Ślub w więzieniu

• Autor wątku Autor wątku Niuans
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ptasior napisał:
To dlaczego (nie mówię o ZK) jest tyle rozwodów po krótkim stażu małżeńskim?
Ponieważ takie jest dzisiejsze społeczeństwo, ludzie są zbyt wygodni i gdy pojawia się jakiś większy problem w związku, to wolą to zakończyć.

joasta napisał:
gdy pojawia się jakiś większy problem w związku, to wolą to zakończyć.

A może zbyt pochopnie i ze zbyt błahych powodów łączą się na całe życie??

forg napisał:
A może zbyt pochopnie i ze zbyt błahych powodów łączą się na całe życie??
Oczywiście, również i takie przypadki się zdarzają.

Ale przypadki łączenia się na całe życie bez pomyślunku nijak mają się do ślubu w ZK. Czy to ma być rzeczywistą przeszkodą? Nie wydaje mi się.

To tak samo, jakby odmawiać ślubu inwalidom lub ludziom umierającym- nie są wpasowani w standard szczęśliwego małżeństwa, więc im się to szczęście nie należy. No halo, my też chcemy być szczęśliwi.

I nie wiem, jak Wy, ale mój mąż siedzi w więzieniu (wprawdzie, za tydzień wychodzi), ale jesteśmy szczęśliwi. A to chyba najważniejsze.

Witam.czy na ślub z osoba tymczasowo aresztowana potrzebna jest zgoda prokuratora jesli mam juz zgode dyrektora.czy potzrebna jest dodatkowa zgoda na widzenie?kto pisze i do kogo zgode o obraczki itd?

No raczej potrzbna będzie zgoda organu dysponującego. Możesz być ważnym świadkiem w sprawie i wtedy zgody na ślub nie dostaniesz tak jak na widzenie.

nie jestem swiadkiem,dostaje widzenia co dwa tygodnie.czy w takim slubie moze uczestnicy rodzina?swiadkowie?

Nie,to bardzo ważne dla nas w tej chwili.sankcje mogą się ciągnąć w nieskończoność.może jeszcze długo czekać na proces bo sprawa jest rozwojowa.

czy w takim slubie moze uczestnicy rodzina?swiadkowie?
No raczej tak. Nie ma tylko nocy.
sankcje mogą się ciągnąć w nieskończoność.może jeszcze długo czekać na proces bo sprawa jest rozwojowa.
A jakie to ma znaczenie czy będziecie razem z "papierkiem" z USC czy bez?

Ostatnia edycja:
Ptasior napisał:

A dlaczego "raczej tak"?? Przecież na każdą osobę musi wyrazić zgodę organ dysponujący.
Do tego pytanie o rodzinę a Ty piszesz "tak"?? Ja napiszę - raczej 95% pewności, że nie. Rodzina to może być na przykład 45 osób. Technicznie za kratami odpada. Do tego dobro prowadzonego postępowania karnego.

Rodzina to może być na przykład 45 osób.
Miałem na myśli matkę, ojca, brata, siostrę. Tylko nie pomyślałem, że TA może mieć dziesięciu braci i dziesięć sióstr na przykład. Wtedy byłby chyba problem.

dla nas właśnie bardzo istotny w tej chwili jest ten papierek z usc

madziacalka napisał:

:D ciekawe masz podejście do życia, ślub to założenie rodziny, a "papierek" z USC jest tylko potwierdzeniem tego faktu. Gratuluję pomysłowości: biorę ślub bo ważny jest papierek.
Wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia:winko::roza:

a kim ty niby jestes zeby oceniac i krytykowac?nie znasz calej sprawy wiec sie nie wypowiadaj skoro nie masz nic madrego do powiedzenia.ja zadalam pytanie na forum proszac o odpowiedz a nie debilne uwagi jak twoja.jestesmy juz od dawna rodzina i wlasnie dlatego potrzebujemy slubu, zeby miec to na papierze.

Iryna, fakt, nie znasz sytuacji, może mają do uregulowania prawnie jakieś sprawy.

Odpsuję to, co wiem z własnego doświadczenia.

Przyszły mąż będzie musiał napisac prośbę do kierownika ZK o zgodę na ogólnie przperowadzenie ślubu na terenie ZK. W związku z e ślubem konieczna będzie obecność:
Kierownika USC .......
Panny Młodej....
Świadków: .....

Należy zaznaczyć, że konieczne będzie wniesienie na teren ZK obrączek, które możesz poddać kontroli o ile tego będą chcieli. No i na koniec, mąż może wystosować prośbę o uczestnictwo w ceremonii osób postronnych (najbliższej rodziny, którą koniecznie musi wymienić z imienia i nazwiska i podać ich najważniejsze dane osobowe).

I teraz zostanie Wam tylko czekać na zgodę dyrektora ZK.

@Ptasior- nie to jest tematem niniejszej dyskusji i nie nam to oceniać, więc te komentarze przynajmniej mi wydają się bezzasadne.

Nawet jeżeli, to to nie nasza sprawa, bo nie o to było pytanie.

Forum jest po to żeby się wypowiedzieć i mogę mieć swoje zdanie. Jeśli dwoje ludzi jest rodziną, mają powiedzmy dzieci, kochają się i są szczęśliwi to papierek z USC nic nie zmieni. A dla madziacalka jest istotny. Nawet bardzo istotny. Tylko się domyśleć, że chodzi o to co napisałem, bo osoba obca jako świadek nie może odmówić składania zeznań.
@Ptasior- nie to jest tematem niniejszej dyskusji i nie nam to oceniać, więc te komentarze przynajmniej mi wydają się bezzasadne.
A co Cię to obchodzi?

Powrót