System dozoru elektronicznego - część VI

• Autor wątku Autor wątku Sylwina160
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jest to jakieś rozwiązanie ale nie jest to odpowiedź na moje pytanie.

Chodzisz do psychologa, który leczy ciebie z ogrodnictwa? Chyba jednak powinieneś uczęszczać - i kurator dobrze tobie radzi - bo jednak nie ogarniasz swojego problemu. Wyrok też masz za ogrodnictwo? To nie jest karalne.

forg napisał:
Chodzisz do psychologa, który leczy ciebie z ogrodnictwa? Chyba jednak powinieneś uczęszczać - i kurator dobrze tobie radzi - bo jednak nie ogarniasz swojego problemu. Wyrok też masz za ogrodnictwo? To nie jest karalne.

Wyrok mam za uprawę marihuany. Broniłem się tak ,że to na własny użytek bo lubię dużo palić. Bardzo chcieli ze mnie zrobić dilera ale żadnych dowodów nie było. Na wyrok wpływa postawa oskarżonego po przestępstwie więc chciałem zacząć się leczyć z uzależnienia żeby zwiększyć szansę na lepszy dla mnie wyrok. Najpierw zapisałem się do profesjonalnego kolesia od uzależnień ale powiedział że mnie nie chce bo nie jestem uzależniony i zależy mi tylko na papierku. Więc poszedłem do zwykłego psychologa który pomagał mi przez to wszystko przejść bo miałem niezłego stresa, dostałem zarzut z kategorii zbrodnia czyli od 3 lat w górę. Ten psycholog potwierdził mi ,że gdybym był uzależniony było by to widać od razu i nie ma mowy oszukać terapeuty od uzależnień. Tak ,że sobie do niego chodziłem bo stres nie dawał mi żyć. Teraz już sprawa rozstrzygnięta i już stresy mineły. No ale kurator każe mi dalej chodzić do tego psychologa. Psycholog sam powiedział ,że nie widzi powodów bym dalej musiał się z nim spotykać.

Ostatnia edycja:
No to teraz bądź konsekwentny i grzecznie chodź do psychologa. Możesz się pocieszać myślą, że nie przyłożyli Ci dilerki.

Ja rozumiem to tak ,że mam wykonywać postanowienie sądu a kurator pilnuje czy robię to dobrze. Więc jeśli nie mam w postanowieniu nic o psychologu to nie muszę do niego chodzić. Na tym forum chciałem się upewnić czy dobrze myślę. Sory ale w tej chwili nie stać mnie na wywalanie 1000 zł miesięcznie na coś czego nie potrzebuje tylko dlatego ,że kurator se tak wymyślił. Rezygnuje i nie powinien robić problemów. Nie wyobrażam sobie posiedzenia o uchylenie SDE gdzie powodem było by takie coś. Nie jest to złamanie żadnego nakazu sądowego z wyroku czy postanowienia o SDE.

Mam pytanie techniczne do osob bedacych na SDE. Moglby mi ktos zmierzyc jakie wymiary ma ten stacjonarny odbiornik? Dzisiaj byli u mnie na pomiarach ale zapomnialem zmierzyc lub zapytac o wymiary a chcialbym na zapas (jakby mi sie udalo uzyskac dozor) przygotowac sobie jakas poleczke scienna na odbiornik.
Z gory dziekuje

Trochę większe od kartki A4, jak ogarnę miarkę to zmierze.

Czy da radę załatwić sobie harmonogram tak, by móc pracować cały tydzień od poniedziałku do niedzieli po 12h ? Tzn mieć tyle czasu wolnego. Bo aktualnie mam pon-sob 6-18, a niedziela 10-14.

Witam . Mam pytanie jestem ponad miesiąc na sde. Ogółem nie miałam ani razu żadnej wizyty . Jutro święta które robię w domu a nie wszyscy co będą wiedzą że mam opaskę . Moje pytanie brzmi czy kogoś kontrolowali w święta? Ogółem jak wygląda taka wizyta

pihupahu napisał:
Tzn mieć tyle czasu wolnego.

Ale to nie jest "czas wolny". To czas na pobyt poza miejscem odbywania kary związany ze ściśle określonymi czynnościami.
Chcesz przekonać kogoś, że legalnie pracujesz każdego dnia tygodnia - 7 dni - po 12 godzin? 84 godziny tygodniowo? Lub nawet 7x8 czyli 56 godzin? Przy 40tygodniowym czasie pracy?

karotka11345 napisał:
Witam . Mam pytanie jestem ponad miesiąc na sde. Ogółem nie miałam ani razu żadnej wizyty . Jutro święta które robię w domu a nie wszyscy co będą wiedzą że mam opaskę . Moje pytanie brzmi czy kogoś kontrolowali w święta? Ogółem jak wygląda taka wizyta

Jestem dwa miesiące na SDE i tylko raz do mnie wpadł kurator. Wpadł niespodziewanie ale wcześniej na samym początku powiedział ,że będzie raz w miesiącu niespodziewanie wpadał. Z techników od SDE to nikogo nie było.

Witam potrzebuje napisać zażalenie na postanowienie sądu o dozór elektroniczny.to bardzo pilne.czy pomoże ktoś?

pihupahu napisał:
Trochę większe od kartki A4, jak ogarnę miarkę to zmierze.

Czy da radę załatwić sobie harmonogram tak, by móc pracować cały tydzień od poniedziałku do niedzieli po 12h ? Tzn mieć tyle czasu wolnego. Bo aktualnie mam pon-sob 6-18, a niedziela 10-14.
To nie jest tak, że jest to czas wolny. Jeżeli potrzebujesz w harmonogramie czas na pracę - sąd penitencjarny wyrazi zgodę po przedstawieniu umowy o pracę plus czas na dojazd i powrót. Kurator kontroluje odbywanie kary i sprawdza naruszenia oraz wejścia i wyjścia z domu. Jeżeli dojdzie do wniosku, że nie pracujesz, będzie leciał wniosek o zmianę harmonogramu. Pamiętaj, że odbywasz karę, ma być to dla Ciebie dolegliwe.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Dzień dobry, nurtuje mnie ciągle sprawa mojego narzeczonego. Za złamanie zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych dostał wyrok 4 MSC. Już od 03.03.2023 odbywa karę. Wniosek o sde złożony w biurze podawczym 03.03, zarejestrowany i nadana sygnatura 06.03 br.Zwazajac na zmiany od nowego roku dot. SDE, to że jest to jego pierwsza odsiadka i ma dobrą opinię w zakładzie, wniosek złożony bez błędów formalnych. Ma szansę na przyznanie SDE? Jaki czas może być oczekiwania? W biurze dozoru nie mają jeszcze wniosku o zebranie pomiarów.
Proszę o informację

albar napisał:
Dzień dobry, nurtuje mnie ciągle sprawa mojego narzeczonego. Za złamanie zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych dostał wyrok 4 MSC. Już od 03.03.2023 odbywa karę. Wniosek o sde złożony w biurze podawczym 03.03, zarejestrowany i nadana sygnatura 06.03 br.Zwazajac na zmiany od nowego roku dot. SDE, to że jest to jego pierwsza odsiadka i ma dobrą opinię w zakładzie, wniosek złożony bez błędów formalnych. Ma szansę na przyznanie SDE? Jaki czas może być oczekiwania? W biurze dozoru nie mają jeszcze wniosku o zebranie pomiarów.
Proszę o informację

Moze cie to nie pocieszy, ale jesli zlozone 03.03 to watpie ze wyrobi sie przed koncem kary.
Pomiary, potem kurator ma 2 tygodnie na wyslanie opinii do sadu, a potem dopiero wasz wniosek jest "ustawiany" w kolejke.

Witam
Zwracam się z pytaniem, czy można zadzwonić do biura dozoru elektronicznego, żeby udzielili informacji kiedy będzie robiony pomiar do sde ?
Pozdrawiam

W ciągu trzech dni od otrzymania takiego zlecenia z sądu. Sami zadzwonią.

tolip napisał:
Moze cie to nie pocieszy, ale jesli zlozone 03.03 to watpie ze wyrobi sie przed koncem kary.
Pomiary, potem kurator ma 2 tygodnie na wyslanie opinii do sadu, a potem dopiero wasz wniosek jest "ustawiany" w kolejke.

Ale przecież mają 30 dni na wydanie decyzji,po nowelizacji karę do 4msc. Rozpatruje komisja penitencjarna i ma na to 14dni. To nic to nie znaczy? Jak to może trwać tyle czasu...

Patrycja2023 napisał:
Witam
Zwracam się z pytaniem, czy można zadzwonić do biura dozoru elektronicznego, żeby udzielili informacji kiedy będzie robiony pomiar do sde ?
Pozdrawiam

Ale zadzwonić też można, ja dzwonię codziennie żeby się dowiedzieć czy wgl mają coś w systemie

Ok rozumiem chodzi mi o jak najszybsze wyciągnięcie jakichkolwiek informacji i przyspieszenie, ponieważ wniosek został wysłany 27.02 a 09.03 policja przyjechała po narzeczonego. Proszę o podpowiedź czy coś mogę zrobić, żeby jak najszybciej wyciągnąć go z zakładu śledczego ?

Powrót