Strona dobre-programy-2

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ag_Maz

Ag_Maz

Moderator w spoczynku
Odpowiedzi
33 942
W ramach porządków wątku http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/322099-strona-dobre-programy.html, cytuję wypowiedź Rippera.
Ripper napisał:
1. Od umowy zawartej z portalem możecie odstąpić w ciągu 10 dni, o ile otrzymaliście w formie pisemnej informacje wymagane przez ustawę. Jeżeli nie otrzymaliście (a na 99,9% właśnie tak było), to na odstąpienie od umowy macie 3 miesiące. Uwaga! Jeżeli korzystaliście w tym czasie (przed odstąpieniem) z usług świadczonych przez portal, to jego właściciel może żądać zapłaty za korzystanie z tych usług.
2. Jeżeli zarejestrowaliście się na portalu pod nieprawdziwymi danymi, to umowa zawarta w ten sposób jest nieważna i nawet jeżeli chcielibyście opłacić usługę, to należałoby zawrzeć umowę ponownie, tym razem z prawidłowymi danymi osobowymi.
3. Jeżeli zarejestrowaliście się na portalu, a jesteście nieletni, to umowa zawarta przez Was jest nieważna, o ile nie zostanie potwierdzona przez Waszego opiekuna prawnego.

UWAGA! W przypadku scenariusza 2. lub 3., portal może żądać lub dochodzić na drodze cywilnej zwrotu kosztów poniesionych w związku z Waszym działaniem.

Ogólnie sytuacja tutaj jest bardzo podobna do tej z Pobieraczkiem, także polecam lekturę ostatniej części tego poniższej informacji UOKiK, gdzie również jest wyjaśnione, jak się zachować w przypadku chęci odstąpienia od umowy:
UOKiK - Urząd - Informacje ogólne - Aktualności - Pobieraczek.pl złamał prawo

Dodatkowa informacja: Widziałem, w którymś z cytowanych mailu od portalu informację o grożącej użytkownikowi w razie nie wniesienia opłaty odpowiedzialności karnej. Taka groźba może stanowić groźbę bezprawną, która sama w sobie jest przestępstwem.
Informuję, że wszystkie posty zawierające pytania, na które już odpowiedziano, jak również zbędne dyskusje (również dotyczące tego postu) będą bezzwłocznie kasowane.

Ostatnia edycja:
W ramach dalszego porządkowania - zamknąłem temat "Strona dobre-programy". Dalsza dyskusja (merytoryczna) w temacie " Strona dobre-programy-2".

Powiem tak. Po co kontynuować ten temat? Przecież w poprzednim wątku pewien mądrzejszy forumowicz wystosował zapytanie nt. NIPU tej firmy i z maltańskiego urzędu VAT otrzymał odpowiedź, że "the special VAT number is INVALID".

"Firma" nie jest zarejestrowana, nie może wystawić faktury VAT, i tym samym nie może skierować pozwu do sądu, chyba, że na podstawie faktury proforma :) Po co kontunuwać ten paniczny wątek, skoro już jest jasne, że są to zwykli naciągacze których należy OLAĆ? Po co namawiać ludzi do wysyłania im odstąpień od umowy? Nie ma przecież sensu. W momencie w którym padł post o nieważnym numerze NIP, temat powinien, z całym szacunkiem dla Administracji, zostać zamkniety.

ktoś pisał, że w Warszawie na ulicy postępu nie istnieje taka firma. Ja właśnie dostałam potwierdzenie odbioru listu(wysłałam im odstąpienie od umowy) z pieczątką firmy "G and G Ltd. a przedstawicielstwem na Polskę ul. Postępu 15c 02-676 Warszawa" i podpisem

Podaj proszę numer VAT / numer KRS oddziału tej spółki w Polsce - przedsiębiorcy mają prawny obowiązek się nim posługiwać w korespondencji np. z konsumentem. Powinien być na "pieczątce". Inaczej sam mogę sobie zrobić pieczątkę Microsoftu i założyć jego oddział pod moim adresem i straszyć ludzi, że mi za coś są dłużni pieniądze. Sprawdźmy - jeśli nie podali, albo podali nieprawdziwy - jak na ich stronie - to znaczy, że NIE ISTNIEJE taka firma:!: A to, że nie istnieje to już wynika z BRAKU KRS (można sprawdzić, sprawdziłem) i FIKCYJNEGO NUMERU VAT z ich strony www. Ludzie, po co kontynuować ten wątek?

Ostatnia edycja:
Wasps. Na szczęście nie Ty decydujesz o żywotności tego wątku.
Jak widzisz, są ludzie, którzy chcą jeszcze coś dodać/ napisać/ dopytać.

Na szczęście to Ty jesteś administratorem forum a nie prawnikiem (chyba, że jesteś). Kontynując wątek wprowadzasz dezorientacje - takie jest moje zdanie. Traktuj użytkowników forum z szacunkiem i argumentami oraz bez złośliwości.

Ostatnia edycja:
Wasps
Mezczyzna.gif
- Panie Janie - grzeczniej proszę.

Witam. Również mam problem z tą firmą. Chciałbym aby napisała jakaś osoba która rejestrowała się na stronę firmy G & G np. 2 miesiące temu...czy mógłby ktoś napisać czy były jakieś konsekwencje(list kolejny E-mail lub coś innego)? Bo dużo było postów na temat tego że ta firma nie istnieje itp. ale nie wiem jakie są dalsze kroki jakie mogą przedsięwziąć. :-o

Z tego względu, że nie mają nr NIP (ich numer VAT podany na stronie jest fikcyjny, nie ma w ogóle numerów VAT zaczynających się od EU) nie oczekuj sądowego rozwoju sytuacji. Faktury proforma nie mają mocy prawnej i sąd takiego pozwu "nie przybije". Poczytaj sobie w internecie o stronie pobieraczek - sporo analogii. Nie dawajcie się oszukiwać ludziom bazującym na waszej nieświadomości prawnej!

Jaki ma sens powtarzanie w kółko tego samego?
Dobry moment na ponabijanie sobie postów?

Ale skoro ta strona istnieje już od kilku miesięcy i stara się naciągać ludzi to czemu nikt nic z tym jeszcze nie zrobił?

Padłem ich ofiarą niedawno...a poza tym mam zbyt mała wiedzę na ten temat.

za pobieraczka się zabrali - trochę cierpliwości :)

pawluSEX napisał:
Witam. Również mam problem z tą firmą. Chciałbym aby napisała jakaś osoba która rejestrowała się na stronę firmy G & G np. 2 miesiące temu...czy mógłby ktoś napisać czy były jakieś konsekwencje(list kolejny E-mail lub coś innego)? Bo dużo było postów na temat tego że ta firma nie istnieje itp. ale nie wiem jakie są dalsze kroki jakie mogą przedsięwziąć. :-o
witam.Od dluższego czasu podczytuję z zainteresowaniem ten wątek
Ja jestem osobą,która też ma do czynienia z tą firmą.
Zarejestrowałam się na wspomnianej stronie ponad 2 m-ce temu (w kwietniu), dostałam maila z wezwaniem do zapłaty,potem kolejnego (przedsądowe wezwanie do zapłaty),oba zignorowałam. Od ponad miesiąca cisza,żadnych maili,więc liczę,że dali mi spokój

Dobrze, że ich kompletnie zignorowałaś. Tak właśnie należy z nimi postępować, najgorsze co, to im wpłacić pieniądze.***moderacja ***Wasps
Mezczyzna.gif
- zaśmiecasz forum off-topem - Admin Janusz M.

Zanim zamknięcie,
Dostałem dosłownie przed chwilą emaila o tytule "Zawiadomienie o przekazaniu danych osobowych FORENSICS GROUP"

Jest w nim podana strona internetowa tej firmy co zajmuje się znajdowaniem adresów IP - ForensicsGroup - Informatyka Śledcza

Wygląda dobrze, a ktoś wcześniej napisał że taka firma nie istnieje.

Wygląda dobrze, ale to lipa. Poczytaj wątki w pierwszej części tematu. Jeśli głębiej poszukasz to mają też stronę www tej "firmy" z Emiratów, w języku angielskim, też wygląda dobrze, PIĘKNIE wręcz :) Na głównej stronie zobaczysz jakiś pogrążonych w dyskusji....SZEJKÓW :D tak to wygląda, a z tej strony NIC nie wynika tak na prawdę.

Oni na tym bazują - że wszystko dobrze wygląda. Począwszy od ich darmowej, wzbudzającej zaufanie strony z programami, po inne strony, na "merytorycznie uzasadnionych" dla laika argumentach w ich mailach.

Ostatnia edycja:
Okej, dzięki wielkie :)
Odezwę się MOŻE gdy jeszcze coś napiszą , o ile nie będzie mi to obojętne :)

Powrót