System dozoru elektronicznego - część V

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Ważne! Nadzór elektroniczny

Jeśli Ci powiedział, że nie chcieli mu dać napisać takiego wniosku w ZK to Cię okłamał. A zresztą chyba napisał skoro przekazał Tobie ( no chyba, że Ty napisałaś a on tylko podpisał na widzeniu ).Powiem Ci w zaufaniu, że jak nie ma swoich środków to nawet otrzyma znaczek pocztowy by móc swoje pismo do sądu wysłać.

Jak rozumiem z tytułu Twój partner ubiega się o SDE. Wizyta kuratorki nie jest konieczna choć może się zdarzyć. Konieczna za to jest wizyta podmiotu dozorującego by stwierdzić czy są warunki techniczne. Ponieważ Twój bliski przebywa w ZK to w ciągu tygodnia po wizycie "technika SDE" powinien być już wyznaczony termin posiedzenia, które odbędzie się w ZK. Wystarczy zadzwonić do sekretariatu Sądu Penitencjarnego po informację.

maxixxx napisał:
Jeśli Ci powiedział, że nie chcieli mu dać napisać takiego wniosku w ZK to Cię okłamał. A zresztą chyba napisał skoro przekazał Tobie ( no chyba, że Ty napisałaś a on tylko podpisał na widzeniu ).Powiem Ci w zaufaniu, że jak nie ma swoich środków to nawet otrzyma znaczek pocztowy by móc swoje pismo do sądu wysłać.

Jak rozumiem z tytułu Twój partner ubiega się o SDE. Wizyta kuratorki nie jest konieczna choć może się zdarzyć. Konieczna za to jest wizyta podmiotu dozorującego by stwierdzić czy są warunki techniczne. Ponieważ Twój bliski przebywa w ZK to w ciągu tygodnia po wizycie "technika SDE" powinien być już wyznaczony termin posiedzenia, które odbędzie się w ZK. Wystarczy zadzwonić do sekretariatu Sądu Penitencjarnego po informację.

Napisalam w skrócie ale skoro rozwinięty jest ten wątek - wychowawca dał mu papiery ale nie chciał podać sygnatury, powiedział żeby nie robił zamieszania że są ludzie z większymi wyrokami i żeby odsiedzial co ma odsiedziec i nie kabinowal. Bylam u wychowawcy, rzeczywiście ciężki człowiek. Nie chciał ode mnie wziąć papierów żeby podpisał ani dać jemu. Na widzenie też nie pozwolili mi wejść z papierami. Wiec ja to napisalam, wysłałam mu listem, on podpisał i odesłał. :D

Oo i o taką odpowiedź mi chodziło. Dowiedziałam się że tego samego dnia co wniosek zostanie złożony wpływa do naszego sądu i jego kurator ma tydzień na przyjście
I zrobienie wywiadu środowiskowego i do końca miesiąca powinien wyjsc. Za to w internecie czytam że to trwa miesiącami i że on nie zdąży wyjsc. Dla mnie liczy się każdy dzień a tym bardziej każdy dzień świąt. Jestem sama z dzieckiem nie mam nikogo i ten pierwszy okres świąt naszego dziecka będzie poprostu smutny.

Hibidibi napisał:
...i do końca miesiąca powinien wyjsc.

Termin wyznaczą po pozytywnej opinii techników i niekoniecznie musi to być obecny miesiąc. Są jeszcze np. takie niespodzianki jak przewiezienie skazanego do innego ZK w innym okręgu penitencjarnym co znacząco wydłuża rozpoznanie wniosku.

Ale oczywiście tego nie życzę. I taka mała dygresja, że Ty narzekasz na samotność i brak środków a Twój narzeczony nie postarał się o taką możliwość będąc na wolności.

Dokladnie wszystko sie moze przedluzyc jesli zmienia mu zaklad, wniosek zlozylam w imieniu chlopaka w sierpniu kurator i firma byla 2tygodnie temu, wokanda 30.11 takze nie jest to taki szybki proces jak pisza. Rzeczywisice jakis dziqny wychowawca, mi pozwolili wniesc pismo na widzenie zwby podpisal,oczywiscie wezwali wychowawce zeby wyrazil zgode, ten byl zdziwiony, ze go wezwali do takiej rzeczy jak podpis pod pismem sądowym.

Hibidibi napisał:
....
Dowiedziałam się że tego samego dnia co wniosek zostanie złożony wpływa do naszego sądu i jego kurator ma tydzień na przyjście
I zrobienie wywiadu środowiskowego i do końca miesiąca powinien wyjsc. Za to w internecie czytam że to trwa miesiącami i że on nie zdąży wyjsc. Dla mnie liczy się każdy dzień a tym bardziej każdy dzień świąt. Jestem sama z dzieckiem nie mam nikogo i ten pierwszy okres świąt naszego dziecka będzie poprostu smutny.

No cóż, nie wiem czy kurator ma jakiś konkretny termin na wywiad. U mojego partnera wyglądało to tak;

20 września - złożenie wniosku
25 września - wizyta techniczna
15 października - Kurator ( Pani kurator zaprosiła mnie telefonicznie na wizytę u siebie, tzn w Sądzie)
24 października - rozpoznanie wniosku i zwolnienie na sde.

Podobno był to tryb ekspresowy. Zazwyczaj trwa to ok 2 m-cy.
Rzecz cała działa się w Gdańsku.

Witam. Takie pytanko. Dostałem dzisiaj wezwanie na posiedzenie za 7 dni. Pracuję jako kierowca miedzynarodowy i jestem obecnie w Hiszpani. W poniedziałek mam załadunek i na posiedzenie nie ma szans bym dał radę przyjechać. Ktoś doradzi co w takiej sytuacji robić ?

Powiadomić sąd o zaistniałej sytuacji. Zadzwoń do sądu i zapytaj jak to zrobić. Tak na marginesie sąd nie wysyła wezwań na posiedzenie na 7 dni przed terminem, bo list taki na poczcie leży awizowany raz 7 dni potem drugi raz 7 dni. Dochodzi do tego czas na dostarczenie "zwrotki". Nigdy się nie spotkałem aby sąd wysłał wezwanie na posiedzenie nie wcześniej jak miesiąc do tyłu. A gdzie dostałeś to wezwanie? Do Hiszpanii?

do domu , narzeczona odebrała . Ja nie mieszkam w Hiszpanii tylko przywiozłem towar. Dzisiaj będę dzwonił do Sądu i zobaczę co da się zrobić . Pozdrawiam

Witam. Nie wiem za bardzo gdzie o to zapytac wiec pisze tutaj. Mój przyjaciel został aresztowany na pół roku ale wczesniej było mówione, ze moze miec zamiast odsiedzenia wyroku nadzór elektroniczny. Nawet byli u niego w domu sprawdzać zasięg i pokazać jak działa urządzenie. Rozprawa w tej sprawie ma sie odbyć 13.01.2017r a aresztowany i przewieziony do zakładu karnego został juz w sobote 07.01.2017 i jak się dowiedział ta rozprawa 13. 01 ma odbyć się bez jego obecności. Czy to może oznaczać, że jednak nie dostanie tego nadzoru tytlko bedzie musiał odsiedzieć te pół roku?
Bardzo proszę o szybką odpowiedź:(

Sad albo da zgode albo nie ale skoro byli i robili pomiary to ma duze szanse na odbycie kary w SDE

No właśnie byli, tylko tak sie zastanawiamy dlaczego jego nie bedzie na tej rozprawie i się obawiamy czy to moze oznaczac, ze juz została podjeta decyzja ze nie bedzie miał nadzoru...

Ostatnia edycja:
A skad wie ze rozprawa odbedzie sie bez jego udzialu?

Nie wiem właśnie, kontaktował się z bratem i mówił, że ma nie być go na tej rozprawie

Posiedzenie Sądu w przedmiocie wniosku Pani przyjaciela odbędzie się w Zakładzie karnym i Pani przyjaciel powinien wziąć w nim udział. Niech dopyta wychowawcy o szczegóły

Powiedz kasia_milka gdzie Twój partner składał wniosek tzn. do którego sądu a gdzie teraz odbywa karę tzn. czy jest pod jurysdykcją tego samego sądu?

Zanim został przewieziony do Zakładu Karnego dużo wcześniej dostał zawiadomienie o tej rozprawie 13.01 ze ma się odbyć normalnie w Sądzie i że trzeba na tą sprawe donieśc pisemne zgody brata i taty na ten elektoniczny nadzór, bo wtedy jak byli sprawdzać zasięg urządzenia to byli nieobecni.

Ptasior, zawiadomienie o rozprawie przyszło z Sądu Okręgowego w Krakowie a mój przyjaciel kare odbywa w Zakładzie Karnym przy ul. Montelupich w Krakowie

Myślę, że rozprawa zostanie odroczona, bo przecież Twój przyjaciel nie stawi się w sądzie. Posiedzenie odbędzie się w AŚ i wtedy Twój przyjaciel będzie w nim uczestniczył. Czy wszystkie dokumenty zostały dostarczone do sądu tj. zgody osób pełnoletnich na odbywanie kary, czy ekipa techniczna sprawdziła możliwości techniczne i czy był kurator na wywiadzie?
elektoniczny nadzór
elektroniczny dozór :)

No właśnie 13.01 na tą sprawe miały zostać doniesione zgody członków rodziny którzy byli nieobecni podczas wywiadu. Tak, był wtedy kurator

To donieś wszystko na rozprawę i zobaczysz co powie sąd.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót