System dozoru elektronicznego część III

• Autor wątku Autor wątku Tadeuusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
mój brat był pod dozorem elektronicznym. (wyrok za przestępstwo przeciwko mieniu) Został mu jeszcze miesiąc. Dziś policjanci go zabrali do aresztu na mocy nakazu za "niezapłaconą grzywnę" którą zapłacił miesiąc temu. Miał potwierdzenie wpłaty lecz panów to nie interesowało i go zabrali z jego domu nie pozwalając zabrać żadnych ciuchów i środków czystości. Mam nadzieję że wszystko się wyjaśni

forg napisał:
Moim zdaniem to absurd. I totalny brak zrozumienia idei kary ograniczenia wolności. Może w takim razie w czasie kary pozbawienia wolności odbywanej w zakładzie karnym osadzony pracujący społecznie będzie sobie tą pracę zaliczał na poczet kary ograniczenia wolności?

Kara ograniczenia wolności i prace społeczne za niezapłaconą grzywnę to dwie różne "instytucje" i trzeba je od siebie odróżnić. Co do kary ograniczenia wolności zgadzam się z Tobą, że nie można jednocześnie być pozbawionym wolności i mieć wolność ograniczoną. Co do prac społecznych za niezapłaconą grzywnę uważam, że ekonomiczniej jest jeśli skazany pójdzie w weekend odpracowywać grzywnę zamiast lenić się w domu przed telewizorem niż, aby podatnicy płacili za jego pobyt w ZK. O ile się nie mylę to koszty pobytu w ZK przekraczają niejednokrotnie wysokość grzywny.

Witam,
mam pytanie ile się czeka w Poznaniu na rozpatrzenie wniosku o dozór elektroniczny

Finister napisał:
Co do prac społecznych za niezapłaconą grzywnę uważam, że ekonomiczniej jest jeśli skazany pójdzie w weekend odpracowywać grzywnę zamiast lenić się w domu przed telewizorem niż, aby podatnicy płacili za jego pobyt w ZK.

No to zakończy odbywanie kary pozbawienia wolności w systemie dozoru elektronicznego i później odpracuje grzywnę. Bo jeśli ma być tak, jak Ty proponujesz to znów wracam do tego, by skazany przebywający w zk mógł w czasie przepustek sobie "odpracować" karę.

Witam, dziś dzwonili, że jutro będzie pomiar o zasięg - powiedzcie ile od tego czasu czeka się na decyzję sądu o dozorze elektronicznym i powrocie do domu - tak przybliżone terminy. Bardzo się denerwuję i czekam na mojego

maletka napisał:
powiedzcie ile od tego czasu czeka się na decyzję sądu o dozorze elektronicznym i powrocie do domu

Czeka się tyle, ile trzeba. Jest to uzależnione choćby od ilości złożonych przez inne osoby wniosków, od ilości prowadzonych przez sąd spraw.

Informacja dotycząca polityki karnej oraz projektowanych zmian do ustawy Kodeks karny

Rada Ministrów przyjęła informację dotyczącą polityki karnej oraz projektowanych zmian do ustawy Kodeks karny, przedłożoną przez ministra sprawiedliwości.
Propozycje najważniejszych zmian w Kodeksie karnym:

przy wymierzaniu kary pozbawienia wolności do 2 lat, możliwość orzeczenia, że po odbyciu części kary (nie dłuższej niż 3 miesiące) pozostała jej część będzie odbywana przez skazanego w systemie dozoru elektronicznego;

czy wiadomo juz cos na ten temat

na 16 grudnia mam bilecik do ZK,
dostałem 8miesiecy, wiec moge ubiegac sie o opaske.
Jutro z samego rana chce leciec do sadu i zlozyc wniosek o te wlasnie opaske,
czy w sadzie odrazu rowniez skladac wniosek o wstrzymanie stawiennictwa ?
bardziej mi chodzi o to, by spedzic chociaz te swieta z rodzina, a potem juz moge sumiennie swoja kare odbyc ktora i tak mnie czeka.

Chce napisać wniosek o umorzenie drugiej części kary jaką odbywam w systemie dozoru elektronicznego (4 m-ce) jakie mi jeszcze zostały po odbyciu przynajmniej połowy zasądzonej kary.
Argumentując uzasadnienie oprzeć się chce o trudnej sytuacji materialnej w domu oraz nie możliwości znalezienia pracy.

