Rozwiązanie umowy z Energetycznym Centrum

• Autor wątku Autor wątku azalia65
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dzis wyslalem wypowiedzenie znalazlem w necie jest w pdf bo tez nie otrzymalem umowe podpisalem 7 02 czyli dzis 10 dzien czy tak

Dzień dobry,

Proszę o poradę w sprawie nieszczęsnego Centrum Energetycznego, z którym moja mama podpisała umowę.
Umowa została podpisana 16.12.2013r, po czym po naszej interwencji mama wysłała odstąpienie od umowy na sprzedaż energii i opiekę medyczną 19 grudnia na formularzu dołączonym do umowy. Wysłała zwykłym listem poleconym. Po kilku dniach dostaje telefon z CE "Witamy w CE..", na co moja mama poinformowała ich, że wysłała odstąpienie od umowy - oni, że takowej korespondencji nie dostali.
Mama złożyła reklamację 10 stycznia na poczcie, po czym 21 stycznia poczta odpowiedziała na reklamację, że "przesyłka została doręczona osobie uprawnionej do odbioru w dniu 23 grudnia".
Wczoraj inkasent z Tauronu odczytywał licznik i mówił, że to w związku ze zmianą operatora, przy czym powiedział, że on nie może się wypowiadać na ten temat, więc nic się mama nie dowiedziała od niego.
Dodam, że żadnego pisma od CE mama nie otrzymała od czasu podpisania umowy. Widzę również, że karty pacjenta na usługi medyczne mama nie odesłała, ale z niej nie korzysta.

Proszę podpowiedzcie co robić, czy da się coś zrobić, bo mama już się poddaje i nie ma siły z tym walczyć. Na telefony CE nie reaguje.

Odstąpienie jest skuteczne. Poinformujcie Tauron, że umowa nie została zerwana. Wyjaśnijcie z nimi tę sprawę.

Dziękuję bardzo, tak zrobimy. Zobaczymy co oni na to. A co z tą kartą? Odesłać do CE?

To zależy od umowy. Teoretycznie powinna.

Witam,
podpisana została umowa z Energetycznym Centrum i mam jeszcze kilka dni do wypowiedzenia bez podania przyczyny. Oprócz umowy sprzedaży energii elektrycznej podpisana została także deklaracja przystąpienia do usługi "Pakiet ochronny EC". Dostałem przy podpisywaniu umowy "Oświadczenie o odstąpieniu od umowy". Jednak jest na nim możliwa rezygnacja z następujących usług: sprzedaży energii, usługa "Opieka Medyczna LUX MED", usługa "AXA Assistance", usługa "Ochrona od utraty pracy". Jak więc mam rozumieć owy "Pakiet ochronny EC"? Czy zaznaczyć wszystkie opcje rezygnacji z dołączonego wzoru czy owe 3 usługi wymienione na wzorze rezygnacji to nie to samo co "Pakiet ochronny EC" (który niby ma chronić w przypadku utraty źródła dochodu lub pobytu w szpitalu). Tak więc czy wobec tego konieczne są dwie rezygnacje (drugą musiałbym napisać sam lub wg jakiegoś wzoru) czy też rezygnacja z sprzedaży energii wiąże się z rezygnacją z usługi "Pakiet Ochronny EC"? Proszę o radę w tej sprawie.

W domu oczywiście. Przyszli tacy domokrążcy i udało im się zdobyć zaufanie mojej mamy - zdobyli podpisy i poszli. Teraz chcę się jak najszybciej z tego wycofać i chcę to zrobić skutecznie - rozwiązać umowę nie tylko na sprzedaż energii, ale także na ten pakiet ochronny. I chodzi o to, że na tym wzorze odstąpienia od umowy (który otrzymaliśmy wraz z umową) ja nie znajduję opcji rezygnacji z "Pakietu ochronnego EC" tylko z usług wymienionych w poprzednim poście. Więc co zrobić, żeby potem się nie okazało, że co prawda umowa na sprzedaż energii została skutecznie rozwiązana w ciągu tych 10 dni od podpisania, ale pakiet ochronny jest ważny.
Dodam jeszcze, że otrzymaliśmy także jakąś Kartę Korzyści - mam ją odesłać wraz z rezygnacją?

Nikołaj napisał:
W domu oczywiście.
Gdyby to było oczywiste to bym nie pytał....

Rezygnację należy wystosować do wszystkich podpisanych osobno umów.

nomnes napisał:
Gdyby to było oczywiste to bym nie pytał....
Rzeczywiście, nie było to takie oczywiste, ale nie sądzę, żeby miało większe znaczenie w odpowiedzi na postawione przeze mnie pytania.

nomnes napisał:
Rezygnację należy wystosować do wszystkich podpisanych osobno umów.
Zbytnio taka odpowiedź mi nie pomogła, ale dziękuję, że w ogóle poświęcił mi Pan chwilę. Nie wiem czy widział Pan oświadczenie o odstąpieniu od umowy, którą zostawiają przedstawiciele Energetycznego Centrum przy zawieraniu umowy, ale tam wystarczy zaznaczyć opcje, z których się rezygnuje (wymieniłem je w moim pierwszym poście). I w związku z tym pytam się czy owe 3 usługi to jest to samo co Pakiet Ochronny EC? A jeśli nie to czy ktoś może już rezygnował z tej usługi i posiada wzór rezygnacji? Albo jeszcze szerzej, czy w ogóle ktoś znalazł w sieci jakieś informacje o tym Pakiecie Ochronnym? Bo ja niestety nie mogę się nigdzie doszukać.

