System dozoru elektronicznego część III

• Autor wątku Autor wątku Tadeuusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Tak, zgody może udzielić kurator. W sumie co za problem przedstawić mu kserokopię aktu zgonu?

Do kuratora składasz wniosek o zgodę na czasowe oddalenie. Skąd kurator ma wiedzieć, że chcesz jechać na pogrzeb, a nie na wakacyjny wypad w góry?
Innego sposobu załatwienia tej sprawy nie ma.

Witam wszystkich dziś mam termin wstawienia się do zakładu karnego, z racji tego mam ogromną prośbę aby ktoś mi przedstawil jak powinien wygladać taki wniosek o dozur elektroniczny. Ja otrzymałem karę 3 miesięcy pozbawienia wolności za posiadanie 3g marichuany, a dodam ze mam alimenty i potrzebuję wolności zeby móc pracować oraz dziadka w szpitalu w stanie ciężkim, od wrzesnia również chchiałbym kontynuować naukę w szkole cosinus, a pracę mam dorywczą w sensie że nie na umowe. jest jakaś możliwość zeby mi przyznali.?? Dodam ze jestem z województwa podkarpackiego.A i czy taki wniosek mogę wsyłac jeszcze dziś z po za więzienia czy muszę odbyć 1,5 miesiąca i wtedy? A może jest możliwośc juz napisania do sądu o skrócenie kary o połówe ze wzgłedu na to że opieka kuratora bardzo pozytywnie wpływała na mnie i nie było problemów.? pozdrawiam i czekam pilnie na wiadomosc

Możesz wysłać jeszcze dziś z więzienia. Nie trzeba czekać półtora miesiąca. Po połowie kary będziesz się mógł starać o warunkowe zwolnienie, o ile nie jesteś skazany w warunkach recydywy i nie jest to kara zastępcza. Wniosek nie wymaga jakiejś szczególnej formy. Piszesz go tak, jak wszystkie inne.

Yhm rozumiem a czy mogę go sam wysłać jeszcze z domu czy to już tylko z tamtego miejsca?

Ok Dzięki śliczne w takim razie:) mam nadzieję ze nie będzie większego problemu. Pozdrawiam

Mam pytanie,
Mój brat stara się o dozór elektroniczny. Otrzymał kare 10 m-cy pozbawienia wolności i kare zadośćuczynienia 500zł dla pokrzywdzonego. Aktualnie przebywa w zakładzie karnym. Chciałabym się dowiedzieć ile czasu oczekuje się na wokande od czasu złożenia wniosku? Czy gdy ureguluje się zasądzoną nawiązkę na poczet poszkodowanego (500zł) czy ma to wpływ na pozytywne rozpatrzenie sprawy przez Sąd? Czy są szanse na przyznanie dozoru elektornicznego?

Ostatnia edycja:
Mam pytanie,
Mój brat stara się o dozór elektroniczny. Otrzymał kare 10 m-cy pozbawienia wolności i kare zadośćuczynienia 500zł dla pokrzywdzonego. Aktualnie przebywa w zakładzie karnym. Chciałabym się dowiedzieć ile czasu oczekuje się na wokande od czasu złożenia wniosku? Czy gdy ureguluje się zasądzoną nawiązkę na poczet poszkodowanego (500zł) czy ma to wpływ na pozytywne rozpatrzenie sprawy przez Sąd? Czy są szanse na przyznanie dozoru elektornicznego?

Pieniążki (500zł) zadośćuczynienia zostały wpłacone. Podczas ostatniego widzenia przekazałam mu oryginał i kopie potwierdzenia przekazu pieniężnego którą powinien sędziemu pokazać podczas wokandy.
Mój brat ma wystawioną pozytywną opinię wychowawcy z zakładu karnego. Pod wnioskiem o System dozoru elektronicznego (SDE) podpisali się wszyscy domownicy. Ile czasu oczekuje się na wokandę od czasu złożenia wniosku (wniosek został wysłany listownie 24go czerwca)

Ostatnia edycja:
Dozór rlektroniczny

Witam
Mam pytanie w sprawie dozoru elektronicznego.
Mój partner został zatrzymany i osadzony w ZK w Warszawie na początku lipca br. a my jesteśmy z Sosnowca. Nie mam możliwości kontaktu z nim jedynie telefoniczny i to raz na jakiś czas, więc ciężko mi się czegokolwiek od niego dowiedzieć. Chciałam się zapytać, ile będziemy czekać na sprawę o bransoletkę.
Wizytę w sądzie u kuratora w sprawie opinii na jego temat miałam 9.07.13r, wniosek z moją zgodą wysyłałam drogą pocztową i złożył go 23.07.13
Ile od daty złożenia czeka się na sprawę i gdzie tą sprawę będzie miał, tam na miejscu czy będzie przewożony? A druga rzecz jest taka że gdy dzwonił do mnie mówił że muszę załatwić zaświadczenie że po wyjściu będzie miał prace tylko że ja niestety nie mam możliwości tego załatwić. Czy w takim razie ma to wpływ na decyzje sądu?

Kiedy będzie posiedzenie zależy od ilości/kolejki spraw w danym sądzie czekających na rozpoznanie. Posiedzenie powinno odbyć się w ZK. Nie chodzi o fikcyjne zaświadczenie o zatrudnieniu, tylko o faktyczną możliwość tegoż zatrudnienia.

