Pubish napisał:
A nie można było tak w pierwszym poście?

Jak się doczyta, to faktycznie, kontekst taki jest, ale wcześniej tego nie wyłapałem. Opisz proszę ze szczegółami całą sytuację, czyli "kto, co, komu, gdzie, kiedy i dlaczego". Czy zostałaś oficjalnie uznana winną spowodowania szkody (oficjalnie, tzn. przez policję lub sąd)?
Z całym szacunkiem, ale kwestia czytania ze zrozumieniem oraz doświadczenia np jako kierowcy tu się kłania. Ja przeczytałem pierwszy post i dziwnie od razu skojarzyłem, jaką szkodę może wyrządzić pasażer komuś innemu. Właśnie otworzyć drzwi i ktoś w nie wjeżdża lub otworzyć drzwi na parkingu i obić drugie stojącego obok samochodu. Faktycznie można to było ciut lepiej opisać, ale ja nie mam zastrzeżeń. Może jako pierwsza osoba zadałbym 2-3 pytania a tu odpowiedzi się posypały nie na temat.
A teraz do zainteresowanej.
Znajdź OWU tego OC (Ogólne Warunki Ubezpieczenia). Trzeba to przeanalizować. Wydaje mi się, że znalazł by się punkt zaczepienia np. to że za ten fakt jest odpowiedzialny kierowca pojazdu. Odpowiada on za właściwe zaparkowanie pojazdu umożliwiające bezpieczne opuszczenie go również przez pasażerów. Chyba nie zniszczyłaś innego pojazdu torebką a używając do tego przedmiotowego samochodu. To już logika. Rozumiem, że kierujący pojazdem z którego wysiadałaś gotów jest wziąć winę na siebie, przynajmniej ja bym się do niej poczuwał.
Zobacz to:
Ogólne Warunki Ubezpieczenia komunikacyjnego OC
Rozporządzenie ministra finansów z 24 marca 2000 r. w sprawie ogólnych warunków obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkody powstałe w związku z ruchem tych pojazdów.
Na podstawie art. 5 ust. 1 ustawy z 28 lipca 1990 r. o działalności ubezpieczeniowej (Dz. U. z 1996 r. nr 11, poz. 62, z 1997 r. nr 43, poz. 272, nr 88, poz. 554, nr 107, poz. 685, nr 121, poz. 769 i 770 i nr 139, poz. 934, z 1998 r. nr 155, poz. 1015 oraz z 1999 r. nr 49, poz. 483, nr 101, poz. 1178 i nr 110, poz. 1255) zarządza się, co następuje:
Rozdział 1
Przepisy ogólne
§ 1. Rozporządzenie określa ogólne warunki obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkody powstałe na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w związku z ruchem tych pojazdów, zwane dalej "ubezpieczeniem OC".
i to:
Rozdział 3
Zakres ochrony ubezpieczeniowej
§ 10. 1. Z ubezpieczenia OC przysługuje odszkodowanie, jeżeli posiadacz lub kierujący pojazdem są zobowiązani do odszkodowania za wyrządzoną w związku z ruchem tego pojazdu szkodę, której następstwem jest śmierć, uszkodzenie ciała, rozstrój zdrowia bądź też utrata, zniszczenie lub uszkodzenie mienia.
2. Za szkodę powstałą w związku z ruchem pojazdu uważa się również szkodę powstałą:
1) przy wsiadaniu i wysiadaniu z pojazdu,
2) bezpośrednio przy załadowywaniu i rozładowywaniu pojazdu,
3) podczas zatrzymania, postoju lub garażowania.
3. Ubezpieczeniem OC objęta jest odpowiedzialność cywilna każdej osoby, która kierując pojazdem w okresie trwania ochrony ubezpieczeniowej wyrządziła szkodę ruchem tego pojazdu.
Pełna informacja tu:
http://jj.astcon.pl/admin/doks/6_9.doc