego klienta ok 1 godz. Ja mam pewną niejasność, otóż w mojej umowie jest zapis o odstąpieniu w terminie 10 dniowym od daty jej podpisania (ale przez kogo?) czy przez EC czy prze klienta. Moim zdaniem powinna to być data podpisania przez klienta, ale to tylko moje zdania. Proszę o porady i własne spostrzeżenia może dla kogoś taka informacja będzie użyteczna.

Krzysiek547 napisał:
Moim zdaniem powinna to być data podpisania przez klienta
Poprawnie.
Przepis prawny:
Art. 2.
[Prawo odstąpienia od umowy]

1. Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni od zawarcia umowy. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.

podpisalem umowe 7 02 od kiedy liczy sie 10 dni czy 17 02 moge jeszcze wypowiedziec cale szczescie ze ubezpieczenia nie podpisalem powiedziala ze nie warunkow umowy przy sobie

gdzies czytalem ze nie od dnia podpisania bo gdyby tak jutro 11 dzien

Powrót