Sklep internetowy a GIODO

• Autor wątku Autor wątku aniagie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No raczej będzie miała dostęp do danych wszystkich klientów (tych zamawiających towar, inny raczej nie będzie). Dostanie ode mnie każdą fakturę aby mogła zrobić rozliczenia. Jeśli przechowywanie to przetwarzanie danych osobowych to ja już nie rozumiem, czemu nie trzeba podpisać z nią umowy o przetwarzaniu danych. Wszystkie dokumenty będą przechowywane u niej :(

Co do informowania klientów o tym, że ich dane są przetwarzane przez firmę hostingową lub firmę do wysyłania maili bądź jakąkolwiek inną to informuję o tym w Polityce prywatności z którą klient musi się zapoznać i która znajduje się na stronie sklepu.

Dzięki za podpowiedź, przeszukam ten rejestr :)

I jedno ważne pytanie : czy da się wycofać wniosek, który się złożyło. Pytam bo wczoraj wieczorem zgłosiłam właśnie te dane klientów na potrzeby księgowe a widać nie trzeba tego zgłaszać. I co teraz z tym fantem zrobić? Czy GIODO samo mi odpisze, że nie trzeba rejestrować tego zbioru?

buubbaa napisał:
Już mam w głowie totalną sieczkę
Widzę to. Dlaczego nie reaguje Pani na uwagi, że forum to nie czat i należy używać przycisku , a nie pisać postu pod postem.
Zasłużyła Pani na ostrzeżenie. Trzeba czytać nasz regulamin.

Przepraszam, działanie nie jest celowe. Niestety nie widzę przycisku "Edytuj" o którym Pan pisze :( (poszukam zaraz w regulaminie) natomiast nie wiem też o jakich uwagach odnośnie czatu Pan wspomina...to pierwsza uwaga jaka do mnie dociera i postaram się do niej dostosować. Proszę jednak o wyrozumiałość. Odpowiedzi na moje pytania nie rozwiewają moich wątpliwości stąd tyle pytań.

Już widzę przycisk "Edytuj" , przepraszam za zamieszanie.

Ostatnia edycja:
Przepraszam za podłączanie się pod temat - ja mam takie pytanie -w tym samym wątku - sprzedaję przez internet - allegro i inne portale handlowe - działalność prowadzę od 3 miesięcy - wczoraj dowiedziałam się o GIODO - nie zbierałam danych klientów do tej pory, robiłam wysyłkę i to tyle ci ich używałam - z wszystkich interpretacji jakie przeczytałam wnioskuję, że mimo wszystko powinnam zarejestrować się w GIODO. Czy dobrze myślę? Czy muszę w stworzonym rejestrze uzupełnić kontakty z ostatnich miesięcy? Proszę o pomoc bo niestety na infolinię nie mogę się dodzwonić. Czy ktoś ma może instrukcję ochrony danych dla firmy jednoosobowej stworzoną? Pozdrawiam i czekam na info.

Nigdy nie dostałem z biura GIODO odpowiedzi o treści 'tego zbioru nie trzeba rejestrować', więc jestem ciekaw, jak sprawa się potoczy. Jeśli wysłałaś i podpisałaś wniosek w sposób elektroniczny, to zapewne dostałaś informację zwrotną mailem, powinnaś więc śledzić status wniosku na stronach GOIDO. Zawsze możesz też wniosek skorygować lub usunąć zbiór z rejestru.

Przyznam, że nigdy nie prowadziłem sklepu internetowego i dlatego wydaje mi się, że jest to proste z punktu widzenia uodo. Oczywiście mogę się mylić i być może przy takiej działalności dane przetwarza się w wielu zbiorach. Ale zadaj sobie pytanie, które jest właściwie cytatem z przytoczonego przez Ciebie tekstu. Czy dla realizacji Twoich celów konieczne będzie przetwarzanie danych osobowych w różnych zakresach? Jeśli tak to nazwij każdy z tych zbiorów i zgłoś je oddzielnie.

Właśnie jeszcze nie podpisałam, wysłałam jak na razie wniosek bez podpisu. Czyli mam rozumieć, że muszę te 3 miesiące jak prowadzę działalność uzupełnić? Poszłam nawet zapytać o to do urzędu miejskiego jednak kierowniczka nic na ten temat nie wiedziała i żadnej informacji nie udzieliła mi. Proszę o rzetelne informacje bo nie wiem czy wysyłać w piętek podpisany wniosek czy nie. I jeszcze pytanie - czy rejestracja wiąże się z jakimiś opłatami - nie znalazłam nic na ten temat - poza tym, że jeśli chciałabym zaświadczenie od giodo o rejestracji to wtedy opłata za znaczek 17zł. A tak? Są jeszcze jakieś opłaty?

wytwory napisał:
nie zbierałam danych klientów do tej pory
Jeśli nie zamierza Pani zbierać danych osobowych, to nie musi Pani rejestrować zbioru.
Jeśli jednak zamierza Pani zbierać dane, to obowiązek rejestracji występuje.

wytwory napisał:
czy rejestracja wiąże się z jakimiś opłatami
Rejestracja jest bezpłatna. Nie trzeba nawet wysyłać listu, wystarczy wniosek w formie elektronicznej (ale wymagany jest podpis elektroniczny weryfikowany za pomocą kwalifikowanego certyfikatu klucza publicznego). Być może można też podpisać przy pomocy profilu zaufanego na ePUAP (jak wysyłałem ostatnio, to nie znalazłem takiej możliwości).

córkę się zgłasza wtedy jako członka rodziny a ubezpieczenie ma na uczelni. płaci się 50zł. a co do danych osobowych i sklepu internetowego jak najbardziej, użytkownicy zakładają konta podając swoje prawdziwe dane, na ktore później przychodzi przesyłka.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
buubbaa napisał:
2. W punktach dotyczących stosowanych zabezpieczeń mam zaznaczać zabezpieczenia stosowane przeze mnie na moim kompie czy przez księgową czy przez firmę hostingową? A może wszystkie trzy?

1) Ponawiam pytanie jak w cytacie powyżej, gdyż szukam na nie odpowiedzi (a w tym wątku odpowiedź na nie nie padła).

2) I jeszcze jedno pytanie: załóżmy że mam już sklep internetowy x czasu, a zbiór danych osobowych zgłosiłem teraz. Czy GIODO może się przyczepić do tego, że zgłosiłem zbiór danych osobowych za późno?

Ostatnia edycja:
Powrót