System dozoru elektronicznego część IV

• Autor wątku Autor wątku bartekewa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Tylko szkoda, że mój kurator pytał się mnie czy składam wniosek o zwolnienie z odbycia kary :) i odradzał mi to ze względu na ten 2 letni nadzór.

A mam kontakt nie tylko z moim kuratorem ale czasami kontaktuje się z innymi , którzy tam pracują i każdy powiedział mi dokładnie to samo , że mogę ubiegać się o zwolnienie z odbycia reszty kary. Mi to akurat nie jest potrzebne, ale jeśli jej chłopak będzie chciał o coś takiego się ubiegać to żeby był na 100 % pewny niech zapyta się swojego kuratora.

system dozoru elektonicznego 2015 !

Witam , wiem że 15.01.2015 została uchwalona nowa zasada kodeksu karnego o systemie dozoru elektronicznego . ( prawdopodobnie miała być zwiększona do 2 lat ! ) czy jest to prawdą ? dzwoniłam do ministerstwa sprawiedliwości ale kobieta przekierowała mnie na ich stronę gdzie rzekomo wszystko jest dokładnie opisane

. Zmiana filozofii karania – Sejm uchwalił nowelizację Kodeksu karnego / Informacje / Ministerstwo Sprawiedliwości

może ktoś mi pomóc ? bo nie rozumiem z tego nic a nic ...

RE: system dozoru elektonicznego 2015 !

bezradnammm napisał:
Witam , wiem że 15.01.2015 została uchwalona nowa zasada kodeksu karnego o systemie dozoru elektronicznego . ( prawdopodobnie miała być zwiększona do 2 lat ! ) czy jest to prawdą ? .

Na chwilę obecną nadal można odbywać karę w SDE do roku pozbawienia wolności.

Witam wszystkich mam następujące pytanie, jak myślicie czy jeśli mieszkam w bloku(stare budownictwo,cegła) to czy dałoby radę odwiedzić mojego przyjaciela który mieszka piętro wyżej zaraz nad pokojem w którym jest nadajnik jego podłoga to mój sufit czy zasięg będzie łapał czy też od razu zadzwonią z centrali SDE że coś kombinuje?

Mam nadzieje że ktoś mi pomoże.

A przyjaciel nie może odwiedzić ciebie?
Może też odbywa karę w sde i jest mądrzejszy...
Wracając do pytania - zapewne podczas tzw. pomiaru zostałaś pouczona, gdzie możesz się poruszać. Jeśli opuścisz miejsce odbywania kary w wyznaczonym czasie, w systemie będzie widniała informacja o naruszeniu.

mnow8 napisał:
Jeśli opuścisz miejsce odbywania kary w wyznaczonym czasie, w systemie będzie widniała informacja o naruszeniu.

Ale przecież pytanie nie jest o tą oczywistość tylko o to, czy "obrączka" nie straci łączności "z bazą" podczas przejścia do i pobytu u przyjaciela :)

No ale czego nie zrozumiałaś w mojej odpowiedzi?
czy dałoby radę odwiedzić mojego przyjaciela który mieszka piętro wyżej
Tak, dałoby radę, ale będzie to naruszenie.
Jeśli myślisz, że zasięg ustawia się w taki sposób, aby można było poruszać się między piętrami w bloku czy kamienicy, to jesteś naiwna. Inaczej - urządzenie zarejestruje fakt opuszczenia przez Ciebie miejsca odbywania kary, nieważne czy będziesz piętro wyżej, czy w mieście obok.
Zresztą spróbuj, to się przekonasz. Tak jak pisałem, zapewne zostałaś poinformowana, w jakim obszarze możesz się poruszać i to Ci powinno wystarczyć. No chyba, że Sąd się pomylił, udzielając Ci zgody.

Witam wszystkich forumowiczów jak myślicie czy pracodawca musi być powiadomiony o tym że odbywam kare w SDE z góry dziękuje za odp;)

To zależy - czy wystarczy Ci wolnego czasu pobytu poza domem na zajęcia w ramach pracy; może lepiej powiedzieć bo często zdarzają się przypadki, że trzeba zostać dłużej i co wtedy...
Sam powinieneś ocenić czy go o tym poinformować - takie moje zdanie.

Dzięki wielkie za pomoc.

Jeszcze jedno pytanie czy nie będzie problemu z pracą na 3 zmiany jak myślicie kurator bez problemu zgodzi się na zatwierdzenie takiego grafiku?Z góry dziękuje za odp:-)

Nie powinno być. Harmonogram kary ustala sąd. Kurator jedynie w szczególnej sytuacji może dokonać jego zmiany np. jeśli z przyczyn od Ciebie niezależnych musiałeś zmienić pracę.

Witam, Od kilku godzin przeglądam to forum i niestety nie znalazłam odpowiedzi na pytanie. Sprawa wygląda tak: mój chłopak od 02.01 jest ZK. Został złożony wniosek o SDE przez wychowawcę. Wszystkie potrzebne dokumenty z jego strony zostały dostarczone. Termin sprawy został wyznaczony na 28.01 (tak już za dwa dni:D) jednak nie kontaktował się nikt, ani nie był do pomiaru urządzenia. Co w takiej sytuacji? Proszę o w miarę szybką odpowiedź gdyż bardzo się stresuję.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót