System dozoru elektronicznego - część V

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: System dozoru elektronicznego-skrócenie kary

Jest taki stare przysłowie - "nieznajomość prawa szkodzi"...

RE: System dozoru elektronicznego-skrócenie kary

Molxon napisał:
Tylko że nikt mnie o tym nie poinformował a ja nie jestem prawnikiem aby znać przepisy prawda?
Nieznajomość prawa nie jest usprawiedliwieniem.
mnow8 napisał:
Jest taki stare przysłowie - "nieznajomość prawa szkodzi"...
Dokładnie tak !

witam mam pytanie złożyłam wniosek o zmianę harmonogramu do Sądu Okręgowego w Krk bo sędzia uwzględnił tylko czas do pracy i spowrotem od 5-15 a ja tej pracy nie podjęłam bo była tylko na pół etatu i poprosiłam o zmianę harmogramu i napisałam pismo i w wtorek przed 14 wysłałam i dziś otrzymali ściągają akta ile się czeka na decyzję i jak szybko dowiedzieć się o wyniku bo przez telefon mi odpowiedzi nie udziela czy system dozoru będzie wiedział o zmianach lub kurator? zawarłam tam tylko godziny of 8-15 w 3 dni tygodnia na szukanie pracy i rozmowy itp i poprosiłam o przepustkę na wyjście na uroczystośc rodzinna ważna dla mnie, dla podtrzymania więzi na kilka h bo kuratorka zlala moja prośbę i nie wie czemu skoro ona może wydać taka zgodę...

ile się czeka na decyzję
Sąd podejmie decyzję bezzwłocznie, nie ma na to określonego terminu.
czy system dozoru będzie wiedział o zmianach lub kurator?
Oczywiście.
poprosiłam o przepustkę na wyjście na uroczystośc rodzinna ważna dla mnie, dla podtrzymania więzi na kilka h bo kuratorka zlala moja prośbę i nie wie czemu skoro ona może wydać taka zgodę...
Po pierwsze w sde nie ma żadnych przepustek. Może i uroczystość jest ważna dla Ciebie, jednakże nie oznacza to, że musi automatycznie być powodem udzielenia zgody na czasowe oddalenie z miejsca odbywania kary. To kwestia ocenna dla Sądu, lub, w sytuacjach pilnych, dla kuratora.

mnow8 napisał:
To kwestia ocenna dla Sądu, lub, w sytuacjach pilnych, dla kuratora.

Mylisz się. To kurator udziela zezwolenia na czasowe opuszczenie miejsce wykonywania dozoru. Nie sąd.

No tak, zgadza się. Kurator udziela zgody ale informuje o tym bezzwłocznie Sąd, który może taką decyzję zmienić.

Witam, wraz z narzeczonym bardzo się martwimy, dostał on wyrok 8 miesięcy za pasterkę z recydywą (mając w zawieszeniu 2 lata za wyłudzenie i podrobienie dokumentów). Napisaliśmy prośbę o dozór elektroniczny, narzeczony pracuje i się uczy i śpiąca długi, odsiadując wyrok wszystko zaprzepaści. Jak Pan myśli, jakie są nasze szanse na dozór elektroniczny? Poprosiliśmy o wstrzymanie wyroku do czasu odpowiedzi co do obrączki ale martwimy się, ze
Może się nie udać, może warto by było również napisać o odroczenie kary? Czy można zrobić to w jednym czasie mając nadzieje, ze cokolwiek zostanie uwzględnione? Będę wdzięczna za każda pomoc i z góry dzkekuje

Ostatnia edycja:
Witam. Mężowi odwiesili karę pozbawienia wolności w SDE z powodu naruszeń godzin. Wszystkie opóźnienia (zaledwie kilka minut) wynikały z przyczyn niezależnych od niego, zostawały natychmiast zgłaszane po powrocie w centrali i rzekomo usprawiedliwione przez kuratora. Niestety przyszło pismo iż na wniosek kuratora( bardzo pokręcona, nie do dogadania kobieta)odwieszają mu wyrok. Zgodnie z przysługującym mu prawem złożyliśmy zażalenie i mąż w przeciągu tygodnia dostał pismo ze sądu o terminie posiedzenia w związku z zażaleniem. Nie dopatrzyliśmy jednej ważnej rzeczy, mianowicie nie wystąpiliśmy do Sądu z wnioskiem o wstrzymanie wykonania wyroku i doprowadzenia do zk do czasu rozpatrzenia odwołania. Tydzień przed rozprawą przyszła do męża Policja i osadziła go w ZK. Mąż dostał 10 m-cy pozbawienia wolności z czego 5 miesięcy odbył w Systemie SDE ( kurator odliczył mu kilka dni za owe spóźnienia- nie łapię skąd wzięło się tyle dni- chyba z czapy sobie to wzięła). Teraz zostało mu do odsiadki ok4 miesiące( z tymi dodanymi dniami). Mąż się załamał bo jest na działalności gospodarczej, prowadzi firmę, podjął nowe zlecenia i nie zdążył ustawić pracowników, którzy ogarnęli by mu pracę gdyby w razie W ,,podwinęła mu sie noga" podczas rozprawy. Z tego co czytam po forach rzadko Sąd godzi sie na ponowne założenie obrączki. Czy możemy starac się o odroczenie wyroku lub jakąś przepustkę by mąż mógł ustawić robotę...jak wyjdzie po 4 miesiącach to firma popadnie w ruinę gdyz nie wywiąże się z zawartych umów i dojdą kary.Do tego zatrudnieni ludzie straca pracę. Ja nie mogę pomóc gdyż sama pracuję zawodowo ( budżetówka), nie orientuję się w charakterze pracy męża. Co możemy w tej sytuacji zrobić...to tylko i aż 4 miesiące

xaleksandriax trochę nie rozumiem Twojego postu, ale jeśli narzeczony popełnił przestępstwo w okresie próby to zawieszona kara najprawdopodobniej zostanie zarządzona. Szanse na dozór zawsze są. Nie łapcie dwóch srok za ogon i czekajcie na decyzję sądu co do wstrzymania wykonania kary (choć nie jest to pewne, że policja po niego nie przyjedzie).

skorpion1978 napisał:
Zgodnie z przysługującym mu prawem złożyliśmy zażalenie i mąż w przeciągu tygodnia dostał pismo ze sądu o terminie posiedzenia w związku z zażaleniem.
To trochę dziwne, że zawinęli go na nieprawomocnym postanowieniu.
skorpion1978 napisał:
Co możemy w tej sytuacji zrobić...to tylko i aż 4 miesiące
Teraz to chyba już nic poza warunkowym przedterminowym zwolnieniem lub przerwą w odbywaniu kary.

Tydzień przed rozprawą przyszła do męża Policja i osadziła go w ZK.
Jasne.... Coś chyba mało jesteś zorientowana w sprawach męża.
( kurator odliczył mu kilka dni za owe spóźnienia- nie łapię skąd wzięło się tyle dni- chyba z czapy sobie to wzięła).
Ta... nie ma on takich uprawnień. Zresztą Sąd też nie ma.
Napiszę tak - trzeba mieć naprawdę talent, żeby prowadząc działalność ( czyli rozumiem, że godziny pracy nie są sztywne ) zaliczać naruszenia w sde i zaprzepaścić szansę odbycia kary na wolności. No i obarczać za to winą wszystkich naokoło, tylko nie siebie... Nie każdy ma tyle samoodpowiedzialności, aby odbywać karę w sde...
Wg. mnie szansy na przerwę raczej nie ma, ale oczywiście pisać można...

Też uważam, że na przerwę w odbywaniu kary są marne szanse. Próbujcie z warunkowym przedterminowym zwolnieniem. Dziwi mnie tylko jedno: skoro zażalenie złożyliście w terminie to postanowienie sądu o uchyleniu dozoru było nieprawomocne (chyba, że w takim przypadku jest inaczej). Pierwszy raz się spotykam z takim czymś. Przecież sąd drugiej instancji mógł zmienić to postanowienie albo przekazać sprawę do ponownego rozpatrzenia. Po drugie: dlaczego mąż nie dostał wezwania do odbycia kary? Może jednak dostał (albo nie odebrał) i już po terminie "zawinęła"go policja?

Czy ktoś dostał sde w okolicy Włocławka ?

Czy ktoś z okolic Włocławka dostał sde ?

Witam, mój mąż odbywa kare 1 roku pozbawienia wolności dodatkowo mamy grzywnę 800zł co daje nam dodatkowo 40 dni, moje pytanie jest takie czy te 800 zł musi być zaplacone przed.wszystkim wnioskami, czy musi być uregulowana do dnia wokandy?

Czy Nie zapłacona grzywna została zamieniona na karę pozbawienia wolności?

Tak, zostało doliczone 40 dni. Stąd moje pytanie, czy musi być zapłacona przed rozpoczęciem procedury SDE czy może być uregulowana przed wokandą? Pomiary juz były. Kuratora jeszcze nie.

emilkaa7 napisał:
Tak, zostało doliczone 40 dni. Stąd moje pytanie, czy musi być zapłacona przed rozpoczęciem procedury SDE czy może być uregulowana przed wokandą? Pomiary juz były. Kuratora jeszcze nie.
Moim zdaniem raczej musi być zapłacona przed dniem posiedzenia sądu aby suma kar = rok anie 13 m-cy i 10 dni Kara zastępcza nie może widzieć w dziale ewidencji jednostki. Im wcześniej zostanie zapłacona tym, wiadomo lepiej.

Dozor elektroniczny, wniosek o oddalenie sie

Witam, moj chlopak odbywa kare w systemie dozoru elektronicznego. W czwartek ma dzień probny w nowej pracy. Kurator kazala mu Napisac wniosek o czasowe oddalenie sie ale nie mamy pojecia jak taki wniosek ma wygladac. Moglby ktos nam pomoc? Nakierowac nas jak to Napisac? Z gory dziekuje.

RE: Dozor elektroniczny, wniosek o oddalenie sie

Wzory są w internecie.W takim wniosku musicie zawrzeć w jakim celu narzeczony chce się oddalić,gdzie,godziny od do.I umotywować odpowiednio chęć takiego oddalenia się z takich a takich przyczyn.

RE: Dozor elektroniczny, wniosek o oddalenie sie

Szukalam w internecie i nie moglam znalezc wzoru... Dlatego napisalam na forum. Moglabym prosic o taki wzor? Albo chociaz link?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót