System dozoru elektronicznego część III

• Autor wątku Autor wątku Tadeuusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
malykozbi napisał:
Czytałem na forum o specach co to sciagaja w domu czy to prawda

Jasne. Możesz sobie odciąć kończynę. I pozostawić ją z "obrączką" w zasięgu urządzenia.

Finister napisał:
Tu nie uzyskasz wiedzy na ten temat.

Uzyskał :-)

Ostatnia edycja:
:):):)

malykozbi napisał:
Mam pytanie jeszcze czy to naserio działa jak oni te godziny sprawdzaja przeciez w polsce jest tego tysiace

Spóźnij się do domu pół godzinki, to się przekonasz - pilnują czy nie.

i znowu blachaMoże po wakacjach będą mieli lepszy humor:mad:

obserwuje ten dział z SDE od dłuższego czasu i widze że większość osób nie dostała zgody na dozór... niestety ja też nie dostałem.. mam sie zgłosić do paki albo najbliżeszego posterunku na odbycie 6 miesiecy wiezienia..:( czy ktoś z was już był w wiezieniu? i pomoże mi co mam zabrać tam ze sobą?? lub czego nie moge??
prosze o pomoc lub link jakiś gdzie sie tego dowiem...

Pozdro wszystkim Krzysiek

Witam serdecznie
Bardzo proszę o pomoc. Osoba ubiegająca się o SDE będzie mieszkać w wynajetym domu. Jak napisać oświadczenie, które ma właściciel domu podpisać? Skazany będzie sam mieszkał więc nie chodzi o zgodę domowników, tylko o zgodę właścieciela domu.

A kto wymaga od Ciebie zgody właściciela domu? W Ustawie o SDE jest mowa jedynie o osobach pełnoletnich wspólnie zamieszkujących.

Finister napisał:
A kto wymaga od Ciebie zgody właściciela domu? W Ustawie o SDE jest mowa jedynie o osobach pełnoletnich wspólnie zamieszkujących.

Wychowawa w więzieniu powiedział mojemu znajomemu że taka zgoda jest potrzebna. I mój znajomy, który stara się o SDE wysłał do mnie list jak ma to wyglądać, tylko że właściciel domu, w którym on mieszka jutro wyjeżdza. I to na długo. A list do mnie jeszcze nie doszedł. I sama chciałam to napisać i dać właścicielowi do podpisu.

Ustawa o SDE mówi o zgodzie osób wspólnie zamieszkujących, skoro ten właściciel tam nie będzie mieszkał, to moim zdaniem nie jest to konieczne. Ale, jeśli już musisz to wystarczy napisać "Oświadczam, że wyrażam zgodę, aby Jan Kowalski syn Kazimierza i Danuty, ur. dnia ...., odbywał karę pozbawienia wolności w systemie dozoru elektronicznego w moim mieszkaniu, które mu wynajmuję (w zał. kopia umowy najmu) oraz na wszelkie czynności organów dozorujących niezbędne do kontroli i prawidłowego wykonywania tej kary" lub podobnie.

Witam

Mój znajomy stara się o SDE. Pomagam mu zebrać potrzebne dokumenty. Mam zaświadczenie z pracy, że będzie dalej zatrudniony oraz zgodę mieszkańców domu na wspólne mieszkanie. Teraz chce mu to przekazać i może głupie pytanie, ale nie wiem jak. Czy jak wyślę dokumenty listownie to w więzieniu mu je oddadzą a może mogę zabrać te dokumenty na widzenie? Jak przekazać skazanemu takie dokumenty?

Listownie, na widzeniu lub jeśli wniosek jest już w sądzie - bezpośrednio do sądu.

A nie muszę mieć zgody dyrektora na takie dokumenty? Naprawdę mogę to bez problemu wnieść na widzenie lub wysłać listownie?

Listownie - ok. Co do wniesienia to podobno różnie z tym bywa. Ale jak pokażesz co to za dokumenty to może się uda.

Finister napisał:
Listownie - ok. Co do wniesienia to podobno różnie z tym bywa. Ale jak pokażesz co to za dokumenty to może się uda.

Tego typu dokumenty nie sa zakazane oby nie były w zakklejonej kopercie, są to dokumenty nazwijmy je urzędowe i zawsze mozna donieśc skazanemu.

znajoma 55 napisał:
Witam

Mój znajomy stara się o SDE. Pomagam mu zebrać potrzebne dokumenty. Mam zaświadczenie z pracy, że będzie dalej zatrudniony oraz zgodę mieszkańców domu na wspólne mieszkanie. Teraz chce mu to przekazać i może głupie pytanie, ale nie wiem jak. Czy jak wyślę dokumenty listownie to w więzieniu mu je oddadzą a może mogę zabrać te dokumenty na widzenie? Jak przekazać skazanemu takie dokumenty?

