System dozoru elektronicznego część III

• Autor wątku Autor wątku Tadeuusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jeśli nie było żadnego ważnego powodu, może się to skończyć nawet uchyleniem zezwolenia na odbywanie kary w SDE.

System dozoru elektronicznego

Witam!

Chciałabym się zapytać, co się stanie jeżeli skazany nie stawił się na rozprawę o przyznanie dozoru elektronicznego? Czy zostanie ustalony jakiś nowy termin? Czy trzeba wysłać nowe pismo? Co robić?

Możliwe, że sąd już podjął decyzję i wydał postanowienie w tej sprawie. Może udzielił zgody na SDE, a może odmówił uznając, że skoro skazany nie przyszedł na posiedzenie i nie usprawiedliwił nieobecności (o ile było to wezwanie) to nie jest już zainteresowany odbywaniem kary w tym systemie. Może wyznaczył kolejny termin posiedzenia. Najlepiej udać się/zadzwonić do sądu i dowiedzieć jaka jest decyzja.
A swoją drogą co było dla skazanego ważniejsze niż odbywanie kary na wolności?

Finister napisał:
Sędzia to też normalny, pracujący człowiek:)

Dokładnie tak sedziowie jak każdy z nas mają prawo do urlopu, mój mąż czekal 73 dni bo trafił na sezon urlopowy, w Szczecinie jeden sędzia w sprawie SDE orzeka .

Choroba i wysoka gorączka uniemożliwiła dotarcie na rozprawę. Do Poznania miał ponad 120km, w takim stanie naprawdę nie mógł jechać. Myślicie, że jeżeli zadzwoniłby do sądu i przedstawił sytuację to jest jakaś szansa na inny termin rozprawy?

Witam.
Niedawno się dowiedziałam, że Komorowski podpisał ustawę o SDE do 2lat. Czy ktoś coś o tym słyszał? Czy ktoś wie czy ta ustawa już weszła czy ma dopiero wejść? jak tak to kiedy ?

Owszem, Prezydent podpisał zmiany do Ustawy o dozorze elektronicznym. Znajdziesz je w Dzienniku Ustaw z 12.08.br., pozycja 915, ale nie ma w nich mowy o możliwości odbywania kary w SDE do 2 lat pozbawienia wolności. W tej kwestii nic się nie zmieniło, nadal jest do roku.

witam.
Mam taki ponieważ mam rozmowe o prace w poniedziałek o 8 3O a czas przydzielony na wyjscie od 9 3O.Mojego kuratora moge powiadomic takze w poniedziałek pełni dyżur od 8.
Powinno sie udać to załątwić w tak krótkim czasie? jak oni patrzą np na zmiane pracy i godzin? przychylni są?

Und3r napisał:
Powinno sie udać to załątwić w tak krótkim czasie?

Może być problem. Kurator nie Ciebie jednego ma pod dozorem. Musi wprowadzić zmianę do systemu i powiadomić sędziego. A to wszystko trwa.

Und3r napisał:
witam.
Mam taki ponieważ mam rozmowe o prace w poniedziałek o 8 3O a czas przydzielony na wyjscie od 9 3O.Mojego kuratora moge powiadomic takze w poniedziałek pełni dyżur od 8.
Powinno sie udać to załątwić w tak krótkim czasie? jak oni patrzą np na zmiane pracy i godzin? przychylni są?

Odbywając karę w SDE proszę zdać sobie sprawę z jednego: jest to taka sama kara jak pzrebywanie w ZK więc na drugi raz proszę tak umawiać sie na rozmowy kwalifikacyjne by mieć na uwadze w jakich godzinach można wyjść z miejsca wykonywania kary. Dorośli ludzie winni myśleć o swoim życiu nawet jeśli w jakiś sposób już coś zepsuli....trzeba myśleć przyszłościowo...

Und3r napisał:
witam.

Harmonogram zmienia Ci kurator na podstawie umowy o prace która mu przedstawiasz tak samo potrzebne Ci bedzie zaświadczenie z pracy że pracujesz w systemie 2 zmianowym lub w godzinach od.......-do....... jest to konieczne by zmieniono Ci harmonogram i kurator wystawił decyzje zmiany przedziałów czasowych w oparciu o dokumenty potwierdzajace zawarcie umowy o prace i w jakich godzinach bedzie ona wykonywana.Natomiast jesli chodzi o wyjscie to kurator może Ci udzielić zezwolenia na czasowe oddalenie sie z miejsca odbywania kary jesli powiesz ze to rozmowa o pracę to zapewne sie zgodzi ponieważ praca zarobkowa nalezy do jednej z najwazniejszych wartości dla skazanych w systemie D.E.Kurator może udzielic zezwolenia na oddalenie czasowe od 1 godz. do 7 dni maksymalnie.

Ostatnia edycja:
Dozór elektroniczny

Witam,

Bardzo proszę o odpowiedź na następujące pytanie.

Czy istnieje możliwość uzyskania dozoru elektronicznego dla osadzonego na 8 miesięcy jeżeli nie ma on toalety w domu? Spełniałby on oczywiście warunek niewychodzenia z domu w ustalonych godzinach.

Przepraszam za trywialność tego pytania, ale to dla mnie ważna kwestia.

Z góry BARDZO dziękuję za odpowiedź.

PG

RE: Dozór elektroniczny

W ustawie nie jest nigdzie napisane, że skazany musi mieć w domu toaletę, więc nic nie stoi na przeszkodzie.

RE: Dozór elektroniczny

askirkov napisał:
W ustawie nie jest nigdzie napisane, że skazany musi mieć w domu toaletę, więc nic nie stoi na przeszkodzie.

Brak toalety w domu moożna zastąpic toaletą turystyczną gdzie koszt zakupu to 200 zł.Nie jest mozliwe dostać dozór gdy toaleta jest poza domem gdyż nie można sie oddalać poza miejsce wykonywania kary.

Witajcie
Mam kolejne pytanie w sprawie SDE.
Po otrzymaniu SDE miałem rozmowę z swoim kierownikiem. Wyraził chęć dalszej współpracy jednak zaznaczył iż w miesiącach zimowych będzie mnie potrzebował w innym wymiarze godzin to znaczy między 14 a 22. (obecnie posiadam możliwość od 6-18) Czy jest możliwość otrzymania pozwolenia na wykonywanie pracy w godzinach 14-22?
Oraz Pracodawca także kazał mi się dowiedzieć od kuratora ( który obecnie ma urlop) czy istnieje możliwość nie posiadania godzin stałych (pracuję z bezpośrednim kontakcie z Klientami gdzie grafik dla całej załogi 400 osób ustala centrala i przeważnie żaden dzień nie pokrywa się z 2. Gdzie pracodawca do 20 każdego miesiąca chciałby wysyłać do kuratora takie zamówienie że potrzebuje mnie np
Poniedziałek 7-13
Wtorek 10-18
Środa 7.30-15
itd
Oraz ostatnie pytanie.
Mam zamiar remontować dom. Mam wyjścia od x do x h. Czy po wykonaniu pracy np zwolnie się z pracy 3 godziny wcześniej by podjechać do castoramy. Czy muszę to zgłaszać Kuratorowi ?

max402 napisał:
Czy jest możliwość otrzymania pozwolenia na wykonywanie pracy w godzinach 14-22?

Tak.

max402 napisał:
żaden dzień nie pokrywa się z 2. Gdzie pracodawca do 20 każdego miesiąca chciałby wysyłać do kuratora takie zamówienie że potrzebuje mnie np
Poniedziałek 7-13
Wtorek 10-18
Środa 7.30-15?

Raczej nie.

max402 napisał:
Mam zamiar remontować dom. Mam wyjścia od x do x h. Czy po wykonaniu pracy np zwolnie się z pracy 3 godziny wcześniej by podjechać do castoramy. Czy muszę to zgłaszać Kuratorowi ?