Samochod - Allegro - Otomoto

• Autor wątku Autor wątku MistrzZen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Przekręt :) przeraża mnie naiwność niektórych ;]

Oni nigdy nie przestaną... Dopóki są naiwniacy będą działać i na nich zarabiać :rolleyes: dlatego ludzie pomyślcie 5 razy zanim podacie dane i wyślecie hajs!

Nie rozumiem jak można wysłać kasę za auto bez osobistego obejrzenia go... A tym bardziej gdy cena w ogłoszeniu jest o połowę niższa niż wartość rynkowa auta :) Jak można wierzyć że anglik pracujący w stanach sprzedaje swoje auto w Polsce??

Witam,
również znalazłam samochód za 1/3 ceny rynkowej. Kontakt oczywiście tylko mailowy... identyczne formułki od sprzedającego jak cytowane w waszych wątkach. TOYOTA RAV-4 2007 za 5.500 EUR + darmowy transport, skąd? Oczywiście że Anglia - Londyn. Sprzedający podpisuje się Gustav Lukaszewski. Otomoto już usunęło ogłoszenie. Nie skuście się na podobne oferty.

Witam. Zainteresowało mnie ogłoszenie na otomoto, na którym to do sprzedania jest Mini Cooper:

Mini Cooper mini, 2006r., 1598cm3, 160kW - otoMoto

Wysłałem maila (bo oczywiście tylko taka forma kontaktu była możliwa) do Pana GUSTAVA LUKASZEWSKIEGO i otrzymałem następującą odpowiedz:

Witaj,

Zauwazylem, jestes zainteresowany moim samochodem.
Samochód jest w doskonalym stanie.
Jestem pierwszym wlascicielem samochodu. Ja uczynilem oglosic dla samochodu, kiedy bylem w Polsce odwiedzajac moich przyjaciól. Pracuje w Anglii i obecnie mieszka w Londynie.
Powodem Ja sprzedazy samochodu do tego niska cena jest to, ze niedawno przeniósl sie w Anglii i mój samochód jest Polska modelu i ma kierownice po lewej stronie. Jest to bardzo trudne dla mnie do prowadzenia samochodu, poniewaz maja inne regulacje w tym tygodniu i znalazlem tutaj samochodu rodzinnego, który chce kupic.
Samochód ma Polska dokumentów. Samochód jest zarejestrowany w Polsce. I bedzie obejmowac wszystkie podatki wysylki jezeli jestes zainteresowany zakupem samochodu.
Bedziemy dokonania transakcji za posrednictwem bezpiecznego firmy. Otrzymasz szanse od spólki przetestowac samochód na 7 dni. Czy jestes zainteresowany, aby kupic samochód?

Dziekuje!

PS: samochód jest jak nowy, bez wypadków, bez zarysowan, nie wgniecenia, bez konieczności dodatkowych napraw.

Oczywiście nie chciał podać nr telefonu i upierał się ze "spółka transportowa" wyśle do mnie samochód. Cena była bardzo zadowalająca, ale na szczęście trafiłem na to forum i widzę, że pod różnymi nazwiskami już działał.

CHCĘ OSTRZEC WSZYSTKICH PRZED TEGO TYPU OGŁOSZENIAMI I PRZED TYM CZŁOWIEKIEM.
OSZUST!!!

Witam jestem nowy na forum zauważyłem ten wątek... do wczoraj też mailowałem z tym oszustem u mnie nazywał się Andrzej Camden...

Na szczęscie nie dałem się nabrać i nie wysłałem mu kasy za auto... od razu jak tylko dostalem maila od "firmy" zorientowalem sie ze cos jest nie tak! strona żywcem spisana z innej strony... firma nie widniejaca na webcheck adresy zarówno firmy jak i zamieszkania jakieś dziwne.

Podejrzane było to, że firma nagle chce kasę do realizacji transakcji.

Czy ktoś to już zgłaszał na policję? w razie potrzeby moge udostępnić moją korespondencję z oszustem.

pozdrawiam i powodzenia w walce o swoje życzę

Odświeżam temat jako przestroga dla innych.

Też znalazłem samochód po atrakcyjnej cenie. Było to BMW 3 serii
o wartości 1/3 rynkowej. Sprzedającym odziwo też był Gustav Lukaszewski.
A historyjka była taka że przyjechał do znajomych i kupił auto w Polsce, i wyjechał znów do Londynu a sprzedaje tutaj ponieważ auto ma polskie papiery i jest zarejestrowane tu. CZy to nie dziwne że jakiś obcokrajowiec mógłby zarejestrować auto, jeśli on nawet po Polsku nie rozmawia?
to był pierwszy fakt który mnie zastanawiał. Ale pisałem z nim dalej i dalej.
Na końcu jeszcze obniżył cenę o 1000 euro i transport jest darmowy, wszystko na jego koszt, to śmieszne bo transport taki kosztuje a on wliczył to w śmieszną cenę 4400 euro. Później napisał maila z podrobionej strony firmy kurierskiej Transport Company & Services: Logistics Solutions UK: Vision Logistics napisąłem do firmy o okazało sie że jego strona to lipa, i w ogóle nie jest to związane z ich firmą.
Strona przez którą nadał samochód to International Shipping company, Freight Forwarder, Express Vehicles, Cargo Services, London, UK
Jest to zrobione profesjonalnie jak widać i ciężko czasami się połapać bo jest nawet załączona umowa kupna sprzedaży w mailu oraz faktura, ale z tego co widzę numer konta na fakturze to numer osoby prywatnej a taka firma nie istnieje. Dlatego też ostrzegam przed zakupem samochodu za niską cenę gdzie w grę wchodzi tylko kontakt mailowy.
Dziękuję

Witam,
A ja sie niestety dałem oszukac i jestem 3000 euro w plecy.Euro nie moje tylko szefa:( Może ktoś wie jak to odzyskac???
Będę wdzięczny za każdą radę

arekgos1 napisał:
Witam,
A ja sie niestety dałem oszukac i jestem 3000 euro w plecy.Euro nie moje tylko szefa:( Może ktoś wie jak to odzyskac???
Będę wdzięczny za każdą radę

Więcej szczegółów?

Znalazłem ogłoszenie w otomoto na Ford Mondeo 2004,cena 12000zł ,oczywiście kontakt meilowy.Napisałem meila i otrzymałem taką odpowiedź jak wszyscy że on widzi że jestem zainteresowany kupnem auta,że wszystkim zajmie się firma transportowa a moja głowa to wpłacic pieniądze.Po tygodniu meilowania pieniądze na konto wpłacił mój szef podpisując że to za mnie i za mój samochód.W niedzielę dostałem meila od firmy transportowej że auto wyszło już z anglii i w czwartek będę miał je pod domem a dzień przed dostawą zadzwoni do mnie kierowca w celu ustalenia szczegółów.Oczywiście ani wczoraj ani dzisiaj nikt nie zadzwonił a kumpel znalazł te oto forum.
Brak słów na moja naiwnośc!!!
Aha i korespondencja wysyłana od ANDRZEJ CAMDEN.

Ostatnia edycja:
No cóż - Ameryki nie odkryję sugerując zgłoszenie sprawy na policję. Prawdopodobnie nie jest Pan jedyną oszukaną osobą przez tego człowieka.

Tak dzwoniłem już do banku z którego szef robił przelew,wszystko jest do odzyskania tylko że sprawa musi trafic na policję a policja musi wysłac pismo bo banku iż to było oszustwo i w ciągu 120 dni idzie odzyskac kasę.Wykonałem tez telefon na miejscową komendę policji i przyjmą zgłoszenie ale dopiero w przyszłym tygodniu,tylko ze względu na to że to dzisiaj miało dojśc do przywózki auta.Mam im przynieśc wszystkie meile i potwierdzenie wysyłki kasy.jak widac wszystko sie trochę przeciągnie.

Do arekgos1
Witam mam podobną sytuację z tym samym Facetem co ty (andrzej Camden)
Tylko nie Ford a Renault Clio 2004.ta sama forma pisania ,tak samo przez firma transportową,Ja niestety też zapłaciłam. Zgłosiłam to na policję.zobaczymy co da się z tym zrobić.Pomyślałam że skoro mamy tego samego oszusta może pogadamy .Prosze o odp.Piszesz że można odzyskać pieniądze postaram się podejść do mojego banku zobaczę co mi powiedzą

Ostatnia edycja:
Ludzie a może zgadajcie sie wszyscy (oszukani) razem wystosujcie jakies pisemko czy razem zgłoscie się do jakiegoś adwokata :) wiadomo w kupie siła... z tego co czytałem ten wątek widac, że koles działa od 2009 roku do dziś dzień... nie pamietam dokładnie ilu z Was pisało, że dało się nabrac ale napewno pow 5 osób tu się znajdzie (a ciekawe ile w ogole nie wie o tym forum)

Wczesniej jedna osoba pisała ze odzyskała swoją kase zdaje się 5 tys euro - bank zwrócił zagadajcie do niego napewno Wam pomoże...

pozdrawiam i powodzenia życze

Witam, spotkała mnie dziwna sytuacja, mianowicie przymierzałam sie do zakupu konkretnego samochódu w pewnym komisie, pare dni sie zastanawialam nad nim, bylam jeszcze w kilku komisach w mieście i w jednym z nich facet mial jeszcze interesujace mnie modele zas w slabym stanie, zapytał czy juz gdzies ogladalam auta, sklamalam że nie, to powiedzial zebym zaczekala pare minut on przyprowadzi mi idealny samochod i faktycznie przyprowadzil z tym ze bylo to dokladnie to samo auto nad ktorym sie zastanawialam sie w pierwszym komisie i to za cene duzo wyzsza niz ja go tam widzialam. Wiec sie w duchu usmiechnelam i pojechalam. Podjelam decyzje o zakupie tego wlasnie samochodu w pierwszym komisie zadzwonilam oni mowia ze klient wzial go na jazde probna i takie tam, wiec wtedy mialam pewosc ze w obu komisach oferowano mi ten sam samochod i jeszcze byly polozone niedaleko siebie. Do pierwszego komisu auto od tego naciagacza wrocilo na drugi dzien i kupilam go za pierwotna cene w komisie do ktorego faktycznie nalezalo auto. Przypuszczam ze facet z drugiego komisu chcial niezle zarobic i oszukac kolegow ktorzy uzyczyli mu auta dla pewnego kupca, jakim niby bylam ja. No coż...ludzie. Ale historia sie nie konczy sledzilam jeszcze aukcje internetowe kilka dni i natrafilam na zdjecia już mojego samochodu, mojej wlasności ktorą oferował do sprzedazy ten komis w którym auto stalo niespelna jeden dzień i za cene jaką wtedy mi oferował. W kazdym bądź razie wykorzystuje ten facet zdjecia już mojego auta i jeszcze pisze ze jest do obejrzenia na miejscu w komisie itp. Gdzies na koncu ma napisane ze posiada w ofercie jeszcze kilka modeli tego auta. Wiec jak ktos pojedzie to powie ze to z aukcji sprzedane ale ma jeszcze dwa inne. Czyli aby zachecic kupujacych bo samochód mój naprawde wyjatkowo zadbany. Dlatego pytam czy facet ma prawo wystawiac zdjecia mojego samochodu na aukcji i prezentowac jego wszystkie dane techniczne i jescze twierdzic ze ma go na stanie jesli nigdy ten samochod do jego komisu nienalezal, a jest moją wlasnościa od kilku dni? Czy moge żądać jakiegoś zadośćuczynienia odszkodowania lub kary dla niego? Prosze o fachową poradę:)

Witam ponownie szukam osób które zostały oszukane przez niejakiego Andrzej camden
odezwijcie się .dziunia54@amorki.pl
Równie dobrze ten facet może wystepować pod innym imieniem

WITAM. Zostałem właśnie oszukany na 4800euro. sprzedawca Gustav Lukaszewski. dalem sie zrobić w bambuko jak dziecko. dopiero po przelaniu pieniędzy i nie dostarczeniu samochodu(opel zafira 2oo7r) zaczeła coś moja żona przeczuwać i sprawdziła to forum. szkoda tylko ze po czasie. mam prosbe .
jesli ktos został oszukany przez tego pana lub podobna szajke prosze o kontakt w tej sprawie . ja swoja dzis juz zgłosiłem na policje ale szczerze mówiąć nie lisze na jakiś zwrot. jest to bardzo ale to bardzo profesjonalnie przeprowadzone oszustwo. dziwi mnie tylko biernośc policji z wydziłu przestępstw gospodarczych. przecież oni działają juz od dawna i intrpol ani inne komórki nic nie robia w tej sprawie.
chetnych do kontaktu prosze o wiadomość pod zdun.pl4@wp.pl lub gg 5791527

Witam też zostałem oszukany Andrzeja Camdena :mad:tyle że ja kupiłem Hundaya i30 z 2008 roku , ja z kolei popłynołem na 4100 EUR ,oczywiście zgłosiłem na policje i do banku lecz w banku nie uznali reklamacji chociaż nr. konta na które wysłałem kase nie zgadza się z adresem i powiedzieli że nie mają monitu na adres za granicą. Policjant mi od razu powiedział że kasa raczej nie do odzyskania że to są koszty dla policji itd., aha i najprawdopodobniej jest zorganizowana grupa z Nigerii . Nie wiem może jak kolega pisał trzeba się spiknąć i złożyć jakieś grupowe zawiadomienie na policje lub do prokuratury to może coś to ruszy. Mój adres lszelwach@gmail.com pozdrawiam wszystkich naiwniaków takich jak ja :confused:

Aha ludzie jak płaciliście z konta bankowego to radził bym szybko reszte kasy z niego zabrać bo czytałem gdzieś na forum że konto może bardzo szybko wyschnąć przecież ten oszust ma wasze dane oczywiście nie wiem czy to prawda ale ja kase wybrałem.

Powrót