System dozoru elektronicznego - część V

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Teraz mam jeszcze jedno pytanie. Jeżeli przedstawię sądowe zwolnienie lekarskie to czy posiedzenie zostanie odroczone?

opek993 napisał:
Teraz mam jeszcze jedno pytanie. Jeżeli przedstawię sądowe zwolnienie lekarskie to czy posiedzenie zostanie odroczone?
A masz "Stawiennictwo obowiązkowe" czy nie?

Obowiązkowe jak wszystkie posiedzenia w przypadku Sądu Penitencjarnego związane z SDE. Warto dodać że mam adwokata z urzędu co gdzieś obiło mi się o oczy że moja nieobecność usprawiedliwiona zwolnieniem lekarskim może nie hamować przebiegu posiedzenia.

Jutro będę w kontakcie z moim obrońcą więc jeszcze sobie pogadam.

Chociaż z tym że sędzia może nie zaliczyć wykonania kary w systemie dozoru elektronicznego nawet w całości to prawda bo nawet w wątkach tutaj udało mi się znaleźć takie informacje gdy sąd z powodu spóźnień doliczał 2-3 dni do wyroku do odbycia w ZK.

Ja to widzę marnie swoje szanse na obronę bo sędzia według słów kuratora był niezwykle zbulwersowany moim zachowaniem. Z drugiej strony śmieszy mnie ta ingerencja w treści umieszczane w internecie i podciąganie tego pod naruszenie porządku prawnego. Jeszcze kuratorka stwierdziła że pewne treści w postaci moich wpisów były namawianiem do popełniania przestępstw gdzie jasno na podstawie swojego życiorysu powtarzałem że nie warto i uwraźliwiałem by pilnować swoich spraw bo czasami przez głupotę można trafić przed oblicza prokuratora. Nawet jak mi uchylą to się będę odwoływał do apelacyjnego a ten jak sobie już zdążyłem sprawdzić na podstawie dostępnych w internecie postanowień potrafi zwracać sprawę do ponownego rozpoznania i uchylać postanowienia sądów okręgowych.

No i po posiedzeniu. Sąd nie uchylił mi zgody na odbywanie wyroku w SDE chociaż gdybym zaczął kombinować jak miałem już to w zamyśle to skończyłoby się pobytem w kryminale. Ale się żałośnie człowiek czuł gdy sędzia odczytywał te moje wszystkie wypociny oraz transkrypcje filmu. Aczkolwiek co mnie wybitnie zdziwiło biorąc pod uwagę moje doświadczenia z prokuraturą to słowa prokuratora który stwierdził że w moim przypadku treści które publikowałem nie są nawet naruszeniem porządku prawnego. A z drugiej strony trochę mi żal tych wiecznie zaniepokojonych internautów składających donosy mailem... . Na szczęście już w przyszłym tygodniu koniec tej męki i wracam na drogę pokornego i uczciwego obywatela.

Oby i Wam się szczęściło drodzy skazani w tej nierównej walce z wymiarem sprawiedliwości ;P

Mam jeszcze jedno pytanie. Kara kończy się z momentem usunięcia urządzeń dozorujących czy po północy w dniu zakończenia kary. Ciekawi mnie czy jeżeli wyszedłbym po północy z domu np. na 10 minut to czy zostałby wysłany patrol. Pytam teoretycznie bo mnie to ciekawi.

opek993 napisał:
Kara kończy się z momentem usunięcia urządzeń dozorujących czy po północy w dniu zakończenia kary.
Z momentem usunięcia urządzeń. Jakbyś opuszczał ZK to kiedy skończy się kara? :D

Witam, odbywam karę w systemie dozoru elektronicznego, w harmonogramie mam wyjścia w godzinach 9-13 w dni robocze.
Otwarłem własną działalność gospodarczą (usługi elektryczne, teletechniczne) - w jaki sposób zwrócić się z prośbą o zmianę harmonogramu na godziny np.8-19 by móc normalnie funkcjonować i wykonywać powierzone mi prace - kuratorka stwierdziła że muszę mieć zlecenia od firm/osób dla których zlecenia te będę wykonywał(najlepiej z podaniem miejsca wykonywania pracy) - jednak jak mam to dostarczyć skoro jestem na etapie pozyskiwania Klientów, zdarza się że Ktoś po prostu dzwoni i mówi co jest do zrobienia np.jutro - ona nie rozumie że taki mam charakter pracy i nie mogę czegoś takiego wyegzekwować np.od Pana Kazia któremu trzeba przenieść gniazdko lub wymienić kabel w ścianie bo wwiercił się w niego próbując powiesić półkę.