Witam cię tydzien temu wyszedłem z kryminału na *Sde* powiem ci w prost na widzeniu masz pewne nie raz widziałem ważne papiery od chłopaków w koszu tam jest się nikim i cięzko cokolwiek załatwic, o samo sde starałem się 3 miesiące za kratami przy drugim podejsciu dopiero się udało ale jeżeli posiadasz zaswiadczenie z pracy i przed sądem je pokaże to ma 100% wolnosc Powodzenia mu życze i WOLNOŚĆI !!Pozdrawiam

rexuss_1987 napisał:
obserwuje ten dział z SDE od dłuższego czasu i widze że większość osób nie dostała zgody na dozór... niestety ja też nie dostałem.. mam sie zgłosić do paki albo najbliżeszego posterunku na odbycie 6 miesiecy wiezienia..:( czy ktoś z was już był w wiezieniu? i pomoże mi co mam zabrać tam ze sobą?? lub czego nie moge??
prosze o pomoc lub link jakiś gdzie sie tego dowiem...

Pozdro wszystkim Krzysiek

Chłopaku niemartw się !!! podstawa jęzeli palisz weż ile uniesiesz papierosów tytoniu i ciuchy ! za papierosy kupisz wszystko czego potrzebujesz . ciuchy z tego względu iż potem musisz pisac prożby do dyrektora o paczkę higieniczno-odzieżową co potrwa z 2 tygodnie tam jest ze wszystkim cięzko! tydzien temu wyszedłem na obrączke powem ci tak odrazu jak wjedziesz na kryminał wysyłaj papiery o obroże do 2 miesięcy wyskoczysz jęzeli niemasz nic w plecaku i jestes pierwszy raz karany pewnie tez trafisz na puł otworek powodzenia i trzymaj się wariat!! Pamiętaj niech chłopaki przewiną ci bajere.. !

A jak zaś mam takie pytanie czy ktoś posiada wiedzę do jakiej odległosci sde ma tolerancję? Pozdrawiam..

Ostatnia edycja:
Klęczki napisał:
powem ci tak odrazu jak wjedziesz na kryminał wysyłaj papiery o obroże do 2 miesięcy wyskoczysz jęzeli niemasz nic w plecaku i jestes pierwszy raz karany pewnie tez trafisz na puł otworek powodzenia i trzymaj się wariat!! .

A ja Ci powiem tak - zapoznaj się z Ustawą o SDE zanim zaczniesz udzielać rad. Dowiesz się jakie trzeba spełnić warunki, żeby sąd mógł udzielić zgody na odbywanie kary w tym systemie.

Klęczki napisał:
Pamiętaj niech chłopaki przewiną ci bajere...

Na tym forum nie grypsujemy.

Klęczki napisał:
A jak zaś mam takie pytanie czy ktoś posiada wiedzę do jakiej odległosci sde ma tolerancję?

Do takiej o jakiej pouczyli Cię pracownicy Upoważnionego Podmiotu Dozorującego dokonując instalacji. Na ogół jest to obręb mieszkania, w którym skazany odbywa karę.

Finister napisał:
A ja Ci powiem tak - zapoznaj się z Ustawą o SDE zanim zaczniesz udzielać rad. Dowiesz się jakie trzeba spełnić warunki, żeby sąd mógł udzielić zgody na odbywanie kary w tym systemie.

Warunki teoretycznie sa takie same masz zasięg i dobrą opiniee to byc może się uda do tego trzeba dobrze zyc z wychowkiem i oczywiscie max 12 msc wyroku a to czy dostanie czy nie to wszystko wiadomo przed wokandą tak że
wiem cos o tym wokanda trwała 40 sekund jeden wielki teatrzyk 2 dni wczesniej kumpel któr pracuje na magazynie miał moje ciuchy na wieszaku dla osub do zwolnienia z zakładu więc mam pojęcie co pisze do Zk przychodzą gotowe informacje i oczywiscie ręka reke myje wystarczy ze wychowek szepnie sedzi ze ten wychodzi i wszystko taka jest okrutna prawda nie wspomne ze na klęczkach w wrocku jest sędzia co w 86r. wydał ostatniego ks-a .. tak że powodzenia

Na tym forum nie grypsujemy.

Nie wiem kiedy byłes ostatni raz w Zk ale niestety bez bajery w tych czasach się zginie gitem nie byłem nie będe i niemam nigdy zamiaru wgl tam wracac natomiast krutko ostro np to podstawa w każdej celi obowiązuje to przynajmniej na swiebodzkiej i kleczkowskiej w wrocławiu nie wspominając o wielu zamiennikach chcąc niechcąc każdy swieżak musi to opanowac albo cię zmuszą niestety takie panują chore zasady powiedziałem chłopakowi informacje z przed tygodnia coprawda szamaki upadają ale nie zycze aby trafił na sztywną cele..

Do takiej o jakiej pouczyli Cię pracownicy Upoważnionego Podmiotu Dozorującego dokonując instalacji. Na ogół jest to obręb mieszkania, w którym skazany odbywa karę.

mapke zaznaczałem sam, natomiast chodziło mi o tolerancję np mam przemeblowanie przestawiam szafke stanę w jej miejsce i zasięg znika?
przy wyznaczaniu mapy nie przestawiałem wszystkich mebli..

Mimo wszystko dziękuje za zwrucenie uwagi cenie to sobie Pozdrawiam..

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót