Rozwod Polakow w Anglii

• Autor wątku Autor wątku marek.mm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Cymmer, tutaj mozesz wystapic, wraz z pozwem rozwodowym o alimenty od bylej zony.Jak juz powiedzialam, nie ma winnego, jest tylko rozwod na wniosek powoda.

Witam serdecznie

Zarówno ja i mój malzonek przebywamy od 6 lat w Angli i z tego co przeczytalam mamy prawo rowiesc się w UK.

Poczatkowo rozważałam tylko rozwod w Polsce. Napisalam już wniosek o rozwod bez orzekania o winie za porozumieniem stron w trybie przyspieszonym. Z mezem rozstaliśmy się ponad 2 lata temu, nie posiadamy dzieci ani tez wspolnego majatku, zgoda na rozwod jest obustronna. Zarówno ja jak i mój ‘prawny’ malzonek jesteśmy od ponad roku w innych relacjach partnerskich, mieszkamy z innymi partnerami.

Nieprzejmowalalismy się rozwodem na papierze, bo mentalnie już dawno się rozeszliśmy i na sprawy formalne nie było czasu.
Teraz sytuacja diametralnie się zmienila gdyc z moim partnerem (jest Anglikiem) spodziewamy się dziecka i dowiedziałam się niedawno, ze jestem w 3 miesiacu ciazy.

Dzwoniac do Sadu Okregowego, Wydzialu Cywilnego dostalam porade iż jeśli obydwoje mieszkamy w Angli i spodziewam się dziecka tak czy inaczej musimy odebrac wezwania osobiście w Polsce i stawic się osobiście na rozprawe pomimo iż wszystko odbywa się za porozumieniem stron, nie mamy wspolnego majatku, dziecii wszystko wydawaloby się być jasne. Ja jestem jeszcze w stanie ewentualnie pojechac w czerwcu do Polski na rozprawe, bo będę w 6 miesiacu ciazy, choc mam ogromne problemy z kręgosłupem i niepowiem ze będzie mnie i dzieciatko troche to kosztowalo. Niestety mój były maz zaczyna w Kwietniu nowa prace i nie będzie miał możliwości wziasc urlopu choc bardzo by chciał pomoc.

Rowniez tryb przyspieszony pomimo iż spodziewam się dziecka zostanie odrzucony, a dziecko będzie prawnie dzieckiem mojego bylego meza (???) który to ma niby placic alimenty i mam się sadzic ponad rok (wg opinii tej Pani o OJCOSTWO) (!!!) . Powiem szczerze, ze jestem tym przerazona i martwie się jak ta sprawe załatwić gdyc jedyne na czym mi aktualnie zalezy to aby dziecko urodzilo się z nazwiskiem swojego taty i abysmy mogli ułożyć sobie spokojne zycia i się pobrac. Powiem szczerze, ze prerazaja Mnie formalności i biurokracja w Polsce. Czy to co usłyszałam od tej Pani to rzeczywiście tak się odbywa???:o

I tu pytanie czy takie same komplikacje Czekaja mnie w Anglii, chodzi mi tu o dobro dziecka i o jak najszybsze załatwienie sprawy. Drugie pytanie ile by mnie kosztowal taki rozwod w Angli, bo naprawde mam ciezka sytuacje finansowa i nie wiem czy będzie mnie na to stac. Dziekuje z gory za odpowiedz.

Witam

W Anglii mozesz uzyskac szybko rozwod nawet przez poczte pod warunkiem ze jest to rozwod za porozumieniem stron ogolnie rozwod kosztuje 300,ale moze bedzie mozna nie placic jak Cie na to nie stac to musisz sie dowiedziec czy jest mozliwosc nie placenia

Czy taki rozwód jest też możliwy w przypadku gdy ślub brany był w Polsce jeden z małżonków mieszka w Polsce a drugi ten który składałby pozew mieszka w Anglii,bo mogłoby tak być że mimo braku porozumienia małżonek w Anglii złożyłby pozew na swoich warunkach.Dokumenty byłyby przysyłane do drugiego z nich do Polski w języku angielskim a ten mieszkający w Polsce nie znający jezyka agielskiego narażony by był na koszta w tłumaczeniu pism i odwoływaniu się.Co w takim wypadku "mówi"prawo angielskie?

Ostatnia edycja:
Jeżeli ślub braliście w Polsce, przed polskim USC to i tak wyrok rozwodowy sądu zagranicznego będziecie musieli uznać na terenie RP przed sądem polskim.

