System dozoru elektronicznego - część V

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Dozór Elektroniczny

człenio napisał:
Dzisiaj miałem sprawe w Sądzie Okręgowym o uchylenie dozoru elektronicznego i Sąd mi uchylił.
Jaki był powód?
Mam na to 7 dni żeby się odwołać od wyroku Sądu bo narazie wyrok jest nieprawomocny.
i pewnie myślisz że nie wykonalny?
Jak mam napisać zażalenie może jakiś wzór może jakiś wzór uzasadnienia.
Najpierw dlaczego zdjęli Ci opaskę? Jaki był powód? Jaki masz wyrok i za co? ile pozostało?

Miałem odpracować godziny społecznie 30 godzin w miesiącu przez rok czasu.
Nie odpracowałem miałem posiedzenie w Sądzie i Sąd dał mi szanse, ale też nie odpraowałem. Miałem drugie posiedzenie o zamiane ograniczenia wolności na pozbawienienie wolności. Przesiedziałem od 21 kwietnia do 20 czerwca, bo w zakładzie karnym złożyłem wniosek o dozór elektroniczny i mi przyznali. 22 czerwca przyszli mi założyć opaske. Odbywałem kare od 22 czerwca do 25 sierpnia. Chodzi o spóźnienia o ile pamiętam to się spóźniłem 3 razy po 5 miniut raz 14 minut i 60 minut.
w sobote się spóźniłem się 60 minut bo byłem na swoich imieninach u znajomego. Powiedział znajomy że nie musze być na czas bo i tak mi nic nie zrobią. Dzwonili do mnie z centrali dlaczego nie jestem w domu bo miałem być o 15:00 w domu a byłem o 16:00. Za jakeś 3 dni do mnie dzwonią z centrali z urządzenia i powiedziała babka że będe miał 25 sierpnia sprawe o uchylenia dozoru. Do końca zostało mi jeszcze 1 miesiąc i 26 dni. Powiedziałem kuratorce dlaczego się spóźniłem że byłem na imieninach swoich i że znajomy mi powiedział że jak się spóźnie to i tak mi nic nie zrobią. I kuratorka wszystko to napisała w aktach na sprawe. Sąd mi wyczytał że ja się spóźniłem 3 rfazy po 60 minut i 14 minut. To coś tu nie tak jest. Ogólnie mam do odbycia 6 miesięcy kary

Ostatnia edycja:
Ale jest szansa że jak złoże zażalenie do Sądu Apelacyjnego to Sąd może mi też odmówić? Czy może mi dać szanse?

Ja chciałbym wiedzieć jak to będzie...1 września miałem się stawić w ZK...zażalenie poszło i wstrzymano do 18 września...jest też złożony wniosek o SDE pisałem wnioski o wstrzymanie wykonania kary więc wstrzymują...ale gdyby miało do tego dojść że i SDE nie przejdzie to już zostaje osadzony, inaczej mam jechać spakowany na to posiedzenie??

Witam dzisiaj do mnie dzwonił kurator i stwierdził że nie może mi dać paru godzin wolnego w sobotę aktualnie nie mogę wychodzić że muszę złożyć wniosek do sądu. I jeszcze jedno tem mój kurator w niczym się chyba nie oriętuje dzisiaj zadzwoniłem do centrali że się spóźnię( 2 minuty) kazali mi zadzwonić do kuratora zadzwoniłem ją poinformować o tym a ona z tekstem po co jej ta informacja dziwne

@otik224 Kurator może udzielić takiej zgody na potocznie rozumianą przepustkę. Widocznie nie chce i dlatego odsyła do sądu, więc proponuję wybrać sobie jakąś odległą sobotę i zbytnio nie liczyć na powodzenie wniosku. Dobrze, że poinformowałeś i centralę i kuratora, gdy zostaniesz poproszony o wyjaśnienia przypomnisz ten fakt. I miej oczywiście jakieś poważne uzasadnienie spóźnienia.

@pietrekk. Nie przesadzaj z wyprawą z "tobołami" do sądu. Jeśli się nie uda uzyskać zgody sądu na odbycie kary w systemie SDE, wtedy warto zgłosić się do ZK.

@człenio Sąd może dać Ci szansę ale radzę przyzwyczajać się do tego, że kraty będą Ci towarzyszyć przez najbliższy okres.

Ostatnia edycja:
człenio napisał:
Ale jest szansa że jak złoże zażalenie do Sądu Apelacyjnego to Sąd może mi też odmówić? Czy może mi dać szanse?
Chyba musisz mieć mega farta by apelacyjny przyjął takie tłumaczenia..

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

chce złożyć wniosek do sądu o zmianę aby dali mi parę godzin w sobotę mam złożyć do sądu penitencjarnego tam gdzie miałem sprawę o dozór?

Do Sądu Okręgowego, w okręgu którego odbywasz karę.

stwierdził że nie może mi dać paru godzin wolnego w sobotę
nie ma pojęcia paru godzin wolnego, przecież odbywasz karę... zezwolenia na czasowe oddalenie można udzielić na określony, uzasadniony cel a nie na "wolne"... A harmonogram masz po to, by się nie spóźniać - to Ty masz się do niego dostosować a nie radośnie informować, że "dzisiaj się spóźnię".

Szlak by to trafił. Na równo tydzień przed zakończeniem odbywania kary w SDE sąd wyznaczył posiedzenie w przedmiocie uchylenia zgody. Powód - moje obsceniczne filmy na YT gdzie w czasie jakiś dziwnych transów w głowie używałem słów powszechnie uznanych za wulgarne. (leczę się psychiatrycznie).

Mam pytanie do bardziej doświadczonych osób. Czy dostarczyć zaświadczenie od lekarza o mych problemach z główką?. W sumie sąd i kurator ma tę wiedze w związku z prowadzonym dozorem w sprawie kar warunkowo zawieszonych.

Oraz na ewentualność cofnięcia zgody. Czy Sąd może mi nie "zaliczyć" całości odbywanej kary (ponad 9 miesięcy)?

Ostatnia edycja:
W transach umieszczasz te filmiki na YT? I podaj jaki jest prawdziwy powód możliwości uchylenia zgody na odbycie kary w systemie SDE.

Coś kolega chyba kręci z ty YT. Myślę jednak, że odbędziesz tą karę do końca w domu, bo nawet jak sąd odwoła karę w SDE to postanowienie nie uprawomocni się przez tydzień. Czy sąd może odwołać całe 9 miesięcy? A mógłbyś odbyć 2 kary za jedno przestępstwo?

A właśnie odebrałem pismo że wyznaczono mi adwokata z urzędu z uwagi oceny sądu na mą wątpliwą poczytalność.

Nic nie kręcę. Wyznaczono mi posiedzenie z uwagi na treści które rażą w porządek prawny i podobno jestem "ewenementem" od wprowadzenia ustawy o SDE bo jeszcze z tego powodu nie miał posiedzenia w sprawie cofnięcia zgody na SDE. Po za tym to nie jest tak że postanowienie o cofnięciu zgody uprawomacnia się z chwilą ogłoszenia postanowienia oraz sąd wydaje niezwłoczne polecenie UPD usunięcie urządzeń dla skazanego po czym jest 7 dni na zaskarżenie postanowienia?

Według pani kurator mogą mi tej kary nie zaliczyć. Sąd ma pełne prawo decyzyjne jeżeli o to chodzi. Dlatego piszę tutaj na forum.

Tak, masz prawo zaskarżyć decyzję sądu w ciągu 7 dni od dnia posiedzenia ewentualnie od dnia odebrania postanowienia.
opek993 napisał:
Według pani kurator mogą mi tej kary nie zaliczyć. Sąd ma pełne prawo decyzyjne jeżeli o to chodzi.
Czyli tak: masz wyrok 9 m-cy pozbawienia wolności i odbywasz go w SDE. Sąd uchyla to zezwolenie i pozostały czas spędzisz w zakładzie karnym. Gdyby było tak jak mówi kurator wyrok ten miał by wymiar 18 m-cy pozbawienia wolności. Odbył byś 2 x po 9 miesięcy a to chyba jest niemożliwe.

No jeżeli mi we wtorek sąd uchyli dozór elektroniczny to odsiedziałem ponad 9 miesięcy i zostaje tydzień. Mam też kilka spóźnień po kilkadziesiąt sekund które są wynikiem błędów urządzenia bo z domu praktycznie nie wychodzę więc z tego co mówiła pani kurator za to sąd może dorzucić kilka dni do wyroku który trzeba byłoby odbyć w zakładzie karnym.

opek993 napisał:
mówiła pani kurator za to sąd może dorzucić kilka dni do wyroku
Jak? Na jakiej podstawie? Odbędziesz to co Ci pozostanie od momentu zdjęcia opaski.

Ptasior napisał:
Jak? Na jakiej podstawie? Odbędziesz to co Ci pozostanie od momentu zdjęcia opaski.

Pewnie to interpretacja tych przepisów.

Art. 43zac. § 1. W razie uchylenia zezwolenia, o którym mowa w art. 43zaa § 1
lub art. 43zab, sąd penitencjarny orzeka o tym, w jakim zakresie karę pozbawienia
wolności należy uznać za wykonaną, uwzględniając zaliczenie na poczet kary okresu
objętego systemem dozoru elektronicznego.
§ 2. Skazanego zawiadamia się o obliczonym okresie kary pozbawienia wolności
pozostałej do wykonania w zakładzie karnym.

Nie rozumiesz tego przepisu? Sąd nie może nic dodać ani nic ująć z wyroku. Tak jak mówię odbędziesz w ZK ten okres od momentu zdjęcia opaski.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót