System dozoru elektronicznego część III

• Autor wątku Autor wątku Tadeuusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
monika199021 napisał:
witam w srode maja przyjechac sprawdzac zasieg. i moje pyt. ile sie czeka pozniej za sprawa? czy moze ktos mi odp

Dużo razy już w tym watku było zadawane to pytanie wystarczy tylko dobrze poszukać.Czeka sie przewaznie około miesiaca czasu moze sie on raczej wydłuzyc jak skrócic wszystko zalezy od ilosci takich spraw które sąd ma do rozpatrzenia.

ja wiem ale moje dziecko nie pozwala tak siedziec przy kompie

Witam wszystkich, mam takie pytanie, a zarazem prosbe o pomoc w tej sprawie. otóż odbywam kare w systemie dozoru elektonicznego. dwukrotnie w czasie zawiasow popelnilem to samo przestepstwo, tj.pobicia. sad wydal wyrok odwieszenia zawiasów i mialem trafic do zk na 8 miesiecy. postaralem sie o opaske i mi przyznano. odbylem juz 3 miesiace tej kary z 8 (ponoc po polowie czyli 4 miesiacach, moga mi sciagnac to). ale popelnilem przestepstwo (paserstwo) jeszcze zanim bylem objety dozorem i od koniec miesiaca mam rozprawe o to paserstwo, nie wiem co mnie czeka, co ja mam myslec, jak mnie sad potraktuje? z gory dziekuje za pomoc.;)

kupilem wowczas telefon ktory okazal sie kradziony. ;/

Jeśli zapadnie wyrok z karą pozbawienia wolności bez zawieszenia jej wykonania, i zostanie ona wprowadzona do wykonania a suma kar przekroczy 1 rok, to Sąd Penitencjarny powinien z urzędu uchylić Ci zgodę na odbywanie kary w SDE. Jeśli zapadnie inny wyrok, albo kara zostanie zawieszona, albo suma kar nie przekroczy 1 roku, to nie będzie to miało wpływu na odbywanie przez Ciebie obecnie kary w dozorze.

to nie złączą mi zawiasów za pobicie i za paserstwo? inny paragraf to jest i to sie nie łaczy?

Mogą ci złączyć i jeżeli wyrok łączny będzie wyższy niż 1 rok pójdziesz do ZK

Witam pytanie czysto techniczne jaki maksymalny dystans jest wstanie pokonać sygnał w linii prostej z bransolety do odbiornika ustawionego w domu, w przestrzeni zabudowanej ? jaką rolę odgrywa sygnał gps?i gsm?
Ostatnio byli u mnie przeprowadzić pomiary i kiedy byłem jakieś +/-18mw linii prostej oddalony od odbiornika (stacji) z bransoletą w ręce, w stacji włączyło się coś w rodzaju alarmu, mieszkam w bloku z wielkiej płyty ściany nośne wykonane z żelbetonu gęsto zbrojonego a stropy i działowe ściany wielka płyta typu"plug and play"
mieszkanie około 70m2.

Zasięg będzie na taką odległość na jaką zostanie skonfigurowany.

A ja powracam do pytania, na które nikt nie odpowiedział!!! Pan dostał 4 miesiące prac społecznie użytecznych do odpracowania a jednocześnie odbywa karę w systemie dozoru elektronicznego. Czy można w trakcie odbywania tej kary , jeszcze zostać ukarany pracą społecznie użyteczną? 2 rzeczy na raz? Ktoś tu pisał, że nie można karać w tym samym czasie ( odbywać karę pozbawienia wolności w systemie sde oraz zamienioną za zgodą skazanego karę grzywny na prace społeczne ) Jaki przepis to reguluje? Rozumiem, ze jak Pan spłaci grzywnę nawet za kilka tygodni - nie musi odpracowywać.

Witam mam 2 wyroki jeden rok a 2 6 miesięcy czy w tej sytuacji mogę starać się o SDE .Pozdrawiam

JurekF napisał:
Witam mam 2 wyroki jeden rok a 2 6 miesięcy czy w tej sytuacji mogę starać się o SDE .

Możesz, to nie jest zabronione. Oba wyroki odbędziesz za kratami.

mam jeszcze jedno pytanie. bylem na komisariacie o to paserstwo przyznalem sie do tego, policjant powiedzial mi ze jak chce to zadzwoni do pani prokurator i ustali mi kare bez odbycia sie rozprawy. uzgodnilismy tam jakies stawki (łacznie 600 zl) zawiasy 3 miesiaca na 2 lata plus koszta sadowe i kurator. wszystko pieknie ładnie, a jednak mi przyszlo wezwanie na rozprawe głowna do kielc. czego to tak jak mialo byc bez rozprawy? :0

Czy można w trakcie odbywania tej kary , jeszcze zostać ukarany pracą społecznie użyteczną?
Odbywanie kary, czy to w ZK czy na wolności, nie stoi na przeszkodzie, aby Sąd zamienił grzywnę na karę zastępczą. Inną kwestią jest wykonanie tej kary w postaci pracy społ. użytecznej. Ja nie znam jednoznacznego przepisu, który uniemożliwiałby wykonywanie tej pracy w trakcie odbywania kary w SDE. Wydaje mi się, że jeśli skazany chce wykonywać taką pracę, to nie ma przeszkód. Jeśli uważa, że nie, to może ewentualnie zwrócić się do Sądu o zawieszenie postępowania lub spłacić grzywnę.

mnow8 napisał:
Wydaje mi się, że jeśli skazany chce wykonywać taką pracę, to nie ma przeszkód.

Nie ma? Można równocześnie być pozbawionym wolności i mieć tą wolność ograniczoną?? Kar nie odbywa się równocześnie.

spiwpt napisał:
Czy można w trakcie odbywania tej kary , jeszcze zostać ukarany pracą społecznie użyteczną?

Można, jak najbardziej. Dlaczego nie? Odbędzie karę pozbawienia wolności później odbędzie karę ograniczenia wolności.

Ostatnia edycja:
forg napisał:
Nie ma? Można równocześnie być pozbawionym wolności i mieć tą wolność ograniczoną?? Kar nie odbywa się równocześnie.

W trakcie SDE nie ma możliwości odbywania równocześnie kary ograniczenia wolności. Karę ograniczenia wolności się zawiesza, tak jak w przypadku, gdyby skazany był w ZK. Natomiast jeśli chodzi o karę zastępczą w postaci prac społecznych za grzywnę sądy dopuszczają możliwość ich wykonywania w czasie SDE o ile godzin nie jest dużo i da się je pogodzić z harmonogramem SDE. Moim zdaniem jest tu luka prawna i Ustawa o SDE powinna jednoznacznie rozstrzygnąć czy jest to dopuszczalne czy też nie.

wszelkie wyjścia trzeba uzgadniać z kuratorem,natomiast twój czas wolny musisz spędzać w domu

Natomiast jeśli chodzi o karę zastępczą w postaci prac społecznych za grzywnę sądy dopuszczają możliwość ich wykonywania w czasie SDE
Z mojej wiedzy wynika, iż praktyka Sądów jest w tym temacie różna. Zdarza się, że skazani, odbywający karę p.w. w SDE, jednocześnie wykonują zastępczą karę w postaci prac społ. użytecznych za niespłaconą grzywnę. Czy jest to prawidłowe czy nie, nie podejmuję się oceniać.

Finister napisał:
Moim zdaniem jest tu luka prawna i Ustawa o SDE powinna jednoznacznie rozstrzygnąć czy jest to dopuszczalne czy też nie.

Moim zdaniem to absurd. I totalny brak zrozumienia idei kary ograniczenia wolności. Może w takim razie w czasie kary pozbawienia wolności odbywanej w zakładzie karnym osadzony pracujący społecznie będzie sobie tą pracę zaliczał na poczet kary ograniczenia wolności?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót