System dozoru elektronicznego część IV

• Autor wątku Autor wątku bartekewa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam, ile czeka sie na pomiary od momentu złozenia wniosku do Sądu Penitencjarnego ?
I jak to wygląda z licznikiem przedpłatowym ?

ile czeka sie na pomiary od momentu złozenia wniosku do Sądu Penitencjarnego ?
Różnie, zależy od ilości spraw w Sądzie. Może być kilka dni a może kilka tygodni.
I jak to wygląda z licznikiem przedpłatowym ?
Jeżeli tylko będzie nieprzerwany dostęp do energii elektrycznej przez cały okres odbywania kary, to wg. mnie nie ma tu żadnych przeszkód.

Witam wszystkich. Jestem tu "obecna" ponieważ od jakiegoś czasu jestem w pewien sposób związana z Dozorem Elektronicznym. Szukam osób które już noszą opaskę lub mają taką perspektywę. Zależy mi na uzyskaniu anonimowych informacji (chyba, że ktoś zgodzi się inaczej) na temat Waszej perspektywy postrzegania takiej formy odbywania kary. Celem jest zredagowanie artykułu prasowego. :-) serdecznie zapraszam:-)

Witam serdecznie,
mam zamiar ubiegac sie drugi raz o SDE (wczesniej nie otrzymałem zgody), termin wstawienia juz mam wyznaczony.
Rozumiem, ze ta sama procedura? wniosek o SDE i wstrzymanie stawiennictwa? uplynelo juz 4-5 miesiecy.

Prosze mi jeszcze powiedziec z osob, ktore sie ubiegały/slyszaly,
wczesniej na wokandach widzialem prawie samych adwokatów, malo obroncow.
Czy adwokat pomoga uzyskac opaske?
dzieki, pozdrawiam.

Byłem w takiej samej sytuacji i szczerze powiem, że tracisz czas. W moim przypadku sąd na drugim posiedzeniu wydał decyzję odmowną podając te same argumenty co za pierwszym razem. Lepiej się samemu stawić do ZK i może po połówce wyjdziesz.

nawet jak powodem było moje zachowanie na pierwszym posiedzeniu ?
oczywiscie wiadomo, ze nie wyprawiałem bóg wie czego, poprostu sąd
nie uznał prognozy poprawy po mojej postawie (nie zauwazył pokory czy niewiem o co mu chodziło)

Teoretycznie próbując nic nie tracisz prócz czasu, mnie adwokat zwodził przez pół roku, że niby wywalczy dozór jak się domyślasz nic nie załatwił i karę musiałem odsiedzieć. Straciłem tylko pół roku na ukrywaniu się.

sprobuje do posiedzenia, jezeli decyzja padnie na nie to juz sie nie odwołuje
i lece to "odbebnic", bo to meczace juz ;)

skad pewnosc, ze po polowie kary juz wyjde?

Pewności nie ma, ale fakt że sie stawiłeś a nie doprowadzili Cie to spory plus na starcie.

Witam.

Staram się dla mojego narzeczonego o sde. Wniosek został już złożony. Czytałam o wizycie kuratora. Chciałam się zapytać czy zawsze pytają o te rachunki i chcą je zobaczyć? Czy wystarczy im odpowiedź, że prąd jest.

Mamy prąd, tylko nie ja się zajmowałam rachunkami i po prostu ich nie mam.

Witam serdecznie chodzi mi mianowicie o czas i w jakim terminie najlepiej pisać o wcześniejsze zwolnienie z odbywania kary w SDE(O POŁOWĘ KARY) koniec kary wypada mi 16 marzec 2015r połowa mianowicie 16 wrzesień 2014r i czy ktoś posiada taki wzór jak to napisać POZDRAWIAM I DZIĘKUJE

Orzekając o warunkowym zwolnieniu z dozoru elektronicznego Sąd Penitencjarny bierze pod uwagę przede wszystkim zachowanie skazanego w trakcie wykonywania dozoru elektronicznego, w szczególności wywiązywanie się przez niego z nałożonych przez Sąd obowiązków, opinię kuratora sprawującego nadzór nad skazanym, stosunek skazanego do popełnionego przestępstwa, sytuację rodzinną i zawodową skazanego. Dlatego pisząc wniosek o warunkowe zwolnienie z dozoru to na tych okolicznościach należy się głównie skupić.
Więcej na ten temat znajdziesz wpisując w google Warunkowe zwolnienie z dozoru elektronicznego

Mam pytanie.
Wyżej, chyba w III części wątku widziałem, że forumowicz forg napisał:

Może wskazać dowolne miejsce, w którym zechce odbyć karę pozbawienia wolności. Nie musi być tam zameldowany.

Czy Waszym zdaniem to może być miejsce, w którym skazany nie miał stałego pobytu przed skazaniem? Mam tu wątpliwość - czytam opinię, że istotą dozoru jest to, żeby skazany faktycznie mógł przebywać w konkretnym miejscu z tymi samymi osobami. Zdarza się, że ktoś z rodziny lub znajomy oferuje skazanemu możliwość odbycia kary u niego w mieszkaniu.

Z drugiej strony stały pobyt, którego posiadania wymaga kkw, to nie jest pobyt w celu odbycia kary. Jak interpretują to sądy? Wnikają w to ponad oświadczenia osób zainteresowanych? W toku czynności sąd przeprowadza wywiad środowiskowy - jeśli skazany wskaże jakieś nowe miejsce, to sąsiedzi powiedzą, że nie wiedzą, kto to i to wyjdzie na jaw. Jak jest tu praktyka?

Czy Waszym zdaniem to może być miejsce, w którym skazany nie miał stałego pobytu przed skazaniem?
Moim zdaniem tak. Gdyby ustawodawca oczekiwał, że będzie to wyłącznie te same miejsce stałego pobytu, co przed skazaniem, to taki warunek wskazałby wyraźnie w ustawie.

Witam. Mam pytanie czy sad na posiedzeniu o SDE weryfikuje bardzo skrupulatnie wszystkie dostarczone do akt dokumenty? Najbardziej chodzi mi o zaswiadczenie o zatrudnieniu i o decyzje komisji z zusu o przyznaniu I grupy inwalidzkiej. Czy po prostu przeglada i podejmuje decyzje?

I jeszcze czy któryś ze skazanych aktywnych tutaj mial wokande w zk w trzebini? Chchialam wiedziec co nie co o sedzi badz sedzinie ktorzy rozpatruja wokandy na rzecz tego zk.:)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót