Siłownie i baseny dla niektórych

• Autor wątku Autor wątku Chris285
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Chris285

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam. Czy rządowy nakaz zamknięcia dla niektórych obiektów sportowych jest zgodny z prawem? Artykuł 32 Konstytucji mówi iż "Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne. Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny."

Chris285 napisał:
Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny."

Naprawdę są jeszcze ludzie zadający takie pytania?
Palący tytoń są dyskryminowani. Przebywający pod wpływem alkoholu są dyskryminowani. Kobiety w ciąży są traktowane lepiej niż inni obywatele - czyli nie równo, jak wszyscy. Dalej wymieniać?

Pierwszy z brzegu przykład. Konstytucja taka równa dla wszystkich, a kobiety się nie bierze do woja. Niby w mediach nie może być cenzury, a co robi YT, fb? FB usuwa treści niby, że fake.

Po piąte. Czy jeżeli prawo będzie nakazywać klękania przed wodzem partii to będziemy musieli to robić?

moderacja
Znajdujemy się na forum prawnym, nie politycznym, czy zajmującym się teoriami spiskowymi.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Masakra jakaś. Znów ktoś kto się dopiero teraz zarejestrował na tym forum pisze takie durnoty że aż się ciężko to czyta. Co covid potrafi zrobić z ludzkim umysłem.

Pejotwroc
Skoro twierdzisz, że nie jest to prawdą to na pewno nie sprawi ci problemów obalenie tych śmiesznych zarzutów? Szczególnie prosiłbym się ustosunkować do piątego punktu. Ja cię dzisiaj zapewniam, że będzie likwidacja gotówki i obowiązkowe szczepienia na tego wiruska. Kto się nie zaszczepi to zostanie zwolniony z pracy, bo żaden prywaciarz nie będzie chciał ryzykować kontroli z sanepidu i uwalenie firmy na 2 tygodnie.

moderacja

Facebook tak jak i YouTube to prywatne firmy. Więc mogą kasować treści które im nie pasują a tobie nic do tego. Załóż sobie własną stronę i będziesz mógł robić dokładnie to samo. Np kasować posty nawołujące do szczepień. Wolność rynku. Może żebyś lepiej to zrozumiał. Jadąc jako pasażer w moim samochodzie nie możesz palić papierosów bo ja tego zabraniam. A jak ci się to nie podoba top możesz wysiąść, kupić sobie własny i tam palić do woli. Ale widzę że ostatnio tak bardzo modne jest dorabianie do wszystkiego politycznej otoczki. I to jest zależne od wieku. Im młodszy rocznik tym chętniej to stosuje.
A tekstu o tym że epidemia koronawirusa to wymysł polityków i kłamstwo to aż się nie chce komentować. Więc te filmy sprzed kilku miesięcy o tym co się działo we Włoszech i Hiszpanii to tak naprawdę powstały tylko w mojej głowie? Powiedz to rodzinom tych którzy wtedy tam zmarli.

Ostatnia edycja:
Smutne, że nie wiesz czym jest prawo.

Idąc twoim tokiem rozumowania firma świadcząca usługi internetowe (np. ***) może wyciąc ruch idący z prywatnych serwerów antyszczepionkowców bo przecież dane lecą po ich infrastrukturze :)
Należy więc zdelegalizować UOKIK, RODO który według ciebie działa nielegalnie. Przecież klient nie musi korzystać z firmy (która łamie RODO) bo wszystko było napisane w regulaminie, którego nie musiał akceptować.
Nielegalny również według ciebie powinien być projekt urządzania lasu, który nakłada na właścicieli lasów ograniczenia, a przecież to jest ich własność to mają prawo wycinać tyle drzewa ile chcą.
Nielegalne również było zlikwidowanie hodowli norek, zamknięcie klubów fitness, basenów no bo przecież to są obiekty znajdujące się na prywatnym terenie to właściciel ma prawo na swój teren zapraszać tyle osób ile chce.
To samo tyczy się koloru elewacji, niezbadanego mięsa z własnej krowy. Moja krowa, moje mięso. Komu nie pasuje to nie musi jeść.
Mi tam odpowiada twoje myślenie bo ono by oznaczało, że w Polsce jest totalna dyktatura, a nie żadna wolność rynkowa:) Przemyśl to bo jeszcze bardziej mnie umocniłeś w przekonaniu, przedstawiając argumenty na moją korzyść od innej strony :)

moderacja

Chris285 napisał:
Artykuł 32 Konstytucji mówi...
Przynajmniej cały rozdział byś przeczytał, szczególnie zachęcam art. 31.ust.3
godzilla45 napisał:
Należy więc zdelegalizować UOKIK, RODO który według ciebie działa nielegalnie.
Co ma do tego UOKIK ?
Zdelegalizować RODO ?
godzilla45 napisał:
Nielegalne również było zlikwidowanie hodowli norek, zamknięcie klubów fitness, basenów no bo przecież to są obiekty znajdujące się na prywatnym terenie to właściciel ma prawo na swój teren zapraszać tyle osób ile chce.
Jeszcze brakuje porównania, że masz prawo pozbawić kogoś życia na swoim terenie, bo Twój teren, możesz robić co chcesz.
godzilla45 napisał:
Zgadzam się z powyższym, przemyśl i sprawdź sobie jakie bzdury wypisujesz bo potwierdzasz jedynie swoje zdanie które raczej Ciebie się tyczy;
godzilla45 napisał:
Smutne, że nie wiesz czym jest prawo.

Ostatnia edycja:
Pejotwroc napisał:
Masakra jakaś. Znów ktoś kto się dopiero teraz zarejestrował na tym forum pisze takie durnoty że aż się ciężko to czyta. Co covid potrafi zrobić z ludzkim umysłem.

Skoro masz problemy z czytaniem. To co tu robisz? ;) Prawda jest taka że wszystkie osoby tutaj są właśnie po to by czytać i dowiadywać się o prawie. W przeciwnym wypadku po co by komu była ta strona. Jak wam nie pasuje to poproście właściciela strony aby przerobił ją na jakąś stronę o memach i będzie po problemie, będzie wstawiał obrazki a ty nie będziesz miał problemów bo nie będziesz musiał czytać :cool: Przepraszam że sprawiłem ci problem.

Kanas napisał:
Co ma do tego UOKIK ?
Zdelegalizować RODO ?
Ano to ma wspólnego, że ogranicza ludziom prowadzenie legalnego interesu. Jak się UOKIK-owi nie podoba prowadzona przez prywatne firmy polityka to niech sobie założą własną firmę. Nie ma przecież żadnego obowiązku prawnego korzystać z usług tych firm. Tak jak nie ma obowiązku korzystać z FB, który według Pejotwroc usuwa wpisy całkowicie legalnie.
Kanas napisał:
Jeszcze brakuje porównania, że masz prawo pozbawić kogoś życia na swoim terenie, bo Twój teren, możesz robić co chcesz.
Ale przecież Pejotwroc twierdzi, że FB to prywatna firma to mogą robić co chcą. DLaczego więc prawo jednego miałoby dotyczyć, a drugiego już nie ? Wkraczając na prywatny teren powinieneś liczyć się z konsekwencjami. W końcu właściciel umieścił informacje jakie są kary ( ty zaakceptowałeś regulamin, w w którym było napisane, że możesz stracić życie jeżeli złamiesz zapisy). Nie chcesz przestrzegać regulaminu to nie korzystaj, albo kup sobie swój teren i rób sobie na nim co chcesz.

Ostatnia edycja:
Nie możesz napisać takiego regulaminu który by przymykał lub nawoływał do łamania prawa. Czy ty przeczytałeś dokładnie i że zrozumieniem regulamin Facebooka i YouTube? I teraz sobie odpowiedz czy usuwanie postów i treści niezgodnych z regulaminem danej strony to jest łamanie prawa?
Teraz na pewno wyskoczysz z ulubionym tekstem że to konstytucja jest łamana.
A mój post dotyczący pisania durnot dotyczył użytkownika godzilla45

Ostatnia edycja:
Dlaczego twierdzisz, że FB usuwając treści nie łamie konstytucji? Przepis w konstytucji nie wyłącza prywatnych firm z tego artykułu. Więc w domyśle dotyczy wszystkich podmiotów.

godzilla45 napisał:
Dlaczego twierdzisz, że FB usuwając treści nie łamie konstytucji?
Może odwróćmy pytanie, będzie łatwiej :)
Dlaczego twierdzisz, że łamie ?

Chris285 napisał:
Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny."

Raz jeszcze. Zastanów się człowieku jak to jest możliwe (i zgodne z Konstytucją), że więzień nie może sobie piwa kupić tak jak ty? Albo nie może sobie pójść do miejskiej biblioteki kiedy chce tak jak ty?

Kanas napisał:
Może odwróćmy pytanie, będzie łatwiej :)
Dlaczego twierdzisz, że łamie ?
, bo tak wynika z konstytucji. Jest tam kilka zapisów począwszy od
art 54
Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.

Nie ma więc mowy o usuwaniu treści przez FB bo łamie to konstytucje. Jak widzisz przepis jest jasny i dotyczy każdej formy przekazu informacji. Nie ma w tym zapisie żadnych wyłączeń, wyjątków po za tymi, która reguluje konstytucja :)

forg napisał:
Raz jeszcze. Zastanów się człowieku jak to jest możliwe (i zgodne z Konstytucją), że więzień nie może sobie piwa kupić tak jak ty? Albo nie może sobie pójść do miejskiej biblioteki kiedy chce tak jak ty?
Przecież karanie więźniów reguluje konstytucja ( która daje takie prawo ustawodawcy) więc co w tym takiego dziwnego? Gość pyta o normalnych ludzi, a kary normalnym ludziom nie można już nakładać bo nie są przecież przestępcami. Polski rząd potraktował wszystkich ja przestępców. Nie można komuś ograniczyć wolności. Pytam dlaczego w Polsce nie wprowadzono stanu wyjątkowego? Dlaczego się władza tego tak boi? Wtedy wszystko by było legalne, ale lepiej łamać prawo.

Pokaż mi który zapis w konstytucji daje prawo władzy do zamykania np. firm, albo hodowli norek? Można by to podpiąć pod ochronę środowiska najwyżej ,ale znowu kłóci się to z innym zapisem w konstytucji.

Ostatnia edycja:
Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.
Każda wolność kończy się dokładnie tam, gdzie zaczyna się wolność drugiej osoby. Dlatego nie możesz w ten sposób pojmować wolności.

Pokaż mi który zapis w konstytucji daje prawo władzy do zamykania np. firm, albo hodowli norek.
Może rozdział III Konstytucji przeczytasz? Tam pisze, że źródłem prawa są ustawy. A potem ewentualnie treść tych ustaw pozwala? A jak uważasz, że to niezgodne z konstytucją to masz Trybunał Konstytucyjny, który to oceni. Niestety prawo to zbiór kompromisów. Nie da się zrobić tak, żeby każdemu żyło się doskonale. Kiedyś tacy ludzie lubiący czerwony kolor chcieli tak zrobić, ale nie pykło.

gryffinian napisał:
Każda wolność kończy się dokładnie tam, gdzie zaczyna się wolność drugiej osoby..
To, gdzie się zaczyna wolność drugiego człowieka, a gdzie kończy tego pierwszego? Po to mamy właśnie konstytucje, która to określa. Twoje więc rozterki nie mają tutaj nic do rzeczy. Konstytucja daje każdemu wolność słowa ( dzielenia się tymi informacjami) i czy ci się to podoba czy nie to tak ma być.

gryffinian napisał:
Może rozdział III Konstytucji przeczytasz? Tam pisze, że źródłem prawa są ustawy.
Na podstawie konstytucji tworzone są prawa. Konstytucja stoi ponad prawem, a ustawa, rozporządzenie nie może łamać konstytucji.

gryffinian napisał:
Kiedyś tacy ludzie lubiący czerwony kolor chcieli tak zrobić, ale nie pykło.
Przecież teraz mamy czerwony kolor. Chcesz wolności? To proszę przeprowadzić referendum. Ciekawe ilu ludzi będzie chciało chodzić w maskach. Może się przekonamy?

gryffinian napisał:
A jak uważasz, że to niezgodne z konstytucją to masz Trybunał Konstytucyjny, który to oceni.
TK został wybrany nielegalnie co stwierdziła UE. Ci ludzie są upolitycznieni. Konstytucja jasno mówi, że w TK nie mogą być osoby upolitycznione.

Ostatnia edycja:
To, gdzie się zaczyna wolność drugiego człowieka, a gdzie kończy tego pierwszego?
Jeśli nie jesteś w stanie określić tej granicy to nie powinieneś domagać się jakichkolwiek "praw".

Konstytucja daje każdemu wolność słowa ( dzielenia się tymi informacjami) i czy ci się to podoba czy nie to tak ma być.
Możesz tak mówić, co nie znaczy, że tak jest.

gryffinian napisał:
Jeśli nie jesteś w stanie określić tej granicy to nie powinieneś domagać się jakichkolwiek "praw".
Granicę wyznacza prawo, a nie ja czy ty.
gryffinian napisał:
Możesz tak mówić, co nie znaczy, że tak jest.
To nie ja wymyśliłem taki zapis w konstytucji tylko ustawodawca. Albo się odnosisz (podając zapis konstytucji, który daje prawo cenzurować), albo nie mamy o czym rozmawiać i kończymy jałową dyskusję.

Granicę wyznacza prawo, a nie ja czy ty.
I na tych granicach kończy się Twoja i moja wolność konstytucyjna.

To nie ja wymyśliłem taki zapis w konstytucji tylko ustawodawca. Albo się odnosisz (podając zapis konstytucji, który daje prawo cenzurować), albo nie mamy o czym rozmawiać i kończymy jałową dyskusję.
Prawa "cenzury" niektórych treści określają ustawy. Pierwsza z brzegu to choćby kodeks karny.

Powrót