System dozoru elektronicznego część III

• Autor wątku Autor wątku Tadeuusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
No i tu ci racje przyznam... a powiedz mi jak nie mam stałego adresu zamieszkania albo zameldowania tylko mam czasowe to moge pisacWniosek
o opaske elektroniczną...

Zameldowanie nie jest istotne. Ważne, aby to było miejsce Twojego stałego pobytu. Tam, gdzie faktycznie mieszkasz. Zasięg jest taki, jaka powierzchnia mieszkania.

jarmis napisał:
w tym samym dniu kiedy kara się kończy,kilka dni wcześniej dzwonią z centrali i umawiają się na konkretną godzine,najczęściej są to godziny poranne,u mnie Pan przyjechał kilka minut po 8 rano,dał nożyczki do przecięcia opaski,podpisalam dokumenty,zabrał sprzęt i tyle,wszystko trwało kilka minut

Dziękuję serdecznie za odpowiedź. :) u nas to przypada w sobotę więc mam nadzieję że mój mąż pozbędzie sie opaski rano bo szczerze mam już jego kary ale lepsze to niż ZK oczywiście.

Witam Wszystkich.Mam takie nietypowe pytanie: Czy spotkał sie ktoś z was z taka sytuacją ze skazany odsiaduje kare w SDE i ma jeszcze 6 miesiecy innej odwieszonej?Jak wtedy bedzie wygladało zakończenie kary w SDE i czy moze sie starac o odroczenie tej drugiej bedąc jeszcze w SDE ?Czy moze starac sie żeby odrazu pozostawili mu SDE jeszcze na to 6 miesiecy?Pytam was bo nigdzie nie moge znaleść jasnej odpowiedzi i z góry za nia dziekuje :)

Jeśli suma kar - tej odbywanej już i tej odwieszonej przekracza rok, to sąd uchyla SDE i osadza skazanego do ich odbywania w ZK. Jeśli łącznie kary te nie przekraczają roku, to można złożyć wniosek o udzielenie zgody na odbywanie i tej drugiej kary w SDE.

No to niewiem już teraz całkiem wszystko nie pasuje.Dostał wyrok 10 miesiecy uprawomocnił sie a potem był wezwany na zarzadzenie wykonania drugiej kary 6 miesiecy to jakim cudem dostał SDE na ten wyrok 10 miesiecy skoro sad wiedział zapewne ze ta druga kare mu odwieszono bo to był wniosek składany 4 miesiące po zarzadzeniu wykonania tej drugiej kary a suma tych dwóch przekracza 12 miesiecy wiec powinni odrazu wniosek o SDE do kosza daca on otrzymał SDE bez problemu.To chyba cos mój kolega kreci ze tamte ma odwieszone :/ Jak Finister myślisz?

Myślę, że Sąd Penitencjarny mógł nie wiedzieć, że są dwie kary do wykonania i że ich suma przekracza 1 rok pozbawienia wolności. Nie umiem tego inaczej wyjaśnić. Jeśli suma kar przekracza 1 rok i obie w danym momencie podlegały już wykonaniu, to z całą pewnością nie powinno być SDE. Ale nie mam akt przed oczami, żeby stwierdzić jak było.

No dla mnie to tez jest dziwne ale kumpel mówił ze prokurator mu mówił ze to jest już 2 kara wtedy na wokandzie o sde a mozliwe jest to ze był na posiedzeniu w sprawie zarządzenia kary pozbawienia wolnosci i jakimś cudem mu jej nie zarządzili?? Sąd Penitencjarny na 100 % posiadał wszystkie informacje bo nawet prokurator go uświadomił o tym że to już 2 kara.To co on ma teraz zrobic wogóle ten czas co teraz przebywał na SDE już 8 miesiecy bedzie sie zaliczał do wykonanej kary czy wgl uznadza to za pomyłke i bedzie musiał siedziec 10 i potem 6 miesiecy w ZK jak to jest ?:-o

Proszę o wyjaśnienie, jeżeli skazany ma posiedzenie o dozór to w razie pozytywnego rozpatrzenia wniosku o DE, opaskę dostanie w ten sam dzień (chodzi mi o osobę, która stara się z wolności) czy jest 7 dni na uprawomocnienie się postanowienia ?

zbychu1 napisał:
Proszę o wyjaśnienie, jeżeli skazany ma posiedzenie o dozór to w razie pozytywnego rozpatrzenia wniosku o DE, opaskę dostanie w ten sam dzień (chodzi mi o osobę, która stara się z wolności) czy jest 7 dni na uprawomocnienie się postanowienia ?