Odbywasz kare wiec musisz tez poniesc nie dogodnosci jakie ona niesie.
Ciesz sie ze nie siedzisz w ZK na 3m2

Otworzyłeś działalność usługową nie pamiętając o tym, że odbywasz karę w systemie SDE? Zabawne, choć oczywiście chęci do pracy są godne pochwały.

Dla sądu jak widać nie pracowałeś, skoro w momencie rozpatrywania wniosku przyznał tak niewielką liczbę godzin w których możesz opuścić miejsce dozoru.

I tak naprawdę na świeżo założonej działalności gospodarczej nic się nie zmieniło ponieważ nie masz stałych godzin pracy. Sąd musie wiedzieć dlaczego ma umożliwić Tobie oddalenie się od miejsca dozoru, a Ty sam takich danych nie masz.

Wniosek do sądu o zmianę harmonogramu możesz złożyć, to Twoje prawo.

1. Otwarłem działalność wiedząc że odbywam karę w SDE tylko dlatego że poprzedni pracodawca nie może mnie zatrudnić jako osobę skazaną i taką formę współpracy uzgodniliśmy(współpracujemy razem od kilku lat i zależy mu na mnie jako pracowniku). Kuratorka nie widziała żadnych przeszkód gdy ją o tym poinformowałem, teraz nie potrafi mi nawet powiedzieć gdzie i w jakiej formie mam złożyć wniosek.
2. Ustalenie harmonogramu odbyło się na rozprawie w trakcie mojego przebywania w AŚ.
3. Mam podpisaną wstępna umowę współpracy jako podwykonawca.
Dlaczego sąd ma umożliwić mi oddalenie się z miejsca dozoru? Ponieważ nakazał mi podjęcie pracy, mam zobowiązania alimentacyjne o których został poinformowany...CHCĘ PRACOWAĆ i rozwijać się zawodowo...itd.

Ostatnia edycja:
Arkadiusz.P napisał:
Dlaczego sąd ma umożliwić mi oddalenie się z miejsca dozoru? Ponieważ nakazał mi podjęcie pracy, mam zobowiązania alimentacyjne o których został poinformowany...CHCĘ PRACOWAĆ i rozwijać się zawodowo...itd.

No i świetnie. Jak tylko skończysz odbywać karę będziesz się rozwijał ile chcąc. A teraz znajdź pracę "od do", najlepiej ze stałym miejscem jej wykonywania, aby można było w każdej chwili dokonać kontroli czy tam jesteś.

Zauważ, że Twój pierwszy wpis w tym temacie podaje inne argumenty od ostatniego.

Jak uzgodnisz czy jesteś na etapie pozyskiwania klientów, czy też masz pracować jako podwykonawca z umową to napisz odpowiedni wniosek do sądu penitencjarnego.

Jestem w trakcie negocjacji warunków i od 2.10 mógłbym zacząć podwykonawstwo, szukam poza tym innych zleceniodawców którzy zagwarantują mi stałe zlecenia lecz chodzi tu o dyspozycyjność względem nich w tygodniu w danych godzinach, np.8-19 i czy musi to zostać w takiej umowie zaznaczone jako uzasadnienie zmiany harmonogramu.

Temat jest prosty. Ustal więc warunki i szukaj klientów a gdy ich zdobędziesz to piszesz do sądu wniosek o zmianę harmonogramu. Kurator ma rację, szanse na to że bez takich dowodów dostaniesz inny harmonogram są nikłe.

Łysy100 ja tam takich paranoi nie miałem, tylko się uśmiechałem co autor ów filmu ma w głowie. Ja już karę zakończyłem.

Ja akurat takich problemów nie miałem. Czas na działalność miałem przez 12 godzin. Pani kurator nie chciała mi zmianic godzin z 7:30 na 8:15 ale to była jej czysta złośliwość. Sąd mi zmienił i gitara. To że ktoś odbywa karę w SDE nie znaczy że ma nie pracować a autor posta powinien złożyć wniosek do sądu o zmianę godzin bo ma pracować i płacić alimenty. Rezultatem pewnie będzie wniosek kuratora o uchylenie tego dozoru i osadzenie w ZK. Wtedy kolega z pewnością będzie się wywiązywal z obowiązku alimentacyjnego.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót