Staż

• Autor wątku Autor wątku Marta h
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marta h

Mam pytanie jestem na stażu i mam el4 od poniedziałku do piątku czy w sobotę może pracodawca mi kazać przyjść do pracy bo ja w sobotę też pracuje

Jeżeli sobota nie jest objęta , pracodawca może kazać Ci przyjść w tym dniu do pracy. L

Potwierdzam opinię Zarzycka.
Kobieta.gif

Skoro sobota jest u organizatora normalnym dniem pracy, a niezdolność do pracy obowiązuje tylko do piątku, to organizator stażu ma prawo oczekiwać stawienia się przez Panią w sobotę do pracy, jeśli tak zaplanował.

W jakich dniach od poniedziałku do niedzieli odbywasz staż?

Ja mam staż w sklepie spożywczym chciałam bym się jeszcze spytać czy podczas staż mogę być sam w sklepie czy mogę sama towar zamawiać i odbierać i czy sklep mogę otwierać bardzo źle się czuje na tym stażu ??????

Czy przeczytałaś pouczenie wydane przed stażem albo przypięty post na tym
https://forumprawne.org/bezrobocie/441937-staz-z-urzedu-pracy.html[/URL]

CZAS PRACY STAŻYSTY

Czas pracy stażysty nie może przekraczać 8 godzin na dobę i 40 godzin tygodniowo, a w przypadku stażysty niepełnosprawnego ze znacznym lub umiarkowanym stopniem niepełnosprawności - 7 godzin na dobę i 35 godzin tygodniowo.

Stażysta może odbywać staż w niedzielę i święta, w porze nocnej lub w systemie pracy zmianowej wyłącznie za zgodą Urzędu Pracy i pod warunkiem, że charakter pracy w danym zawodzie wymaga takiego rozkładu czasu pracy.

czy sklep mogę otwierać bardzo źle się czuje na tym staż
Stażysta powinien odbywać staż wyłącznie pod nadzorem opiekuna. Niedopuszczalne jest aby stażysta który ma się uczyć umiejętności praktycznych wykonywał zadania normalnego pracownika.
Dodam, że stażysta nie ponosi odpowiedzialności materialnej.

1. Przeczytaj pouczenie
2. Idź do UP zgłosić na piśmie wszelkie nieprawidłowości.

Ja się boję pracodawcy mówi że nic nie potrafię robić poszłam na el4 to mi powiedziala że jestem leńiem śmierdzącym a ja naprawdę się staram jak idę do pracy bardzo źle się czuje psychicznie nie wiem jak długo to wyczymam

Marta h napisał:
Boję się iść na skargę bo nie chce swojej sytuacji pogorszyć

W życiu czasem trzeba przełamać strach i opory zwłaszcza że prawda jest po Twojej stronie.
Staż jest prowadzony w sposób nieprawidłowy (mało powiedziane) do tego organizator zachowuje się w sposób nieodpowiedni.
Twoim obowiązkiem jest zgłosić wszelkie nieprawidłowości w realizowaniu stażu w Urzędzie. Podpisałaś takie pouczenie.

W przypadku gdy sama przerwiesz staż przerwanie będzie z Twojej winy i zostaniesz wyrejestrowana. A przecież wina wiemy leży po drugiej stronie.

Zatem idź do UP i zgłoś swoje zastrzeżenia koniecznie na piśmie!

Dorosłość to podejmowanie odpowiedzialnych decyzji. Pójście na l4 to nie rozwiązanie problemu, lecz ucieczka od niego. Zaraz wrócisz do pracy i problem nada będzie. Może być nawet gorzej.
Wiem, że z pracą różnie bywa, ale lepiej iść do UP i opowiedzieć co się dzieje na stażu, niż później mieć problemy.

Marta h napisał:
Ale ja poszłam na L4 bo byłam chora a nie z powodu pracodawcy

Z tonu Pani wypowiedzi wynika coś innego.

Proszę przemyśleć sprawę zgłoszenia sprawy do UP.

Rozumie bo naprawdę byłam chora a pracodawca powiedział że jestem leń śmierdzący uczę nie ma kto teraz robić bo nie ma mnie i to mnie zabolało bo ciężko pracuje anawet nie pochwaliła mnie tylko krytyka że wszystko źle robię

to forum to nie porady psychologiczne.

powyżej osoby przedstawiły co należy zrobić w sytuacji kiedy staż ma innych charakter. albo akceptujemy warunki albo zgłaszamy nieprawidłowości

Powrót