Strona dobre-programy-2

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mój 14 letni syn dostał identyczne jak Piotrekk95 - ostateczne przedsądowe wezwanie do zapłaty, ale wskazują datę pobrania programu czerwiec 2012. Zgadza się syna mail i dane adresowe, ale jest inny nr IP.
Boję się, że jesli zapłacę, to za jakiś czas syn dostanie kolejne pismo o kolejną kwotę.
Podejrzewam, ze wcześniej dostawał maile tak jak inni, ale usunął je i nie przyznał mi się, więc nie mamy żadnych innych danych niz te, które są w piśmie. Twierdzi, że nie podawał swoich danych, ale minęło półtora roku... Przestudiowałam wszystkie 30 stron wątku i mam wątpliwości- zapłacić czy nie? i czy teraz jeszcze mamy wypowiedzieć umowę? jeśli tak to dokad ją wysłac do Warszawy?
Dominique1989 pisze o odpowiedzi UOKIK, ale rumak123456 o płaceniu.
Czy mógłby wypowiedzieć się prawnik??? List przyszedł oczywiscie zwykłą pocztą.

Ostatnia edycja:
Witam Dzisiaj dostałem ten sam list tylko że mam do zapłaty 138 zł, i też za program ares którego nie ściągałem (ściągałem od nich tylko all player bo wyskoczył mi jako pierwszy link). A jako że jestem osobą nie pełnoletnią to rozumiem że powinienem zignorować ten list? I w tym liście na dodatek napisali że wysyłali mi emaile z wezwaniem do zapłaty, hmmm dziwne że nie mam ani jednego. I czy mam się obawiać komornika, bo mi o nim wspomniali a nie chciał bym mieć później problemów.
A i tak jak wyżej, do mnie też przyszedł zwykłą pocztą. Moje IP nie zgadza się z tym z listu, czy to może być kolejny powód żeby nie płacić? W sensie, że jakby przyszedł komornik czy coś to bym mógł powiedzieć że to nie ja bo IP się nie zgadza.
A i jeszcze tak jak wcześniej ktoś przytoczył punkty z regulaminu to tam pisało że płaci się za korzystanie z licencji a na listach pisze że za jakąś usługę premium.

Ostatnia edycja:
Jak na mój chłopski rozum to olać ich a AKMOR w polskim prawie jest zapisane(chyba) bo nie pamiętam ale gdzieś słyszałem że nawet jakby chcieli podać twojego syna do e-sądu nic im to nie da bo żeby pozwać to oni sami musieli by znać jego pesel ( a dodatkowo musiałabyś ty to podpisywać bo on nie ma prawa na podpisywanie umów) więc to ich straszenie ani nie mają jak tego wykonać a poza tym co najwyżej będą prowadzić szantaż emocjonalny. A ja sam nie jestem prawnikiem ale takie coś było już tu powiedziane.

iron1992 napisał:
Jak na mój chłopski rozum to olać ich a AKMOR w polskim prawie jest zapisane(chyba) bo nie pamiętam ale gdzieś słyszałem że nawet jakby chcieli podać twojego syna do e-sądu nic im to nie da bo żeby pozwać to oni sami musieli by znać jego pesel ( a dodatkowo musiałabyś ty to podpisywać bo on nie ma prawa na podpisywanie umów) więc to ich straszenie ani nie mają jak tego wykonać a poza tym co najwyżej będą prowadzić szantaż emocjonalny. A ja sam nie jestem prawnikiem ale takie coś było już tu powiedziane.

kilka minut temu znalazłem to
Zawarcie umowy przez dziecko - Postanowienia ogólne - Umowy - Wieszjak.pl
może pomóc

Witam,Wczoraj,siedze sobie spokojnie w domku oglodam tv a tu listonosz..... Dostałem identyczne pismo jak pozostali z dwoma wyjątkami-moje przyszło z Poznania od jakiejś firmy windykacyjnej TRUSTEL Sp. zo.o. skr.25 60-963 UP POZNAŃ 41 na rzecz Smart tech..... itd. Do zapłaty mam 116zł .Oczywiście tak jak pozostali dałem się zrobić na logowanie które przerodziło się w jakiś tam kontrakt napisany gdzieś na końcu tekstu -nie to jakaś paranoja........ i teraz tak,jestem pełnoletni termin 3 miesięcy minoł. Co robic? odpowiedziałem sobie sam na to pytanie-Z terrorystami się nie negocjuje NIE ZAPŁACE ANI GROSZA:D

Dzięki :) iron1992.
A do Jakes, nasze pismo jest takie samo- ,,przyszło z Poznania od jakiejś firmy windykacyjnej TRUSTEL Sp. zo.o. skr.25 60-963 UP POZNAŃ 41 na rzecz Smart tech..... itd.,,

z tego co wysłał iron1992, wynika że jeżeli mam 15( bo miałem) to jeżeli moi rodzice nie wyrazili zgody na podpisanie tej "umowy(niby)" z d-p to mogą mnie straszyć? Chodzi mi oto że tam jest napisane że jeżeli rodzic nie wyraził zgody to umowa jest nieważna. Dobrze to zrozumiałem?

Trudno mi dokładnie przeanalizować jaki będzie finał tej sprawy,jak znam życie zapewne przyjdzie kolejne pismo do 3 tygodni tym razem kwota wzrośnie do 300zł a potem kolejne i w koncu jeśli firma żecywiscie jest uczciwa to sprawa trafi do sądu a tam mamy wygrane bo jak czytałeś w poprzednich postach umowa musi zawierać podpis własnoręczny a to ze z naszego komputera ktoś tam się zalogował mógł to zrobić każdy zajomy który nas odwiedził i zna nasz adres itd..tam nie ma podanego żadnego konkretnego dowodu ze to my się zalogowaliśmy,druga sprawa to ta faktura wat której tez nie ma a trzecia to akurat w moim przypadku ja sciągnołem za ich posrednictfem abobe flasz player 11 który jest bezpłatny... to w koncu za co my mamy płacić za tlen? No słyszałem cos o sądach elektronicznych ale nie wiem czy to jeszcze działa.... gdyby tam sprawa nasza trafiła wtedy było by trochę gorzej bo niemieli byśmy możliwości na wypowiedzenie się ........ale bądź dobrej myśli)))w razie draki to czy mam zapłacić 116 czy 500zł nie widzę w tym wielkiej różnicy jeśli by do tego doszło wtedy można rozdmuchać prawdziwą aferę a myslę ze oni by tego nie chieli......

Ale też niema się co przejmować tym listem bo został on wysłany z Piły, a ta firma co by miała z nas ściągnąć kase(komornik) ma niby siedzibe w Poznaniu, 100 km drogi w jedną strone. Ale też co to za faktura która niema żadnej pieczątki i podpisu, taką to każdy może zrobić ( wiem bo moja mama jest księgową). Zresztą zobacze jak to pójdzie w UOKIK i u rzecznika praw konsumenta.

dokładnie jest tak jak piszecie........ a jeśli żeczywiscie jakiś tak komornik zastuka to zawsze go można z kwitkiem odprawić a w razie najgorszej draki to zapłacimy te marne grosze.....mi nie chodzi tyle o te 116zł co o fakt ze czuje się oszukany,płace mandaty,bo wiem ze jechałem za szybko i takie jest prawo,płacę podatki bo jestem obywatelem tego kraju,płacę klimatyczne jak jadę w góry choć nie dokonca mogę to zrozumieć..... płace abonament za wszystkie media i nawet podatek za psa-może się zwróci jak komornik przyjdzie:D a psina jest kąkretna i nie bardzo zna się na żartach...ale oszustom nie dam ani grosza...

Jeszcze do Akmora, myslę ze twój syn niczego nie kasował,ja przekopałem wczoraj całom skrzynkę z śmietnikiem i historia włącznie i nie znalazłem żadnego emaila od nich poza oczywiście tym ze się u nich zalogowałem i ze mi za to dziękują itd..... dziwne tez jest ze o kasie ani słowa do wczoraj a upłynęło dokładnie 3 miesiące od feralnego dnia logowani...

ta też się zastanawiałem i poszukałem ale żadnych tego typu wiadomości nie miałem więc te maile to zwykłe wciskanie ciemnoty bo ludzie spam wywalają odrazu.

z tego co tu czytałem wynika ze emaile dostają ci co podali fałszywe dane a jest ich większość,natomiast garstka tych co nie świadomie podała prawdziwe dostają listy w realu...No czekamy co z tego wyniknie.Sam fakt ze podaliśmy prawdziwe dane przemawia za tym ze byliśmy nie świadomi czym to grozi...:D

Jeśli nie podałeś NIP lub PESEL to cię mogą cmoknąć bo jeśli by chcieli ustalić twoje dane musieli by się zgłosić do polskiego sądu o udostępnienie danych i za to na dzień dzisiejszy chcą 31 złotych więc muszą jeszcze włożyć. Teoretycznie skupią się na straszeniu sądami bo to im taniej wyjdzie niż pozew i opłaty sądowe. I przy okazji może a na pewno wyjdzie to że okłamują ludzi i ty zapłacisz te kilka set złotych a do tego dostaniesz odszkodowanie jeśli wniesiesz pozew cywilny. który z góry ty wygrywasz bo już wprowadzanie konsumentów w błąd to poważne naruszenie prawa konsumentów.

Ostatnia edycja:
takich danych jak NIP czy PESEL nie podaje bo wtedy zapewne bardziej bym się zainteresował po co im te dane i przeczytał co oni tam napisali to była zwykła rejestracja...nie ma się czym przejmować,ja wychodzę z założenia ze skoro taki temat na tym forum powstał i nie tylko ja czuje się oszukany to znaczy że cos jest z tym nie tak...dziwie się tylko tym co podali fałszywe dane a wpłacają pieniądze...no ale to nie moja sprawa.

wiesz każdy człowiek jest inny ale to dobrze że są takie fora bo zawsze się czegoś dowiemy.
A ludzie którzy podali fałszywe dane się po prostu boją że pójdą do więzienia za fałszerstwo.
Ale to takim cwaniakom jak pobieraczek.pl, dobre-programy.pl to nie przeszkadza bo im chodzi o to żeby ludzie się bali a oni dostali kasę i tyle. Bo jak wiemy wielu ludzi zaczyna się bać jak dostaną takie pisemko (pseudo)

no tak:D dziś niedziela to pewnie nikt nowy nie dojdzie ale od jutra się zacznie....ktoś wcześniej napisał ze 2 lata nie płaci to dość ciekawe że nikt się tym nie zainteresował przez 2 lata,to ile oni kasy musieli natrzepać przez ten czas.

ta albo prowadzą kilka projektów równocześnie. Więc z jednego ciągną ile się da a później zamykają i biorą się na ten.

No ale i tak nie wiem teraz co mam z tym zrobić. Firma nie ma KRS... wiec w Polskim prawie nie istnieje. Co ciekawe list przyszedl jako zwykly - wiec nie mają potwierdzenia ze to odebralam ale na nieszczęscie napisalam im meila - ale nie ze swojego adresu. Jesli dostaje sie zawiadomienie do splaty musi byc wyslany listem poleconym. List pisany w Poznaniu 13.09, data nadania 19.09 w Pile ale nadawca TRUSTEL z Poznania. I o co tu chodzi?
W poniedzialek będe dzwonić na bezplatną infolinie dla konsumentów. Data "podpisania" niby umowy to 11.06.2012 - gdzie nie mam zadnej adnotacji na meilu. Żadnych meili z ponagleniem do wplaty. Z jednej strony to lepsze te 140zł niż ponad 370zł ale nie chce sie dać zrobić w "konia"! 140 zł na ziemi nie leży...
Czy jest ktoś kto tego nie zapłacił, podał prawdziwe dane i nie poniósł z tego tytułu żadnych konsekwencji?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Powrót