S
sabat24
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 1 137
W tym konkretnym wypadku, jeśli składając zamówienie do producenta, nie używasz programu, który zapisuje te dane po Twojej stronie, to moim zdaniem nie.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
oczywiściebuubbaa napisał:1. Zbiór danych na potrzeby newslettera
to przecież dane firm, zwykle publicznie dostępne lub dane zestawiane doraźniebuubbaa napisał:2. Zbiór danych na potrzeby wysyłki kurierskiej
3. Zbiór danych na potrzeby rozpatrywania reklamacji i zwrotów
tego nie rozumiem, o jakie dane chodzi?buubbaa napisał:4. Zbiór danych hostingowanych (tu mam wątpliwość bo każdy z poprzednich zbiorów jest już hostingowany i w każdym poprzednim wniosku wpiszę, że dane są powierzane firmie hostingowej).
na PIT nie umieszcza się danych osobowych kontrahentów, a 'takich tam' nie znam.buubbaa napisał:(pity i takie tam)
buubbaa napisał:Co rozumiesz p_a_g pod pojęciem, że dane zestawiane są doraźnie?
p_a_g napisał:art. 2 ust. 3 ustawy
Ale nie pisałaś wcześniej, że zamierzasz prowadzić sklep internetowy. W tym przypadku nie ma mowy o doraźności.
Ależ nie ma obowiązku podpisywać umowy z zewnętrzną księgowością. Można prowadzić ją samemu.p_a_g napisał:jeśli nie masz działu kadr w strukturze swojej firmy, to oczywiście musisz mieć odpowiednie umowy z zewnętrzną księgowością.
Janusz M. napisał:Ależ nie ma obowiązku podpisywać umowy z zewnętrzną księgowością. Można prowadzić ją samemu.
buubbaa napisał:No generalni można robić wszystko samemu i pociągnąć tak miesiąc ,dwaa potem paść na twarz. Poza tym kwestia księgowości nie jest moją mocną stroną i wolę ją zlecić komuś innemu
![]()
i tu kropka, dalszej części tego punktu nie ma.buubbaa napisał:1. Na razie nie zatrudniam pracowników czyli mam rozumieć, że nie muszę podpisywać z księgową umowy o powierzenie danych osobowych do przetwarzania
Tak. Wtedy poza fakturami dochodzą też inne dokumenty, np. PITybuubbaa napisał:2. Co innego gdyby brała dane moich pracowników - musiałaby je np. wpisać na PITA, tak?Wtedy je przetwarza?
Jest przetwarzaniem.buubbaa napisał:3. A czy samo przechowywanie danych osobowych nie jest przetwarzaniem?
Możesz mieć umowę o powierzeniu, ale to jest kłopotliwe. Musisz informować osoby, których dane dotyczą o tym, że przetwarza je firma hostingowa. W praktyce stosuje się umowy o zachowaniu poufności. Ale zrobisz jak będziesz uważała, to Ty będziesz Administratorem Danych Osobowych.buubbaa napisał:4. Co do kopii zapasowych ja ich nie będę robiła i przyznam szczerze, że wolę aby tym wszystkim zajęła się firma hostingowa właśnie bo jestem zielona jeśli o to chodzi ale tu jak napisałam mam już firmę host.która podpisuje te umowy więc ok.
Nie, cel nie musi być jeden.buubbaa napisał:5.No co do tego, że powinnam zgłosić jeden zbiór to mam wątpliwości. Tzn. to byłoby super i dużo łatwiejsza sprawa ale sam chyba pisałeś, że zbiory dzieli się z uwagi na cele to jeżeli jest ich więcej niż jeden to zgłoszeń też powinno być tyle ile celi przetwaraznia...to jak to jest?