Dzień dobry
chciałbym zapytać osoby które znają się na tym, co mógłbym zrobić w mojej sytuacji.
W 2020 roku otrzymałem wyrok karę ograniczenia wolności poprzez wykonywanie prac społecznych, spotkałem się wtedy z kuratorem i jako że byłem w trakcie leczenia to kurator wystąpił o odroczenie wykonania kary na 6 miesięcy. Sąd przychylił się do wniosku. Niedługo jednak ten czas minie a moja sytuacja nieco się zmieniła.
Od stycznia tego roku zostałem sam z małoletnim synem, matka nas zostawiła bo znalazła sobie lepsze życie, nieistotne, chodzi o to, że nie bardzo mam możliwość odbywania tych prac. I nie wiem co robić. Czytam i czytam ale konkretnie nie wiem czy są jakieś możliwości? Odroczyć ich już chyba nie mogę. Jedyne co wyczytałem w Internecie to to, że mogą mi te prace zamienić na zastępczą karę pozbawienia wolności.
I dopiero wtedy mógłbym złożyć wniosek o dozór elektroniczny? Wcześniej się nie da? Trochę to ryzykowne, już wolałbym odbyć te prace i zatrudnić jakąś nianię czy coś no ale nie wiem czy podołam. Jestem inwalidą i nie mogę długo stać czy dzwigać cięższych rzeczy. Jak wyglądają prace społeczne? Za miesiąc mam komisję ds. orzekania o stopniu niepełnosprawności. Jak widzicie sytuacja trochę skomplikowana.
Proszę o pomoc co móglbym zrobić i czy ten dozór jest często udzielany czy byłoby to zbyt duże ryzyko? Co jak nie będę mógł wykonywać prac społecznych albo pracodawca powie że się nie nadaję i zamienią mi to na pozbawienie wolności, co wtedy z moim dzieckiem? Martwię się. Proszę o pomoc.