Samochod - Allegro - Otomoto

• Autor wątku Autor wątku MistrzZen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
tak jak myślałam
Czesc,

Wciaz mam samochód dostepny dla sprzedazy. Samochód ma doskonala kondycje. Samochód jest zarejestrowany w Polsce, samochód miec Polske dokumenty i samochód maja Polske talerze. Samochód ma doskonala kondycje, zadne uszkodzenie, nigdy nie wlaczyc do jakichkolwiek wypadków, nigdy re-painted, zadne zadrapania, garaz trzymal, ja `m nie palacz wiec samochód jest niepalacym samochód, pierwsza reka (to jest zarejestrowane na moim imieniu, jestem pierwszym wlascicielem). Samochód jest obecnie zarejestrowany w Polsce. Wnetrze jest równiez w doskonalym ksztalcie. Samochód miec 2 klucze. Pojazd byl dobrze utrzymany, zawsze wprowadzac do garazu, zadna rdza i byc ostatnio zrobiony przeglad. Silnik zapala w prawo w góre, dzwieki wielki i tam nie sa zadnymi dziwnymi halasami. Nie wolac do uszkodzenia. Samochód przebyty z kompleksowa obsluga historia (ksiazka sluzbowa historia). Samochód miec kierownice po lewej, to jest europejska wersja i samochód byl bougth z Polski salon. Mówic mi czy chcesz robic duzo.

Dziekuje!

Od: otoMoto.pl <powiadomienia@otomoto.pl>
Temat: [otoMoto.pl] Zapytanie dotyczące ogłoszenia nr C17995424
Do: lukaszswl@yahoo.pl
Data: 25 Marzec 2011 (Piątek), 11:19

Witaj Iwona

Wysłano zapytanie dotyczące ogłoszenia nr C17995424 (Audi A4)
Link do tego ogłoszenia: Audi A4 Audi A4, 2008r., 1968cm3, 140KM - otoMoto

Dane kontaktowe osoby:

Od: Robert Ziobrowski <robertziobrowski@yahoo.pl>

TO NIE DOTYCZY TYLKO OTO MOTO.PL !!! UWAZAJIE NA OGLOSZENIA Z BELGII I HOLANDII!!!! NA ICH STRONACH TEZ DZIALAJA CI OSZUSCI!!Na belgijskiej stronie gosc wciskal mi ten sam kit o londynie itd.,natomiast na z holandii pisal ze ma trudna sytuacje,bo ma bardzo chore dziecko i dlatego takie tanie auto,ale tez nie chcial podac nr.tel i proponowal dostarczenie auta na jego koszt do polski,kontakt byl tylko na poczte yahoo.com Podaje ich nazwiska BENJAMIN BRADLY,GHISLAIN CHEDRAK
OTO JEDNA Z WIADOMOSCI JAKA OTRZYMALAM

Hi,

The vehicle is in good condition, has no technical damage, no scratches, no hidden defects.

It comes with all the documents you need to register it. The car it is registered in Belgium (Car Pass is OK) and you will not pay for any additional tax.

I have worked in Belgium for one year, and I bought the car there. My company wanted me back home, so currently I am in England. I have brought the car home with me and it is now based in England.

If you are unable to pick it up yourself, I can offer a legitimate transaction using a company car to deliver to your home address.

I've decided it's better to sell it because I no longer use it (the steering wheel is on the left and it is very difficult for me to drive it here), I do not want to keep a car and not use it .

I tried to sell the car in England, but nobody wants to buy a car with the steering wheel on the left side.As you may know,here all cars have the steering wheel on the right side.

The price is 4,300.00 Euro, and is not negotiable and it also includes transportation to Belgium.

PS: For a better communication, I prefer to speak English, my Belgian is not very good.

Sincerely,

Bradley Benjamin

--- On Fri, 1/28/11, 2dehands.be wrote:

TO SAMO CO W OGLOSZENIACH NA OTO MOTO,TA SZAJKA OPANOWALA CALA EUROPE!!!!

Prawie dałem się nabrać naszemu wspólnemu koledze David Truong miałem zamiar kupić Seata Alhambre z 2004 roku. Dzisiaj odezwał się do mnie pod nazwiskiem Robert Ziobrowski. Bądźcie czujni.

Dlaczego policja nie moze ich namierzyc,przeciez tez placa chociazby za ogloszenia na oto moto,wiec powinni sprawdzic kto i gdzie placi za te ogloszenia

UWAGA OSZUST !!!! takich ofert jest za granicą od groma !!!!!
masz do czynienia z profesjonalym oszustem na początki oferuja super cene
dobre zdjęcia itd , klient sie napala najlepiej by zaraz wskoczył do samochodu , samolotu i to cos zakupił :tuptup: . Ale teraz oszust pisze o róznych opcja np .
mieszka a angli wyśle samochód za opłaceniem małej kwoty lub chce miec pewnosc że kupiec chce sie napewno spotkać np w niemczech a on po daremnie
z holandi nie pojedzie podsuwa idee aby kupujący wysłał jakąs kase np szybkiego
przelewu WESTERN UNION . Przelew oczywiście na kupującego fałszują podpis numer przelewu maja a ten wystacza aby odebrać kase . No i nie masz kasy :rolleyes:
znam te triki bo nie omal sam w to wpadłem jestem w branży samochodowej dlatego podpowiem chcąc mieć dobre autko trzeba zapłacic teniej będą zawsze chaki

Witam wszystkich
Moja sprawa z tym oszustwem dobiegła dziś końca. Nic nie uda wam się wskórać. umorzyli moje postępowanie w śledztwie :sad:. Nie dość nic nie zrobili to jeszcze mnie zbywali gdy przynosiłem im jakieś informacje. Jedyne wyjście to znaleźć prywatna osobę która postara się znaleźć sprawce. sam nie wiem co robić....Jeśli ktoś coś wie to proszę o kontakt cooks@op.pl GG 34328904
Pozdrawiam

Temat nie nowy, ten sam człowiek podszywa się pod anglika który wrócił z polski wypasionym samochodem i odsprzedaje go bo teraz chce kierownice z drugiej strony !! Samochód napewno po krasztestach ! Ostatnio na WP.PL czytałem o jednym takim potentacie co kupił od niego Jaguara ! Samochód nie nadawał się do jazdy ! Geometria się nie zgadzała, ani nic ! Samochód z karambolu !!
WYSTRZEGAĆ SIĘ TAKICH OFERT !!!!

SIMON EUCHNER-taki gosc dzisiaj probowal mi wcisnac bajke o Raw4 ,bo on jest w anglii itd. Oglasza sie na otomoto,ten skurczysyn w ogloszeniu nie mial numeru tel.,ale bylo napisane ze strona sprawdzona i rekomendowana przez zespol otomoto!!!!!Czy oni tego nie sprawdzaja? Byl w tym ogloszeniu podany adres strony azan.otomoto.pl.maja w ofercie ponad 140 aut,wszystkie piekne i ceny super,ale to ten sam gosc!!!!! Wiem,bo zalozylam sobie trzy poczty i wyslalam mu trzy wiadomosco,kazda dotyczyla innego auta,ale wszedzie dostalam taka sama odpowiedz!!!UWAZAJCIE!!!

OSZUST Alvaro Gandara adres email oszusta: alvganast@gmail.com,
ogloszenie na allegro / otomoto Alfa 159 TI 2.4 210KM 2008 rok przebieg 70tys, kolor czerwona cena 25 tys...

Dziekuje Wam, dzieki temu watkowi udalo mi sie potwierdzic podejrzenia ze mam do czynienia z oszustwem - prawda jest ze wiele osob poszukujac wymarzonego auta po prostu daje sie nabrac i ma uspiona czujnosc.
Choc sprawa wydala mi sie od poczatku podejrzana z racji ceny pomyslalem sprawdze na zasadzie a co mi tam, moze sie pomylilem i okazje sa i nie zawsze niska cena = cos jest nie tak. Korespondencja wygladala tak jak w kilku poprzendich watkach, czyli tekst o zmarlym bracie i wyjezdzie do Anglii po auto.
ponizej cytuje, 1 mail od oszusta "schemat" czyli rzekoma lamana polszczyzna z transaltora i prosba o maile po angielsku:

"Witam,
Dziekuje za zainteresowanie. Musze powiedziec, ze samochód znajduje sie w Londynie / Anglii. Jak sie zapewne juz widzial, postanowilem nizsze cene, aby unikac marnowania czasu na negocjacje i znalezienie nabywcy szybko jak to mozliwe. Samochód jest w wersji europejskiej z kierownica po lewej stronie oryginalu strony, w doskonalym stanie, nigdy nie involde w jakikolwiek wypadek, silnik dziala idealnie, ma Sevice ksiazki i wszystkie papiery, km REAL, a wszystkie inne opcje.
Oferuje i poprosic seriousity wiec jesli nadal jestes zainteresowany zakupem mój samochód i bedzie czekac na odpowiedz jak najszybciej, aby zapewnic Panstwu wiecej szczególów.
PS: Prosze pisac z powrotem na jezyk angielski, jezeli jest to mozliwe (ja uzywamprogramu tlumaczenie)."

potem na moje kilka pytan dot historii auta zgodnie z prosba zadanych po angielsku, dostalem od razu taka odp:

" Hi, I will do my best to explain the car situation:
This was my brother's car, he bought the car from Germany and register it in Poland, meanwhile he got a job in London/England, he rented a house (with a garage) and moved there with the car, everything was fine until few weeks ago when my brother got sick and i had to bring him to his mother in Poland, along with the car....he died 2 weeks latter ...
Anyway, now i have all the documents on my name so i decided to sell the car while i was still in Poland and got an offer from a french guy living in England. So i went with the car back to London to meet the french guy but he did not come.
I tried to sell the car in London also but without luck as the car has left steering wheel. So i left the car in my brother's house garage as i had to return to United States (I live in United States).
After almost a week i got an offer from a german guy, willing to come to London to meet me for the exchange, took the offer and came to London again, second time when i got tricked, he did not come.
The car has a low price because it is located in England plus this car represents for me only bad memories, so i decided to sell it for a "get rid of it" price, for a fast sale, plus due to this situation i am forced to pay for the house rent until i sell the car,and there is no point for me to pay the house rent just because of a car.
I have all the documents: V5C certificate, german title, registration card, service book, manuals, MOT technical reviews, polish excise payment receipt, road tax, absolutely everything, so you will not pay any duty taxes, just 250 PLN to re-register in Poland on your name.
I can take 1 week free from work anytime to meet you in London and to make the exchange , I just need your plane ticket so I can see that you are serious regading this purchase not like the others 2 (the german and the french).
I'll wait your reply soon!
Thank you! Alvaro."

Jak widac oszust jest bardzo sugestywny, niezla wymowka dlaczego chce sie pozbyc auta za 1/3 ceny, na to spytalem o podanie numeru VIN (celem sprawdzenia) oraz poprosilem o skan potw ze jest wlascicielem - auta no i tutaj zaczely sie wymijajace odpowiedzi, dodatowo brak odpowiedzi na pytanie dlaczego nie mial ofert kupna za taka cene jak byl w Polsce oraz jakim cudem ma hiszpansko brzmiace imie i nazwisko a brat Polak (brak odp na to pytanie):

odp na maila:

"I can not provide you the VIN or the documents copy right now because I have them in London inside the car. After we meet in London we will both go with the car to a car service and to a police station to check the car genuine and legal state, but i assure you that the car is perfect, in mint condition, no defects or scratches, never involved in a car accident. I have no reasons to lie you about the car since the meeting in London will require great efforts from both of us and if you do not buy the car when we meet for reasons like not being as described or if you find anything wrong with the car then i have a lot more to lose then you.
When exactly can you come in London ? Can we meet on 6th May ? The car is located between Luton airport and Stansted airport so if you will be land on one of them I will pick you up from the airport with the car if you want"

kolejna dizwna sprawa z oplacaniem domu z garazem zeby trzymac auto oraz fakt ze dokumenty sa w anglii w samochodzie... (nawet dziecko wie ze nie trzyma sie dokumentow auta w aucie...) potem dalej nalegalem na kontakt telefoniczny - brako odpowiedzi, w miedzy czasie oferta zniknela z otomoto i znalazlem to forum.
Nie kontynuowalem dlaszej wymiany maili w stylu 100 pytan do i oszustowi kazalem spadac na drzewo i poinformowalem ze zawiadamiam serwis ogloszneiowy.

Trzeba byc czujnym, bo jak widac nie zawsze chca zeby wplacic pieniazki z gory/ czy chca wyslac auto bez ogladania, tutaj nawet gwarantowal ze wyjedzie na lotnisko po mnie smaochodem ap otem mozmey jechac do serwisu sprawdzic i na policje czy nie kradziony, pisal ze on ma o wiele wiecej do stracenia niz ja jak przyjedzie ze stanow i okaze sie ze ja nie kupie bo stan jest inny niz to co opisal w mailach - skubany ma niezle techniki ...
Makabra ze od 2009 tacy goscie sa bezkarni !!!

wszystkie maile od oszusta otrzymywane po godzinie 15 (chcial uwiarygodnic ze jest roznica czasu polska - usa).
Jak widac okazji nie ma, NET jest bezcenny i dostep do informacji, mozna wkleic w googla fragment odpowiedzi od podejrzanego oszusta - czesto sa to formatki ktore sie powtarzaja, wiec zaprowadza nas do forum jak to np
tutaj artykul na jakich zasadach dzialaja oszusci i jak nie dac sie nabrac:
http://www.policja.pl/portal/pol/154/39219/jak_uniknac_quotoszustwa_nigeryjskiegoquot.html
pisza tam m.in o tym ze tego typu historie nalezy zglaszac do:

the United States Secret Service,
Financial Crimes Division,
950 H Street, NW, Washington, D.C. 20223

Ostatnia edycja:
Prowadziłem "korespondencję" z Simonem w spr. Mercedesa!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pierwszy email:
Witam,

Dziekuje za zainteresowanie. Musze powiedziec, ze samochód znajduje sie w Londynie / Anglii. Jak sie zapewne juz widzial, postanowilem nizsze cene, aby unikac marnowania czasu na negocjacje i znalezienie nabywcy
szybko jak to mozliwe.

Samochód jest w wersji europejskiej z kierownica po lewej stronie oryginalu strony, w doskonalym stanie, nigdy nie involde w jakikolwiek wypadek, silnik dziala idealnie, ma Sevice ksiazki i wszystkie papiery, km REAL, a wszystkie
inne opcje.

Oferuje i poprosic seriousity wiec jesli nadal jestes zainteresowany zakupem mój samochód i bedzie czekac na odpowiedz jak najszybciej, aby zapewnic Panstwu wiecej szczególów.

PS: Prosze pisac z powrotem na jezyk angielski, jezeli jest to mozliwe (ja uzywamprogramu tlumaczenie).

Serdecznie pozdrawiamy! Simon

Drugi email:
Hi, I will do my best to explain the car situation:

This was my brother's car, he bought the car from Germany and register it in Poland, meanwhile he got a job in London/England, he rented a house (with a garage) and moved there with the car, everything was fine until few weeks ago when my brother got sick and i had to bring him to his mother in Poland, along with the car....he died 2 weeks latter ...

Anyway, now i have all the documents on my name so i decided to sell the car while i was still in Poland and got an offer from a french guy living in England. So i went with the car back to London to meet the french guy but he did not come.

I tried to sell the car in London also but without luck as the car has left steering wheel. So i left the car in my brother's house garage as i had to return to United States (I live in United States).

After almost a week i got an offer from a german guy, willing to come to London to meet me for the exchange, took the offer and came to London again, second time when i got tricked, he did not come.

The car has a low price because it is located in England plus this car represents for me only bad memories, so i decided to sell it for a "get rid of it" price, for a fast sale, plus due to this situation i am forced to pay for the house rent until i sell the car,and there is no point for me to pay the house rent just because of a car.

I have all the documents: V5C certificate, german title, registration card, service book, manuals, MOT technical reviews, polish excise payment receipt, road tax, absolutely everything, so you will not pay any duty taxes, just 250 PLN to re-register in Poland on your name.

I can take 1 week free from work anytime to meet you in London and to make the exchange , I just need your plane ticket so I can see that you are serious regading this purchase not like the others 2 (the german and the french).

I'll wait your reply soon!
Thank you! Simon

Trzeci email - gdzie każe mi przelac kasę przez Western Union ;-(

I have attached the pictures. Look i want to help you and sell the car to you but due to my previous experiences i am a little hesitant in making the travel to London for the third time and probably not to find your friend there to make the exchange. I have thought about a way to assure myself that your intentions are serious and that your friend will come to London to make the exchange. I think the solution would be if you could arrange a money transfer with your friend ,through Western Union , it is a service which my mother from Poland used to send money to my brother in London. Since my brother had to come to London to receive the money from my mother, i think this would be the same case to make sure that he will come to London to receive the money you sent, and i will also be sure that he will have all the money for the car.

So make a transfer for 20 000 PLN through Western Union , to your friend name in London, then the money will wait for your friend at the Western Union office in London, and he will have to come to London to receive this money and therefor to meet me for the exchange.

I know this may sound a little weird but i promised myself and my wife that i will not make the travel again to London without solid proof, my flight to London will cost me about 1200 USD back and forth and not to mention the flight duration which would be around 14 hours (just one way) which is also kind of difficult for me due to my health, so i risk a lot if he dose not come to London. This transfer requires a small fee, which i will support it since i am asking for this proof, i will deduct it from the car price, and i am sure that you would not pay for the transfer fee if your intentions would not be real. I think the only risk from your side would be the transfer fee since you will make the first step, but as soon as i see the transfer receipt i will book my ticket for the established date and i will also provide you with a copy of the flight ticket just to assure you that I am a man of my word.

If you accept my terms, after we meet in London we will both go with the car to a car service and to a police station to check the car genuine and legal state, but i assure you that the car is perfect, in mint condition, no defects or scratches, never involved in a car accident, i know how my brother took great care of the car plus i have seen the car history, i have no reasons to lie you about the car since the meeting in London will require great efforts from both of us and if you don't buy the car when we meet for reasons like not being as described or if you find anything wrong with the car then i have a lot more to lose.

Let me know if this is fair with you, i would hate to come to London again for nothing, that is why i am making sure we have a deal, if you are serious and your friend will come to London then we have a deal.

Thank you,Simon.

BEZ KOMENTARZA...

Rece opadaja jak widze ile osob sie nabralo. Bez obrazy ale skad wy w ogole wzieliscie pieniadze na te samochody?

CooksCK napisał:
Witam wszystkich
Moja sprawa z tym oszustwem dobiegła dziś końca. Nic nie uda wam się wskórać. umorzyli moje postępowanie w śledztwie :sad:. Nie dość nic nie zrobili to jeszcze mnie zbywali gdy przynosiłem im jakieś informacje. Jedyne wyjście to znaleźć prywatna osobę która postara się znaleźć sprawce. sam nie wiem co robić....Jeśli ktoś coś wie to proszę o kontakt cooks@op.pl GG 34328904
Pozdrawiam

Praktycznie jest to niemozliwe, przykro mi. Spora suma?

http://www.419eater.com/scamtracker/
mapka symulacyjna z oszustami i ich "nazwiskami"

Ostatnia edycja:
Witam,
także zostaliśmy oszukani z mężem na "samochód" na OtoMoto - ta sama gadanka co u Was, że żona urodzi dziecko i potrzebne mu pieniądze... Szok, że można być tak bardzo zaślepionym...
Sprawa zgloszona przez kilkanaście osób daje nam większe szanse w walce z oszustem!
Moj mail a.gembarowska@wp.pl - pokrzywdzeni zgłaszać się, w kupie siła! Mam nadzieję, że coś wskuramy razem! :mad:

Ten przekręt jest znany od lat i dalej ma sie dobrze , tu by trzeba było mieć gruba kasę i zatrudnić dobrego detektywa inaczej nic się nie wskóra albo zmienić prawo ażeby serwis np:otomoto tez odpowiadał finansowo za taki przekręt .

Ja ostatnio z nudów pisałem z takim naciągaczem, napisał mi, że już wysłał auto itd, ale jak mu napisałem, żeby mi podał numer telefonu bo czekam pod jego domem (podał mi jakiś adres) to od razu zamilkł :P Ja oczywiście wszystko pisałem nie ruszając się z domu, ale koleś pewnie liczył że kolejną osobę naciągnie..

To ja byłem "bohaterem" programu w TV. Jak można było przypuszczać nic w sprawie nie posunęło się dalej. Moim celem było tylko ostrzec Polaków przed podobnymi oszustami. Policja jak to Policja umorzyła śledztwo z powodu nie wykrycia sprawcy. ( bo tak jest taniej i łatwiej :) ). Wynika z tego, że przestępcy internetowi są bezkarni, wiec może to przestępstwo doskonałe.
Pozdrawiam i nie dajcie się oszukać.

Czasami mi sie wydaje że trzeba użyć podstępu żeby policja zadziałała .
Zauważyłem że jak ktoś dzwoni dla żartu że podłożona bomba to potrafią znaleźć delikwenta , a wiadomo że te osoby starają sie zatrzeć slady .

Gdyby to mnie wykręcili na samochód wiedziałbym co zrobić aby ich złapać , uczciwość nie popłaca jak widzę , niektórzy ciężko odkładali na samochód a tu jakiś cwaniak ich bezprawnie okradnie .
Wychodzi na to że trzeba tez być cwaniakiem żeby nie dać sie wkręcić i żeby w życiu dawać sobie rade.

szczerze to uratowało mnie sknerstwo- jestem wybitnie chciwy - nie pokazuje tego - i żal mi kasy nawet na jakąś czekoladę, poza tym lubię zbierać a nie wydawać kasę, także to, że samo kupno auta to nie wszystko, OC AC, oleje paski, filtry i inne rzeczy- w każdym aucie coś się psuje - to też duża ilość kasy a mam ci tu vectre, o którą nie muszę się bać że ktoś ukradnie i mam w miarę porobioną i też wszędzie dojedzie to też był atut, że to tylko samochód, a takowy przecież mam .....aha zapomniałbym dodać, że auta przed kupnem zawsze oglądam osobście;)

mi napisał- jak powiedziałem, że adres i telefon proszę, że "Only if you will accept my terms...."
więc może ma ktoś ten kwit z Western Union- bym przerobił i wysłał potwierdzający że wysłałem kasę i zobaczymy co się będzie działo;)
dla wyjaśnienia sprawy to mój cały wątek na forum:
Audi A8 3,0 TDI quattro - Vectra Klub Polska

Witam wszystkich,

Znalazłem Waszą rozmowę przez przypadek wstukując imię i nazwisko pewnego sprzedawcy z Otomoto ( nr. Ogłoszenia C19038598 ). Chciałbym tylko poinformować wszystkich, że "David Oyston" wymieniany przez Was wcześniej jako oszust, działa teraz pod mailem mlow03@hotmail.com i ma się dobrze. Zamieszczam treść maila, który od niego otrzymałem:

"Witam,
Cena samochodu 4700 EUR. Samochód jest w idealnym stanie, nigdy nie mial wypadku lub problemów mechanicznych.Prosze pisac z powrotem w jezyku angielskim, jesli jest to mozliwe ( Nie znam bardzo dobrze polski, uzywam programu tlumaczenie ).
To jest moja ostatnia cena, samochód nie jest w leasingu tak musisz zaplacic tylko ta cena i nic wiecej. Mam wszystkie dokumenty ( ksiazki serwisowej oraz ). Jesli jestes zainteresowany napisz do mnie e-mail w celu przeslania Ci wiecej szczególów.

Dziekuje!

Date: Sat, 21 May 2011 12:24:32 +0200
Subject: Golf V 2007
To: David Oyston <mlow03@hotmail.com> "

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Powrót