Stawiennictwo w ZK a choroba

• Autor wątku Autor wątku ewaklara
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
bo osobie leczącej się psychiatrycznie przysługuje adw z urzędu?

super ... i tylko tyle?
to co? wystarczy dwukrotnie pójśc do psychiatry i to wystarczy by mieć adwokata? No to ładnie naciągamy państwo...
szczególnie, że biorac pod uwagę, że są tacy, którzy symulują

oj..miałam iśc spać
dzięki za milą konwersację-dobranoc :)

[cytat="OCEANIA"]dlaczego kosztowało go to pół roku ?
Gdzie to miało miejsce?Wg mnie,niemożliwa jest taka sytuacja w Polsce.Łudzę się,że nie jesteśmy krainą absurdów...
A tak zupełnie na marginesie,na jakiej podstawie dostał wspomniane pół roku.
[/cytat]
Pewnie na podstawie art. 242 § 3 k.k

Witam wszystkich serdecznie !!
Mam taki problem i mam nadzieję, że ktoś mi tu pomoże.
Otóż sprawa wygląda tak: mój brat był na przerwie w karze i w tym czasie miał posiedzenie o odiweszenie wyroku. Nikt go nie poinformował, jak "wypadło" posiedzenie, tzn. czy ma odwieszony wyrok czy nie. Cały czas czekał na jakieś wezwanie w przypadku odwieszenia z konkretną datą stawiennictwa się w ZK. Dopiero potem dowiedział się, że nic się nie dostaje, tylko powinien sam stawić się w ZK. Za okres, w którym był dzień posiedzenia, brat ma 1,5 miesięczne zaświadczenie lekarskie, że ma wiele chorób wieloukładowych i musiał być przez te 1,5 miesiąca w domu pod opieką rodziny. Tak jest napisane na zaświadczeniu.
Teraz ściga go prokurator za niestawiennictwo się w ZK z przerwy w karze.
POWIEDZCIE mi proszę, czy za takie coś może dostać dodatkowy wyrok, a jeśli nie wyrok, to co może mu za to grozić. POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Chodziło o inny wyrok - to odwieszenie, czy to było posiedzenie o odwołanie przerwy?

Prokuratura wszczęła sprawę bo dostała zapewne zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa z Zk gdzie miał się stawić brat po upływie przerwy. Czynem karalnym jest nie stawienie się po upływie trzech dni od wyznaczonej daty bez usprawiedliwionej przyczyny. Od sądu zależy, czy uzna powód niestawiennictwa za usprawiedliwiony, czy nie.

Moim zdaniem tylko Sąd może odroczyć wykonanie kary. Gdyby zwolnienia lekarskie były honorowane w takich sytuacjach to by się działo. Może chodzić ...leżeć...siedzieć hehe dobre.

Ostatnia edycja:
Powrót