Pomóżcie w napisaniu w/w wniosku
dziękuje

sprix napisał:
Chce napisać wniosek o umorzenie drugiej części kary jaką odbywam w systemie dozoru elektronicznego (4 m-ce) jakie mi jeszcze zostały po odbyciu przynajmniej połowy zasądzonej kary.

Nikt Ci tej kary nie umorzy. Najwyżej zostaniesz warunkowo zwolniony.

sprix napisał:
Argumentując uzasadnienie oprzeć się chce o trudnej sytuacji materialnej w domu oraz nie możliwości znalezienia pracy.

No to są argumenty za tym, żeby Cię nie zwalniać - bo możesz popełnić kolejne przestępstwa.
I tak na marginesie - przebywasz w domu. Zapewne masz ustalony czas, kiedy możesz wychodzić z domu. I twierdzisz, że nie możesz znaleźć pracy? I należy Cię zwolnić? A jak to zwolnienie pomoże Ci w znalezieniu pracy, skoro i tak możesz jej szukać?

@Forg jesteś w wielkim błędzie. Kto zatrudni pracownika który może wychodzić z domu tylko w poniedziałek i środę od godz 8-12 ??? pytam się Kto skoro nie jestem osobą dyspozycyjną dla pracodawcy

forg napisał:
No to są argumenty za tym, żeby Cię nie zwalniać - bo możesz popełnić kolejne przestępstwa.

Chyba z głupim się widziałeś. Raz popełniłem błąd i nie chce do tego wracać. poproszę innych użytkowników forum o wypowiedz w tej sprawie, widać że nie masz pojęcia o czym w/g piszesz

I tak o tym decyduje sąd

Ostatnia edycja:
sprix napisał:
@Forg jesteś w wielkim błędzie. Kto zatrudni pracownika który może wychodzić z domu tylko w poniedziałek i środę od godz 8-12 ??? pytam się Kto skoro nie jestem osobą dyspozycyjną dla pracodawcy

To Ty jesteś w błędzie. Jak tylko znajdziesz pracę, kurator lub sąd bez problemu zmieni Ci harmonogram kary, tak żebyś mógł ją świadczyć. Trzeba tylko ją znaleźć. Jak się domyślam wyznaczony czas to czas na jej poszukiwanie.

sprix napisał:
Chyba z głupim się widziałeś.

Poważnie? To poczytaj sobie w odpowiednich przepisach, jakie przesłanki należy spełnić, by zostać warunkowo przedterminowo zwolnionym. Wskaż mi tam "biedę i brak pracy". Art. 77 kodeksu karnego.

Wypowiedziałem się na temat Twojej argumentacji a jestem obrażany. Zawsze tak dziękujesz za darmową pomoc prawną?

Witam,
Orientuje sie ktos,czy w 2014 ma wejsc zmiana w prawie i bd.mozna ubiegac sie o opaske,jezeli ma sie 2 lata do odsiadki ?

Wiatm serdecznie :) Mam małe wątpliwości co do tego czy sąd wyrazi zgode by moj facet ją posiadał. Mianowicie sprawa wygląda tak że obecnie jest zameldowany u swojej mamy od 2002r lecz Jego mama nie chce go do siebie lecz tylko do naszego mieszkania. Więc mam zamiar wymelowac go z 1adresu i zameldować go do mnie. Mam takie prawo poniewaz mam pelnomocnictwo... Moj adwokat mowi ze to nie jest dobre rozwiazanie lecz innego nie mamy :(:( Bardzo proszze o rade... co myślicie o tym? Czy mój facet ma szanse????

Jego matka stwierdziła ze ona nie ma warunków jest to bardzo trudny temat .. po prostu ta kobieta nie bardzo myśli... on przebywa teraz w areszcie w Poznaniu.

a obecnie mieszkamy za grania, wrocilismy do kraju na Swieta i chcielismy mieszkac z moimi rodzicami... lecz miejsce zamleldowania ma u swojej Mamy <tak jak pisalam> niestety na lotnisku Go zatrzymali ;[ :(:(:( Prosze o porade.... czy ma szanse na opaske gdy zmienie Jego adres zameldowania??

Ostatnia edycja:
annakupr napisał:
czy ma szanse na opaske gdy zmienie Jego adres zameldowania??

By odbywać karę w systemie dozoru elektronicznego wystarczy wskazać miejsce, gdzie ma się to odbywać. W miejscu tym nie trzeba być zameldowanym.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót