Ściąganie muzyki mp3 a kara w Niemczech.

• Autor wątku Autor wątku Trk1991
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Trk1991

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Od kilku miesiecy jestem w Niemczech u znajomego rodziców . Robię tutaj kurs pracuje. Ostatnio kupilem sobie nowy telefon, no i chciałem powściągać trochę muzyki aby mieć czego sluchac w drodze do pracy i do szkoły. Znalazłem w internecie stronę ulub.pl i zobaczyłem ze można nawet ściągać Całe albumy.... No i zacząłem pobierać... Pobrałem około 40 albumów i 10mp3. Potem poszedłem się pochwalić znajomemu rodziców ( jestem jego współlokatorem ), a on mało mnie nie zabił. Nie odzywa się do mnie do dzisiaj bo twierdzi ze przyjdzie jakaś kara za która będzie musiał płacić,a jesli nie to nie dostanie kredytu w banku. Wie ktoś moze o co chodzi? To nie są jakieś torenty i programy typu p2p. Mówi mi abym się szykował na 2 lata więzienia, i abym powoli pakował swoje rzeczy. Ja już nie daje sobie z tym rady..... Nic o tym nie wiedziałem tylko bezmyślnie ściągałem album po albumie. Pisałem już do właścicieli strony ulub.pl ale nie dostałem jakiejkolwiek odpowiedzi. Wie ktoś może czy można pobierać ze stron tego typu? I czy naprawdę coś mi za to grozi?

Szkoda ze nie przeczytałeś do końca bo tamten post ma się nijak do mojego. Tam byl użyty program p2p .... A u mnie zwykła przeglądarka. Oni dostali karę za rozpowszechnianie a ja akurat tego nie robiłem, bo ściągając programem p2p typu torrenty, bearschare, emule, edonkey automatycznie rozpowszechniamy ściągany plik. NIE UŻYWAŁEM PROGRAMU P2P.

cytat.Nowe prawo w Niemczech - 5 lat za pobieranie filmów i muzyki - dobreprogramy
Jak podaje serwis CDRinfo.pl za cdfreaks.com Niemcy, którzy nielegalnie ściągają filmy lub muzykę z sieci na prywatne potrzeby ryzykują dwuletnim pobytem w więzieniu. Każdy, kto ściąga filmy do celów komercyjnych może zostać pozbawiony wolności na okres do 5 lat. Środki te zostały podjęte zaraz po agresywnej kampanii przemysłu filmowego w Niemczech, największego rynku w Unii Europejskiej.

Günther Krings, chrześcijański demokrata i rzecznik ds. prawnych, powiedział: Nie powinno być prawnych różnic pomiędzy kradzieżą gumy do żucia ze sklepu a dopuszczaniem się nielegalnego pobierania danych. Nowe przepisy zostały uchwalone w poniedziałek.

Ciekawe jak oni mają zamiar to egzekwować. Otwierając tą stronę internetową ściągasz jej zawartość na dysk. Ściągając plik z internetu nie wiesz jaką ma zawartość (co z tego że nazwę film "Angela Merkel and Rocco doing bundeswehr"). Raczej bym nie panikował, ale na wszelki wypadek poszperaj jeszcze w internecie.

Afery z P2P wynikają nie z tego że sciągasz plik z sieci ale z tego że udostępniasz pliki innym osobom.

Witam!
Mam pytanie. Jeśli siostra ściągnęła pliki w Polsce i wysłała mi je przez facebooka, nadal jest to nielegalne w Niemczech i mogę dostać za to karę?

Trk1991, i jak się skończyło to wszystko u Ciebie? Dostałeś jakąś karę czy upiekło Ci się? ;)

Cala sprawa nie jest tak prosta jakby sie wydawala.
O naruszeniu praw autorskich mozna mowic wtedy, kiedy sciagamy nielegalnie muzyke na terenie Niemiec, ze stron gdzie sa one przeznaczone do sciagania: czyli musimy miec plik i my musimy byc swiadom ze sciagami to nielegalnie. Za takie naruszenie praw autorskich w Niemczech czesto przychodza pisma od kancelarii prawnych prawnikow danej gwiazdy. Szczegolnie jezeli chodzi o Niemcy to znane sa dosc glosne przypadki gdzie za jedna piosenke mozna zaplacic nawet do 800 Euro. Najprawdopodobniej przez to ta duza obawa przed konsekwencjami bo bylo pare glosnych spraw tego typu. Jezeli chodzi np o sciaganie plikow z takich stron jak youtube.de to jest to sprawa ktora do dzisiejszego dnia nie zostala rozstrzygnieta przez Budensgerichtshof czyli odnosnik to naszego sadu najwyzszego, poniewaz jest problem w ustaleniu jak na prawde dzialaja takie strony jezeli chodzi o przetwazanie danego pliku muzycznego. Moge jednak uspokoic ze zadna osoba nie zostala ukarana za uzywanie wyzej podanej przeze mnie strony.
Pozdrawiam
Natalia - studenka prawa w Niemczech :)

kiedy sciagamy nielegalnie muzyke na terenie Niemiec, ze stron gdzie sa one przeznaczone do sciagania: czyli musimy miec plik i my musimy byc swiadom ze sciagami to nielegalnie. Za takie naruszenie praw autorskich w Niemczech czesto przychodza pisma od kancelarii prawnych prawnikow danej gwiazdy. Szczegolnie jezeli chodzi o Niemcy to znane sa dosc glosne przypadki gdzie za jedna piosenke mozna zaplacic nawet do 800 Euro. Najprawdopodobniej przez to ta duza obawa przed konsekwencjami bo bylo pare glosnych spraw tego typu.???

Powrót