System dozoru elektronicznego - część VI

• Autor wątku Autor wątku Sylwina160
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ar9 napisał:
Napisałem zażalenie na odmowę SDE i teraz mam pytanie czy orientuje się ktoś czy Sąd Apelacyjny wezwie mnie na to posiedzenie czy odbywa się to niejawnie i tylko pisemnie decyzja mi przyjdzie?
Przyjdzie Ci zawiadomienie o terminie pocztą

Hej.mam pytanie. Jak to jest ze świętami. Np teraz 1 listopada godziny liczą się jak dzień powszedni czy niedzielę? Pozdrawiam

Zależy na jaki cel godziny zostały udzielone. Jeśli na pracę to: w święto nie pracujesz - siedzisz w domu.

Szanowni Państwo, chciałabym się zapytać ile w rzeczywistości trwa rozpatrzenie zażalenia na decyzję sądu w sprawie sde, wiem, że sąd powinien odpowiedzieć w ciągu 7 dni, ale w praktyce pewnie wygląda to inaczej. Czy jest tu ktoś, kto takie zażalenie składał i wie ile ten proces trwa w rzeczywistości?

W każdej sprawie i w każdym sądzie może być inaczej. Zadzwoń do właściwego sądu i spytaj jak długi to może być czas. Tutaj nie ma sensu o to pytać.

Dziękuje za odpowiedź i chciałabym jeszcze poprosić o ocenę sytuacji. Sąd odrzucił wniosek o dozór elektroniczny, swoją odmowę umotywował tym, że skazany nie bierze udziału w systemie programowanego oddziaływania, w ocenie Sądu powinien on zaangażować się w pracę nad sobą, celem wypracowania nawyków umożliwiających funkcjonowanie w warunkach ograniczonego dozoru jak również na wolności. Sprawa o dozór ciągła się 4 miesiące i Sąd opierał się na nieaktualnej opinii, aktualnie skazany odbywa karę w systemie programowanego oddziaływania, jest wielokrotnie nagradzany i pracuje na rzecz zakładu. Czy zażalenie, oparte na argumencie takim, że opinia o skazanym była nieaktualna i niezgodna z rzeczywistością ma szanse na pozytywne rozpatrzenie?

U mnie zazalenie bylo po 3msc od złozenia wniosku. Według mnie jest szansa,skoro opinia była nieaktualna ale nie wiem jak na to Sędzia spojrzy

Zaneta9393

Czy ja dobrze zrozumiałam , że mimo to , że już przebywałaś raz w zakładzie karnym i byłaś kilka razy karana otrzymałaś dozór elektroniczny? Wow.
Wiesz pytam ponieważ kuzyn ma w przyszłym tygodniu wokandę o SDE. Dostał rok , w ZK już jest trzeci miesiąc , w KRK widnieje napewno. Opinię wychowawcy ma obszerną, pozytywną bo wychowawca chce mu pomóc, otrzymał też wniosek nagrodowy,dzielnicowy też wystawił dobrą opinię, że nie był notowany przez niego, ze nie było interwencji, sąsiedzi zeznali mu że był spokojny, kurator też wystawił opinię mega pozytywną, jego partnerka jest w ciąży , termin ma na miesiąc po wokandzie , nie poradzi sobie bez jego pomocy co kuratorka zaznaczyła w opinii. Partnerka też do akt dołożyła parę słów od siebie . Skazany dosłał jeszcze uzupełnienie wniosku żeby go bardziej rozszerzyć i uzasadnić. Zaświadczenie o tym, że zostanie zarudniony po opuszczeniu ZK tez w aktach jest. Adwokat do pomocy wynajęty. Jak myślisz jaka może być decyzja sądu. Wiem , że szanse są 50/50 przez to, że miał już małe zatargi z prawem w przeszłości.. żal mi jego partnerki bo nie ma żadnej pomocy a ma pod opieką schorowanego dziadka , urodzi się dziecko a pomocy ze strony rodziny żadnej i wszystko spadnie na jej barki. Opieka nad dziadkiem, opłaty, zakupy, wyprowadzanie psa, opieka nad dzieckiem..

19agusssia89 napisał:
wszystko spadnie na jej barki. Opieka nad dziadkiem, opłaty, zakupy, wyprowadzanie psa, opieka nad dzieckiem..

Skazany o tym wiedział. A mimo tego doprowadził do pobytu w więzieniu. I to ma być argument dla sądu, że trzeba go wypuścić?