Ma po pozytywnym rozpatrzeniu sprawy zgłosic gotowość do założenia urządzenia na numer wskazany na postanowieniu czyli do ludzi od dozoru.Ci musza w ciagu najdłuzej 3 dni mu zainstalowac urzadzenia.Nie czeka sie już 7 dni postanowienie wchodzi do wykonania w trybie natychmiastowym.;)

Odbyte 8 miesięcy kary będzie zaliczone. Jeśli zarządzenie wykonania kary nie było obligatoryjne, tylko fakultatywne, to możliwe, że sąd kary nie zarządził. Na Twoim miejscu chyba nic bym nie robiła. Jak skończysz odbywać te 10 miesięcy i zdejmą sprzęt, sprawdziłabym, czy te 6 też jest odwieszone i wtedy złożyła wniosek o kolejny DE. Chyba, że w międzyczasie przyjdzie Policja z nakazem doprowadzenia do ZK, to wtedy już nic się nie da zrobić. A było już wezwanie do odbycia tych 6 miesięcy?

Po pierwsze sprawa dotyczy kumpla a zarazem kuzyna nie mnie :P Nie było żadnego wezwania do odbycia kary 6 miesiecy nic i cisza a jaka jest róznica z tymi odwieszeniami jak to rozpoznać czy obligatoryjnie czy to drugie??Moze ma to drugie i dlatego przyznali mu DE bo tak to przeciez 12 przekraczają te kary i by miał z miejsca wniosek w śmietniku prawda ?:)

Jeśli w okresie próby było przestępstwo podobne do tego pierwszego i było skazanie na karę pozbawienia wolności, to obligatoryjnie sąd zarządza. Jeśli przestępstwo innego rodzaju lub inna kara np. ograniczenia wolności, lub miało dojść do zarządzenia z powodu np. niezapłacenia szkody, to zarządzenie zależy jedynie od uznania sądu, a więc fakultatywnie.

No to on miał to samo dokładnie przestępstwo i to w okresie próby wiec obligatoryjnie 6 miesiecy odwieszone ma.Wiec nierozumiem jakim cudem dostał DE sam byłem pewny ze nie dostanie DE bo miał 10 i 6 miesiecy razem wiec przekraczaja obie kary 12 miesiecy.A on poprostu dostał DE to wiec cos tutaj musi byc jakis błąd chyba.Niewiem chodzi o to zeby czasem jak sciagną mu obrączke żeby go odrazu do ZK nie wzieli ale jakim cudem dostał to DE to nierozumiem naprawde:o

Też nie rozumiem, nie mam akt, nie odpowiem.
Niech się cieszy, że nastąpił jakiś błąd na jego korzyść. Lub powiadomi sąd, że trzeba uchylić DE.
Tak jak pisałam, niech odbędzie karę do końca, a potem próbuje drugi raz o DE. Może się uda, a może nie. W każdym razie czas pracuje na jego korzyść, bo każdy kolejny dzień odbytej kary w DE będzie zaliczony.

No tak moze nastąpił jakiś bład albo cos niewiem niech robi z tym co chce jeśli jak dotąd wszystko przebiega bezproblemowo to moze szkoda zeby sie dopytywał o ta druga kare pewnie przed zakonczeniem DE dostanie moze jakieś wezwanie zobaczymy.Dzięki za rady ;)

Odbywam karę w SDE (6 m-cy z czego 3 m-ce już odsiedziałem) we wtorek mam rozprawę główną z tego samego paragrafu i jeszcze dodatkowo z innego. W sprawię jest 6 pokrzywdzonych a całkowita szkoda wynosi 10 000 zł. w toku postępowania przyznałem się do winy i chciałem dobrowolnie poddać się karze jednak propozycja prokuratora o warunkowym zawieszeniu kary nie została wdrożona, ponieważ warunkiem było naprawienie szkody do 30.04.2013 r. W zaistniałej sytuacji mam pytanie co mnie czeka w momencie orzeczenia przez sąd kary bezwzględnego pozbawienia wolności. Nadmieniam, że nie miałem zamiaru mataczyć od samego początku postępowania, okazałem skruchę i chciałbym jak najszybciej naprawić tą szkodę ale obecna sytuacja materialna mi na to nie pozwoliła.

Co Cię czeka w związku z dozorem elektronicznym? Jeśli dostaniesz karę pozbawienia wolności i w sumie (ta nowa i ta, którą już odbywasz) przekroczy rok i nowy wyrok się uprawomocni, to SDE powinno zostać uchylone.

Jest taka możliwość że w ten sam dzień zostanie mi uchylony dozór i trafię do aresztu od razu po wyjściu z sali rozpraw ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót