Środki na koncie skazanego - "żelazna kasa"

• Autor wątku Autor wątku Remek80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: żelazna kasa

ewa.speichler@wp.pl napisał:
Osoba, która wychodzi na wolność po odsiedzeniu kary z taką kasą może znowu trafić za kratki- koledzy,wódka ...

A osoba bez jakichkolwiek pieniędzy po wyjściu na wolność trafić może za kratki jeszcze szybciej.
Tak to już jest skonstruowane, że z różnorodnych środków, które posiadał skazany lub pozyskał gromadzi się pieniądze, które otrzyma "na wyjście".

RE: żelazna kasa

malutka200723 napisał:
dokładnie 3.400zł może byc zapełniona
Błąd ;)
Do tzw "żelaznej kasy" gromadzi się środki pieniężne do wysokości jednego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia pracowników, ogłoszonego w Monitorze Polskim - co 3 msc kwota się zmienia.

W chwili obecnej przeciętne miesięczne wynagrodzenie za marzec, kwiecień i maj 2010 wynosi 3 243,60 zł

Art. 126. § 1. Ze środków finansowych otrzymywanych przez skazanego, z wyjątkiem zapomóg, o których mowa w art. 113 § 6 pkt 1, gromadzi się środki pieniężne, przekazywane skazanemu w chwili zwolnienia z zakładu karnego, przeznaczone na przejazd do miejsca zamieszkania i na utrzymanie, do wysokości jednego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia pracowników; ze środków tych nie prowadzi się egzekucji i na wniosek skazanego można je przekazać na książeczkę oszczędnościową.

re: Środki na koncie skazanego - "żelazna kasa"

teoretycznie 'na wyjście', bo dla niektórych są dostępne wcześniej :|

communication napisał:
kogo masz na myśli?
Też mnie to ciekawi, bo z "żelaznej kasy" nie można wziąć ani grosza do momentu aż się opuści AŚ/ZK

Wysokość przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia okaszana w MP co kwartał może np się zmniejszyć w porównaniu do poprzedniego kwartału - co wtedy z nadpłatą gotówki w żelaznej kasie, czy skazany może sobie wziąć tę nadpłatę na wypiskę?:?:

witam mam pytanie
jesli moj przyszły maz siedział w AS w jednym miejscu i miał wpłacane pieniaki i czesc szła na zelazna kase a w chwili obecnej został przewieziony w inne miejsce i tak jak z nim rozmawiałam mam wpłacac kazdego miesiaca tylko 250 zł na wypiske to czy on moze napisac upowaznienie do poprzedniego zk o to ze moge odebrac pieniazki z tej zelaznej kasy bo w sumie on nie chce aby mu przelali 2000 z czego połowa bedzie na zelazna a połowa dla niego bo z tego co zrozumiałam to zbyt duza ktota. do kogo ma napisac takie upowaznienie jesli mozna takie cos napisac i czy zostanie ono uwzglednione bo ja sie nie orientuje czy jest taka mozliwosc ja ze swojej miesiecznej pensji nie jestem w stanie ogarnac wszystkiego

seszela03 napisał:
to czy on moze napisac upowaznienie do poprzedniego zk o to ze moge odebrac pieniazki z tej zelaznej kasy

Generalnie trudno zrozumieć o co Ci chodzi.
Gdy osadzony zmienia jednostkę to pieniądze "idą" za nim. Zarówno te, które ma do dyspozycji jak i te, które ma na "żelaznej kasie". Pisząc inaczej - dla jego pieniądzy zmiana jednostki nie ma znaczenia.
A pieniędzy z "żelaznej kasy" nikt nie może ruszyć.

seszela, skoro on został przewieziony to pieniązki pojechały za nim i będą dalej na żelaznej. Nie dostanie połowy :)

witam. dzis dostalam list od brata w ktorym prosi abym dowiedzilaa sie czy pieniadze z zelaznej kasy moze wplacic na inne konto aby rosly odsetki bo teraz to mowi ze nic nie ma .z gory dzieki za odpowiedz

jolaa napisał:
witam. dzis dostalam list od brata w ktorym prosi abym dowiedzilaa sie czy pieniadze z zelaznej kasy moze wplacic na inne konto aby rosly odsetki bo teraz to mowi ze nic nie ma .z gory dzieki za odpowiedz

nie można
żelazna to żelazna i ruszać nie można

Mnie się wydaje, że można ... Lecz nie jestem pewna do końca, należy dopytać w ZK, Wychowawce bądź dyrektora jednak taka prośba musi być ze strony skazanego bo to jego "żelazna".

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Wystarczy "otworzyć" kodeks karny wykonawczy i ... przeczytać. Czytając trafi się na artykuł 126. I tam jest jasno napisane co można a co nie można zrobić z "żelazną kasą".

Ba - wystarczyłoby zajrzeć na sam początek tego tematu. Trzeci wpis. Ale po co? Bezradnemu w życiu chyba łatwiej ....

Ostatnia edycja:
Wpłacanie pieniędzy dla osadzonego na konto ZK.

Witam.
Proszę,powiedzcie mi jak to rzeczywiście jest w wpłacaniem pieniędzy dla osadzonego? Czy to się w ogóle opłaca? Kiedy osadzony dostanie pieniądze do rozdysponowania?
Dziękuje z góry za odpowiedzi...

RE: Wpłacanie pieniędzy dla osadzonego na konto ZK.

czy się opłaca? hmm jak dla mnie to średnio.
Aczkolwiek o to kiedy jest tak zwana "wypiska" zależy od danego ZK więc chyba musisz zadzwonić i zapytać.Wszędzie jest inaczej chyba.

hejka! Słyszałam ze w przypadku wypiski tylko połowa idzie dla skazanego i za ta sume moze zrobic zakupy w kantynie prawda to?

Agnes29 napisał:
hejka! Słyszałam ze w przypadku wypiski tylko połowa idzie dla skazanego i za ta sume moze zrobic zakupy w kantynie prawda to?

A kto niby skazanemu miałby tą drugą połowę zabierać?

Agnes29 napisał:
hejka! Słyszałam ze w przypadku wypiski tylko połowa idzie dla skazanego

No a teraz, po połączeniu tematów możesz sobie również poczytać - jak to jest.

witam, czy przy wyjsciu na przepustke losową mozna ubiegac się o jakąś kwotę z żelaznej kasy??

Powrót