19agusssia89 napisał:
Zaneta9393

Czy ja dobrze zrozumiałam , że mimo to , że już przebywałaś raz w zakładzie karnym i byłaś kilka razy karana otrzymałaś dozór elektroniczny? Wow.
Wiesz pytam ponieważ kuzyn ma w przyszłym tygodniu wokandę o SDE. Dostał rok , w ZK już jest trzeci miesiąc , w KRK widnieje napewno. Opinię wychowawcy ma obszerną, pozytywną bo wychowawca chce mu pomóc, otrzymał też wniosek nagrodowy,dzielnicowy też wystawił dobrą opinię, że nie był notowany przez niego, ze nie było interwencji, sąsiedzi zeznali mu że był spokojny, kurator też wystawił opinię mega pozytywną, jego partnerka jest w ciąży , termin ma na miesiąc po wokandzie , nie poradzi sobie bez jego pomocy co kuratorka zaznaczyła w opinii. Partnerka też do akt dołożyła parę słów od siebie . Skazany dosłał jeszcze uzupełnienie wniosku żeby go bardziej rozszerzyć i uzasadnić. Zaświadczenie o tym, że zostanie zarudniony po opuszczeniu ZK tez w aktach jest. Adwokat do pomocy wynajęty. Jak myślisz jaka może być decyzja sądu. Wiem , że szanse są 50/50 przez to, że miał już małe zatargi z prawem w przeszłości.. żal mi jego partnerki bo nie ma żadnej pomocy a ma pod opieką schorowanego dziadka , urodzi się dziecko a pomocy ze strony rodziny żadnej i wszystko spadnie na jej barki. Opieka nad dziadkiem, opłaty, zakupy, wyprowadzanie psa, opieka nad dzieckiem..
Tak,pierwszy wyrok gdy trafilam do Zk staralam sie o sde,tez opinie dobre,nawet wystapienie dyrektora Zk miałam ale niestety odmowili mi. Po wyjsciu z zk doszedl mi nastepny wyrok i staralam sie po raz drugi o sde i dostałam. Nie wiem co Ci powiedziec,bo to zalezy od Sędziego. Za pierwszym razem Sędzia uznała ze jestem juz duzo razy karana i nie dostane,a za drugim Sędzia sie zgodził. Według mnie szanse sa na Sde,ale co postanowi Sąd tego nikt nie wie. Ale powodzenia :)

No właśnie narzeczona kuzyna boi się tego , że sąd się uprze przez tą uprzednią karalność ale miał wyrok w zawieszeniu , dwa razy znieważenie policjanta i to na tyle . Czytałam te fora, różne artykuły i zdarzało się bardzo często , że sąd się zgadzał na SDE w takich przypadkach bo czyny za które wcześniej ktoś był karany nie były aż tak hmm szkodliwe? Nie wiem jak to profesjonalnie nazwać.
Wiem, że za darmo tam nie siedzi teraz ale uważam że przez te 3 miesiące które jest w ZK dostał już nauczkę .. pisał stamtąd wniosek uzupełniający aby sąd widział że naprawdę żałuje. Pozostaje nam czekać do wtorku. Mam nadzieję że jego kobieta do tego czasu z nerwów rodzić nie zacznie.
Żaneta a przypomnij mi na ile miesięcy Ty dostałaś SDE? Bo jemu by zostało 9 , pewnie łatwiej by było jakby to były trzy miesiące ale skoro podnieśli to półtora roku to chyba nie ma to znaczenia ..

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Pierwszy wyrok to 10msc i staralam sie juz z Zk to mi nie dali a teraz koncze odbywac rok pozbawienia wolnosci. Mysle,ze to tylko i wylacznie zalezy na kogo sie trafi..a co do dlugosci wyroku chyba nie ma to znaczenia skoro podniesli

Dziękuję Ci bardzo , jesteś mega w porządku :)
Adwokat właśnie dzisiaj powiedział , że szanse są 50/50 , że zależy właśnie od humoru sądu.. i że będzie walczył żeby się udało jak nie teraz , to w zażaleniu. No pozostaje nam czekać do wtorku.
Ile trwało Twoje posiedzenie? Jemu wyznaczyli 8 min chyba nie za długo .. dają się wypowiedzieć i jemu i adwokatowi ?

Nie ma sprawy :) oby się udało tylko. Krotko trwało mysle ze z 15minut jedno i drugie. Ale nie miałam okreslonego zadnego czasu. Tak adwokat sie wypowiadal i ja. Jeszcze moze starac sie o przerwe w karze gdyby to nie wyszło a potem o warunkowe zwolnienie

***nie cytuj całych postów pod którymi bezpośrednio się wypowiadasz. mod***

No tak ale jak mu się dzieciak urodzi to później będzie ciężko mu z tej przerwy wrócić do ZK.. właśnie o warunkowe będzie można składać w marcu w połowie bo na początku kwietnia byłoby pół roku jak odsiaduje wyrok. No adwokat już będzie wiedział co robić ale mam nadzieję że teraz sedziw wezmie pod uwagę wszystkie okoliczności które przemawiają za dozorem bo naprawdę poza tym że miał już te wykroczenia nic innego nie stoi na przeszkodzie .. nauczkę myślę że też jUz dostał będąc tam od października..

Bardzo proszę o pomoc. Odbywam karę w SDE do 23stycznia w między czasie zapadł stary wyrok udało mi się wstrzymać karę do czasu prawomocnego SDE na ten Drugi wyrok. Oczywiście odrzucili bo odbywałam obecnie ta karę ale było wstrzymane do czasu zażalenia na to postanowienie. Dzisiaj odebrałam postanowienie że zażalenie utrzymane w mocy,ci wiąże się z tym że Kara już nie jest wstrzymana. Czy ktoś wie jak to dalej wygląda? Odrazu odsyłają akta do rejonowego i tam odrazu wystawiają nakaz? Czy teraz mogę wnioskować ponownie o SDE gdyż ta pierwsza kara się już kończy? ProszE o pomoc.

Witam. Mój syn czeka na posiedzenie w sprawie sde, które odbędzie się w czwartek. Jest jeden problem w chwili obecnejnie nie pracuje, ale szuka pracy. Czy brak pracy może spowodować odmowę dozoru elektronicznego? Dodam że jest to jego pierwsze przewinienie od ponad półtora roku ma dozór policyjny na, ktorym melduje się regularnie. Wszystkie opinie pozytywne, tylko ten brak zatrudnienia.

Ostatnia edycja:
Powrót