System dozoru elektronicznego część III

• Autor wątku Autor wątku Tadeuusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam
Wiem, że podobne pytania były nie raz zadawane. Wczoraj robili pomiary w domu, wszystkie papiery wywiady itp już dawno złożone. Pan z pomiarów powiedział, że do tygodnia przyjdą to zamontować o ile sąd wyrazi zgodę. Czy to oznacza, że wokanda odbędzie się do tygodnia czy tak naprawdę ci z pomiarów niewiele mają do powiedzenia i niewiele wiedzą?

witam moj maz od 18.10 przebywa w zk 21.10 zlozylismy o DE ja jestem w ciazy zagrozonej i mamy 2 letnia corke tylko on pracowal dostal wyrok 6 miesiecy. ile mniej wiecej mozna czekac za tym dozorem. nie ukrywam ze jest mi ciezko bo wiem ze nie bedziemy mieli za co zyc
prosze o odp.

Średnio około miesiąca. Zależy od sądu i ilości spraw do rozpoznania.

Witam
Mam pytanie. Ile trwa przesyłanie wniosku do innego sądu. Chodzi o to że szwagier siedział w Mysłowicach i złożył taki wniosek o sde do Katowic ale go przenieśli na podkarpackie i tydzień temu zawiadomiliśmy sąd żeby przesłał wniosek do krosna i zrobił to 18 października a dokumenty jeszcze nie doszły

Dzis uchylono mi odbywanie reszty kary w SDE, bede pisal zazalenie.Jesli zazelenie nie zostanie uwzglednione na jakiej zasadzie dalej to sie odbywa?przyjezdzaja z SDE i sciagaja opaske a wraz z nimi SW i odrazu z domu mnie zamykaja ?

Zadaj jeszcze w kilku miejscach to samo pytanie to z całą pewnością "ułatwi" dyskusję.

Odbywam Kare w systemie dozoru elektronicznego , mam wyznaczone godziny na prace (Budowlanka) od 6;30 do 16;30 , dzwonilem do Siedziby tego systemu z zapytaniem czy jesli warunki atfosmeryczne nie pozwola na prace to czy przez ten czas musze byc w domu , odpowiedzieli mi ze ten czas jest czasem wolnym , wazne zebym tylko wrocil do domu w odpowiednim czasie tj. do 16;30. Z koleji Kurator powiedzial ze jesli nie bede w pracy to ten czas musze spedzac w domu ..
Kto ma wkoncu racje ?. Nie Chce ryzykowac
prosze o odpowiedz w miare zrozumialym jezyku . z góry dziekuje

Rację ma kurator. Sąd wskazał nie tylko godziny w jakich możesz opuszczać miejsce odbywania kary, ale i cel w jakim możesz to robić. Godziny to od 6.30 do 16.30, a cel wykonywanie pracy, więc tylko w tym celu możesz w tych godzinach wyjść z domu. No chyba, że w postanowieniu sądu jest napisane, że możesz opuszczać miejsce odbywania kary w godzinach od 6.30 do 16.30 w celu dowolnym (lub nie jest to sprecyzowane w jakim celu wychodzisz). Centrala Monitorowania informuje błędnie, że jest to czas wolny. Wynika to z tego, że ich zadaniem jest pilnowanie czy jesteś w domu na czas, a co robisz poza tymi godzinami ich nie interesuje. Interesuje to natomiast sąd i kuratora, który kontroluje nie tylko czy jesteś na czas w domu, ale też czy godziny wyjścia wykorzystujesz zgodnie z przeznaczeniem. Jeśli okaże się, że zamiast w pracy siedzisz np. na siłowni możesz pożegnać się z obrączką. Najlepsze wyjście poinformować kuratora, że masz przestój i kurator powinien zmienić harmonogram kary ograniczając Ci możliwość wyjścia skoro nie pracujesz.

Ostatnia edycja:
dzisiaj święto czy ten dzien jest brany jakos niedziela czy zwykly dzien roboczy . ?..

Jako święto. Jeśli nie idziesz do pracy nie wychodzisz z domu.

Witam, mam pytanie w zeszłym tyg mojego męża zwinęła policja z domu, zrobili mu zamiennik karę grzywnej na areszt, dostał 75 dni do odsiadki. Mamy 8 letniego synka a z drugim dzieckiem jestem w ciąży a termin porodu mam na 04/01/2014 choruję na tarczycę a do tego wyszła u mnie jeszcze cukrzyca ciążowa i nie zawsze jestem w stanie funkcjonować normalnie czyli słabnę i takie tam. Mąż jest mi teraz bardzo potrzebny gdyż nie zawsze jestem w stanie zawieźć młodego do szkoły a nie chcę aby miał zaległości w szkole czy mąż może się starać o zawieszenie kary czy dozór elektroniczny?

Może starać się o SDE. Może też zapłacić grzywnę i wykupić się w ten sposób od odsiadki.

ha ale grzywna wynosi 15tys a przy mojej wyplacie 900zl nie stac mnie na to :(

Mam jeszcze jedno pytanie czy to on powinien złożyć wniosek o SDE czy ja mogę to zrobić w wydziale penitencjarnym? Tak to się nazywa? Jestem w tym kompletnie zielona i byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc.

Nie jesteś stroną postępowania i nie masz uprawnień do składania wniosków. Wniosek musi sporządzić skazany, Ty się jedynie podpisujesz na zgodzie osób pełnoletnich wspólnie ze skazanym zamieszkujących. Wszelkie informacje znajdziesz w Ustawie o dozorze elektronicznym, a większość w tym wątku. Wystarczy go przeczytać.

Chciałam się tylko upewnić czy aby na pewno dobrze zrozumiałam, dziękuję za udzielenie informacji. A jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło czy można jakoś zawiesić tą karę pozbawienia wolności lub zamienić na godz do odpracowania? Mąż w ogóle nie został poinformowany o sprawach w których zamienili mu grzywna na odsiadkę czy o tym też można wspomnieć?

Nie można zawiesić. Na godziny do odpracowania jest za późno. Wspomnieć można, tyle tylko, że jeśli zajrzałby do akt to pewnie okazałoby się, że był informowany o zamianie, tylko nie odbierał korespondencji z sądu. Nadto wiedział przecież, że miał do zapłaty grzywnę i to po jego stronie leżało interesowanie sie sprawą.

witam w srode maja przyjechac sprawdzac zasieg. i moje pyt. ile sie czeka pozniej za sprawa? czy moze ktos mi odp

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót