samowola budowlana a urzad

• Autor wątku Autor wątku stach12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
voyteg to jest na to sposób aby w sposób trwały można było wklejać skany pism po prostu stworzy taka możliwość w sposób software-owy. Poprawiło by to w sposób niewątpliwy komfort użytkowników tego forum.

W związku z wnioskiem z dnia 20.12.2013r. dot. Dostępu do akt w sprawie samowoli budowlanej na działce 297 w R…………… informuje , że tutejszy organ prowadził kilka spraw w zakresie powyższego terenu a mianowicie:
• postępowanie samowolnie wybudowanego budynku gospodarczego WIB……
• postępowanie dot. Przebudowy części budynku usługowego WIB………..
• postępowanie wznowienia sprawy WON… wniosek S……….. P………..z dnia 30.07.2012r (dot, WIB……….bud. gosp.)
• postępowanie wznowienia sprawa WIB…………….. wniosek S……………. P…………………. z dnia 09.01.2013 o wznowienie postępowania WIB…… dot. Budynku usługowego
• postępowanie wznowienia sprawy WIB…………….. Wniosek S…. P……………. z pełnomocnictwa B i K P………… z dnia 16 kwietnia 2013r. o wznowienie postępowania WIB… dot. Budynku usługowego, w związku z powyższym działając na podstawie art. 64§2 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r –KPA(jt DZ.U……………) wzywam wnoszącego niniejszego wniosku o dookreślenie w stosunku do którego z wymienionych postępowań żąda Pan dostępu do akt w terminie 7 dni od dnia otrzymania niniejszego pisma gdyś od powyższego wskazania zależy rozpatrzenie wniosku.
Nieusunięcie powyższego spowoduje pozostawienie podania bez rozpatrzenia .
Podkreślenia wymaga, iż w pierwszych dwóch postępowaniach nie był Pan stroną, natomiast w kolejnych 3 był Pan stroną, w związku z czym dostęp do Panu przysługuje nawet po zakończeniu postępowania.
Informuję również, iż od 05.11.2013r do dnia dzisiejszego wszystkie akta powyższych postępowań znajdują się w WINB w Opolu w związku z przeprowadzoną przez ten organ kontrolą.
Pismo powyższe nie jest odmową dostępu do akt ale wyłącznie wezwaniem o doprecyzowanie Pana żądania z dnia 20.12.2013r w celu umożliwienia Panu przysługującego prawa dostępu do akt w lokalu organu administracji publicznej.
W związku z czym po otrzymaniu uzupełnienia wniosku od wnioskodawcy organ w granicach przysługującego mu prawa udostępni akta stronie.

Po zaskarżeniu odmowy dostepu do akt w dniu 20.12.2013 i zaskarżeniu bezczynności PINB do WINB wysłałem 27.12.2013 skargę do WSA na bezczynność

w Piatek dostałem pismo jw.
nie wiem jak zareagować na to pismo skoro brak dostępu już zaskarżyłem

Proszę dookreślić, że do wszystkich - to taka ich gra na czas. Zgodnie z prawem ustawa o dostępie do informacji publicznej wyraźnie wymienia dostęp do akt jako objęty jej działaniem. Zatem to że nie był Pan stroną powinno w efekcie przynieść dostęp do tych akt ale urząd powinien zadbać o poufność informacji osobowych w tym przypadku - czyli zakryć nazwiska osób prywatnych występujących w tych dokumentach.

ale tu nie było wniosku o informacje publiczna nam chodzilo o fortel uznania nas strona czytaj poprzednie posty w tym watku

stach12 napisał:
po prostu stworzy taka możliwość w sposób software-owy.

Skany pisnm zajmują dużo miejsca na serwerze - tekst przepisywany w porównaniu - bardzo mało. Stąd takie podejście. Po drugie taka jest kultura tego formum, że jest ono pisane, a nie wklejane :-)

stach12 napisał:
w Piatek dostałem pismo jw.

warto by pan doprecyzował - pana wniosek może dotyczyć informacji z kilu postępowań

stach12 napisał:
nie wiem jak zareagować na to pismo skoro brak dostępu już zaskarżyłem

Jeśli pan zaskarżył , a dopiero potem organ wezwał pana do uzupelnienia wniosku, to sąd bada temat na dzień złożenia skargi. Czyli powinien orzec, że organ był bezczynny, skroro dopiero po złożeniu skargi wezwał pana do uzupełnienia

Ostatnia edycja:
zrobilem tak jak mi doradził voyteg w #470 bylem w PINB 20 grudnia. Zlozylem wniosek o udostepnienie mi akt czego nie zrobiono zlozylem zazalenie do WINB

ale dzis otrzymalem odpowiedz od PINB wformie postanowienia

Postanowienie ……..
Działając na podstawie art.74§2 ustawy z dnia 14 czerwca 1960r –Kpa(j.t.Dz.U. z 2013 poz267)
postanawiam
odmówić Panu K…… P……….. reprezentowanemu przez pełnomocnika Pana S……………. P……………….umożliwienia przeglądania akt w celu sporządzenia z nich notatek………………….. dotyczących utwardzonego terenu działki nr …………….. w ……………..

Uzasadnienie
Uzasadnienie faktyczne
Dnia 20 grudnia 2013r. pan K przez swojego pełnomocnika Pana złożył w tutejszym inspektoracie wniosek o niezwłoczne umożliwienie akt w celu sporządzenia z nich notatek, kopii i odpisów sprawie postępowania samowoli budowlanej na działce nr 301 w R…………
Tutejszy organ nadzoru budowlanego w stosunku do działki 301 w R…….. prowadzi obecnie tylko i wyłącznie jedno postępowanie o numerze rejestru WIB.MMB-4002-Sg-15/13 dot utwardzenia terenu powyższej działki w zawiązku z czym w stosunku do powyższego postępowania wniosek został rozpatrzony.
Postępowanie nr WIB.MMB-4002-Sg-15/13 zostało wszczęte z urzędu dnia 03.10.2013r, natomiast dnia 22.10.2013r tutejszy organ wysłał poprzez platformę e-puap pismo do wnioskodawcy p. K. reprezentowanego przez p. S. informujące o nieuznaniu Pana K. za stronę toczącego się postępowania administracyjnego w sprawie utwardzenia terenu działki 301 w R.
W związku z powyższym na dzień złożenia wniosku o dostęp do akt Pan K. nie był stroną prowadzonego postępowania.
Uzasadnienie prawne
Postępowanie administracyjne oraz akta postępowania administracyjnego są jawne dla stron, również po zakończeniu postępowania. Reguła ta wynika m.in. z kilku zasad ogólnych postępowania administracyjnego, w tym w szczególności z zasady czynnego udziału stron w postępowaniu, zasady prawdy materialnej oraz zasady zaufania obywateli do państwa.
Zgodnie bowiem z art.73 §1 i 2kpa tylko strona ma prawo m.in. wglądu w akta sprawy, sporządzaniu z nich notatek lub odpisów oraz prawo żądania kopii akt sprawy, o ile jest to uzasadnione ważnym interesem.
Ze względu na fakt, iż o dostęp do akt zwróciła się osoba niebędąca stroną w postępowaniu zgodnie z art. 74§ 2 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 – kpa tutejszy organ odmówił Panu K. reprezentowanemu przez Pana S umożliwienia przeglądania akt w celu……………………………..
Jednocześnie, zgodnie z art. 74§2 kpa odmowa odmawia przeglądania akt itd…………..w drodze postanowienia, na które służy zażalenie. Forma postanowienia powinna być zatem zachowana również w sytuacji , gdy z wnioskiem o udostępnienie akt występuje podmiot, który nie jest stroną postępowania. Tak jak miało to miejsce w powyższym przypadku.
W związku z powyższym postanowiono jak w sentencji.
Na niniejsze postanowienie służy stronie zażalenie do WINB w Opolu za pośrednictwem PINB w powiecie ………….. w terminie 7 dni od daty otrzymania niniejszego postanowienia.

i nie zabardzo wiem czy skladac zazalenie o nieudzielnie mi dostepu do akt czy podniesc sprawe nieuznania mnie strona postepowania. Mam na to 7 dni

Dziwne - przepis wyraźnie mówi, że odmowa wglądu do akt dotyczy wyłącznie strony postępowania - nie rozumiem dlaczego ten PINB zastosował to w tej sprawie.

Jak już pisałem (zdaje się w tym wątku) ubiegać się o uznanie za stronę można:

- składając odwołanie od decyzji i wtedy organ II instancji ma obowiązek zbadania interesu prawnego czyli zasadności - w tej sprawie niejasna jest sprawa terminu gdyż nie-strona nie dostaje decyzji a jedynie zostaje o niej poinformowana (o ile była np. wnioskodawcą postępowania)

- żądając wznowienia postępowania

I na pewno warto to zrobić. Poza tym wgląd do akt postępowań w tym administracyjnych jest dostępem do informacji publicznej i warto z ostrożności procesowej taki wniosek złożyć.

W tym przypadku skoro PINB wydał postanowienie warto złożyć zażalenie - ciekaw jestem jak na to zareaguje WINB - w zasadzie powinien stwierdzić nieważność jako wydanego z rażacym naruszeniem prawa.

Warto zrobić te wszystkie wymienione działania

Inwestorwroclove dzięki za odpowiedz ale jak takie zażalenie umotywował na co się powołać, żeby to miału ręce i nogi

na odpowiedz z kontroli patrz #492 wyslalaem takie pismo

Jako że niektóre fakty są nie wypełni zgodne z rzeczywistością pozwoliłem się skomentować Państwa zawiadomienie WNK.7641.33.2013.SSW z 20.12.2013 i tak :
1. „Ad 1) Odnosząc się do zarzutu pozostawienia przez organ powiatowy wniosku złożonego w marcu cyt. "o wszczęcie postępowań pozwolenia budowlanego" bez odpowiedzi, należy wskazać, mimo, że nie doprecyzował Pan dokładnie daty złożenia tego wniosku w Powiatowym Inspektoracie, z akt wszystkich spraw dotyczących działki nr 297 i nr 301 zlokalizowanych w R nie wynika, by w miesiącu marcu któregokolwiek roku składany był taki wniosek. W związku z tym tut. organ nie może przychylić się do uznania powyższego zarzutu za zasadny”
Skoro nie znalezione takiego pisma to skąd odpowiedz:

Dalej należałoby się zastanowić czy pismem tym nie złamano zasady zapisanej w art. 243 kpa, moim zdaniem tak i to w rażący i bezkarny sposób.
2. Ad 2) i 4) Z akt spraw wynika, iż Pana interwencja zawierająca w swej treści wskazanie, iż w latach 2000-2010 nie prowadzono w stosunku do działki 297 w Rożniątowie postępowania o uzyskanie pozwolenia budowlanego, w związku z czym wniósł Pan o wszczęcie postępowania w sprawie samowoli budowlanej na tym terenie, nie została faktycznie wniesiona do organu powiatowego - jak Pan ogólnie wskazał - w lipcu, lecz w dniu 2 sierpnia 2011 roku. Ponieważ przedmiot ww. interwencji został przez Pana bardzo ogólnie określony, tut. organ nie może ponadto uznać za zasadny stawiany przez Pana Powiatowemu Inspektorowi zarzut bezczynności, w sytuacji, gdy podjął on działania - tylko jak się obecnie okazuje - nie we wszystkich zakresach, które miał Pan na myśli występując do tego organu z wnioskiem o wszczęcie postępowania w sprawie ogólnie przez Pana nazwanej jako samowola budowlana na tym terenie.
Skoro organ w tym wypadku Powiatowy Inspektor w Strzelcach Opolskich otrzymał pismo- wniosek o wznowienie postepowania i nie zastosował się do art. 243 kpa
„Jeżeli organ, który otrzymał wniosek, nie jest właściwy do jego rozpatrzenia, obowiązany jest w ciągu siedmiu dni przekazać go właściwemu organowi. O przekazaniu wniosku zawiadamia się równocześnie wnioskodawcę. „
To czy można w takim przypadku przyjąć datę 2 sierpnia jak to sugeruje się w piśmie
„nie została faktycznie wniesiona do organu powiatowego - jak Pan ogólnie wskazał - w lipcu, lecz w dniu 2 sierpnia 2011 roku”
na pewno nie bo termin wniesienia tego wniosku był wcześniejszy o 5 miesięcy a mianowicie kwiecień 2011. Czyli 5 miesięcy dłużej organ był bezczynny.
Jeżeli natomiast powiatowy inspektor uznał by braki w moim wniosku bądź miałby trudności ze zrozumieniem mojego wniosku, jak to sugeruje się w tym piśmie, to mógł mnie wezwać z art. 64 § 2 k.p.a bądź z art. 50 k.p.a. ale tego nie uczynił dlaczego?
• bo nie znał procedur
• bo był stronniczy
• bo jest niekompetentny
• bo jest bezczynny ale ta bezczynność ma także swoje podłoże np. lenistwo, ignorancja, nepotyzm itd
Jeżeli natomiast na stanowisku powiatowego Inspektora są zatrudnione osoby niekompetentne , nieznające przepisów, nie wypełni świadome swoich obowiązków czy też stronnicze, co w tym przypadku ma moim zdaniem miejsce należało by je usunąć z zajmowanych stanowisk i zastąpić innymi spełniającymi te wymagania. Bo jak widzimy na moim przykładzie dochodzi do patologii . Dlaczego autor tego pisma nie przeanalizował przyczyn takiego a nie innego stanu rzeczy było by to pomocne do wyeliminowania tego typu patologii w przyszłości.
Należy w tym miejscu zauważyć , że Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego w powiecie strzeleckim, pomimo obecności samego Powiatowego Inspektora w osobie Piotra Hamryszaka na kontroli 5 listopada 2013, nie podjął od dnia kontroli tj. 05.11.2013 do dnia dzisiejszego 05.01.2014 ( ponad 60 dni) żadnych kroków do wszczęcia postępowania samowoli budowlanej na terenie działki 297 pomimo okazania w trakcie kontroli zakresu tej samowoli w naturze. Woli być dalej bezczynny i wodzić obywateli za nos. Na potwierdzenie moich słów jest pismo z dnia 2014.01.02 WON.MMB-0511-10/13.
Na dodatek zarzucam Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego w powiecie strzeleckim przy stwierdzeniu rozbiórki budynku gospodarczego a tym samym wykonanie decyzji w sprawie WIB-4002-Sg-6/11 skoro jedna ściana tego budynku gospodarczego stoi do dnia dzisiejszego. Postepowanie WIB 4002-Sg-2/12 z wyłączeniem nas jako strony bo mogło by się okazać ze zakres samowoli jest dużo większy i został zmieniony sposób użytkowania tego obiektu a sposób postępowania był stronniczy i nie obejmował wszystkich aspektów itd. Itd..
Sprawa działki 301 od dnia wszczęcia postępowania minęło 90 dni, Winna być wydana decyzja ale jak wynika z pisma z dnia 2014.01.02 WON.MMB-0511-10/13 nie została. Co tym razem stanęło powiatowemu na przeszkodzie, że sprawa do dnia dzisiejszego nie jest zakończona chyba nie przepracowanie.

