Sądowe wezwanie do zapłaty - Global Collection Management

• Autor wątku Autor wątku mausses
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja właśnie wróciłem z sądu, czytając te forum, zaskarżyłem nakaz zapłaty powołując się na brak legitymacji czynnej i dzisiaj miałem rozprawę. Oczywiście z GCM nikogo nie było na rozprawie tylko ja i sędzia, który wskazał mi że GCM to nie tak jak tu piszą że to dział windykacji, czy firma która wykupiła dług, lecz spółka powstała z 3 firm miedzy innymi VIVUS. Zauważyłem, ze właścicielem tych 3 spółek jest ta sama osoba, sąd wskazał, że z dokumentów wynika, że w ramach nawiązania spółki, VIVUS przelał miedzy innymi moją wierzytelność jako wkład spółki i teraz GCM jest moim wierzycielem, bo to ta sama firma co VIVUS, jest to prawdą czy sędzina się jednak myli i jednak brak legitymacji czynnej powoda, na który się powoływałem. We wtorek mam przyjść na odczytanie wyroku i wydaje się, że powództwo nie zostanie oddalone

prohen napisał:
VIVUS przelał miedzy innymi moją wierzytelność jako wkład spółki
To "między innymi" czy konkretnie też tę przyslugującą od ciebie, zindywidualizowaną? Jaki jest dowód na wniesienie aportem zindywidualizowanej wierzytelności przyslugującej od ciebie?
Może powiedz co napisałeś w tej kwestii dokładnie

tak z ciekawości po co się zakłada kolejną firmę by windykowala? to jakieś obejście podatków?

mój nr umowy pożyczki jest na liście innych kilkudziesięciu takich numerów przelanych wierzytelności, do tego dołączono umowę pożyczki, który zgadza się z nr tym na tej liście i jest też umowa zawarcia spółki jawnej pomiędzy VIVUS a GCM i oświadczenie o wniesieniu przez wspólnika wkładów. to wszystko sędzina mi wyjaśniała i twierdziła, że powinienem zapłacić bo to jest ta sama firma powstała z 3 spółek

To nie lista pasażerów, żeby uznawać iż obecność numeru na liście jest wystarczająca do przejścia praw do wierzytelności. Gdzie zindywidualizowana wierzytelność, poświadczone podpisy itp? Coż ta sędzina albo niedouczona, albo nie napisałeś tego co trzeba do sprawy

Witam .
w piątek koleżanka dostała pozew oraz wezwanie na rozprawę w sądzie rejonowym w naszym mieście.
2014 roku koleżanka wzięła pożyczkę (3500) z vivus dodam że dla swoich rodziców. Ojciec przedlużył spłate o miesiąc wpłacając na konto vivus 665 zł, ale mimo złej sytuacji finansowej nie mógł spłacić tej pożyczki. W kwietniu 2015 roku otrzymał list nie polecony o wezwanie do zapłaty od kancelarii, która działa w imieniu GCM, na piśmie była wyliczona kwota główna, prowizja, odsetki i opłaty windykacyjne co razem dało 4577,72 zł, ojciec koleżanki zaczął wpłacać na ich konto raty by spłacić ten dług, łączną kwotę którą wpłacił to 1940 zł, mimo to firma oddała sprawę do sądu.
GCM chce by spłaciła im od nowa tą pożyczkę W dowodach umieszczono wniosek o pożyczkę,umowę z załącznikami ( umowa nie jest wypisana brak jakichkolwiek danych koleżanki czy pani z którą umowa była podpisana), twoje warunki umowy , przelewy( wyglądające jak zrobione w word ) pełnomocnictwo, umowa spółki jawnej, oświadczenie o wnieśenie przez wspólnika wkładu plus dodane do tego mikroskopijnej wielkości lista kiepskiej jakości kopii nr pożyczek i ich wartości (potrzebna była lupa żeby znaleźć odpowiedni nr. umowa sprzedaży, wezwania do zapłaty w hurtowej ilości, fikcyjny e-mail, kolejne pełnomocnictwa i opłata za pełnomocnictwo. Nie wiem czy pisać sprzeciw czy odpowiedź na pozew i do czego się przyczepić. Z góry dziękuję za pomoc

Jeszcze jedno te 3500 to wpłynęło na konto czy w tą kwotę wliczyli też prowizję?

wierzytelność została sprzedana, najpierw wpłynęło 3000 a potem 500 bo było dobierane. jednak koleżanka nie otrzymała żadnej umowy, a podpisywała jedynie wniosek o pożyczkę, którego kopii również nie otrzymała.

amelia2013 napisał:
To nie lista pasażerów, żeby uznawać iż obecność numeru na liście jest wystarczająca do przejścia praw do wierzytelności. Gdzie zindywidualizowana wierzytelność, poświadczone podpisy itp? Coż ta sędzina albo niedouczona, albo nie napisałeś tego co trzeba do sprawy

Chyba niedouczona, albo jej się nie chciało i przyszła z gotowym wyrokiem. Mam przed sobą zestaw "dokumentów" od GCM. Tam nic nie trzyma się kupy. Jest co prawda umowa spółki jawnej z jakąś listą wierzytelności, z tym że ta lista jest wydrukiem komputerowym bez jakiegokolwiek podpisu. Co więcej, na "listę wierzytelności" powołują się jeszcze w dwóch innych dokumentach dołączonych do pozwu, o których nie ma mowy ani w umowie spółki ani w samym pozwie. Za każdym razem mowa jednak o "liście wierzytelności będącej załącznikiem" opiewającej na inne kwoty, zatem nie wiadomo czego ta dołączona lista dotyczy, tym bardziej że jest to fragment większej całości.
To przejście wierzytelności nie jest potwierdzone jakimkolwiek podpisem na dokumentach, co więcej, w samej umowie spółki jest mowa o tym że ta lista wierzytelności nie jest czymś ostatecznym bo część z nich może zostać spłacona i wówczas wspólnik dokona wyrównania wkładów w formie gotówki.
Brak jest też jakichkolwiek dowodów na istnienie pierwotnej wierzytelności. Chyba że za taki należy brać dołączony do pozwu niewypełniony i niepodpisany przez nikogo formularz umowy pożyczki z Vivus. Pełnomocnik powoda dowód na posiadanie rachunku bankowego wywodzi z art. 720 k.c. Cytuję: "dokonano weryfikacji na podstawie danych z przelewu dokonanego z rachunku bankowego, którego posiadaczem w świetle art 720 k.c. jest pozwany". Ja nie wiem jaki sąd na podstawie tego typy "dowodów" jest w stanie wydać nakaz zapłaty.

witam czy jest na forum osoba ktora pomogłaby napisac odwolanie od sadowego wezwania do zaplaty chodzi tez o firme Global Collection Management bardzo prosze o pomoc

Moja sprawa została zakonczona, splacilem cale zadłużenie.
Jeżeli chodzi o odwołanie to można je napisać mając jakieś argumenty np. Przedawnienie itp. Takie odwołanie można złożyć podczas trwania sprawy, przed zapadnięciem wyroku sądowego.

monika11111111 napisał:
witam czy jest na forum osoba ktora pomogłaby napisac odwolanie od sadowego wezwania do zaplaty chodzi tez o firme Global Collection Management bardzo prosze o pomoc

Chodzi ci o przedsądowe wezwanie do zapłaty czy Nakaz zapłaty wydany przez Sąd ?

witam chodzi o nakaz zaplaty w postepowaniu upominawczyma na drugiej kartce jest napisane pozew o zaplate i na trzeciej postanowienie

list jest wysłany z sądu rejonowego lublin-zachod

A co tu pomagać wystarczy zaskarżyć nakaz pisząc że gcm nie ma legitymacji czynnej powoda nie od niego pani pożyczała i nie jemu będzie pani płacić. Temat wielokrotnie pisany na forum i z tego co wiem wiele osób które w ten sposób zrobiły to sąd oddalił powództwa. Gcm nienależycie wykupuje długi i robi to nagminnie.Nora47 dobrze napisała w poście poniżej

Ostatnia edycja:
do dmonika11111111 masz tu przykład:

SPRZECIW

Od nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym wydanym w dniu xxxxxxx przez Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie VI Wydział Cywilny, wnoszę sprzeciw z wnioskiem o:

1) Uchylenie nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym w całości.
2) Umorzenie kosztów procesu.

Uzasadnienie

Pozwany nie zapłaci powodowi żądanych kwot wymienionych w nakazie zapłaty z dnia xxxxxxxxr gdyż powód nie przedstawił żadnych dokumentów potwierdzających moje zobowiązanie wobec powoda w sprawie.

W związku z art.505[35] kpc. pozwany wnosi jak na wstępie sprzeciwu.

Przypominam że złożenie sprzeciwu do e-sądu nie załatwia sprawy ostatecznie. Zdarza się co prawda że w takiej sytuacji powód wycofuje pozew, ale nie jest to regułą. Właściwa walka będzie się toczyć przed SR. A nie zawsze udaje się swoje racje obronić przed sądem. Jeżeli nie zaprzeczymy dowodom przesłanym przez powoda do sądu, sędzia je może przyjąć. Bo to jego ocenie podlega ich wiarygodność. Aby się do tego przygotować trzeba dobrze przestudiować kwity jakie otrzymacie z sądu. W przypadku GCM akurat przedstawione "dowody" bywają słabe, ale nie zmienia to faktu że warto to wyraźnie zaznaczyć w piśmie do sądu. Poza tym, oni też się uczą na błędach...Więc swoją dokumentację mogą mieć teraz staranniej przygotowaną.

wszystko się zgadza ale jest też trochę czasu zanim sprawa trafi do SR pozwanego.

dziekuje za pomoc. ja ten dlug mam w vivus i chce go splacic tylko ze narazie niemam calej kwoty a boje sie go splacic tej firmie Global Collection Management bo czytalam ze oni nie do konca sa uczciwi. czy w takiej sytacji moge napisac do sadu ten sprzeciw zeby to akurat im nie placic.

Powrót