Witam
Kolega któremu kończy sie kara w SDE w sierpniu gdy był składac wniosek o odroczenie wykonania kary został poinformowany że prawdopodobnie posiedzenie w sprawie odroczenia odbedzie sie w czasie nie krótszym jak miesiąc ze względu na ilosć spraw.Gdy pytał kuratorki czy bedzie mógł odbyć tą drugą kare w SDE gdyby mu nie odroczyli to powiedziała mu że to zalezy od decyzji sadu czy to w sprawie odroczenia czy to SDE gdyby mu odroczenia nie udzielili a pisał wniosek o SDE ale to to kazdy wie bo decyzja zalezy od Sądu i stwierdziła jasno że moze starac sie o ponowne SDE ponieważ suma kar których ma odbyc kolejno jest mniejsza niż 1 rok bo została mu tylko ta kara 6 ciu miesiecy a zadnej innej nie posiada (nie ma zadnej oczekujacej w kolejce do wykonania) wiec suma kar do odbycia nie przekracza roku i że juz miała taki przypadek że ponownie przyznano SDE choć jedna kara w tamtym przypadku wynosiła 12 miesiecy a druga 8 miesiecy.Wiec czyli kara odbyta wychodzi na to że nie wlicza sie w sume kar.Tylko tu chodzi o sume kar które skazany ma odbyc kolejno.Bardzo mnie to zaciekawiło ale coś chyba w tym jest ale niewiem jakie jest wasze zdanie czy tak może to wygladać czy kuratorka poprostu cos pomyliła w co watpie ponieważ podała mu przykłady.Pozdrawiam :)

Jeśli masz do odbycia karę 1 roku pozb. woln. i drugą karę 6 miesięcy pozb. woln. to nie możesz odbywać ich w SDE, bo suma tych kar przekracza 1 rok.
Jeśli masz karę 1 roku i ją zakończyłeś odbywać, a potem sąd np. odwiesza kolejny wyrok 1 roku, to znów możesz ją odbywać w SDE. Chodzi o to, że w tym samym czasie suma kar nie może przekraczać 1 roku.

Czyli wychodzi na to że został dobrze poinformowany przez kuratorke.Jesli skończy odbywać pierwszą kare w sde i bedzie na wolnosci czekał na decyzje o odroczeniu bodajże tydzień i mu przyjdzie odmownie to może pisac o ta kolejną kare wniosek o SDE i sprawa 1 roku niema tutaj nic do znaczenia w teorii a jak bedzie w praktyce to sie zobaczy.Pozdrawiam :)

Finister napisał:
Kiedy będzie posiedzenie zależy od ilości/kolejki spraw w danym sądzie czekających na rozpoznanie. Posiedzenie powinno odbyć się w ZK. Nie chodzi o fikcyjne zaświadczenie o zatrudnieniu, tylko o faktyczną możliwość tegoż zatrudnienia.

Ja wiem że to nie chodzi o fikcyjne, tylko że on przez to zatrzymanie stracił prace (pracował na wyjazdach) i w tym momencie jest bezrobotny, a ja za niego pracy nie załatwię. Dlatego pytam czy takie zaświadczenie jest obowiązkowe i czy wpływa na decyzję sądu.

Dalia2013 napisał:
Ja wiem że to nie chodzi o fikcyjne, tylko że on przez to zatrzymanie stracił prace (pracował na wyjazdach) i w tym momencie jest bezrobotny, a ja za niego pracy nie załatwię. Dlatego pytam czy takie zaświadczenie jest obowiązkowe i czy wpływa na decyzję sądu.

To teraz nie mozna mówic o pracy na wyjazdach przy wniosku czy na wokandzie o SDE bo rozumiem ze te wyjazdy to wyjazdy poza PL.Najlepiej niech na wokandzie postara sie podkreślic jak najwiecej szczegółów które sąd bedzie brał pod uwagę czyli praca że może taką miec o ile otrzyma DE czy opieka nad rodziną i wgl jesli wszystko bedzie mówił zgodnie z prawdą to szanse ma.A i niewiadomo czy robiono wywiad środowiskowy jeśli on potwierdza te informacje co on powie w sądzie to zadnych papierków nie potrzeba.A jesli chodzi o prace to samemu jest ciezko cos załatwic a co dopiero drugiej osobie i to w trybie natychmiastowym wiec raczej szkoda chodzic za papierkami.

sprix napisał:
Pieniążki (500zł) zadośćuczynienia zostały wpłacone. Podczas ostatniego widzenia przekazałam mu oryginał i kopie potwierdzenia przekazu pieniężnego którą powinien sędziemu pokazać podczas wokandy.
Mój brat ma wystawioną pozytywną opinię wychowawcy z zakładu karnego. Pod wnioskiem o System dozoru elektronicznego (SDE) podpisali się wszyscy domownicy. Ile czasu oczekuje się na wokandę od czasu złożenia wniosku (wniosek został wysłany listownie 24go czerwca)

Trzeba się liczyć z terminem od 30-60 dni wszystko zależy od sądu i obłożenia sprawami.

Dalia2013 napisał:
Dlatego pytam czy takie zaświadczenie jest obowiązkowe i czy wpływa na decyzję sądu.

Nie jest obowiązkowe. Może mieć znaczenie dla sądu, ale na pewno nie ostateczne i przesądzające o sprawie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót