witam, z uwagą wczoraj przeczytałem całą korespondecję Szanownych forumowiczów na temat sprowadzania aut z anglii. z przykrością tych oszukanych i na szczęście także tych nie oszukanych. w związku z tym chće dodać parę informacji, aby kolejne osoby nie padły ofiarą tych niestety dość cwanych oszustów.
od pozątku. od jakiegoś czasu sam byłem zainteresowany kupnem samochodu. wziałem pod uwagę dwie marki renault lagunę i Hondę Accord. roczkin nie starszy niż 2008. zaczałem przeglądać ogłoszenia na allegro, gdzie automatu umieszzane są oghłoszenia z otomoto. po jakimś czasie zwróciłem uwagę na tzy ogłoszenia.
pierwsze
Honda accord combi tourer, rok 2008- napisałem maila. otrzymałem szybką odpowiedź od niejakiego SEBASTIANA SZCZYGIELSKIEGO- jak twierdził lekarza, który obecnie mieszka na stałe w Wielkiej Brytanii i jest właścicielem tego auta. poniżej wkleję korespondencję z tym lekarzem:
Jestem właścicielem samochodu.
Pozdrawiam
--- 10.3.13 (Nd), wojciech krajewski <timurek111@wp.pl> napisał(a):
Od: wojciech krajewski <timurek111@wp.pl>
Temat: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: [otoMoto.pl] Zapytanie dotyczące ogłoszenia nr C28182855
Do:
sebastianszczygielski@yahoo.pl
Data: 10 Marzec 2013 (Niedziela), 10:38
kto jest wpisany w dowodzie rejestracyjnym tego samochodu?
Dnia Niedziela, 10 Marca 2013 02:29 Szczygielski Sebastian <sebastianszczygielski@yahoo.pl> napisał(a)
Oto te zdjęcia:
Postimage.org / gallery - 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 12, 13
--- 9.3.13 (Sob), wojciech krajewski <timurek111@wp.pl> napisał(a):
Temat: Odp: Odp: Odp: Odp: [otoMoto.pl] Zapytanie dotyczące ogłoszenia nr C28182855
Do:
Data: 9 Marzec 2013 (Sobota), 8:17
to wszystko jest dla mnie zrozumiałe. natomiast deponowanie pieniędzy na jakimś koncie firmy przewozowej, której nie znam, nie wiem jak się nazywa, ani gdzie się znajduje jej siedziba jest co najmniej podejrzane. bo co będzie, gdy jednak samochód mi nie przypadnie do gustu? kto mi odda pieniądze? Pan czy firma? jednocześnie nie odpowiedział Pan na żadne z moich pytań, a bez tego nie ma mowy o zawarciu transakcji. na tym etapie ja kupuję kota w worku, bo w zasadzie poza trzema zdjęciami auta nic o nim nie wiem. myśle, że Pan jako osoba wykształcona- lekarz łatwo to zrozumie. pozdrawiam, Wojciech Krajewski.
Dnia Piątek, 8 Marca 2013 23:27 Szczygielski Sebastian <sebastianszczygielski@yahoo.pl> napisał(a)
Witam,
Przepraszam za moja spózniona odpowiedz. Chce Pana poinformowac, ze moge wyslac samochód na panski adres bez problemu. Samochód jest zupelnie jak nowy, nie mam tu nic do ukrycia, moze Pan wykonac pelny mechaniczny sprawdzian, gdy go Pan otrzyma i upewnic sie, ze nie ma absolutnie zadnego problemu. Mam wszystkie papiery gotowe do sprzedazy.
Kilka tygodni temu, ktos z Polski powiedzial mi, ze przyjdzie i kupi mój samochód. Powiedzialem OK, spotkamy sie w Londynie i dokonamy transakcji. Ja biore dzien wolny z pracy w Londynie, a nastepnego dnia kupca nie ma, nigdy nie odpowiedzial na moje e-maile ani na moje telefony, a wiec oto jest co ja moge Panu zaoferowac. Moge przetransportowac samochód na panski adres w Polsce. Transakcja ma byc zamknieta przez firme przewoznicza. W ten sposób bede mial pewnosc, ze nie strace czasu na marne, bede wiedzial, ze jest Pan zaufanym kupcem. Musi Pan dokonac platnosci bezposrednio do firmy przewozniczej (oni zabezpiecza pieniadze do czasu, az Pan otrzyma i przetestuje samochód), prosze nie wysylac pieniedzy do mnie. Ja wysle samochód na panski adres przez firme przewoznicza, a firma przewoznicza dostawi samochód pod panski adres (dostawa typu „door-to-door”). Równiez udziele Panu 7 dni na inspekcje samochodu i dokumentów (w tym czasie moze Pan anulowac transakcje, jesli samochód sie Panu nie spodoba). Firma przewoznicza sprawdzi samochód oraz dokumenty samochodowe przed rozpoczeciem transakcji, aby zobaczyc, czy wszystko jest wedlug nich w porzadku. A wiec, jesli Pan posiada pieniadze i jest Pan gotowy do zakupu, ja musze miec Pana pelne imie i nazwisko, adres pocztowy oraz numer telefonu – jak tylko je otrzymam, natychmiast rozpoczne transakcje.
Pozdrawiam
--- 6.3.13 (Śr), wojciech krajewski <timurek111@wp.pl> napisał(a):
Temat: Odp: Odp: Odp: [otoMoto.pl] Zapytanie dotyczące ogłoszenia nr C28182855
Do:
Data: 6 Marzec 2013 (Środa), 22:13
witam,
z zaintersowaniem przeczytałem Pana maila. moje zaintersowani autem wzrasta, lecz wymaga to jeszcze większej ilości informacji. w związku z tym proszę o odpowiedź na ponizsze pytania:
- kto jest wpisany w twardy polski dowód rejestracyjny- czyli kto jest jego formalnym właścicielm,
- gdzie pojazd jest ubezpieczony,
- czy był kiedyś utracony- jeśli tak, to kiedy i w jakich okolicznościach, orz w jaki sposób został odzyskany,
- czy można dostać numer VIN, by sprawdzić historię pojazdu w salonie Hondy w Polsce,
- jak nazywa się firma zajmująca się transportem pojazdów w takich sytuacjach,
- w jaki sposób jest zagwarantowana zapłata Panu za pojazd,
- czy kwota pieniędzy za pojazd jest gdzieś deponowana, jeśli tak to gdzie,
- kto zarządza tymi pieniędzmi,
- przy ewentualnym moim odstąpieniu od zakupu w jaki sposób pieniądze do mnie wracają,
- jak jest stan pojazdu- czyli ile na przykład ma przejechanych kilometrów,
- i wreszcie jeśli istnieje taka możliwość, to proszę przesłać skany dokumentów dotyczących pojazdu celem mojej pełnej weryfikacji jego pochodzenia.
pozdrawiam, WK.
Dnia Środa, 6 Marca 2013 01:06 Szczygielski Sebastian <sebastianszczygielski@yahoo.pl> napisał(a)
Witam,
Cena ostateczna zawierajaca wszystkie koszty transportu to: 6 500 EUR. Samochód jest dokladnie jak nowy, nie mam nic do ukrycia. Moga Pañstwo wykonac pelny przeglad techniczny po jego otrzymaniu i przekonac siê, ze w ogóle nie ma z nim problemu. Kilka tygodni temu ktos z Polski powiedzial mi, ze kupi mój samochód. Powiedzialem, ze tak jest w porzadku. Spotkamy siê w Londynie i dokonamy transakcji. Wzialem dzieñ wolny od pracy w Londynie i juz nastêpnego dnia zaden kupujacy nie odpowiadal na moje maile ani telefony, dlatego moja oferta jest tutaj.
Szukalem najlepszego rozwiazania, aby przewiezc samochód do Polski w jak najszybszy i najbezpieczniejszy z mozliwych sposób.
Ostatnio znalazlem stronê z rekomendacjami odnosnie firmy przewozowej, która dziala tu, w Wielkiej Brytanii i która obsluguje tego rodzaju transakcje.
Ostatnio znalazlem stronê z rekomendacjami odnosnie firmy przewozowej, która dziala tu, w Wielkiej Brytanii i która obsluguje tego rodzaju transakcje.
Tak jest duzo lepiej, poniewaz usluga ta jest legalna. Ich system jest prosty i skuteczny: Mogê przewiezc samochód na Pañstwa adres w Polsce. Proszê siê nie martwic, pokrywam koszty transportu na wskazany przez Pañstwa adres w Polsce. Po otrzymaniu samochodu, maja Pañstwo siedem dni na dokonanie weryfikacji, i w tym czasie moga Pañstwo zdecydowac, czy wola zatrzymac samochód, czy zwrócic go mnie (naprawdê nie sadzê, ze bêdzie to konieczne). Po zakoñczeniu tego siedmiodniowego okresu weryfikacji, system dokona transferu funduszy na moje konto. Przeniesienie dokumentów na Pañstwa nazwisko bêdzie raczej proste, poniewaz mogê podpisac wszystkie formularze tutaj. Do samochodu dolaczona zostanie umowa sprzedazy. Musza Pañstwo podpisac umowê sprzedazy po przetestowaniu samochodu w ciagu 7 dni.
Uwazam, ze taki system jest najlepszym dla nas rozwiazaniem, poniewaz nie placa mi Pañstwo bezposrednio i jest to sposób na kontrolê pieniêdzy, które zostana mi przekazane wylacznie po przetransportowaniu samochodu do Pañstwa i kiedy Pañstwo zdecyduja siê go zatrzymac. Jesli Pan posiada pieniadze i jest Pan gotowy do zakupu, ja musze miec Pana pelne imie i nazwisko, adres pocztowy oraz numer telefonu – jak tylko je otrzymam, natychmiast rozpoczne transakcje.
Oto te zdjęcia:
Postimage.org / gallery - 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 12, 13
Pozdrawiam
--- 4.3.13 (Pon), wojciech krajewski <timurek111@wp.pl> napisał(a):
Temat: Odp: Odp: [otoMoto.pl] Zapytanie dotyczące ogłoszenia nr C28182855
Do:
Data: 4 Marzec 2013 (Poniedziałek), 11:07
dziękuję za szybką odpowiedź. proszę o dalsze szczegóły dotyczące samochodu, zdjęcia, jakiś opis. natomiast zaniepokoił mnie fakt, że ogłoszenie zostało usunięte przez pracownika otomoto. czemu? pozdrawiam, W. Krajewski.
Dnia Poniedziałek, 4 Marca 2013 02:53 Szczygielski Sebastian <sebastianszczygielski@yahoo.pl> napisał(a)
Witam,
Cieszê siê, ze sa Pañstwo zainteresowani moim samochodem. Sprzedajê ten samochód tak tanio, poniewaz kupilem tu w Anglii inny. Pochodzê z Polski. Jestem lekarzem i ze wzglêdu na pracê przeprowadzilem siê do Wielkiej Brytanii. Mam tu nowa pracê i zarabiam wiêcej niz w Polsce. Przywiozlem samochód z Polski do Anglii. Samochód zarejestrowany jest w Polsce. Prawdopodobnie sa Pañstwo zainteresowani tym, dlaczego sprzedajê go w tak niskiej cenie. Cena rynkowa samochodów z kierownica po prawej stronie jest w Anglii niska. Samochód ma kierownice po lewej stronie, jest to wersja europejska, oraz byl zakupiony w salonie w Polsce.
Samochód jest w doskonalym stanie, nie ma uszkodzeñ, bezwypadkowy. Nie posiada zadrapañ, garazowany. Nie palê, zatem samochód jest typowy dla osoby niepalacej.
Wnêtrze jest równiez w doskonalej formie.
Silnik jest równiez w bardzo dobrym stanie, nie ma z nim problemów.
Pojazd posiada pelna dokumentacjê serwisowania. Jest on równiez zarejestrowany w Polsce i jest to jeden z powodów, dlaczego sprzedajê samochód w Polsce. Samochód jest równiez ubezpieczony. Posiada wszystkie dokumenty.
Jeœli potrzebuja Pañstwo wiêcej zdjêc lub jakiekolwiek inne informacje na temat samochodu, proszê mnie o tym powiadomic w kolejnym mailu, abym mógl Pañstwu je wyslac. Równiez podam Pañstwu wiêcej szczególów na temat tego, w jaki sposób transakcja bêdzie sfinalizowana.
Czekam na Pañstwa odpowiedz mozliwie jak najszybciej.
Pozdrawiam
to z grubsza całą korespondencja. jak ktoś zapewne zauważy, wysałem doktorkowi maila z kilkoma kontrolnymi pytaniami dotyczącymi auta. swoimi sposobami dotarłem do historii pojazdu. na zdjęciach widać numer rejestracyjny auta. więc coś sobie poustalałem. owszem jest takie auto, ale właścicielem jest pani z warszawy. w jedym z maili doktorek twierdzi, że on, co nie jest prawdą. dziś coś znowu do mnie napisał. natomiast czytając Państwa maile dotyczące firmy transportowej i doktorka, że też taką zna wiem wszystko. to jedna sprawa- ewidentne oszustwo.acha auto miało kosztować 6500 EUR.
druga
honda accord 2008, sedan, 50 tys. km przebiegu cena 26000zł. oferuje firma poleasingowa. korespondencja w języku angielskim, nie będę jej tu wklejał, jedynie zacytuję z grubsza. auto odebrane właścicielowi, za niespłacony leasing. forma kupna taka sama, firma przywozi, ja deponuję kasę. natomiast różnica jest taka, że cały czas się powołują na Escrow z allegro. nie wiem, ktoś tu pisał, że to też lipa, ale nie pisałem do allegro, bo im takżed nie wierze, gdyż dbają jedynie o swój zysk, a nie zadowolenie i kasę klientów.podaję poniżej dane firmy
Do you want to buy the car or not ?
We have many potential buyers waiting for an answer, please send your decision ASAP.
Thank you,
Simon Lee Hardwick
BRIERS INVESTMENT LEASING LIMITED
Company Number: 00843141
Registered Office:
GILDER GROUP LIMITED
BOCHUM PARKWAY
SHEFFIELD
YORKSHIRE
S8 8LH
United Kingdom
----- Original Message -----
From: wojciech krajewski
Sent: 03/12/13 09:48 AM
To:
briers.investment.leasing@financier.com
Subject: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: [otoMoto.pl] Zapytanie dotyczące ogłoszenia nr C28237827
I found it, it`s ok. thank You.
ogłoszenie jest nadal na allegro. natomiast to auto także sprawdziłem, bo w ogłoszeniu jest numer nadwozia. ustaliłem sobie numery rejestracyjne, nazwiska właścicieli. wczoraj napisałem kontrolnego maila do w/w firemki i już nie ma odpowiedzi. więc lipa.
trzecia sytuacja
Renault laguna hathback 2008, cena 4100 Eur. fajna. napisałem maila, odpisał mi gość.
Hello,
The car is in good condition,no technical damage ,never crushed. The paint is like new. I bought it from Poland when i made there at a veterinary clinic in Kraków (Multivet) for practice, but now I end the work and i had to return back in England with the car.
I am of Spanish origin and i moved in Cambridgeshire with my working .
The car is registered in Poland with all the documents. Now , the car is located in Cambridgeshire with me. I have tried to register it here,but the costs were to high, so again is very difficult for me to use it here without English paper - that is the reason I have decided to sell the car,I have it ready to be shipped to Poland or where ever you want on my costs if you are interested to buy it. I have already payed for all the transaction fees to Poland so the delays should be as minimum as possible (delivery time: from 2 to 3 days depending on your exact location). If you have questions about the car or the deal please do not hesitate to contact me.
I have a safe method to propose you that will protect both of us in this deal.
2008 Renault Laguna Privillege / 106 000 Km / 4100 Euro
Let me know your decision.
Thanks in advance!
Ernesto Hernandez
dla osób nie znających angielskiego krótkie steszczenie- napisał student weterynarii mający praktykę w krakowie, gdzie kupił auto. teraz mieszka oczywiśie w anglii i ma super firmę przewozową. wszystko firemka załatwi. jak napisałęm maila o numer nadwozia, to już nie ma kontaktu.
reasumują- trzy próby zakupu auta z anglii, wszystki śmierdzą oszustwem na potęgę. jak ktoś napisał nie da się kupić fajnego auta za 40 procent wartości.
DO WSZYSTKICH!!!!
NIE KUPUJCIE AUT Z ANGLII, BO WSZYSTKIE OGŁOSZENIA SĄ OSZUSTWEM!!! PROSZĘ O PRZEMYSLENIA DOTYCZĄCE TYCH ZAJKUPÓW, BO SZKODA JAKIMŚ OSZUSTOM DAWAĆ KASĘ ZA BEZCEN.UWAŻAJCIE. pozdrowienia. a auta szukam dalej.