Nikołaj napisał:
żeby miało większe znaczenie w odpowiedzi na postawione przeze mnie pytania.
Miało zasadnicze znaczenie, i to takie, że zależnie od odpowiedzi prawo do odstąpienia by przysługiwało lub nie.

Nikołaj napisał:
Zbytnio taka odpowiedź mi nie pomogła, (...) Nie wiem czy widział Pan oświadczenie o odstąpieniu od umowy, którą zostawiają przedstawiciele Energetycznego Centrum przy zawieraniu umowy, ale tam wystarczy zaznaczyć opcje, z których się rezygnuje
Podstawowe pytanie: przychodzisz tutaj, bo chcesz porozmawiać o formularzu odstąpienia jaki masz, czy uzyskać odpowiedź zgodną z zapisami prawa?

Ale ja wiedziałem, że prawo do odstąpienia mi przysługuje - pisałem, że mam jeszcze klika dni do odstąpienia bez podania przyczyny. Nikt nie musiał mi tego uświadamiać - można było się tego po prostu domyśleć i spróbować odpowiedzieć na pytania.

Chcę porozmawiać o tym jak skutecznie złożyć rezygnację. Rozumiem, że Pan nie jest w stanie mi pomóc, więc już dziękuję. Jeśli moje pytania wykraczają poza tematykę forum to przepraszam. Jednakże mam nadzieję, że znajdzie się jeszcze ktoś, kto mi pomoże.

Swoją drogą mam wrażenie, że nie chce Pan pomóc użytkownikom tylko nabić sobie liczbę postów. Przydało by się trochę więcej życzliwości i miłej, spokojnej atmosfery na tym forum.

Nikołaj napisał:
pisałem, że mam jeszcze klika dni do odstąpienia bez podania przyczyny. Nikt nie musiał mi tego uświadamiać
A wiesz, że co drugi wątek tutaj to jest taki: "bo ktoś wie że w dzwony biją, tylko okazuje się, że jednak nie w tym kościele co myślał"? :what:

To, że "ty wiedziałeś" nie oznacza, że tak jest. Nikt tutaj w ciemno nie odpowiada, póki nie potwierdzi faktów, których może jedynie się domyślać. W takich wypadkach zadajemy właśnie pytania precyzujące. Prawo to nie "zgadywanka".

Nikołaj napisał:
można było się tego po prostu domyśleć
Jeśli szukasz odpowiedzi na domysłach a nie faktach, zapraszam na forum jasnowidzów.

Nikołaj napisał:
Chcę porozmawiać o tym jak skutecznie złożyć rezygnację. Rozumiem, że Pan nie jest w stanie mi pomóc, więc już dziękuję.
Jesteś w błędzie. W błędzie co do tego, że nie jestem w stanie pomóc. Natomiast masz w pełni rację co do tego, że tobie nie jestem w stanie pomóc. Skąd taki wniosek? Ano stąd że otrzymałeś odpowiedź jak skutecznie złożyć rezygnację, ale skoro jej nie widzisz, to nie można tobie pomóc.

PS
Nikołaj napisał:
Swoją drogą mam wrażenie, że nie chce Pan pomóc użytkownikom tylko nabić sobie liczbę postów. Przydało by się trochę więcej życzliwości i miłej, spokojnej atmosfery na tym forum.
Wybacz ale to ty rozpocząłeś tę jałową dyskusję. Wystarczyło tylko odpowiedzieć na pytanie, bez zbędnych komentarzy. :confused:

Ostatnia edycja:
Przepraszam za zbędny komentarz. Ale nadal twierdzę, że nie uzyskałem odpowiedzi na pytania, które pomogą mi skutecznie złożyć rezygnacje. Ale ok, bez komentarza, ponawiam jedno z nich: czy Kartę Korzyści mam odesłać wraz z rezygnacją, czy jest to zbędne (nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie w tekście umowy)?

Ostatnia edycja:
Przepis prawny:
3. W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie czternastu dni. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty.

Dziękuję. I ostatnie pytanie: czy jeśli zaznaczę na formularzu (oprócz opcji odstąpienia od umowy sprzedaży energii, co do której jestem pewien) odstąpienie z usług, na których umowy być może wcale nie podpisano, to czy może to mieć jakiś negatywny wpływ na całość formularza rezygnacji, tzn. czy EC może nie przyjąć całości formularza, czyli także odstąpienia od umowy sprzedaży energii jeśli nieprawdą okaże się, że na owe dodatkowe usługi umowy nie podpisano. Po przeczytaniu umowy dalej nie mam pewności czy te 3 usługi nie wchodzą w skład pakietu ochronnego EC.

Bardzo dziękuję za odpowiedź i życzę dobrej nocy.

SzMagdalena napisał:
Witam, moja mama jest kolejna ofiarą powyższej firmy. Przedstawiciel do dokumentów dodał ''oswiadczenie o odstąpieniu od umowy''. Mama podpisała umowe dzisiaj, wiec mam 10 dni na rezygnacje i jak najszybciej chce odesłac tej firmie odstapienie. Moje pytanie jest takie: na jaki adres wysyłacie te dokumenty? Gdyz na odstapieniu jest podany adres pod, który nalezy je odesłac: ul. Graniczna 17, Radom, a siedziba firmy jest na ul.Młodzianowskiej 75F. Obawiam sie, że odesle to oswiadczenie nie pod ten adres pod, ktory powinnam! Wysylac na Graniczna czy Młodzianowska??

witam
ja tez chcę odstapić od umowy w ciągu 10 dni
i mam takie pytanie
czy to oświadczenie które zostawił mi przedstawiciel firmy wystarczy ?
i co trzeba w nim zaznaczyć ?

Powrót