System dozoru elektronicznego - część V

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
aga8433 napisał:
Na 9 mial wezwanie a wszedl po 14.
Nie dostal.
W wyroku jest grzywna,ja splacam i to byla odmowa bo to nie moja kara.a to,ze przez pandemie nie pracuja to nie wazne😭😭😤😤

A grzywna ma rozłożona na raty ?
Bo mój mąż 17 staje na sde i tez ma grzywna z tej kary co ja odsiaduje a ma rozłożona na raty i ja to płace. Obawiam się ze sad może tak samo postąpić z nim jak z twoim mężem.

smerfetka87 napisał:
aga8433 napisał:
Na 9 mial wezwanie a wszedl po 14.
Nie dostal.
W wyroku jest grzywna,ja splacam i to byla odmowa bo to nie moja kara.a to,ze przez pandemie nie pracuja to nie wazne😭😭😤😤

A grzywna ma rozłożona na raty ?
Bo mój mąż 17 staje na sde i tez ma grzywna z tej kary co ja odsiaduje a ma rozłożona na raty i ja to płace. Obawiam się ze sad może tak samo postąpić z nim jak z twoim mężem.

Spisałam.protokół z komornikiem,że będę spłacać po 200 zł co miesiąc i taki papier był dołączony do wniosku do Sądu.
Adwokat w tej chwili pisze zażalenie,ale nie wiem ile potrwa rozpatrzenie🤷*♀️😔

aga8433 napisał:
Spisałam.protokół z komornikiem,że będę spłacać po 200 zł co miesiąc i taki papier był dołączony do wniosku do Sądu.
Adwokat w tej chwili pisze zażalenie,ale nie wiem ile potrwa rozpatrzenie🤷*♀️😔
On jak narazie ma wpłacać do sadu a nie do komornika. Bo pismo O grzywnie dostał do domu i ja je odebrałam a on już był w ZK.
Napisał o rozłożenie na raty do sadu i oni zgodzili się na 200 zł miesięcznie.
A czy twój dostał ta grzywnę do zapłaty dużo prędzej od tego jak trafił do ZK. Czy może mieliście taka sama sytuacje jak u nas.

Dostal to w wyroku,ale akurat komornik do ktorego to trafilo bardzo szybko działa.Przyjechał do mnie do pracy😱sprawa byla w listopadzie,a w 2.01 juz byl w zk i po 3 dniach komornik mnie odwiedził...
Mam nadzieje,ze Wam sie uda

aga8433 napisał:
Dostal to w wyroku,ale akurat komornik do ktorego to trafilo bardzo szybko działa.Przyjechał do mnie do pracy😱sprawa byla w listopadzie,a w 2.01 juz byl w zk i po 3 dniach komornik mnie odwiedził...
Mam nadzieje,ze Wam sie uda
Tez mam taka nadzieje.
Ale dla pewności jeszcze jutro zadzwonię do adwokata i się zapytam co mam zrobić z ta grzywna.

Gdyby przeszło mi przez myśl,że problemem będzie to,że to ja spłacam teraz grzywne też skorzystałabym z pomocy adwokata,niestety...mam nadzieję,że zażalenie odniesie pozytywny skutek.
Tylko nie wiadomo ile to potrwa,a teraz ma połowę kary i można byłoby próbować o warunkowe,choć zdaje sobie sprawę,że marne szanse na to.

Witam czy można napisać zażalenie do sądu o powolne działanie w sprawie systemu elektronicznego . Wniosek złożony na początku kwietnia do tej pory nie ma terminu. Wszystkie dokumenty mają...

witam, chciałam się poradzić w sprawie mojego chłopaka, zakład karny wystąpił w jego imieniu o DE w dniu 28.04.2020, 12.05.2020 KRK udzieliło odpowiedzi na wniosek sędziego o przesłanie dokumentów, dzisiaj mamy 25 czerwca, wokanda jest wyznaczona na 30 czerwca wszyscy z wystąpienia są na nią wpisani oprócz mojego chłopaka, nie było u nas nawet pomiarów, na wokande wpisane są nawet osoby które same występowały o DE w późniejszym terminie. Wszystkie dane są na pewno poprawne oraz nie brakuje żadnych dokumentów . W sądzie penitencjarnym udało mi się dowiedzieć czegoś w stylu że ‚dokumenty z KRK są niewprowadzone i nic z tym nie można zrobić trzeba czekać na swoją kolej’ inna pani przyznała że papiery zostały przeoczone i podobno sprawa trafiła do sędziego na biurko i trzeba czekać. Problem polega na tym że 14 lipca ma być ostatnia przed wrześniem wokanda, co mamy zrobić aby chłopak na nią został wpisany? wychowawca w ZK stanowczo odradził ingerencje adwokata w sprawę – powiedziano że będzie to wyglądać jak by chłopak występował przeciwko pani Dyrektor. Proszę o jakąkolwiek sugestię w tej absurdalnej sytuacji bo naprawdę nie mogę znaleźć żadnych informacji co robić kiedy pracownicy sądu 'przeoczą' dokumenty…..
Czy ktokolwiek miał taką sytuację że inni z tego samego wystąpienia mieli wokandę a jedna osoba nie?? czy ktokolwiek słyszał coś o 'prośbie o przyspieszenie rozpatrzenia dozoru elektronicznego' albo wie jak to napisać ? pozdrawiam

marpo2210 napisał:
W sądzie penitencjarnym udało mi się dowiedzieć czegoś w stylu że ‚dokumenty z KRK są niewprowadzone i nic z tym nie można zrobić trzeba czekać na swoją kolej’ inna pani przyznała że papiery zostały przeoczone i podobno sprawa trafiła do sędziego na biurko i trzeba czekać.

Kiedyś się kupowało bombonierkę i pęto kiełbasy podwawelskiej i się szło do pani urzędnik prosić, by przełożyła papiery na wierzch sterty. Teraz to zabronione. Zatem pan skazany może grzecznie prosić. Skazany. Nie osoba nieuprawniona.

Pytanko - zostały mi jeszcze 2 miesiące SDE do pełnych 6 miesięcy, kiedy będę mógł wnioskować o wcześniejsze zwolnienie. Dotychczas wszystko OK, zero problemów. Mam wyznaczone godziny na pracę TYLKO w tygodniu. Zero godzin w sobotę i niedzielę (nie mam godzin wyznaczonych na praktyki religijne). Dziś są wybory i chciałbym zagłosować. Centrala nie odbiera. Próbuję się dodzwonić od 3h. Czy mogę wyjść w celu oddania głosu i poinformować o tym kuratora jutro (nie mam prv nr), nie wiem - zrobić zdjęcie karty z dowodem osobistym na niej? I wysłać mailowo? Czy po prostu najzwyczajniej lepiej nie ryzykować i siedzieć w domu, mimo chęci oddania głosu, bo nie chce mieć z tego powodu problemu.

A to o wyborach dowiedziałeś się dzisiaj?! Trzeba było wcześniej o tym myśleć i starać się o zgodę na czasowe oddalenie celem wzięcia udziału w wyborach. Teraz na to już za późno. Konsekwencje samowolnego oddalenia się z miejsca odbywania kary zapewne znasz.

Witam. W naszym przypadku wyznaczenie terminu o system dozoru elektronicznego trwało az 80 dni od wpłynięcia wniosku. Moje pytanie jakie argumenty sąd może mieć żeby nie wyraził zgody na dozór

- brak warunków technicznych
- brak zgody osób wspólnie zamieszkałych
- inne czynniki przemawiające za koniecznością odbycia kary przez skazanego w ZK ( np. stopień demoralizacji, uprzednia karalność, lekceważące podejście do porządku prawnego, stwarzanie zagrożenia dla współmieszkańców, środowiska sąsiedzkiego, itp. ...).
Ps. to skazany ma mieć argumenty dla Sądu, aby nie musiał trafić do ZK...

Niestety już od dobrych 8 miesięcy jest w zakładzie . Warunki techniczne były bo był zasięg , zgoda też jest . Hm... z tego co mi wiadomo opinie z zakladu ma dobra, pracuję tam. Opinia w miejscu zamieszkania też ok , byl karany już raz dokładnie kilka lat temu... nie wiem wokande mamy na 21 lipca

Witam. Znajomy ma problem mianowicie odrzucili zażalenie o dozór elektroniczny. I pytanie moje czy wezwanie do wstawienia się do zk które miał na 3 listopada automatycznie nabrało na nowo mocy i po nie otrzymaniu zgody na dozór musiał wstawić się odrazu? Bo kolejnego wezwania do wstawienia się nie otrzymal

jolantazawada700@gma napisał:
i po nie otrzymaniu zgody na dozór musiał wstawić się odrazu? Bo kolejnego wezwania do wstawienia się nie otrzymal

Musiał jak musiał, ale jeśli chciał sobie popić, to chyba lepiej od razu, bo potem to już długo może nie być okazji...

Kochani,
mam do odbycia karę roku i trzech miesięcy PW. To moja pierwsza kara PW i w ogóle pierwsza kara w życiu. Wyrok jest za przestępstwo finansowo-internetowe.

Pracuję jako pracownik biurowy w mieście wojewódzkim. Właściciel stancji nie pozwoli na człowieka z obrożą u siebie. Gdyby sąd wyraził zgodę, chciałbym spędzić karę SDE w mieszkaniu rodziców w małym miasteczku. Niestety, musiałbym się wtedy zwolnić z obecnej pracy.

Czy posiadanie lub nie pracy ma aż tak wielki wpływ na decyzję o przyznaniu SDE?

Co do zasady dozór elektroniczny odbywa się w swoim mieszkaniu, a nie w mieszkaniu innych osób. Owszem, sąd bierze pod uwagę kwestie związane z posiadaniem zatrudnienia i tym samym środków na utrzymanie, ale czy będzie to decydujące? Nie wiem, każda sprawa rozpatrywana jest indywidualnie. Na ogół na czas sde nakładany jest na skazanego obowiązek wykonywania pracy, tak więc i tak pewnie trzeba będzie jakieś zatrudnienie podjąć.

Rozumiem. Chciałbym znaleźć jakiekolwiek zatrudnienie, choćby na pół etatu jako zamiatacz ulic.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót