Samochod - Allegro - Otomoto

• Autor wątku Autor wątku MistrzZen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
hey właśnie w expresie reporterów był reportaż o naszej sprawie... w końcu ktoś to nagłośnił... brawo dla tego Pana.

A wiecie że Pan zakupił to samo auto co ja:( Może dzięki temu reportażowi coś się ruszy.

hehehe na to samo auto Ja polowałem, ale naszczęscie nie dałem się nabrać... choć po tym jak "firma transportowa" wysłała do mnie maila gdzie był adres ich strony moja 2 połówka jak wcześniej była sceptyczna, tak po tym uwierzyła, że może jednak mamy farta... nabrałem podejrzeń i sprawdziliśmy gościa... na drugi dzień jak zorientowaliśmy się, że to oszust chcąc poradzić się czy zgłaszać sprawę na policję znaleśliśmy to forum i ten wątek.

Witam. Dołączam sie do grona oszukanych. Zostalem wrobiony w ten "interes" w zeszłym roku w maju. Autorem ogloszenia byl wowczas "Darius Dickens". Przeszukujac internet, a prosze mi uwierrzyc, ze sprawdzilem wszystkie mozliwe dane przed samym przelewem, nie bylo w internecie sladu o istnieniu takiej dzialalnosci. Jedynie cos mi nie pasowalo z firma kurierska "nightfreight-delivery" Sprawe oczywiscie zglosilem na policje, jednak po paru miesiacach otrzymalem list z prokuratury, ze sprawa zostala oddalona... Na tym sie skonczylo... Teraz kiedy widzialem ten program i zobaczylem to forum stiwerdzilem, ze warto zadzialac razem. A szczegolnie dlatego, ze dzialalnosc tego przestepcy dalej jest prowadzona (pare dni temu calkiem przypadkiem zobaczylem okazyjne bmw z mojej okolicy i dostalem takiego samego maila jak sprzed roku). Szok!! Ludzie... musimy sobie wzajemnie pomoc. Policja rozklada bezradnie rece bo im sie nie chce... Maja nr kont, Ip, maile, setki oszukanych. PRzeciez ktos te pieniadze wybiera z tych kont, przelewa z konta na konto, pisze ogloszenia, zaklada skrzynki pocztowe... To jest dla mnie zupelnie niezrozumiale jak takie cos wogole moze przejsc...

Moj adres email
soql@interia.eu
gg 9033366

Witam serdecznie.
Ja własnie oglądałem e telewizji ten reportaż, bo niestety tez dałem sie nabrac. jestem w plecy 1900Euro poniewaz wpłaciłem tylko połowe :( Teoretycznie zakupiłem samochód 15 lutego nigdzie nie zgłaszałem sprawy.
Czy moze ktos mi pomóc w odzyskaniu tych pieniedzy bede wdzieczny i jestem w stanie podzielic sie 1/3 z całosci która odzyskam.
Prosze o pomoc.
kamil895@interia.pl

SOQL - ja sprawdziłem tą strone bo coś mi tam nie pasowało, skopiowałem część tekstu ze strony przewozowej i wkleiłem w googla i wyskoczyła mi inna strona innej formy transportowej więc sprawdziłem to na webcheck - wykaz angielskich firm pokazał jednak, że ta druga strona jest prawdziwa a firma z tej pierwszej nie istnieje... sprawdzalismy takze na google maps adresy zamieszkania (Andrzeja Camdena) oraz "firmy", gdzie miał mieszkać andrzej była jakaś kawiarnia a firma transportowa to jakieś centrum handlowe...

Messjah powiem Ci szczerze ze ja nie zbytnio umiałabym zrobić choć połowę z tego co piszesz,jakoś nigdy nie miałam zamiłowania do informatyki;)
A co do kamila który chce odzyskać kasę,każdy z nas chce i każdy kombinuje jak się da ale jakoś jak narazie nikt nie chce nam pomóc.Angielski bank zasłania się ochrona danych osobowych,polskie nie chcą przyjmować reklamacji,prokuratura twierdzi że bez wyroku sie nie da a policja narazie nie ustaliła nic więcej niż my.Także CZARNA DUPA!!!!

Nie ma co liczyć na policję... żadną nie tylko polską, może warto by się złożyć na jakiegoś detektywa który by się tym zajął? może udało by się doprowadzić do sprowokowanej konfrontacji detektywów z bandziorami? (wiem, wiem takie bajki to tylko w filmach USA, ale może warto spróbować)

Ja jestem za myślę że w naszej sytuacji musimy się wszystkiego chwytać.

Witam, przeczytałem wszystkie posty w tym temacie, a przed chwilką reportaz o waszym problemie w TV.

na wstepie powiem że sam pomagam ludziom podczas zakupu lub sprzedazy auta głównie znajomym ich znajomym rodzina itp.

Jak przeczytałem posty i obejrzałem program w tv to chciałbym was o coś zapytać ????

JAK MOŻNA KUPIĆ AUTO ONLINE NIE WIDZĄC GO, NIE ZNAJĄC WŁAŚCICIELA, NIE MAJĄC DOKUMENTACJI, NIE ZNAJĄC STANU TECHNICZNEGO,no ogólnie nie widząc i nie majac niczego ???? i to za tyle kasy??? Czym się kierowaliście podejmując tak amatorsko-nie odpowiedzialną decyzje zakupu auta widmo online ? cena ? jeśli tak to macie chyba po 8 lat każdy? bez obrazy...

Jedyna rzeczą która ja robię w ponad 10-letnim dos w tej branży to po dogłębnej rozmowie z wł auta i dogadaniu wszystkiego - wysłać mu max 100 zł zaliczki za przetrzymanie auta zanim dojadę do niego z kupujacym te 400-500km . I NIC WIĘCEJ !!!!! a mam 70-75% informacji o aucie które już weryfikuje sprawdzam je tu i tam po przez zaufane źródła i układy. Kupiłem kilka razy za 1/3 ceny cos z netu, al to był np. pendrive z 70 zł na 20 przeceniony, ale nie auto za kilka tys euro, którego nikt nie widział ???????

Przepraszam ale takim działaniem sami jesteście sobie winni.....

Gość generalnie nie do namierzenia ... - IP może kodować ! wyjdzie że jest w Brazylii albo koziej wólce, maile to samo szczególnie z gmaila albo ze stron azjatyckich. Wybieranie kasy to przelewy pomiędzy kontami do krajów typu Albania, Serbia, Andora gdzie monit jest słaby + obsługa przez podstawionych żuli bankomaty w kraju itp, nigdy nie będzie się logował z tego samego kompa, uzywał tego samego tel z chip karta. Jedno połączenie do kumpla, słupa itp jeden telefon jedna karta potem śmietnik . Kasę ma właśnie z kilku z was za przekręt żeby kupić taki sprzęt, potem juz spokojnie robi to co robi. a zanim sie ktos połapie to ma z kilka tys euro z kolejnych naiwnych osób.
(wiem to bo ścigaliśmy podobny przypadek x-lat temu i tak to działa +/-) -

Jedyna jego wpadka to przypadek - wychlapanie się komuś kogo uważa za zaufanego i ten nie świadom sprawy sypnie tym info swojej np. lewiźnie , która akurat widziała reportaż o tej sprawie, albo ma oszukanego tak kolege/żanke itp, Albo jak wyr....a na kasę bliska osobę która w tym interesie z nim siedzi, a ta po prostu go z zemsty zwyczajnie sprzeda. No i organy ścigania - ale to przez czysty przypadek tylko podejrzewam sie im uda.

Uprzedzać znajomych - nagłaśniać sprawę,próbować odwrócić sytuacje - byc chętnym na zakup kilku aut za np. pół banki, ale tylko kontakt osobisty priv dac ogłoszenie - zebrać się dogadać wśród poszkodowanych i kto wie kto by sie zgłosił ......

Tyle ode mnie, pozdrawiam i współczuje.

Messjah- dobrze gada, detektyw, ustawka itp to nie USA to real i moze byc skuteczny

Ostatnia edycja:
Ktoś pisał na forum że można taki transfer anulować - pisać prośbę do banku. Podobno gość odzyskał pieniądze ale to był naprawdę krótki odstęp czasu od wpłaceniu kasy.

Cardbus my wszyscy wiemy że zrobiliśmy źle.Nie wypowiadam się za innych ale jeżeli o mnie chodzi nigdy nikogo nie oszukałam,często robię zakupy na allegro i wydawało mi się że skoro ja jestem uczciwa to dlaczego ktoś miałby postąpić inaczej.Normalna ludzka naiwność.Myślę że teraz to nie czas na pouczenia ale na pomoc dla oszukanych.
Słuchajcie jeżeli ktoś stracił do 6000zł to jest coś takiego jak Związek Banków Polskich i Arbiter Bankowy.Dzwońcie może tam coś się dowiecie.

Inny, John Deere 544H John Deere 544H - otoMoto - tu jest Paweła osoba prowadzaca,
Inny, John Deere 310 310 - otoMoto - tu Marek

otoMoto - ogłoszenia motoryzacyjne, kup lub sprzedaj samochód i motocykl tutaj Marcin, jest lub sa jeszcze osoby wystawiajace ogłoszenia no i jest jedna osoba znany nam juz pan Gustaw lukaszewski który na wszystkie trzy maile odpowiedział w identyczny sposób tj ;

Cześć,

Dziękuję za twoje zainteresowanie kupowaniem mojego traktora. Traktor jest w doskonałym stanie - lubić nowy! Jeśli zdecydujesz się kupić to, przyjmiesz wszystkie dokumenty, podręczniki właściciela, klucze, buy-sell kontrakt już podpisał przez mnie i czysty tytuł. Ten traktor jest w ogromnym kształcie, żadnych problemach silnika, uszkodzeniach albo ukrytych defektach. To zawsze zostało wprowadzone do garażu i zewnątrz nigdy trzymane. Traktor jest w ogromnym kształcie, żadnych problemach silnika, uszkodzeniach albo ukrytych defektach. Co więcej jestem origional właściciel i kupić wszystko Nowe. Traktor mieć doskonałe opony. Wszystko było Maticously utrzymanym zgodnie z właścicielami ręczne kartki utrzymania. Co więcej wszyscy, kto podręczniki dla wszystkiego spisały są obejmowani. Dobre wieści są że mogę dostarczać traktor twojemu adresowi w Polsce. Mówić mi jest tobą chcieć kupić traktor i pozwolę ci wiedzieć jak możemy robić tę sprzedaż.
Po pierwsze nie wiem jak mozna sie dac nabrac na tak prymitywny numer, to przeciez z daleka smierdzi
Po drugie jak widac pan G.L. wcale nie został zablokowany na Otomotto
Po trzecie nalezy to chyba zgłosic do odpowiednich słuzb zeby takie rodzynki nie chodziły sobie bezkarnie po ulicach

Witam wszystkich
Miałem podobna przygodę z andrzej camden a chodziło o toyotę corolle 2004 rok, cena 15000zl, spodobała mi się i cena i samochód wiec zacząłem korespondencje:

1. Witaj,

Zauwazylem, jestes zainteresowany moim samochodem.
Samochód jest w doskonalym stanie.
Jestem pierwszym wlascicielem samochodu. Ja uczynilem oglosic dla samochodu, kiedy bylem w Polsce odwiedzajac moich przyjaciól. Pracuje w Anglii i obecnie mieszka w Londynie.
Powodem Ja sprzedazy samochodu do tego niska cena jest to, ze niedawno przeniósl sie w Anglii i mój samochód jest Polska modelu i ma kierownice po lewej stronie. Jest to bardzo trudne dla mnie do prowadzenia samochodu, poniewaz maja inne regulacje w tym tygodniu i znalazlem tutaj samochodu rodzinnego, który chce kupic.
Samochód ma Polska dokumentów. Samochód jest zarejestrowany w Polsce. I bedzie obejmowac wszystkie podatki wysylki jezeli jestes zainteresowany zakupem samochodu.
Bedziemy dokonania transakcji za posrednictwem bezpiecznego firmy. Otrzymasz szanse od spólki przetestowac samochód na 7 dni. Czy jestes zainteresowany, aby kupic samochód?

Odpisałem ze jestem zainteresowany i ze chciałbym zadzwonić i porozmawiać przez telefon...przyszła następująca odpowiedz:

Witam,

Samochód znajduje sie w Londynie. Samochód jest zarejestrowany w Polsce. Samochód ma dokumenty Polsce. Moge wyslac na adres samochód w Polsce i jesli nie lubisz samochodu mozesz wyslac samochód z powrotem do mnie na mój koszt, daj mi znac, jesli chcesz zlozyc oferte?

Transport do Polski sa bezplatne. Bede wspierac wszystkie koszty transportu. I trzeba swoje imie, nazwisko i adres, aby mozna bylo wyslac samochód do Polski.

Dziekuje!

w związku z tym, ze jestem rzeczowym facetem i nie znalazłem w odpowiedzi numeru tel o który prosiłem zostawiłem ten samochód w spokoju choć przyznam ze z lekkim żalem bo cacko było niezłe.

współczuje wszystkim osobom oszukanych przez tego gościa i zycze powodzenia w odzyskiwaniu pieniążków.
to adres na który który wysyłałem e-maile:
andrzejcamden@yahoo.pl

Kilkanaście tematów niżej znajdziecie Państwo identyczne historie, tylko serwis ogłoszeniowy inny - Autoscout24.

Witam UWAGA NA AUDI A4 wersja B8 2008 r,za 4.200EUR.
NR,OGŁOSZENIA C17995424
Rejestracja częściowo odkryte KR
OLEŚNO LUBUSKIE
Brak danych

Witam!Niestety nie tylko na oto moto sa takie ogloszenia.Ja z mezem szukalismy auta na belgijskiej stronie 2ememain.be i znalezlismy pieknego dodga ram 2002r za 4500euro i taka sama sytuacja jak panstwo opisuja.Pan pracowal w belgii,wrocil do anglii,chcial zaliczke 1500 euro przez Western Union,transport na jego koszt.Oczywiscie kontakt byl meilowy,bo nie chcial podac nr.tel.Bardzo nalegal na przeslanie danych gdzie ma byc dostarczone auto i potwierdzenia wplaty zaliczki.W ciagu kilku minut od wyslania naszych danych przyslal nam cos rodzaju faktury i listu przewozowego z adresem firmy i jego danymi.Dzwonilismy pod jego numer(byl na liscie przewozowym),odebral nie chcial podac nr.vin auto,bo jak twierdzil auto z dokumentami jest spakowane i gotowe do wysylki,czekaja tylko na potwierdzenie wplaty.Byl tez numer tel.do tej firmy,jak sie okazalo numer nie aktualny.Jakies 2 tygodnie pisalismy,zeby znajomy ktory jest w londnie sprawdzil ta firme,no i taka firma jest tylko nie zajmuja sie takimi przesylkami.Podane byly dwa nazwiska wlasciciel BENJANIN BRADLEY i pan,ktory mial sie zajmowac wysylka TOM DOLAN .Taka sama sytuacja na holenderskiej i belgijskiej stronie 2ememain,2dehands. UWAZAJCIE

Dodam jeszcze ze w naszym przypadku na strone firmy dalo sie wejsc tylko przez linka,ktory zostal dolaczony do tej faktury,czy listu przewozowego przyslanego przez ta firme,natomiast wpisujac adres nie otwierala sie strona.I kontakt byl przewaznie w godzinach 18-20 czsu polskiego.

Powrót