System dozoru elektronicznego część IV

• Autor wątku Autor wątku bartekewa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Bardzo was proszę o pomoc posiada ktoś z was wzór jak napisać do sądu o zmianę miejsca zamieszkania (jak to napisać) będąc na SDE Z GÓRY DZIĘKUJE

Nie potrzebujesz żadnego wzoru. Napisz swoimi słowami o co Ci chodzi i uzasadnij, dlaczego chciałbyś to miejsce zmienić. Jeśli w tym innym miejscu mieszkają inne osoby, to oczywiście potrzebna jest też ich zgoda. Będzie też konieczność sprawdzenia tzw. warunków technicznych.

Dzwoniłem do Sądu Okręgowego, wydział Penitencjarny. Pani powiedziała mi, że zbierane są materiały/dowody.
Czy możecie powiedzieć co wchodzi w skład tego?
Zależy od Sądu. Na pewno przed wydaniem decyzji muszą być sprawdzone warunki techniczne i Twoja karalność.

Ale jak mogą sprawdzić warunki, jeśli ja dzwoniłem do Panów techników od SDE i mi powiedzieli, że bez zgłoszenia z Sądu nic nie zrobią, czyli Sąd musi zebrać jakieś informacje, ale co konkretnie?
- opinia opiekuna w AŚ
- opinia dyrektora AŚ
- opinia kuratora
- opinia dzielnicowego
i... coś jeszcze?

dzięki za odp a jeszcze jedno znaczki sądowe naklejać do takiej prośby o zmiane miejsca zamieszkania :(

Ale jak mogą sprawdzić warunki, jeśli ja dzwoniłem do Panów techników od SDE i mi powiedzieli, że bez zgłoszenia z Sądu nic nie zrobią, czyli Sąd musi zebrać jakieś informacje, ale co konkretnie?
No i prawidłowo - złożyłeś wniosek, jeśli spełniasz warunki co do wymiaru kary, to Sąd zwraca się o dokonanie tzw. pomiaru w miejscu wskazanym do odbycia kary. Równolegle zazwyczaj zbiera inne informacje na temat skazanego, mające ustalić, czy może odbywać karę poza ZK. Nie drąż tematu, bo jak pisałem, to w pewnym stopniu dowolność Sądu a nie obligatoryjność.

Witam, dziś na urządzenie które ma służyć do łączenia się z centrum dozoru elektronicznego (telefon) zadzwonił człowiek oferujący mi sprzedaż ubezpieczenia...
Rozumiem, że te urządzenie korzysta z numeru sieci gsm, ale czy w takim wypadku każdy człowiek który przypadkowo (lub nie) wybierze ten numer może do mnie zadzwonić?Czy nie powinna przypadkiem to być linia zamknięta dla wybranych numerów?

Mam jeszcze pytanie.
Czy kredyty, widnienie w KRD, długi, komornicy mają wpływ na decyzję o SDE?
Okazuje się, że siostra ma sporo długu i nie jesteśmy w stanie tego spłacić...

Jesteś pewien?
Bo jej w AŚ mówią, że przedłużą jej karę za to, a my teraz próbujemy o SDE...
A z adwokatem dopiero jutro będę się widział...

[EDIT]
P.S. Czy adwokat jest w stanie sprawdzić gdzie i ile siostra ma długu?
Bo w KRD są aby 4 informacje, ale okazuje się, że ma tego więcej :/

Ostatnia edycja:
Byłem i mam taką samą sytuacje i jestem pewien

Jezeli zostanie mi przyznany dozor to ile sie czeka od momentu wyjsci z sali ?

Na wokandzie jest tak, że jeśli dostajesz zgodę na SDE to otrzymasz kartkę A4 z informacją co masz zrobić. W ciągu 24h od wyjścia masz zadzwonić na podany tam numer, a oni mają 48 lub 72 godziny na zainstalowanie urządzenia.

Dobrze ze poruszona została ta kwestia bo właśnie z moim czekamy na jego wokande 29tego i zastanawiało nas co dalej jesli sad sie zgodzi na sde;)

Może by tak pogrupować wszystkie pytania i odpowiedzi?

U mnie wokanda już blisko, tylko właśnie martwiłem się że nie było techników, ale zbychu1 trochę mnie uspokoił :)

Powodzenia wszystkim!

P.S. Czy osoba z bransoletką jest monitorowana 24/24, w sensie znany jest jej każdy ruch, droga do/z pracy, droga do/z kościoła, np. zakupy, lub wizyta w Urzędzie Pracy? Czy aby w domu czy jest w zasięgu urządzenia? Ma to GPS?

Ostatnia edycja:
Wiem na ten temat tyle ze jest to traktowane jako ''czas wolny". Tak to mi tłumaczyła pani kurator. Jest ustalony harmonogram dnia i trzeba tych godzin przestrzegać. Nie kontrolują drogi do/z pracy itp podczas tej przerwy bo przeciez w pracy i podczas powrotu zasieg moze uledz zmianie. W zakładach pracy czasem wgl nie ma zasiegu gsm. Podobnie jest w zk typu półotwartego masz dotrzec z pracy na zk o wyznaczonej porze i tyle;)

ewa.w napisał:
Podobnie jest w zk typu półotwartego masz dotrzec z pracy na zk o wyznaczonej porze i tyle;)

I z reguły ustaloną trasą. Która zawsze może być sprawdzona.

ewa.w napisał:
Wiem na ten temat tyle ze jest to traktowane jako ''czas wolny".

O ile tak sąd wskazał w postanowieniu. Jeśli zaś stwierdził, że ma być to czas na wykonywanie pracy, to jest to czas na pracę i nie można iść wtedy np. poćwiczyć na siłowni, bo będzie to naruszenie zasad SDE.

Ja też mam sprawe 29-ego w Łodzi. Kurcze denerwuje sie coraz bardziej, jakie mogą być podstawy odrzucenia wniosku o SDE ? Wiem ze warunki techniczne spełniam i Pani kurator tez złego słowa nie powie ... chyba.

Kazdy mowi ze to loteria, widzi mi sie Sedziego.

Czytajac i zglebiajac swoja wiedze na ten temat zrozumialem ze:
- masz szanse jesli masz rodzine/dzieci
- masz szanse jesli ktos bliski choruje (np ktorys z rodzicow)
- masz szanse jesli jestes jedynym zywicielem rodziny
- wazna jest opinia kuratora, dzielnicowego czy dyrektora i opiekuna w AS/ZK
- dobrze miec oswiadczenie pracodawcy ze Cie przyjmie
- jakies zobowiazania np. kredyt, slyszalem ze jesli masz alimenty tez moga zgodzic sie na SDE
- czas, im szybciej zlozysz wniosek tym lepiej
- czyn za jaki zostales/as skazany/a, ponoc za drobnostki ida na reke... bo im nie oplaca sie trzymac Ciebie w areszcie bo to koszt ok 2500zl, gdzie bransoletka to ok 650zl
- ponoc warto do sprawy dolaczyc oplacony rachunek za prad, gdzies wyczytalem ze komus odroczylivsprawe przez to...
- szczescie ;)

To takie moje podsumowanie z tego co udalo mi sie dowiedziec.
Tak naprawde to decyduje Sedzia i jesli nie uda sie to nikt do nikogo nie moze miec pretensji bo sam sobie jest czlowiek winny ze dopuscil sie czynu karalnego...
Zawsze mozna sprobowac drugi raz...

Kazdemu zycze powodzenia i szczescie i wyciagniecia wnioskow na przyszlosc...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót