Sprawa trynkiewicza

• Autor wątku Autor wątku kforum
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
kforum

kforum

Stały bywalec
Odpowiedzi
4 752
Chętnie posłuchałabym waszych opinii na temat tego co obecnie dzieje się wokół pana Trynkiewicza. Moim zdaniem powinien on 11.02. opuścić więzienie i cieszyć się wolnością.

Przede wszystkim ustawa karna nie powinna działać wstecz, a na Trynkiewiczu powinna zostać już dawno temu wykonana egzekucja.

Od wyjścia na wolność ( o ile wyjdzie) minie kilka miesięcy i w TV będzie informacja o śmierci Trynkiewicza.

ArekSO, przecież ustawa w przypadku Trynkiewicza nie działa wstecz. Przecież "wypuszczają" go z więzienia.

kforum napisał:
ArekSO, przecież ustawa w przypadku Trynkiewicza nie działa wstecz. Przecież "wypuszczają" go z więzienia.

A ustawa z 1989 o amnestii (Dz.U.1989.64.390) to co jak nie działanie prawa wstecz? Na jej mocy zmieniono wyroki kary śmierci na 25 lat pozbawienia wolności.

Mnie martwi zapis ustawy huczniej zwanej "ustawą o bestiach"

Art.
1.
Ustawa reguluje postępowanie wobec osób, które spełniają łącznie następujące przesłanki:
1)
odbywają prawomocnie orzeczoną karę pozbawienia wolności lub karę 25 lat pozbawienia wolności, wykonywaną w systemie terapeutycznym,
2)
w trakcie postępowania wykonawczego występowały u nich zaburzenia psychiczne w postaci upośledzenia umysłowego, zaburzenia osobowości lub zaburzenia preferencji seksualnych,
3)
stwierdzone u nich zaburzenia psychiczne mają taki charakter lub takie nasilenie, że zachodzi co najmniej wysokie prawdopodobieństwo popełnienia czynu zabronionego z
użyciem przemocy lub groźbą jej użycia przeciwko życiu, zdrowiu lub wolności seksualnej, zagrożonego karą pozbawienia wolności, której górna granica wynosi co najmniej 10 lat
– z

Z mojego punktu widzenia można pod to podciągnąć prawie każdego.
Jak wiadomo zaburzenia psychiczne większe, mniejsze ma każdy z nas.

Ogólnie całą sprawa powoli zaczyna mnie męczyć. Podejrzewam że to policja będzie go bronić przed innymi nie odwrotnie

Ustawodawca olał sprawę przez tyle lat i na szybko szuka jakiegoś rozwiązania..

ArekSO, coś ci się myli kolego . Amnestię mylisz z działaniem prawa wstecz ? Na mocy amnestii kary śmierci zamieniono na 25 lat bo polscy posłowie, prawnicy "zapomnieli" wprowadzić w zamian za KS karę dożywotniego więzienia. Przypomnę tylko, że Trynkiewicz dostał poczwórną karę śmierci.
Ale wracając do tematu - co sądzicie o tym, że Trynkiewicza wsadzą teraz do tego zakładu ? Moim zdaniem jest to złamanie praw tego człowieka i myślę, że niedługo państwo będzie musiało wypłacić mu takie odszkodowanie, że głowa mała. On i jemu podobni przestępcy. :D

kforum napisał:
ArekSO, coś ci się myli kolego . Amnestię mylisz z działaniem prawa wstecz ? Na mocy amnestii kary śmierci zamieniono na 25 lat bo polscy posłowie, prawnicy "zapomnieli" wprowadzić w zamian za KS karę dożywotniego więzienia. Przypomnę tylko, że Trynkiewicz dostał poczwórną karę śmierci.
Ale wracając do tematu - co sądzicie o tym, że Trynkiewicza wsadzą teraz do tego zakładu ? Moim zdaniem jest to złamanie praw tego człowieka i myślę, że niedługo państwo będzie musiało wypłacić mu takie odszkodowanie, że głowa mała. On i jemu podobni przestępcy. :D

Zwłaszcza że szybko znajdzie się prawnik który będzie chciał zbudować swoją renomę na głośnej sprawie :)

wenu, naprawdę uważasz że każdego z nas da się podciągnąć pod artykuł mówiący o skazaniu na 25 lat więzienia?! :D

odbywają prawomocnie orzeczoną karę pozbawienia wolności lub karę 25 lat pozbawienia wolności, wykonywaną w systemie terapeutycznym,

Miałem na myśli skazanego prawomocnym wyrokiem pozbawienia wolności nigdy nie wiadomo co nas spotka w przyszłości ;p. A ustawa nie mówi tylko o 25latach

kforum napisał:
Na mocy amnestii kary śmierci zamieniono na 25 lat bo polscy posłowie, prawnicy "zapomnieli" wprowadzić w zamian za KS karę dożywotniego więzienia.

Czyli prawo działa wstecz, bo zastosowano m.in. do przypadku Trynkiewicza ustawę, która weszła w życie po jego prawomocnym skazaniu.

ArekSO, słyszałeś o amnestii która działa wprzód ? Bo ja nie....Masz przeczytaj, może zrozumiesz :
Amnestia – jednorazowe darowanie lub złagodzenie prawomocnie orzeczonych kar lub środków karnych za popełnione przestępstwa lub wykroczenia określonego rodzaju poprzez wydanie aktu prawnego. :D

Wenu, to ostro podnosi pani profesor Płatek. Jej zdaniem ustawa powraca do mrocznych dziejów kiedy to z każdego można zrobić groźnego wariata i zamknąć w wariatkowie. To co władza wyprawia m in z Trynkiewiczem to moim zdaniem prawny cyrk. :D

A powinni przed karą wysłać go na darmową wycieczkę do stanu Ameryki gdzie jest wprowadzona kara śmierci .

Asprath, tyle że Trynkiewicz odbył zasądzoną mu przez wymiar sprawiedliwości karę. Teraz powinien być wolnym człowiekiem. :D

a ja myślę że Trynkiewicza powinno się posadzić za groźby karalne.
Taki wyrok byłby legalny nie budziłby wątpliwości konstytucjonalistów.
Na 3 lata problem z głowy, a jak umrze w międzyczasie to chwała Najwyższemu!

kforum, sama idea amnestii zakłada retroaktywność prawa, zatem jest zła i niedopuszczalna. Podobnie źle sądzę o obecnym k.k., wedle którego stosuje się ustawę karną późniejszą, o ile jest ona względniejsza dla sprawcy.

dlaczego nie stosuje się rozwiązań prostych i legalnych takich jak więzenie za groźby karalne (to nowa sytuacja bo nie chodzi o słowa sprzed 26 lat tylko niedawne i nieprzedawnione)

Powrót