Witam

Jestem w trakcie rozwodu w Irlandi Polnocnej,rozwod ma byc orzeczony z powodu niedorzecznego zachowania meza(wyrok sadu za przemoc w rodzinie i zakaz zblizania sie,a takze wjazdu do miasta mojego i dziecka zamieszkania) w Polsce byl by to wyrok z orzeczeniem o jego winie.Pragne sie dowiedziec czy po uprawomocnieniu sie tego wyroku wystarczy go przetlumaczyc i przedstawic w USC w Polsce celem odnotowania rozwodu,czy trzeba skladac pismo do sadu w Polsce celem uznania tego wyroku i jak to wyglada,czy jest rozprawa,czy musze tam byc,czy to niedorzeczne zachowanie bedzie napewno w Polsce potraktowane jak orzeczenie o winie i czy sa jakiekolwiek problemy przy tego typu uznaniach?:???:

kati68 napisał:
Witam

Jestem w trakcie rozwodu w Irlandi Polnocnej,rozwod ma byc orzeczony z powodu niedorzecznego zachowania meza(wyrok sadu za przemoc w rodzinie i zakaz zblizania sie,a takze wjazdu do miasta mojego i dziecka zamieszkania) w Polsce byl by to wyrok z orzeczeniem o jego winie.Pragne sie dowiedziec czy po uprawomocnieniu sie tego wyroku wystarczy go przetlumaczyc i przedstawic w USC w Polsce celem odnotowania rozwodu,czy trzeba skladac pismo do sadu w Polsce celem uznania tego wyroku i jak to wyglada,czy jest rozprawa,czy musze tam byc,czy to niedorzeczne zachowanie bedzie napewno w Polsce potraktowane jak orzeczenie o winie i czy sa jakiekolwiek problemy przy tego typu uznaniach?:???:

HEJ zna ktos odpowiedzi na te pytania:help:

Witam.
Chciałbym się dowiedzieć trochę na temat rozwodu (prawdopodobnie w Anglii z racji tego że oboje w Anglii mieszkamy).
Więc tak, dwa tygodnie temu żona ogłosiła, że mnie nie kocha i chce rozwodu. Mamy oboje po 30 lat i 6 letnią córeczkę. Ja ją wciąż kocham i rozwodu nie chcę, ale nie będę jej też utrudniał, bo próbowałem już wszystkiego przez te ostatnie dwa tygodnie i nie mogę jej nakłonić do zmiany zdania. Powód rozwodu ona podaje: "coś się wypaliło i myślała już tym od paru miesięcy i nie chce ta dalej żyć i nie kocha mnie.". Proste no nie? Żyliśmy normalnie, czasem kłótnie z reguły o pierdoły ale nic poważnego. Seks uprawialiśmy jakiś miesiąc temu i do tego czasu myślałem, że wszystko jest ok ale niestety. Mamy dwa samochody, dwa telewizory, pralkę, lodówkę itp. Żadnych oszczędności. Kredyt na 25tyś w Polsce (wzięty z myślą o wyrobieniu historii kredytowej i zakupie z czasem mieszkania w Polsce). Aktualnie mieszkamy w wynajętym mieszkaniu.
Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda rozwód w Anglii (tzn. wiem na temat formularzy i gdzie iść, itp), ale jak wygląda sprawa z podstawą rozwodu? Czy my w ogóle możemy, dostać rozwód w takiej sytuacji? Jeśli tak to jakich alimentów mogę się spodziewać zarabiam 1500funtów na rękę w miesiącu, żona pracuje "na czarno" i zarabia ok. 200funtów w tygodniu. Wiem, że pewnie nie możecie podać dokładniej kwoty ale może chociaż tak orientacyjnie.

Pozdrawiam,
Sebastian
PS. Zapomniałem dodać, że jesteśmy 7 lat po ślubie.

Ostatnia edycja:
@marlinr, dzieki za informacje
Ja z moim mezem nie zyjemy ze soba od 7 miesiecy a nie mieszkamy razem od 3 miesiecy. Z tego co wiem, to w Anglii nie obowiazuje watek rozbieznosci charakteru jako podstawa do rozwodu.
Czy jesli wskaze na zdrade ktoregos z nas, to czy sad moze sie dopytywac a jakies dowody zdrady, tzn np. dane osobe tej 3-ciej osoby?
Dodam tutaj, ze oboje z mezem chcemy sie rozwiesc i jestesmy zgodni co do tej decyzji.

dzieki z gory

Witam!
Mam takie malutkie pytanko. Z żoną nie mamy ze sobą zadnego kontaktu od 3 miesięcy. Jak wyglada sytacja kiedy jeden z wsółmałżonków wniesie pozew o rozwód w polsce a drugi w tym samym czasie w Anglii? Czy liczy sie kto pierwszy tan lepszy czy jak sie to odbywa? Proszę o odpowieź.

Przemek:
kodeks postępowania cywilnego:
Art. 1098
§ 1. Jeżeli sprawa o to samo roszczenie między tymi samymi stronami zawisła przed sądem państwa obcego wcześniej niż przed sądem polskim, sąd polski zawiesza postępowanie. Sąd nie zawiesza jednak postępowania, jeżeli orzeczenie, które ma wydać sąd państwa obcego, nie będzie spełniało przesłanek jego uznania w Rzeczypospolitej Polskiej lub nie można oczekiwać, że postępowanie przed sądem państwa obcego zostanie prawomocnie zakończone w rozsądnym terminie.
§ 2. Po zakończeniu postępowania przed sądem państwa obcego, sąd umarza postępowanie, jeżeli orzeczenie sądu państwa obcego podlega uznaniu w Rzeczypospolitej Polskiej; w przeciwnym przypadku sąd postanowi podjąć postępowanie.
§ 3. Sąd na wniosek strony może także podjąć zawieszone postępowanie, jeżeli postępowanie przed sądem państwa obcego nie zostało zakończone w rozsądnym terminie.
§ 4. Przepisy § 1-3 stosuje się odpowiednio do sprawy zawisłej przed innym niż sąd organem państwa obcego.
[/I][/I]

Co do zasady kto pierwszy, ten lepszy:lol:

Witam,mam takie pytanie po przytoczeniu kodeksu cywilnego dotyczacego pierwszenstwa w procesie rozwodowym.Czy paragraf 4 art 1098 dotyczy np mojej sytuacji? Moj adwokat zlozyl w Master Matrimonial Office pozew rozwodowy w listopadzie 2011 ten pozew potem po wyczerpaniu procedur ugodowych i prob kontaktu z moim mezem(nieskutecznym) trafil do sadu w sierpniu 2012.W tym czasie moj maz wynajol sobie sprytnego adwokata w Polsce i w kwietniu 2012 roku zlozyl tam pozew rozwodowy,wiedzac ze tu juz taka sprawa sie toczy.Niestety nie godzil sie na rozwod tutaj poniewaz zlozony jest z jego winy( non molestation order), w Polsce zlazyl bez orzekania o winie.Czy ten paragraf dotyczy tej sytuacji?Nie chce sie rozwodzic w Polsce,brac tam adwokata mam tutaj swojego jezdzic udowadniac ze to jego wina,a nie mam zamiaru godzic sie na rozwod bez orzekania o winie. Troche stracilam pewnosc siebie bo wydawalo mi sie ze sprawa tu byla pierwsza teraz nie wiem.Zwlaszcza ze sad tutaj czeka na jakakolwiek decyzje sadu w Polsece,a sad w Polsce sie ociaga i jakby czekal na zakonczenie sprawy tutaj.Ja w tym wszystkim nie wiem co mam robic i jak to ugryzc czy cos pisac czy czekac.Pozdrawiam

HI.
Moze ktos mial podobna sytuacje. Moj maz jest hazardzista i z powodu jego grania pogorszyla sie sytuacja materialn a rodziny. Dostalismy wypowiedzenie z mieszkania w ktorym mieszkamy( wynajmujemy).Myslalam o separacji lub o rozdzielnsci majatkowej. Nie chce rozwodu z powodu dobra dziecka. Mam oszczednosci(pracuje na pelen etat) ktorymi z powodu jego grania nie chcialabym sie dzielic.Wiem ze to przegra. A nie mam ochoty czekac na kolejne dlugi meza.
Jaka opcja byla by dla mnie najlepsza?
Dziekuje wszystkim za pomoc i pomysly.

Witam. Mam pytanie odnośnie rozwodu a mianowicie... pobraliśmy się Uk w 2011 r. Oboje jesteśmy Polakami W Styczniu2015 r. dostaliśmy rozwód w Polsce. I teraz w świetle prawa angielskiego Wciąż jesteśmy małżeństwem. Gdzie mam skierować papiery rozwodowe z Polski tutaj w Uk? Czy musze zakładać sprawę także w Uk? Proszę o pomoc. Dziekuje

Witam

Czy orientujecie sie gdzie trzeba sie udac aby zaplacic za koszty sadowe?Bo nie mam zielonego pojecia.... papiery mam wypełnione tylko meczy mnie to gdzie mam zapłacić.

Z gory dziekuje za odpowiedzi...

Powrót