W związku z powyższym prosiłbym o skorygowanie pewnych faktów w Państwa protokole pokontrolnym i ustosunkowanie się czy moja skarga jest uzasadniona czy nie w tym wypadku nie ma stwierdzenia pośredniego. Inspektor dopuścił się bezczynności czy nie.
Podsumowując procesowane tu zawiadomienie zarzucają mi Państwo niejasne formułowane interwencje i ich zakresu. Nie mogę się z tym zarzutem zgodzić bo próbują Państwo bronić „czterech liter” kolegi – inspektora kosztem obniżenia standardów wykonywanej pracy, za która to Inspektor niedopełniający obowiązków dostawał pełne wynagrodzenie, zrzucając winę za ten stan rzeczy na moją osobę czy to w roli pełnomocnika czy nie. Takie stanowisko jest cichym przyzwoleniem do kontynuowania obranej przez strzeleckiego Inspektora bezczynności i taktyki w danej sprawie co zresztą wyżej starałem się dowieść.
Państwo polskie daje urzędnikom takie narzędzia prawne w postaci kodeksów np. postępowania administracyjnego, że urzędnik umiejący się tym posługiwać w sposób szybki i precyzyjny określi zakres wniosku, choćby pochodził on od osoby będącej analfabetą a tym samym pozwala urzędnikowi postępować zgodnie z art. 7,8,9,10,11 i innymi artykułami Kodeksu Postepowania Administracyjnego. Moje wnioski może były niejasne, w co wątpię, ale zawierały miejsce, stan rzeczy i okres w jakim do tego stanu doszło, reszta należy do „profesjonalistów”, skoro Państwo takich nie zatrudniacie należałoby zmienić ten stan rzeczy poprzez np.: szkolenia, lepszy dobór kadry itd.
Jako, że w powyższym wypadku nie miało miejsca profesjonalne podejście do zagadnienia, winna leży tylko i wyłącznie po stronie Inspektoratu i częściowo po stronie organu wyższego i odwoławczego w jednej osobie , który nie umiał i nie umie do dnia dzisiejszego zakończyć sprawy samowoli na obszarze ok 0,3 hektara tj. działki 297 i ok 2 hektara działki 301. Jest to żenujący obraz skuteczności polskiej administracji i jej skuteczności próbującej obarczyć za ten stan rzeczy, bogu ducha winnego obywatela.
W całości tego pisma brakuje mi jednej rzeczy a mianowicie zaleceń mających poprawić ten stan rzeczy i przeprosin które przysługują mi za niedogodności ze strony Państwa, które to Państwo jest reprezentowane przez wasz urząd i waszych urzędników w majestacie prawa.

na ktore mi odpowiedziano takim wezwanie

WEZWANIE

WNK.7641.33.2013.SSW

Treść dokumentu
Pismem z 6 stycznia 2014 roku wystąpił Pan do Opolskiego Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego w Opolu, w celu skomentowania i uzupełnienia okoliczności, o których został Pan poinformowany pismem tut. organu z 20 grudnia 2013 roku, znak: WNK.7641.33.2013.SSW o sposobie załatwienia Pana skargi (nr rej. WINB: 44/13) z 10 września 2013 roku, uzupełnionej pismem z 18 września 2013 roku, na bezczynność Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego w powiecie strzeleckim w sprawach zgłaszanych przez Pana oraz Pana i Panią w interwencjach kierowanych do organu pierwszej instancji w sprawie samowól budowlanych znajdujących się na działce nr 297 oraz działce nr 301 zlokalizowanych w R przy ul. Wolności. Równocześnie zarzucił Pan organowi pierwszej instancji niezakończenie sprawy na działce 301 (dot. utwardzenia terenu).
Opolski Wojewódzki Inspektor Nadzoru Budowlanego w Opolu, jako organ administracji publicznej związany jest żądaniem Wnoszącego i nie może treści żądania zmienić według swojej oceny, wobec czego zwracam się do Pana o wskazanie, czy pismo z 6 stycznia 2013 roku stanowi nową skargę na niezałatwienie przez Powiatowego Inspektora postępowania w sprawie utwardzenia terenu na działce nr 301 lub też ponowienie skargi z 10 września 2013 roku.
Celem prawidłowego i zgodnego z faktyczną Pana wolą, załatwienia pisma z 6 stycznia 2014 roku, proszę o udzielenie odpowiedzi na powyższe w terminie siedmiu dni od dnia otrzymania przez Pana niniejszego pisma osobiście w siedzibie inspektoratu (pok. 107), pisemnie na adres: Wojewódzki Inspektorat Nadzoru Budowlanego w Opolu, ul. Ozimska 19, 45 – 057 Opole lub za pośrednictwem platformy ePUAP.
Jednocześnie informuję, że brak Pana odpowiedzi lub jednoznacznego stanowiska w tej kwestii spowoduje, że ww. pismo zostanie potraktowane wyłącznie jako ponowienie Pana skargi z 10 września 2013 roku, uzupełnionej pismem z 18 września 2013 roku.

nie wiem co opowiedziec zby nie popelnic gafy czy to powtorka zazalenia z § 37 kpa czy moze cos innego chodzi mi zeby ta sprwa byla jak najszybciej zakonczona

dzis dostalem kolejne postanowienie z PINB podobnej tresci jak w #506 ale w sprawie drugiej dzialki

i znowu nie wiem co opowiedziec zby nie popelnic gafy czy to powtorka zazalenia z § 37 kpa czy moze cos innego chodzi mi zeby ta sprwa byla jak najszybciej zakonczona
edit

Ostatnią edycję dokonał moderator:
W tej sprawie jedno jest pewne - po myśli szybko się nie skończy - będą rozwadniać ją wielostronicowymi postanowieniami aż nikt nie będzie w stanie nic z niej zrozumieć.

Czy można wywnioskować , ze jeżeli WSA dopuścił skargę

"W myśl zasady skargowości, postępowanie sądowoadministracyjne może być wszczęte jedynie na żądanie uprawnionego podmiotu (art. 50 P.p.s.a.)"

Art. 50. § 1. Uprawnionym do wniesienia skargi jest
ka˝dy, kto ma w tym interes prawny, prokurator, Rzecznik
Praw Obywatelskich oraz organizacja spoΠeczna
w zakresie jej statutowej dziaΠalnoÊci, w sprawach dotyczàcych
interesów prawnych innych osób, je˝eli bra-
Πa udziaΠ w post´powaniu administracyjnym.

to podmiot winien być uznany strona w postępowaniu administracyjnym z art 28 kpa
w konkretnej sprawie sad uznał mnie strona w skardze na bezczynność PINB a PINB nie uznaje mnie strona tego samego postępowania, na które była skarga do WSA na bezczynność.Pisze własnie zażalenie i chciał bym żeby ono miało ręce i nogi

Ostatnia edycja:
Można próbować ale to jednak inne postępowanie i bycie stroną przed WSA w sprawie o bezczynność wcale nie musi oznaczać że w podstawowym postępowaniu organ powinien uznać za stronę.

Zażalenia najlepiej składać rzeczowe i nie wypisywać tam całej historii świata bo to tylko organowi na rękę by mącić. Należy spokojnie wyczytać meritum opisując stan faktyczny i pod to wskazać złamane przepis.

przewalilem kolejne 200 PLN i nie wiem czemu
IISA/Op 516/13
wnioslem o odalenie jako ze nie bylem strona wpostepwaniu zmiany decyzji, ktora i tak WSA uwalił

Ostatnią edycję dokonał moderator:
dostalem dzis odpowiedz na skarge na bezczynosc PINB

Działając zgodnie z art. 37 § 1 i art. 123 ustawy z 14 czerwca 1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego, dalej Kpa (tj.: Dz.U. z 2013 r. poz. 267), po rozpatrzeniu przesłanego za pośrednictwem skrzynki podawczej na ePUAP zażalenia Pana S------ P---------, (pełnomocnika Pana Krzysztofa P----------i Pani Bronisławy P......) z 22 grudnia 2013 roku, uzupełnionego 24 stycznia 2014 roku o wyjaśnienia, a wniesionego na podstawie art. 37 § 1 Kpa na niezałatwienie sprawy w terminie i bezczynność Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego w powiecie strzeleckim w związku z niewszczęciem postępowania w sprawie samowoli budowlanej na terenie działki nr 297 w r.

uznaję ww. zażalenie za niedopuszczalne.

UZASADNIENIE

Pismem z 22 grudnia 2013 roku Pan S.... P....... wniósł, na podstawie art. 37 § 1 Kpa, zażalenie na niezałatwienie sprawy przez Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego w powiecie strzeleckim w związku z niewszczęciem postępowania w sprawie samowoli budowlanej na terenie działki nr 297 w R....., wskazując przy tym, że organ powiatowy, posiada wiedzę o powyższym w związku z „kontrolą” (faktycznie przeprowadzono w tym dniu oględziny) przeprowadzoną przez pracowników Wojewódzkiego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego w Opolu na terenie ww. działki. Żalący wskazał, że w piśmie tut. organu z grudnia 2013 roku o znaku WNK.7641.33.2013.SSW, zawarto wnioski pokontrolne dotyczące tej nieruchomości.
Pismem z 23 stycznia 2014 roku tut. organ wezwał Pana S..... P---------, do usunięcia braku w ww. podaniu w postaci wskazania dokładnego przedmiotu, którego zażalenie dotyczy. Na powyższe Pan S........ P.......w piśmie z 24 stycznia 2014 roku wskazał, że na działce nr 297 w r.znajduje się budynek o charakterze usługowo-gastronomicznym, który został skontrolowany przez pracowników tut. organu podczas oględzin. Na działce nr 297 znajduje się również ściana, będąca pozostałością po rozebranym budynku gospodarczym, a także cześć budynku o charakterze usługowo-gastronomicznym wychodząca poza granice i wchodząca w granice działki nr 296 na której znajduje się droga. Żalący wskazał, że na przedmiotowej działce nr 297 znajdują się tylko obiekty samowolnie wybudowane bądź przebudowane lub też użytkowane niezgodnie z prawem. Pan S........ P.......odniósł się również do pisma tut. organu z 20 grudnia 2013 roku o znaku WNK.7641.33.2013.SSW, będącego zawiadomieniem o sposobie załatwienia skargi.
W tym miejscu należy przypomnieć, że pismem z 20 grudnia 2013 roku, znak: WNK.7641.33.2013.SSW tut. organ zawiadomił Żalącego o sposobie załatwienia skargi (nr rej. WINB: 44/13) z 10 września 2013 roku, uzupełnionej pismem z 18 września 2013 roku, na bezczynność Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego w powiecie strzeleckim w sprawach zgłaszanych przez Pana S..- oraz Pana Krzysztofa P--------- i Panią Bronisławę P--------- w interwencjach kierowanych do organu pierwszej instancji w sprawie samowól budowlanych znajdujących się na działce nr 297 oraz działce nr 301 zlokalizowanych w r.przy ul. Wolności. W odpowiedzi na skargę tut. organ wskazał, że w sprawie dot. działki nr 297 Powiatowy Inspektor w 2011 i 2012 roku prowadził dwa postępowania administracyjne: jedno dotycząc samowolnie wybudowanego budynku gospodarczego opartego na granicznym murze pomiędzy działkami nr 297 i 299, a drugie - samowolnych robót budowlanych polegających na przebudowie części budynku usługowego położonego w r.przy ul. Wolności 5. Pierwsze z nich ww. organ zakończył wydając decyzję z 30 maja 2011 roku nakazującą Pani M.K. rozbiórkę samowolnie wybudowanego budynku gospodarczego opartego na granicznym murze pomiędzy działkami nr 297 i nr 299. W drugiej sprawie decyzją z 25 maja 2012 roku nałożył na inwestora obowiązek wykonania określonych w tym rozstrzygnięciu czynności lub robót budowlanych w celu doprowadzenia wykonywanych robót budowlanych do stanu zgodnego z prawem, a następnie decyzję z 14 stycznia 2013 roku stwierdził wykonanie obowiązku nałożonego na Panią G. B.ę. W tej też sprawie Żalący żądał wznowienia postępowania, gdzie ostatecznie tut. organ dwoma postanowieniami (z 5 września i 8 października 2013 roku) utrzymał w mocy postanowienia Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego w powiecie strzeleckim z 18 lipca 2013 roku oraz z 5 sierpnia 2013 roku w przedmiocie odmowy wznowienia postępowania zakończonego decyzją ostateczną organu powiatowego z 25 maja 2012 roku. W ramach postępowań zażaleniowych Wojewódzki Inspektor wyraził zatem już swoje stanowisko co do prawidłowości odmowy wznowienia postępowania przez Powiatowego Inspektora, a obecnie, w związku ze skargą Pani B. P. (wniesioną w imieniu własnym i jako pełnomocnika Pana i Pana K... P...) na postanowienie tut. organu z 8 października 2013 roku, prawidłowość działania organów obu instancji oceni Wojewódzki Sąd Administracyjny w Opolu. W dalszej części odpowiedzi na skargę podano, że Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego w powiecie strzeleckim winien zbadać wskazane w skardze sprawy zgodnie z posiadanymi kompetencjami i poinformować Skarżącego oraz tut. organ o dokonanych w tych zakresach ustaleniach.

Organ zważył co następuje:

Zażalenie Pana S........ P----------(pełnomocnika Pana Krzysztofa P----------i Pani Bronisławy P......) nie może zostać uwzględnione, ponieważ Żalący nie są stronami postępowania administracyjnego prowadzonego przez organ pierwszej instancji. W myśl art. 37 § 1 Kpa na niezałatwienie sprawy w terminie określonym w art. 35, w przepisach szczególnych, ustalonym w myśl art. 36 lub na przewlekłe prowadzenie postępowania stronie służy zażalenie do organu wyższego stopnia, a jeżeli nie ma takiego organu – wezwanie do usunięcia naruszenia prawa. Bezczynność oznacza, że organ nie podejmuje żadnych czynności w postępowaniu, natomiast przewlekłość postępowania oznacza, że organ wprawdzie podejmuje określone czynności w postępowaniu, ale nie mają one znaczenia z punktu widzenia postępowania, a nawet często mają charakter pozorny. Rozwiązanie przewidziane w art. 37 Kpa polega na tym, aby umożliwić stronie za pomocą środków prawnych stosowanych w toku instancji administracyjnych doprowadzenie do wydania rozstrzygnięcia kończącego postępowanie administracyjne w sytuacji, gdy właściwy organ administracji bez uzasadnionej przyczyny zwleka z jego wydaniem. Zażalenie na niezałatwienie sprawy w terminie służy tylko stronie postępowania jest bowiem specyficznym środkiem ochrony praw strony w postępowaniu administracyjnym. Oznacza to zatem, że podmiot nie będący stroną postępowania nie jest uprawniony do dochodzenia tych praw w sposób przewidziany w art. 37 § 1 Kpa, przez wniesienie zarzutu bezczynności organu administracji publicznej. Wobec tego, że postępowanie prowadzone wskutek wniesienia zażalenia na podstawie art. 37 nie ma cech samodzielnego postępowania administracyjnego, bowiem postanowienie wydane po jego rozpatrzeniu na charakter incydentalny, organ wyższego stopnia nie posiada podstaw prawnych do badania i wyznaczania stron prowadzonego przez siebie postępowania nadzorczego, a co za tym idzie prowadzonego przez Powiatowego Inspektora postępowania pierwszoinstancyjnego. Organem właściwym do ustalania stron jest wyłącznie organ prowadzący, zgodnie z posiadanymi kompetencjami, postępowanie administracyjne – w przypadku ewentualnego wszczęcia postępowania w niniejszej sprawie będzie to Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego w powiecie strzeleckim. Podmiotem uprawnionym do wniesienia zażalenia na podstawie art. 37 § 1 Kpa jest natomiast strona postępowania pierwszoinstancyjnego. Uznanie zatem ww. zażalenia jako pochodzącego od strony stanowiłoby naruszenie zasad postępowania, gdyż to tut. organ, który nie jest organem właściwym instancyjnie, dokonałby oceny, czy Żalący powinni posiadać status strony w postępowaniu pierwszoinstancyjnym, czy też nie. Przyjęcie natomiast zażalenia jako nie pochodzącego od strony oznaczałoby jego niedopuszczalność i nierozpatrzenie sprawy naruszenia przez Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego w powiecie strzeleckim terminowości załatwienia wniosku z 14 listopada 2013 roku. Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego w powiecie strzeleckim, nie prowadząc obecnie postępowania administracyjnego na terenie działki nr 297, nie badał też stron tego postępowania, zatem tut. organ nie może uznać ww. zażalenia za zasadne czy też niezasadne i, w zależności od rozstrzygnięcia, podjąć ewentualne działania wskazane w art. 37 § 2 Kpa.
Przy niniejszym wyjaśniam, że organy nadzoru budowlanego, co do zasady, nie wszczynają postępowań administracyjnych na żądanie strony (wyjątkiem są postępowania w sprawie pozwolenia na użytkowanie), lecz z urzędu, na co też wskazuje orzecznictwo administracyjne (zob. wyrok NSA w Warszawie z dnia 25 października 2006 r. o sygn. akt: II OSK 1257/05 – LEX nr 289253; wyrok WSA w Gdańsku z dnia 24 września 2008 r. o sygn. akt: II SA/Gd 258/08 – LEX nr 526513, czy też odpowiednio wyrok NSA w Warszawie z dnia 13 października 2010 r. o sygn. akt: II OSK 1586/09 – LEX nr 746665). Na wniosek prowadzone są postępowania zmierzające do przyznania wnioskodawcy uprawnień (np. decyzji o warunkach zabudowy, pozwolenia na budowę, czy też innych zezwoleń) lub zwolnienia go z jakiegoś obowiązku (np. umorzenie należności podatkowych). Z punktu widzenia natomiast zadań organów nadzoru budowlanego nie ma znaczenia, czy podejmują one działania w oparciu o informacje powzięte z urzędu, czy też pozyskane w wyniku wniesionych interwencji bowiem, jeżeli informacje te wskazują na przedmiot działania organów nadzoru budowlanego organy te mają obowiązek podjąć stosowne czynności z urzędu. Efektem postępowania nadzoru budowlanego w przypadku stwierdzenia naruszenia Prawa budowlanego przez inwestora w trakcie trwania procesu budowlanego jest przy tym ewentualne nałożenie obowiązku rozbiórki obiektu budowlanego lub jego części, nakazanie doprowadzenia obiektu do stanu poprzedniego, lub też nałożenie obowiązku wykonania określonych czynności lub robót budowlanych w celu doprowadzenia wykonywanych robót budowlanych, a także istniejących obiektów budowlanych do stanu zgodnego z prawem. Niezależnie jednak od rodzaju wydanego przez organ nadzoru budowlanego rozstrzygnięcia bez wątpienia jego decyzje nakazowe ingerują w podstawowe prawo obywatela, jakim jest prawo własności i ograniczają prawo do swobodnego dysponowania nieruchomością, w związku z czym postępowania tego rodzaju z natury rzeczy prowadzone są z urzędu, a nie na wniosek. Organ ma obowiązek zbadać interwencję niezależnie od tego, czy pochodzi ona od strony czy też nie. Status strony wywodzi się natomiast z przepisów prawa materialnego, a nie z faktu złożenia interwencji (wniosku). Przypominam jednocześnie, że Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego w powiecie strzeleckim - jako organ administracji publicznej - posiada stosowną wiedzę, wykształcenie, uprawnienia budowlane i doświadczenie zawodowe niezbędne do pełnienia powierzonych obowiązków, a zatem władny jest do dokonywania samodzielnej oceny stanu faktycznego w sprawie.
Niniejsze postępowanie prowadzone jest w oparciu o art. 37 Kpa i dotyczy tylko kwestii zachowania terminów przewidzianych w Kpa na załatwienie sprawy, a tym samym nie może odnosić się do warstwy merytorycznej skarżonej sprawy.
Biorąc pod uwagę dokonane ustalenia, postanowiono jak w sentencji.

Na niniejsze postanowienie nie służy zażalenie.

Pouczenie:
Stronie, po wyczerpaniu trybu wskazanego w w art. 37 Kpa służy skarga do właściwego Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego na bezczynność i przewlekłość postępowania prowadzonego przez organ administracji publicznej. Zgodnie z art. 54 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 roku - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi
(Dz. U. z 2002 r., Nr 153, poz. 1270 z późniejszymi zmianami) skargę do sądu administracyjnego wnosi
się za pośrednictwem organu, którego działanie, bezczynność lub przewlekłe prowadzenie postępowania jest przedmiotem skargi.

Kedno i to samo wkolko.
Zreszta sprawa bezczynnosci zostala juz zaskarzony.

Jedno co mnie irytuje to od czego jest WINB od siedzenia i pierdzenia w stolki skoro nie moze organowic podzednemu nakazac okreslonych czynnosci np uznania nas stronami czy tez wszczecia postepowania itd

Mamy nastepna instytucje ktora nikomu nie jest potrzebna,

Ostatnia edycja:
moim zdaniem organ powinien wydać decyzję umarzającą postępowanie, skoro twierdzi że nie jest pan stroną

wtedy w odwołaniu może pan tę kwestię zweryfiować - zobaczymy co na to WSA

dostalem prawie ze identyczna odpowiedz dotczaca drugiej dzialki
POSTANOWIENIE
znak: WNK.7662.19.2013.GW
Treść dokumentu
POSTANOWIENIE Nr 38/14

Działając zgodnie z art. 37 § 1 i art. 123 ustawy z 14 czerwca 1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego (tj.: Dz.U. z 2013 r. poz. 267), dalej Kpa, po rozpatrzeniu przesłanego za pośrednictwem skrzynki podawczej na ePUAP zażalenia Pana S..... P.....(pełnomocnika Pana K…... P…...) z 26 grudnia 2013 roku, wniesionego na podstawie art. 37 § 1 Kpa na niezałatwienie sprawy w terminie przez Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego w powiecie strzeleckim dot. samowoli budowlanej na terenie działki nr 301 w R…….,

uznaję ww. zażalenie za niedopuszczalne.

UZASADNIENIE

Pismem z 26 grudnia 2013 roku Pan S……. P…... wniósł, na podstawie art. 37 § 1 Kpa, zażalenie na niezałatwienie sprawy przez Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego w powiecie strzeleckim dot. samowoli budowlanej zlokalizowanej na terenie działki nr 301 w R......, wskazując przy tym, że organ powiatowy prowadzi przedmiotowe postępowanie opieszale.
Postanowieniem nr 378/13 z 11 grudnia 2013 roku, znak: WNK.7662.6.2013.SSW na podstawie art. 37 Kpa tut. organ uznał za nieuzasadnione zażalenie Pana S.....P......, (pełnomocnika Pana Krzysztofa P.....i Pani Bronisławy P......) z 3 września 2013 roku, na niezałatwienie sprawy dot. samowoli budowlanej na terenie działki nr 301 w R....... Uzasadniając powyższe tut. organ wskazał, że zażalenie Pana S..... P.....(pełnomocnika Pana K….. P.....i Pani B……. P......) z 3 września 2013 roku, zostało wniesione miesiąc przed wszczęciem przez Powiatowego Inspektora postępowania administracyjnego, w związku z czym zawarte w zażaleniu żądanie uznania bezczynności organu powiatowego,
nie mogło być przedmiotem rozstrzygnięcia w trybie art. 37 Kpa. Ponadto wskazano, że Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego w powiecie strzeleckim wszczął z urzędu w dniu z 3 października 2013 roku postępowanie w sprawie utwardzonego terenu działki nr 301 w R......, przy czym nie uznał Żalącego, jak również Pana K……. P.....i Pani B…... P.....za strony ww. postępowania. W związku z czym tut. organ nie miał podstaw prawnych do merytorycznego rozpatrzenia ww. zażalenia. Przy tym podkreślono, że zgodnie z art. 37 § 1 Kpa zażalenie na niezałatwienie sprawy w terminie określonym w art. 35 Kpa, w przepisach szczególnych lub ustalonym zgodnie z art. 36 Kpa służy tylko stronie i może być wniesione dopiero po upływie terminu przewidzianego do załatwienia sprawy, a określonego w myśl wyżej przywołanych przepisów.
Organ zważył co następuje:
Zażalenie Pana S..... P.....(pełnomocnika Pana K……. P......) ponownie nie może zostać uwzględnione, ponieważ Żalący nie są stronami postępowania administracyjnego prowadzonego przez organ pierwszej instancji. W myśl bowiem art. 37 § 1 Kpa na niezałatwienie sprawy w terminie określonym w art. 35, w przepisach szczególnych, ustalonym w myśl art. 36 lub na przewlekłe prowadzenie postępowania stronie służy zażalenie do organu wyższego stopnia, a jeżeli nie ma takiego organu – wezwanie do usunięcia naruszenia prawa. Bezczynność oznacza, że organ nie podejmuje żadnych czynności w postępowaniu, natomiast przewlekłość postępowania oznacza, że organ wprawdzie podejmuje określone czynności w postępowaniu, ale nie mają one znaczenia z punktu widzenia postępowania, a nawet często mają charakter pozorny. Rozwiązanie przewidziane w art. 37 Kpa polega na tym, aby umożliwić stronie za pomocą środków prawnych stosowanych w toku instancji administracyjnych doprowadzenie do wydania rozstrzygnięcia kończącego postępowanie administracyjne w sytuacji, gdy właściwy organ administracji bez uzasadnionej przyczyny zwleka z jego wydaniem. Zażalenie na niezałatwienie sprawy w terminie służy tylko stronie postępowania jest bowiem specyficznym środkiem ochrony praw strony w postępowaniu administracyjnym. Oznacza to zatem, że podmiot nie będący stroną postępowania nie jest uprawniony do dochodzenia tych praw w sposób przewidziany w art. 37 § 1 Kpa, przez wniesienie zarzutu bezczynności organu administracji publicznej. Wobec tego, że postępowanie prowadzone wskutek wniesienia zażalenia na podstawie art. 37 nie ma cech samodzielnego postępowania administracyjnego, bowiem postanowienie wydane po jego rozpatrzeniu na charakter incydentalny, organ wyższego stopnia nie posiada podstaw prawnych do badania i wyznaczania stron prowadzonego przez siebie postępowania nadzorczego, a co za tym idzie prowadzonego przez Powiatowego Inspektora postępowania pierwszoinstancyjnego.
Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego w powiecie strzeleckim po wszczęciu 3 października 2013 roku postępowania administracyjnego na terenie działki nr 301, rozstrzygnął tym samym kwestię stron postępowania. W związku z tym tut. organ zobowiązany jest uznać zażalenie niepochodzące od strony postępowania pierwszoinstancyjnego za niedopuszczalne.
Niniejsze postępowanie prowadzone jest w oparciu o art. 37 Kpa i dotyczy tylko kwestii zachowania terminów przewidzianych w Kpa na załatwienie sprawy, a tym samym nie może odnosić się do warstwy merytorycznej skarżonej sprawy.
Biorąc pod uwagę dokonane ustalenia, postanowiono jak w sentencji.

Na niniejsze postanowienie nie służy zażalenie.

Pouczenie:
Stronie, po wyczerpaniu trybu wskazanego w w art. 37 Kpa służy skarga do właściwego Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego na bezczynność i przewlekłość postępowania prowadzonego przez organ administracji publicznej. Zgodnie z art. 54 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 roku - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. z 2002 r., Nr 153, poz. 1270 z późniejszymi zmianami) skargę do sądu administracyjnego wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie, bezczynność lub przewlekłe prowadzenie postępowania jest przedmiotem skargi.

Teraz muszę czekać co powie na to sad czy uzna nas- przynajmniej jednego - strona czy tez przychyli sie do twierdzenia PINB ze nie jestesmy strona

Ostatnia edycja:
dziś dostałem kolejne pismo z WINB

ZAWIADOMIENIE
WNK.7641.33.2013.SSW
Treść dokumentu
Odpowiadając na Pana pismo z 6 stycznia 2014 roku zatytułowane przez Pana „ Komentarz – prośba o sprostowanie” uprzejmie informuję, że podtrzymuję stanowisko zawarte piśmie z 20 grudnia 2013 roku o znaku WNK.7641.33.2013.SSW.

Dla przypomnienia wskazuję, że Pana skarga z 10 września 2013 roku (nr rej. WINB: 44/13), uzupełniona pismem z 18 września 2013 roku została uznana przez tut. organ za częściowo zasadną. / urzędnik piszący to nie wie czy jest urzędnikiem czy nie jest/Natomiast pismem z 6 stycznia 2014 roku wystąpił Pan, jak sam Pan to określił, w celu skomentowania i uzupełnienia okoliczności zawartych w piśmie tut. organu z 20 grudnia 2013 roku o znaku WNK.7641.33.2013.SSW. Zarzucił Pan też organowi pierwszej instancji niezakończenie sprawy na działce nr 301. W związku z tym, że Opolski Wojewódzki Inspektor Nadzoru Budowlanego w Opolu, jako organ administracji publicznej związany jest żądaniem Wnoszącego i nie może treści żądania zmienić według swojej oceny, pismem z 14 stycznia 2014 roku zwrócono się do Pana o wskazanie, czy pismo z 6 stycznia 2013 roku stanowi nową skargę na niezałatwienie przez Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego w powiecie strzeleckim postępowania w sprawie utwardzenia terenu na działce nr 301 lub też ponowienie skargi z 10 września 2013 roku. / odpowiedziałem prosząc o info prawne nie udzielono mi go twierdząc ze nie są kancelaria prawna i nie są do tego zobowiązani . poszła skarga na bezczynność do GINB/ Przy tym poinformowano Pana, że brak odpowiedzi lub jednoznacznego stanowiska w tej kwestii spowoduje, że ww. pismo zostanie potraktowane wyłącznie jako ponowienie Pana skargi z 10 września 2013 roku, uzupełnionej pismem z 18 września 2013 roku.
Mimo że na wezwanie z 14 stycznia 2014 roku Pan nie odpowiedział, gdyż nie można przyjąć, że taką odpowiedzią jest pismo z 26 stycznia 2014 roku, poniżej przekazuję Panu moje stanowisko co do poszczególnych punktów Pana pisma z 6 stycznia 2014 roku.

Ad 1
Ustosunkowując się do tego zarzutu tut. organ prawidłowo ustalił i wskazał Panu, że nie podał Pan roku, w którym wniosek przekazano do Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego w powiecie strzeleckim, a ponadto ze zweryfikowanych akt nie wynikało, by taki wniosek wpłynął do tego organu w marcu jakiegokolwiek roku. W związku z tym tut. organ prawidłowo uznał, że nie może się do powyższego ustosunkować. W dalszym ciągu podtrzymuję powyższe stanowisko.
Powyższego nie zmienia fakt przesłania do tut. organu skanu pisma Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego w powiecie strzeleckim z 31 maja 2011 roku o znaku WON.0531-5/11. Jak wynika z treści tego pisma, jest to odpowiedź na Pana pismo z 12 kwietnia 2011 roku w sprawie upływu w dniu 18 kwietnia terminu odpowiedzi na pisma, wraz z załączonymi do niego dwoma podaniami z 30 stycznia 2011 roku (pismo z 30.01.2011r. Państwa B----- i S-------- P------, wniesione na podstawie art. 145 § 1 pkt 4 oraz art. 145 § 8 Kpa o wznowienie postępowania wydania decyzji pozwolenia budowlanego w związku z zabudowaniem działki nr 297 w R--- oraz pismo z 30 stycznia 2011 roku Państwo B------ i S------- P----- o wznowienie postępowania w związku z zabudowaniem drogi na działce 296 w R-------). Wnoszenie zarzutów niesprecyzowanych co do ich przedmiotu nie może skutkować stwierdzaniem wprost ich zasadności.

Mimo braku wezwania o doprecyzowanie obu wniosków wymienionych wyżej oraz brakujących w nich podpisów kontrolowany organ udzielił Wnoszącym odpowiedzi pismem z 31 maja 2011 roku o znaku WON.0531-5/11,, Było to nie tylko bezpodstawne (bowiem podanie nie czyniło zadość wymaganiom ustalonym w przepisach prawa), ale i nieprawidłowe (bowiem jeśli - jak uznał kontrolowany organ - podanie o wznowienie postępowania dotyczyło kilku spraw podlegających załatwieniu przez różne organy. Powinien zatem był on załatwić je zgodnie z art. 66 Kpa).
/czyli organ wiedział już o nieprawidlowościach od 2011.01.31 i nie zrobił nic /

Ad 2 - Ad 4
Ponownie wskazuję, że interwencje Pana w wielu przypadkach były bardzo ogólne, w związku z tym nie można postawić Powiatowemu Inspektorowi konkretnego zarzutu niepodejmowania działań czy też bezczynności w określonej sprawie zwłaszcza, że organ ten podejmował działania, w których przedmiotem były obiekty budowlane zlokalizowane na działce nr 297. W związku z tym tut. organ wskazał też Panu w odpowiedzi z 20 grudnia 2013 roku, że w sytuacji otrzymywania zbyt ogólnych pism organ szczebla powiatowego powinien wezwać Pana do doprecyzowania ich przedmiotu celem prawidłowego załatwienia Pana interwencji, w tym też zakresie w braku wezwań o doprecyzowanie Pana pism uznałem wówczas zarzut bezczynności organu powiatowego za zasadny i powyższe stanowisko w dalszym ciągu podtrzymuję.
Odnosząc się natomiast do Pana zarzutu potwierdzenia nieprawdy w związku ze stwierdzeniem wykonania decyzji nr 31 z 30 mają 2011 roku nakazującej Pani M---- K--- rozbiórkę samowolnie wybudowanego budynku gospodarczego opartego na granicznym murze pomiędzy działkami nr 297 i nr 299 należy wskazać, że faktycznie z akt sprawy nie wynika żadne uzasadnienie pozostawienia po rozbiórce budynku gospodarczego muru (wobec wskazania w decyzji nakazowej rozbiórki obiektu bez jakichkolwiek wyłączeń), co może oznaczać, że obowiązek nie został wykonany w całości. Ustalenia kontrolerów WINB podczas przeprowadzonych oględzin potwierdziły niewykonanie przez Zobowiązaną całkowitej rozbiórki obiektu gospodarczego, jednakże w tym zakresie tut. organ wyda w stosunku do Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego w powiecie strzeleckim odrębne zalecenia.
Natomiast co do prowadzonego przez organ powiatowy postępowania w sprawie utwardzonego terenu działki nr 301 w Rożniątowie wskazuję, że 3 października 2013 roku organ ten wszczął postępowanie administracyjne, w związku z tym nie można mu zarzucić bezczynności.
W piśmie z 6 stycznia 2014 roku wniósł Pan również cyt. „o skorygowanie pewnych faktów w Państwa protokole pokontrolnym”. Zaznaczam, że wymieniony przez Pana „protokół pokontrolny powstał w wyniku zarządzonej przeze mnie 18 października 2013 roku decyzji o przeprowadzeniu w trybie uproszczonym, kontroli doraźnej działalności Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego w powiecie strzeleckim w zakresie oceny prawidłowości podejmowanych przez ten organ działań w sprawach zgłaszanych przez Pana S... P...., Pana K----a P.... i Panią B----ę P.....ę w interwencjach kierowanych do organu pierwszej instancji dot. samowoli budowlanych znajdujących się na działce nr 297 (m. in. budynku gospodarczego, hotelu dla gości, parkingu na ponad 10 stanowisk, piwnicy, przybudówki, drogi, szamba) oraz działce nr 301 (m. in. prace ziemne, budowa murków oporowych, ścieżki, parkingu na ponad 10 stanowisk). W ramach tej kontroli upoważnieni pracownicy Wojewódzkiego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego w Opolu wraz z upoważnionym pracownikiem Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego w powiecie strzeleckim 5 listopada 2013 roku przeprowadzili, na podstawie art. 32 w związku z art. 27 ustawy z dnia15 lipca 2011r. o kontroli w administracji rządowej (Dz. U. Nr 185, poz.1092) dowód z oględzin obiektów zlokalizowanych na działkach nr 297 i nr 301. Sprawozdanie zostanie przekazane Powiatowemu Inspektorowi Nadzoru Budowlanego w powiecie strzeleckim w terminie do 9 lutego 2014 roku. Sprawozdanie będzie zawierać pełną ocenę działań kontrolowanego organu oraz zalecenia lub wnioski dotyczące usunięcia nieprawidłowości, lub usprawnienia funkcjonowania jednostki kontrolowanej, a wykonywanie zaleceń przez organ powiatowy będzie przez tut. organ monitorowane. Powyższe nie ma jednak wpływu na rozpatrywanie przez tut. organ skarg na działanie lub też bezczynność Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego w powiecie strzeleckim na podstawie przepisów rozdziału VIII Kodeksu postępowania administracyjnego.

Mam w związku z tym pytanie czy mogę się ubiegać o sprawozdanie, o którym piszą

" Sprawozdanie zostanie przekazane Powiatowemu Inspektorowi Nadzoru Budowlanego w powiecie strzeleckim w terminie do 9 lutego 2014 roku."

i w jakim trybie mogę to uzyskać bo nie przypuszczam, ze WINB prześle mi od siebie kopie tych zaleceń pokontrolnych

Ostatnia edycja:
Powrót