System dozoru elektronicznego - część VI

• Autor wątku Autor wątku Sylwina160
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Probuje sie z nia skontaktowac ale jest na urlopie.
Każda osoba na urlopie powinna mieć zastępstwo. Sprawdź w sekretariacie zespołu kuratorskiego.
Nie wiem czy wprowadzila mi to juz do systemu.
Bardzo łatwo sprawdzić - wystarczy zadzwonić do centrali monitorowania.
Co sie stanie jesli niewprowadzila mi tych zmian a ja wyjde o tej 7.40 do pracy?
System odnotuje naruszenie.

Dziekuje,juz wszystko wiem. Zadzwoniłam do centrali. Dzieki za pomoc :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dzień dobry

chciałbym zapytać osoby które znają się na tym, co mógłbym zrobić w mojej sytuacji.

W 2020 roku otrzymałem wyrok karę ograniczenia wolności poprzez wykonywanie prac społecznych, spotkałem się wtedy z kuratorem i jako że byłem w trakcie leczenia to kurator wystąpił o odroczenie wykonania kary na 6 miesięcy. Sąd przychylił się do wniosku. Niedługo jednak ten czas minie a moja sytuacja nieco się zmieniła.

Od stycznia tego roku zostałem sam z małoletnim synem, matka nas zostawiła bo znalazła sobie lepsze życie, nieistotne, chodzi o to, że nie bardzo mam możliwość odbywania tych prac. I nie wiem co robić. Czytam i czytam ale konkretnie nie wiem czy są jakieś możliwości? Odroczyć ich już chyba nie mogę. Jedyne co wyczytałem w Internecie to to, że mogą mi te prace zamienić na zastępczą karę pozbawienia wolności.

I dopiero wtedy mógłbym złożyć wniosek o dozór elektroniczny? Wcześniej się nie da? Trochę to ryzykowne, już wolałbym odbyć te prace i zatrudnić jakąś nianię czy coś no ale nie wiem czy podołam. Jestem inwalidą i nie mogę długo stać czy dzwigać cięższych rzeczy. Jak wyglądają prace społeczne? Za miesiąc mam komisję ds. orzekania o stopniu niepełnosprawności. Jak widzicie sytuacja trochę skomplikowana.

Proszę o pomoc co móglbym zrobić i czy ten dozór jest często udzielany czy byłoby to zbyt duże ryzyko? Co jak nie będę mógł wykonywać prac społecznych albo pracodawca powie że się nie nadaję i zamienią mi to na pozbawienie wolności, co wtedy z moim dzieckiem? Martwię się. Proszę o pomoc.

Cześć,
Ja z takim szybkim pytaniem. Mój partner jest od miesiąca w ZK, stara się teraz o SDE, ma wyznaczony termin rozprawy, byli u mnie pracownicy SW, którzy sprawdzili zasięg i upewnili się, że jest miejsce na urządzenie. Tydzień po rozpoczęciu odbywania kary była u mnie kuratorka (jeszcze wtedy nie złożyliśmy wniosku o SDE).

1) Czy kurator/kuratorka będą mnie odwiedzać jeszcze raz? Czy zapowiadają wizytę czy przychodzą bez zapowiedzi?
2) Czy (i kiedy) przyjdą ludzie od pomiarów (ci, którzy "mapują" mieszkanie)? Myślałam, że zrobią to wtedy, gdy sprawdzali czy jest zasięg, ale powiedzieli, że robi to ktoś inny. Czy to nastąpi dopiero po zgodzie sądu?

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.

Kurator skontaktuje się z Tobą w celu umówienia się."Ludzie od pomiarów"-czyli akurat znowu pracownicy SW przyjdą"mapować"mieszkanie dopiero kiedy skazany już w nim będzie po uzyskaniu od Sądu zgody na sde.

Witam, mam pytanie, proszę o radę,od 8 miesięcy odbywam karę w SDE,ostatnio na mój wniosek został zmieniony harmonogram, problem w tym że wyszedłem według starego harmonogramu przez moją pomyłkę,według starego mialem wyjście do 20 na prace a według nowego do 19,przyszedłem do domu o 19 20 święcie przekonany że byłem wcześniej 40 minut, kurator zadzwonił ze w związku z naruszeniem wystosyje wniosek o zamiane na odsiadkę,zostało mi jeszcze 4 miesiące, dodam że miałem przez cały czas jakieś spóźnienia ale były one 2-3 minutowe gdyż pracuje jako kierowca i czasem sytuacje na drodze są nie do przewidzenia ale zawsze sam poinformowałem kuratora ze sie spóźniłem wysyłając zdjęcia np korku na drodze.
Jakie są szanse na to żeby wybronić się w sądzie przed zamianą na zakład karny i czy będę wezwany na posiedzenie?
Dziękuję za odpowiedz

Jeśli przez cały czas miałeś spóźnienia i nie przestrzegałeś harmonogramu kary to jak najbardziej są szanse, że sąd uchyli zgodę na SDE. Skoro wiesz o tym, że są korki i sytuacje trudne na drodze to należało odpowiednio wcześniej wychodzić pracy, aby się nie spóźniać. To, że informujesz kuratora, że na drodze są korki nie jest przecież równoznaczne ze skutecznym usprawiedliwieniem nieobecności. Przestrzeganie określonego harmonogramu kary to jeden z podstawowych obowiązków skazanego odbywającego karę w SDE. A Ty go nie pierwszy raz łamiesz.

Wyjeżdżałem odpowiednio wcześniej, np zamiast 10 minut bo tyle zajmuje mi droga do domu to ruszałem 40 minut wcześniej i często sytuacje na drogach są nie do przewidzenia niestety

Dziś dostałem telefon z sde ze demontuja mi urządzenie, dzwoniłem do sądu i powiedzieli mi że do czasu posiedzenia o uchylenie dozór będę miał zdjęty, czy to normalna procedura?

Słyszałem o takich zdarzeniach gdzie do posiedzenia demontowano urządzenie jeśli sąd nie uchylił to ponowna instalacja. Ja sam odbyłem karę 4 miesięcy w SDE i nie było mowy o spóźnieniu, ani jednego naruszenia nikt do mnie nie dzwonił kontrolować, nigdy u mnie nie byli pełen luz, dlatego dziwie się osobą które dostają taka szanse żeby nie siedzieć w ZK nadal maja jakieś powody do spóźnienia ... nawet te 2-3min ja osobiście zawsze byłem 15min przed czasem.

Gość pisze że ma 10min do pracy wyjeżdża 40min wcześniej czyli powrót do domu tez zajmuje 10min ;) coś tu ściemniasz bo nie wierze że 30 dodatkowych minut Ci nie wystarczy żeby dotrzeć do domu + te spóźnienia 2-3min w sądzie jesli jak piszesz były cały czas nie przemawiają za tym aby zostawić Cię w dozorze SDE

Obstawiam że resztę kary odbędziesz w ZK tak że powodzenia na celi.

Chłopie nie mówię ze się spóźniłem 40 minut tylko ze czasem 10 minutowa droga zajmuje 40 minut i właśnie dobrze ze brałem spory zapas na dotarcie,nie wiem w jakim ty mieście mieszkasz ale u mnie w Katowicach jak jest wypadek na głównej drodze to moim rekordem bylo przejechanie 3 kilometrów w półtorej godziny

Czy ktoś byłby w stanie mi pomóc?

W 2020 roku otrzymałem wyrok karę ograniczenia wolności poprzez wykonywanie prac społecznych, spotkałem się wtedy z kuratorem i jako że byłem w trakcie leczenia to kurator wystąpił o odroczenie wykonania kary na 6 miesięcy. Sąd przychylił się do wniosku. Niedługo jednak ten czas minie a moja sytuacja nieco się zmieniła. Od stycznia tego roku zostałem sam z małoletnim synem, matka nas zostawiła bo znalazła sobie lepsze życie, nieistotne, chodzi o to, że nie bardzo mam możliwość odbywania tych prac. I nie wiem co robić. Czytam i czytam ale konkretnie nie wiem czy są jakieś możliwości? Odroczyć ich już chyba nie mogę. Jedyne co wyczytałem w Internecie to to, że mogą mi te prace zamienić na zastępczą karę pozbawienia wolności. I dopiero wtedy mógłbym złożyć wniosek o dozór elektroniczny? Wcześniej się nie da? Trochę to ryzykowne, już wolałbym odbyć te prace i zatrudnić jakąś nianię czy coś no ale nie wiem czy podołam. Jestem inwalidą i nie mogę długo stać czy dzwigać cięższych rzeczy. Jak wyglądają prace społeczne? Za miesiąc mam komisję ds. orzekania o stopniu niepełnosprawności. Jak widzicie sytuacja trochę skomplikowana. Proszę o pomoc co móglbym zrobić i czy ten dozór jest często udzielany czy byłoby to zbyt duże ryzyko? Co jak nie będę mógł wykonywać prac społecznych albo pracodawca powie że się nie nadaję i zamienią mi to na pozbawienie wolności, co wtedy z moim dzieckiem? Martwię się. Proszę o pomoc.

Witam,jeśli będziesz miał orzeczenie o niepewności i tam wpisane bez prawa do podjęcia pracy czy jakoś tak to na czas orzeczenia sąd Ci to odroczy, jeśli tego nie będziesz miał to kurator powinien Cię skierować do takiej pracy która dasz radę wykonac patrząc na twoje schorzenia, jeśli masz możliwość to możesz się gdzieś zatrudnić i chyba złożyć wniosek o potrącanie części wynagrodzenia zamiast prac społecznych

Witajcie, ktoś może składał wniosek we Wrocławiu? Na ile się przygotować? Już czekamy prawie miesiąc i ciszaz
Mam kilka pytań, czy na pomiary oni dzwonią jakoś wcześniej? Obecnie mieszkam sama i rzecz jasna pracuje, mój partner przebywa w ZK na Swiebodzkiej i obawiam się ze mogą nie zawsze zastać mnie w domu.
Druga kwestia, czy jeżeli przeniosą go do innego ZK a podczas rozmów mój partner twierdzi ze maja go przenosić albo strzelin lub fiołkowa to to wydłuża oczekiwanie na wokandę?
Jeszcze jedno pytanie czy jeżeli będzie u mnie moja mama mi pomoc a wtedy przyjdzie kurator to nie będzie problemu ze nie została ujęta we współlokatorach, teoretycznie jest gościem i my mieszkamy sami.
Dziękuje z góry za odpowiedzi.

Czy jesli odbywam jedna kare w sde? Teraz zlozylam o przedterminowe zwolnienie a mam druga kare do odbycia to moge zlozyc tez wniosek o sde w tej sprawie? Wymiar pierwszej to rok,druga rok i dwa miesiace. Tamten wyrok jest wczesniejszy tylko teraz sie uprawomocnil,odroczenie nie uwzglednione a termin stawienia sie 22.07 do zk. Co moge zrobic?

Ostatnia edycja:
Bardziej chodzi mi o to czy SDE jest często stosowane? Czy żeby próbować z SDE trzeba zrezygnować z prac społecznych i doprowadzić do zamiany na ZK? Czy można to wcześniej wnioskować

Wojtek Sikorski napisał:
Bardziej chodzi mi o to czy SDE jest często stosowane? Czy żeby próbować z SDE trzeba zrezygnować z prac społecznych i doprowadzić do zamiany na ZK? Czy można to wcześniej wnioskować
Żeby wnioskować o sde musisz mieć zamienione pracę społeczne na zastępczą karę pozbawienia wolności

Wojtek Sikorski napisał:
Dzień dobry

chciałbym zapytać osoby które znają się na tym, co mógłbym zrobić w mojej sytuacji.

W 2020 roku otrzymałem wyrok karę ograniczenia wolności poprzez wykonywanie prac społecznych, spotkałem się wtedy z kuratorem i jako że byłem w trakcie leczenia to kurator wystąpił o odroczenie wykonania kary na 6 miesięcy. Sąd przychylił się do wniosku. Niedługo jednak ten czas minie a moja sytuacja nieco się zmieniła.

Od stycznia tego roku zostałem sam z małoletnim synem, matka nas zostawiła bo znalazła sobie lepsze życie, nieistotne, chodzi o to, że nie bardzo mam możliwość odbywania tych prac. I nie wiem co robić. Czytam i czytam ale konkretnie nie wiem czy są jakieś możliwości? Odroczyć ich już chyba nie mogę. Jedyne co wyczytałem w Internecie to to, że mogą mi te prace zamienić na zastępczą karę pozbawienia wolności.

I dopiero wtedy mógłbym złożyć wniosek o dozór elektroniczny? Wcześniej się nie da? Trochę to ryzykowne, już wolałbym odbyć te prace i zatrudnić jakąś nianię czy coś no ale nie wiem czy podołam. Jestem inwalidą i nie mogę długo stać czy dzwigać cięższych rzeczy. Jak wyglądają prace społeczne? Za miesiąc mam komisję ds. orzekania o stopniu niepełnosprawności. Jak widzicie sytuacja trochę skomplikowana.

Proszę o pomoc co móglbym zrobić i czy ten dozór jest często udzielany czy byłoby to zbyt duże ryzyko? Co jak nie będę mógł wykonywać prac społecznych albo pracodawca powie że się nie nadaję i zamienią mi to na pozbawienie wolności, co wtedy z moim dzieckiem? Martwię się. Proszę o pomoc.
Jeśli nie masz możliwości wykonywania prac społecznych to pogadaj z kuratorem o twojej sytuacji napewno pomoże Ci możesz zamienić pracę społeczne na potrącenie z wynagrodzenia , myślę że to duże ryzyko czekać aż zamienia Ci na zastępczą karę pozbawienia wolności , bo co jak dozoru Ci nie udzielą?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
no właśnie, na potrącenia nawet nie mam co liczyć bo zdrowie nie pozwala mi podjąć pracy na etacie

Czy jesli odbywam jedna kare w sde? Teraz zlozylam o przedterminowe zwolnienie a mam druga kare do odbycia to moge zlozyc tez wniosek o sde w tej sprawie? Wymiar pierwszej to rok,druga rok i dwa miesiace. Tamten wyrok jest wczesniejszy tylko teraz sie uprawomocnil,odroczenie nie uwzglednione a termin stawienia sie 22.07 do zk. Co moge zrobic?

Powrót