System dozoru elektronicznego część III

• Autor wątku Autor wątku Tadeuusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jest jeszcze art. 21. tej samej ustawy. Napisz jak najszybciej do sądu i skontaktuj się z kuratorem.

Witam serdecznie

Mój znajomy stara się o SDE mam w związku z tym pytanie. Czy to, jak długo się czeka na taką rozprawę od czasu złożenia wniosku zależy od ZK, województwa itd czy to jest jakiś stały określony procedurami termin?

Termin instrukcyjny to 14 dni, ale na ogół rozpoznanie wniosku trwa dłużej.

Czy to, jak długo się czeka na taką rozprawę od czasu złożenia wniosku zależy od ZK, województwa itd czy to jest jakiś stały określony procedurami termin?
Termin rozpatrzenia może i jest, tylko mało realny... Zależy od obciążenia sprawami w danym Sądzie... i paru innych rzeczy..

MamaNadusi napisał:
Prosze mi powiedziec czy mozna zmienic miejsce wykonywania dozoru?Musze sie przeprowadzic,a jestem objeta dozorem.:what:

Witaj, jak najbardziej my zmieniliśmy po 3 miesiacach, bez problemu.

Witam
Mam następujace pytanie : kolega odbywa kare pozbawienia wolności w systemie dozoru elektronicznego kara kończy mu sie 17 sierpnia 2013 natomiast dzisiaj otrzymał poczta wezwanie do stawienia sie 23 lipca 2013 w ZK celem odbycia drugiej kary 6 miesiecy .Co moze w tej sytuacji zrobic? czy moze pisac o odroczenie tej kary 6 ciu miesiecy pozbawienia wolnosci?? Według mnie nie mozna odbywac dwóch kar jednocześnie a harmonogramu SDE nie naruszył ani razu.

Pozdrawiam

Art. 28 ustawy o wykonywaniu kary pozbawienia wolności poza zakładem karnym w systemie dozoru elektronicznego:

1. Sąd penitencjarny uchyla zezwolenie na odbycie przez skazanego kary pozbawienia wolności w systemie dozoru elektronicznego, jeżeli:
3) skazany w czasie wykonywania kary pozbawienia wolności w systemie dozoru elektronicznego został osadzony w zakładzie karnym w związku z zastosowaniem tymczasowego aresztowania lub wykonaniem kary w innej sprawie.
2. Sąd penitencjarny może odstąpić od uchylenia zezwolenia, o którym mowa w ust. 1, w wyjątkowych przypadkach, uzasadnionych szczególnymi okolicznościami.

Niech jak najszybciej pisze o odroczenie tamtej kary i prosi o wstrzymanie obowiązku stawiennictwa do zakładu karnego do czasu podjęcia decyzji przez sąd. Albo niech udowadnia wyjątkowy przypadek i szczególne okoliczności, o których mowa w ust. 2 przytoczonego wyżej artykułu ustawy o SDE.

Ostatnia edycja:
Dzięki Askirkov :) Czyli tą kare 6 miesiecy można jeszcze odroczyć i rozumiem ze musi to napisać jak najszybciej byle tylko nie został osadzony w ZK. A moze składac te same argumenty we wniosku o odroczenie przez które sąd penitencjarny zadecydował o przyznaniu mu D.E ?? Tam było o tym ze musi sie opiekować chorymi rodzicami robić niezbedne zakupy, pracowac i opiekowac sie gospodarstwem.I chyba jeszcze musi wspomniec że podczas odbywania kary w D.E jego ojciec dostał udaru mózgu i jego stan sie znacznie pogorszył.A ta prośba o wstrzymanie obowiazku stawiennictwa w ZK musi tez byc czymś argumentowana ??

Janek1986 napisał:
Mam następujace pytanie : kolega odbywa kare pozbawienia wolności w systemie dozoru elektronicznego kara kończy mu sie 17 sierpnia 2013 natomiast dzisiaj otrzymał poczta wezwanie do stawienia sie 23 lipca 2013 w ZK celem odbycia drugiej kary 6 miesiecy .

A ta pierwsza kara, która kończy się 17.08. w jakim jest wymiarze?

Kara w SDE wynosi 10 miesiecy ale skoro to 6 nie weszlo jeszcze do wykonania (nie jest w ZK) to chyba najlepiej bedzie dla niego jak złoży wniosek o odroczenie jak najszybciej prawda ??

Dozór elektroniczny zatem jest do uchylenia. Suma kar pozbawienia wolności przekracza bowiem w chwili obecnej 1 rok.

Spotkałem się z sytuacją, w której Sąd ( mając oczywiście wgląd w kartotekę karną skazanego ), w podobnej sytuacji, odroczył posiedzenie w przedmiocie udzielenia zgody na odbywanie kary w SDE, ustalając jego termin na kilka dni po zakończeniu odbywania pierwszej kary. I tym sposobem skazany zakończył odbywać jedną karę a Sąd mógł mu udzielić zgody na odbywanie w SDE kolejnej... Oczywiście ich suma przekraczała 1 rok... No, ale to już loteria. Można spróbować złożyć wniosek o odroczenie tej drugiej kary, natomiast jakie miałoby być jego uzasadnienie - chęć jej odbycia w SDE...?

Witam, mój P ma 3 miesiące wyroku za nie chodzenie na odróbki i chce to odsiedziec poprzez SDE, czytalismy na ten temat troche ale nigdzie nie znalazlam czy np jezeli bedzie wywiad srodowiskowy to beda przesluchiwani sasiedzi w tej sprawie? pomimo tego mieszkamy w domu jednorodzinnym i nie wiemy jak taki dozor wyglada w domu, czy bedzie mogl sie poruszac po calym domu i podworku? prosze o odpowiedz, bede bardzo wdzieczna :)

Kurator może rozmawiać z sąsiadami jeśli stwierdzi taką potrzebę.

gosienka17100 napisał:
Witam, mój P ma 3 miesiące wyroku za nie chodzenie na odróbki i chce to odsiedziec poprzez SDE, czytalismy na ten temat troche ale nigdzie nie znalazlam czy np jezeli bedzie wywiad srodowiskowy to beda przesluchiwani sasiedzi w tej sprawie? pomimo tego mieszkamy w domu jednorodzinnym i nie wiemy jak taki dozor wyglada w domu, czy bedzie mogl sie poruszac po calym domu i podworku? prosze o odpowiedz, bede bardzo wdzieczna :)

Zbyt cześto jesteśmy zmuszani wręcz przez nowych użytkowników forum do tych samych odpowiedzi,,,,,,przeczytaj proszę wątek o sde może nei zajmnie to pól godziny ale powidzmy 3 godziny? na 100% znajdziesz wszytko.Co do wywiadu środowiskowego oczyiście ,że będą pytać sąsiadów po to jest wywiad.W domku jak i w mieszkaniu można po całym sie poruszać.Podwórze nie.

Finister ale skoro nie jest jeszcze w ZK to może pisać wniosek o odroczenie prawda ??

Witam, szukam rozpaczliwie informacji w następującej sprawie.

Moja sytuacja: wyrok 1 rok, jest zawieszony do 23 września, staram się o sde, jestem po pomiarach i właśnie wyznaczono termin posiedzenia na 1 sierpnia.

Pytanie:
- Jeśli przyznany mi zostanie sde - od kiedy zaczyna się odbywanie kary? Czy skutkuje przerwaniem odroczenia czy mogę przystąpić do odbywania kary po okresie odroczenia? Nie spodziewałam się, że będzie to tak szybko, dlatego opłaciłam wyjazd z dzieckiem na wakacje od 15 do 22 sierpnia. Czy istnieje możliwość, aby sąd pozwolił mi rozpocząć odbywanie kary po tym wyjeździe?

Anka1213 napisał:
Moja sytuacja: wyrok 1 rok, jest zawieszony do 23 września

Jeśli wyrok jest zawieszony to nie masz kary do odbywania. Dopiero jeśli naruszysz warunki okresu próby i sąd zarządzi wykonanie kary.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót