System dozoru elektronicznego - część VI

• Autor wątku Autor wątku Sylwina160
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam ponownie! Dzisiaj miałem posiedzenie w sprawie SDE, niestety odmowa... Jak wygląda teraz procedura żeby złożyć zażelenie/odwołanie? Nie wiem czy dobrze sędziego zrozumiałem ale mówił, że pierw do nich mam napisać o uzasadnienie a później do apelacyjnego? Jakby ktoś mi to przybliżył w zrozumiały sposób to byłbym wdzięczny.

Zażalenie na odmowę udzielenia dozoru elektronicznego wnosi się w terminie 7 dni od dnia ogłoszenia przez Sąd Okręgowy postanowienia o odmowie zgody na odbycie przez skazanego kary w systemie dozoru elektronicznego.Zażalenie wnosi się do właściwego Sądu Apelacyjnego za pośrednictwem Sądu Okręgowego, który wydał postanowienie.

Hej! Może ktoś z Was coś mi podpowie,
Dostałam wyrok roku pozbawienia wolności , 20.09 mam bilet, oczywiście mam adwokata ale to chyba nie był najlepszy wybór, napisał mi pisma o wstrzymanie i o dozór elektroniczny, był już pomiar, kurator przeprowadził wywiad i czekamy na termin, w czwartek zadzwoniłam do sadu bo nie mamy decyzji o wstrzymaniu, pani powiedziała mi ze wniosek krążył od sadu do sadu bo adwokat złe go zatytułował. Powiedziała ze dopiero dziś trafił na biurko sędziego, ale powiedziała tez ze zwykle te wnioski są pozytywne i nikt nie będzie mnie doprowadzał tylko mam czekać cierpliwie i zadzwonić w poniedziałek, powiedziała tez ze zwykle to kończy się pozytywnie, to samo powiedział mój kurator, ze skoro wnioski są złożone to żebym siedziała spokojnie, bo sąd zwykle czeka na decyzje co do SDE . Oczywiście mój adwokat nie przyznał się ze złe zatytuowana wniosek i dlatego wniosek ten krążył ponad dwa tyg z jednego biurka na drugie… ale powiedział tez żebym nie liczyła na cuda bo, jeśli nie ma decyzji to napewno będzie negatywna i wręcz zachęcał mnie do pójścia w pn do zk,
Pani z sadu i kurator mówili żebym siedziała cierpliwie i czekała na posiedzenie, ja zgupialam. Nie chce iść do zk to wiadomo. A i adwokat powiedział ze jeśli nie pójdę do zk to napewno nie dostanę sde. Czy ktoś ma doświadczenie jak to zwykle bywa? Kto tu ma racje i kogo ja mam słuchać bo szczerze to sama nie wiem

RE: Sde a wielokrotna karalnosc

I co udało się ? Tez jestem wielokrotnie karana 5 razy, nie byłam jeszcze w zk i tez boje się o sde

Ja bym na Twoim miejscu sie nie stawiala i czekała na rozpatrzenie wniosku o wstrzymanie. Ja dostalam decyzje o wstrzymaniu po dacie stawiennictwa w zk :)

A co do karalnosci to juz zalezy jak Sędzia na to spojrzy,mi z tego powodu do jednej sprawy nie dali Sde a do drugiej bez problemu,wiec nie ma na to reguły

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ja bym nie stawiała się,dopoki nie rozpatrza wniosku o wstrzymanie. Zadzwon do Sadu i pospiesz rozpatrzenie wniosku w poniedziałek

No tak zrobię, tylko boje się co robić jak będzie odrzucony wniosek …

Wtedy trzeba się liczyć z tym że będziesz musiała odbyć kare w zakładzie karnym bo przecież sąd też w końcu straci cierpliwość. Ile to już szans miałaś i nic Cie to nie nauczyło jak widać. Nie życze Ci tego. Mówie jak jest

Iskierkaaaa napisał:
No tak zrobię, tylko boje się co robić jak będzie odrzucony wniosek …
A terminu sde nie masz jeszcze? Ja bym czekała na rozpatrzenie na wolnosci..

Jak juz masz pomiary,wywiad to juz niebawem powinien byc termin wyznaczony

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

No właśnie terminu jeszcze nie mam, pomiar był 6.09 kurator jakoś tydzień później , z nim problemu nie mam sam mówił żeby czekać na termin cierpliwie, pani w sądzie jak dzwoniłam mówiła to samo, ale boje się ze nie mam tego wstrzymania, No i tez mój adwokat mi powiedział ze pewnie nie chcą dać wstrzymania i wręcz namawiał żeby się stawić do zk.. dziwnie tak w sumie.

biezanow_123 napisał:
Wtedy trzeba się liczyć z tym że będziesz musiała odbyć kare w zakładzie karnym bo przecież sąd też w końcu straci cierpliwość. Ile to już szans miałaś i nic Cie to nie nauczyło jak widać. Nie życze Ci tego. Mówie jak jest

Tak to wiem, ze jeśli odrzuca sde to nie będę miała wyjścia … ja naprawdę tego wszystkiego bardzo żałuje. Tylko chciałabym dostać to wstrzymanie do czasu sde…

Czekaj na rozpatrzenie wniosku o wstrzymanie i dzwon dzis do Sądu. Adwokaci są róźni,czasem nie warto ich słuchać. To Twoja decyzja,ale ja bym czekała na wolności do czasu decyzji czy wstrzymaja. Jak nie wstrzymaja to nic się nie stanie jak stawisz sie do Zk pare dni po terminie

Ostatni raz upominam.

Regulamin FP:
[SIZE=-2]§11 Zabronione jest prowadzenie zbędnych polemik, składających się m.in. z dużej ilości krótkich postów bez treści merytorycznej, odbiegających w sposób znaczący od głównego tematu, a także ostrych wypowiedzi i kłótni.
Wszelkie tematy, których forma przyjmie charakter czatu internetowego lub luźnej pogawędki, a które mogą być kontynuowane drogą Prywatnych Wiadomości, komunikatorów internetowych lub e-maili będą zamykane, ewentualnie usuwane będą konkretne posty.
Ocena tematu pod kątem niniejszego § pozostaje w rękach Administratorów i Moderatorów ForumPrawnego.org.[/SIZE]

Mam problem. Odbywam kare1roku w sde do stycznia 2022. W lipcu wyslalam o warunkowe zwolnienie. Doszedl mi nowy wyrok za stare przestepstwo 1rok i 2msc,jednak jest narazie wstrzymana ta kara. A dzis dostalam informacje ze umorzyli mi warunkowe,poniewaz moge sie starac dopiero po roku i 1msc. Sde koncze w styczniu a o warunkowe mam w lutym sie starac? Nie rozumiem? Czy to jest tak zawsze nawet jak kare mam wstrzymana narazie?

Dziwna sprawa.. A jakieś uzasadnienie było? Troche bez sensu

No właśnie tylko telefonicznie sie dowiedzialam,mam czekac az dojdzie list. Nie wiem co mam o tym sadzic.. mam kare roku ktora odbywam a mam sie starac o warunkowe po roku i miesiacu a tamta druga kara jest wstrzymana narazie

Ostatnia edycja:
RE: Dozór elektroniczny

Hej, nie wiem czy w dobrym miejscu pisze. Mój partner stara się aktualnie o dozór elektroniczny, ogólnie nie mieszkamy razem ale w momencie zgody sądu chcieliśmy żebym przeprowadziła się do niego, czy jest w ogóle taka możliwość?

A dlaczego nie? Oczywiscie ze mozesz..tylko nie wiem czy nie będziesz musiala napisac zgody ze wyrazasz zgode na sde

Ona ma pisać o zgode na sde? Co ona ma do tego? To tylko jej dobra wola że chce zamieszkać z przestępcą odbywającym wyrok w sde

Ostatnia edycja:
Napisałem zażalenie na odmowę SDE i teraz mam pytanie czy orientuje się ktoś czy Sąd Apelacyjny wezwie mnie na to posiedzenie czy odbywa się to niejawnie i tylko pisemnie decyzja mi przyjdzie?

Powrót