Sklep internetowy a GIODO

• Autor wątku Autor wątku aniagie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aniagie

Użytkownik
Odpowiedzi
76
Witam serdecznie,

prowadzę sklep internetowy czyli mam dane osobowe klientów. dowiedziałam się, że każdy, kto administruje danymi musi zgłosić bazę danych do GIODO. dodam, że nie mam własnego serwera tylko opłacam hosting w firmie. kto w takim razie ma obowiązek zarejestrować bazę danych - ja czy właściciel serwera?

poza wysylaniem paczek do klientów rozsyłam im także maila z promocjami.

dziękuję za odp i pozdrawiam,

Ostatnia edycja:
Witam, prowadzę firmę handlową i właśnie uruchamiam sklep internetowy. Za prowadzenie sklepu będzie odpowiedzialna moja córka - a więc będzie miała ona dostęp do danych klientów, jednak córka nie prowadzi żadnej swojej działalności gospodarczej, ani nie jest zatrudniona w moim przedsiębiorstwie. Czy we wniosku GIODO powinnam podać jej dane jako "administratora" czy w ogóle o niej nie wspominać? Czy może powinnam podpisać jakąś umowę między mną a córką??. Będę bardzo wdzięczna za pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

To Ty będziesz administratorem danych osobowych, a córka pozostanie osobą upoważnioną (przez Ciebie jako administratora) do przetwarzania danych - należy ten fakt ująć w "ewidencji osób upoważnionych do przetwarzania danych", jednak tego dokumentu nie załącza się do zgłoszenia zbioru do GIODO, a jedynie w oznaczonym miejscu należy złożyć oświadczenie, że taka ewidencja jest prowadzona (podobnie jak należy złożyć oświadczenie że opracowano i wdrożono "politykę bezpieczeństwa" oraz "instrukcję zarządzania systemem informatycznym"). Należy pamiętać, że te dwa ostatnie dokumenty powinny spełniać wymagania określone w rozporządzeniu do art. 39a ustawy o ochronie danych osobowych.

Bardzo dziękuję za odpowiedź!

dorota8808 napisał:
Czy może powinnam podpisać jakąś umowę między mną a córką?
Na marginesie- czy pozostajecie we wspólnym gospodarstwie domowym?

Córka nadal jest na moim utrzymaniu, jednak mieszka w innym mieście.

A jaka jest forma prowadzenia DG? Jeśli to jednoosobowa działalność- córka powinna być zgłoszona do ZUS jako osoba współpracująca.

DG-jednoosobowa, ale córka jest studentką, więc chyba stanowi wyjątek, który nie podlega konieczności zgłaszania do ZUS, chyba że jestem w błędzie.

Podepnę się pod wątek.
Prowadząc sprzedaż stacjonarną wystawiam faktury również na rzecz osób prywatnych (fizycznych). Program księgowo-magazynowy prowadzi de facto jakaś bazę danych tych klientów. Z firmami nie ma problemu, ale czy w tym wypadku powinienem zgłosić to do GIODO, chociaż dane są wykorzystywane tylko do realizacji sprzedaży, ew. dostawy (czyli dane umieszczane są na liście przewozowym firmy kurierskiej).

Druga sprawa dot. planowanego przeze mnie rozszerzenia działalności o e-sklep. Czy jeśli nie będę miał możliwości zakładania kont (zakup bez rejestracji) a dane klienta z formularza zamówienia przekazywane mi będą przez skrypt bezpośrednio na adres e-mail to ciąży na mnie obowiązek zgłoszenia bazy do GIODO? Nie będę gromadził tych danych, służą jak wyżej tylko wystawieniu faktury i listu przewozowego do firmy kurierskiej.

A dane osób, które złożyły reklamację po zakupie towaru w sklepie stacjonarnym ?

Przepis prawny:

(...)przy rozpatrywaniu reklamacji dochodzi do przetwarzania danych osobowych i dane te nie są przetwarzane wyłącznie w celu wystawienia rachunku, faktury, czy też prowadzenia sprawozdawczości finansowej. Tworzą one zbiór danych w rozumieniu art. 7 pkt 1 uodo i powinny być zgłoszone do rejestracji.(...)

http://www.orzeczenia-nsa.pl/wyrok/...iazane_z_ochrona_danych_osobowych,3acb55.html

Przepis prawny:

Baza klientów sklepu internetowego stanowi zbiór danych w rozumieniu ustawy o ochronie danych osobowych, który powinien zostać zgłoszony do rejestracji Generalnemu Inspektorowi Ochrony Danych Osobowych.

GIODO Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych - Czy baza klientów sklepu internetowego przetwarzanych w różnych celach, jak np. realizacji zamówień, marketingu, prowadzenia bazy umów cywilnoprawnych, może zostać zgłoszona do rejestracji

Przepis znam, chodzi mi w przypadku sklepu internetowego o definicję bazy. Formalnie to jest zbiór danych, który można posortować czy wyszukać wg. określonego parametru. U mnie dane klienta mam jedynie w mailu zamówienia wysłanym przez skrypt. Nie gromadzę ich nigdzie wszystkich razem...

...do czasu aż ich nie wpisałbym do programu fakturującego.
Czytałem jednak, że nawet przekazanie danych brokerowi kurierskiemu było by już przetwarzaniem i powinno podlegać zgłoszeniu.

Czym innym jest definicja "zbioru danych", a czym innym definicja "przetwarzania" - za przetwarzanie uważa się (zgodnie z art. 7 pkt 2 uodo)
Przepis prawny:
"jakiekolwiek operacje wykonywane na danych osobowych, takie jak zbieranie, utrwalanie, przechowywanie,
opracowywanie, zmienianie, udostępnianie i usuwanie, a zwłaszcza
te, które wykonuje się w systemach informatycznych,"

Dzięki za informacje. Wychodzi na to, ze dziś każda firma wystawiająca f-ry osobom prywatnym za pomocą programu komputerowego powinna zgłaszać się do giodo.

Jeżeli dane przetwarzane są wyłącznie w celu wystawienia faktury czy rachunku, to nie musisz zgłaszać zbioru danych do GIODO.

Ale tak jak wyżej jeśli to realizacji reklamacji (np. wysyłki informacji do producenta) lub wprowadzenia listu przewozowego to tak. Zastanawiam się czy wysłanie faktury listem nie jest przetwarzaniem danych, bo przecież umieszczam je na potwierdzeniu nadania i przekazuje poczcie polskiej.

Odniosłem się tylko do Twojej ostatniej wypowiedzi z postu nr 15, iż taka firma nie ma takiego obowiązku.

Edit:@corporate'owiec - wiem, odnosiłem się wyłącznie do stwierdzenia: "Wychodzi na to, ze dziś każda firma wystawiająca f-ry osobom prywatnym za pomocą programu komputerowego powinna zgłaszać się do giodo"

Ostatnia edycja:
sabat24 napisał:
wyłącznie w celu wystawienia faktury czy rachunku

W przypadku sklepu internetowego - taka czynność jak wysyłka zakupionego towaru wykracza po za "cel wystawienia faktury" - dlatego GIODO uznaje że sklepy internetowe powinny zgłaszać zbiory klientów do rejestracji.

No tak, ale nie jestem sklepem internetowym. Pzrykład: klient przychodzi do mnie, płaci dostaje f-rę, ale towar (mat. budowlane) prosi o wysłanie mu do domu (ja robię zamówienie do producenta, który zawozi mu to bezpośrednio (lub kurierem). Dane przetwarzam, udostępniam producentowi, ten firmie transportowej. Jak nic powinienem to zgłosić, czy tak?

Powrót